Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Batai cauzate de transmisie... ce-o fi oare?

omoroka

Postări Recomandate

Problema asta mi-a aparut dupa ce am stricat reductorul asta vara de s-a faramat bucati. Am mutat reductiile mele 4.16 intr-un alt corp de reductor... defapt in componente de carcasa provenind de la 3 reductoare diferite :grin: Toate bune si frumoase, reductorul merge foarte bine, sunt sigur de asta. Rulmentii sunt ok, pinioanele in regula. Am schimbat de asemenea si toate cele 3 tampoane de reductor. Sunt noi deci, ba mai mult, sunt originale Suzuki si m-au costat in jur de 100RON bucata luate cu mari reduceri chiar si asa. Cardanele sunt toate cu cruci noi, ba chiar in locul lor am probat altele care in plus erau si proaspat centrate, imprumutate de la Minitehnicus, ma refer aici la cardanele fata si spate.

Si totusi problema persista manifestandu-se astfel:

In sarcina foarte mare am o bataie de 1-2 Hz, adica una sau doua batai pe secunda. Dar asta doar in sarcina foarte mare, adica la pante abrupte rau care de-abia le urci cu 1-a redus. Ca si exemplificare, cei care ati fost la actiunea umanitara de la groapa anul acesta, panta ce se cobora la inceputul openului, facuta pe urcare imi produce acele batai. E o panta destul de abrupta pe urcare insa modelul acesta se intalneste destul de des pe trasee deci nu pot sta linistit. Apropos chiar azi la ora 6, pe intuneric complet testam masina pe acolo cu Minitehnicus:ha:

Bataia e atat de puternica incat ai senzatia ca ceva urmeaza sa se rupa iar instinctul este de a lua piciorul de pe acceleratie in acel moment.

Altfel masina nu-mi huruie si nu-mi vibreaza la viteze mari de pana la 100km/h

Vreau sa supun dezbaterii aceasta problema, daca s-a mai lovit cineva de ea. Excludem deci crucile gripate, tampoanele rupte de la reductor, reductorul insasi sau cardanele nealiniate si necalibrate.

Teoretic ne-au mai ramas doua variante:

1. Varianta Minitehnicus care zice ca de vina ar fi tampoanele de reductor fiindca sunt prea elastice si se intind atat de mult incat reductorul bate in caroserie.

2. Varianta mea, care zice ca arcurile mi se fac S inclinand cardanul spate la un unghi de nesuportat.

Ce parere aveti? S-a mai lovit cineva de problema asta pana acuma?

Chiar daca nu, orice idee e bine venita.

Multumesc :h5

Editat de omoroka

Va salut !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Batai cauzate de transmisie... ce-o fi oare?

Ca sa ai o imagine mai buna, incearca urcarea si cu spatele.

Asa am diagnosticat un lant slab in reductor.

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Ca sa ai o imagine mai buna, incearca urcarea si cu spatele.

E o idee buna. In felul acesta reductorul s-ar torsiona invers si in loc sa se desprinda de sasiu ar tinde sa se comprime.

Multumesc de idee :h5

Va salut !

Link spre comentariu

Iar daca bataia se intensifica in volum si/sau frecventa, sigur e lantul care angreneaza fata.

Masina fiind cu botul in jos, efortul mai mare va fi pe puntea fata.

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Iar daca bataia se intensifica in volum si/sau frecventa, sigur e lantul care angreneaza fata.

Masina fiind cu botul in jos, efortul mai mare va fi pe puntea fata.

In fine, eu nu am lanturi la masina, nici in reductor nici la distributie, dar ideea ta ma ajuta la o diagnoza ma buna.

Va salut !

Link spre comentariu

In fine, eu nu am lanturi la masina, nici in reductor nici la distributie, dar ideea ta ma ajuta la o diagnoza ma buna.

In regula, habar n-am avut, credeam ca e cu lant.

Link spre comentariu

Un GoPro sub masina te ajuta sa verifici unele supozitii .

Pana acum n-ai brat antirasucire la punte ? ... cam nasol ... e prea simplu ca sa n-ai ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Un GoPro sub masina te ajuta sa verifici unele supozitii .

Pana acum n-ai brat antirasucire la punte ? ... cam nasol ... e prea simplu ca sa n-ai ...

Nu am traction bar daca la asta faci referire iar GoPro-ul chiar il luasem cu mine azi sa-l leg sub masina insa ne-a apucat noaptea.

Dar e o idee si asta, pe care o am deja in cap e ceva vreme, sa filmez dedesubtul masinii la 120fps, poate descopar ce se misca in neregula pe acolo :grin:

Intorcandu-ne la traction bar, crezi ca e necesara la reductii 4.16 cu roti 235x75x15?

Va salut !

Link spre comentariu

Depinde de arcuri ( dar , mai mult depinde pe foaia principala si de numarul de bride ) , dar , DA , cred ca e necesara ( si absolut necesara la SOA ) . Sunt muulte modele posibile , unele de pe vremea 'rasboiului' , din pacate uitate sub tavalugul timpului . Exista chiar si un model care era si carcasa de protectie pentru cardan , un fel de trompa cardanica .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

am patit si eu ceva de genul asta cand aveam reductorul pe niste tampoate f elastice, de ceva bmw, si imi batea reductorul in caroserie, cand am schimbat tampoanele totul a revenit la normal, deci posibil sa fie ceea ce a intuit minitehnicus

Link spre comentariu

Am pus si eu tampoane originale de proba si in sarcina mare din cauza elasticitatii cauciucului imi atingea cardanul fata de traversa.E adevarat ca nu mai simti nici o vibratie mai ales pe strada insa le-am pus la loc pe cele sandwich cu surub.

sau,

s-a slabit ceva pe fata(la arcuri) si-ti loveste cardanul in culisanta .Se comprima pre mult.

sau,

masina da semne de nervozitate in prezenta lui minitehnicusro stiind ca trecerea la elicoidale este mult mai interesanta si vrea sa demonstreze acest lucru , chiar chirurgului minitehnicusro....

Editat de Giani
KDJ 90, DID-163 hp
Link spre comentariu

Am pus si eu tampoane originale de proba si in sarcina mare din cauza elasticitatii cauciucului imi atingea cardanul fata de traversa.E adevarat ca nu mai simti nici o vibratie mai ales pe strada insa le-am pus la loc pe cele sandwich cu surub.

sau,

s-a slabit ceva pe fata(la arcuri) si-ti loveste cardanul in culisanta .Se comprima pre mult.

sau,

masina da semne de nervozitate in prezenta lui minitehnicusro stiind ca trecerea la elicoidale este mult mai interesanta si vrea sa demonstreze acest lucru , chiar chirurgului minitehnicusro....

la un moment dat incepusem sa cred si eu destul de mult in ultima ta varianta :ha::ha:

dar...

Va salut !

Link spre comentariu

...dar am reusit sa elucidam misterul:grin:

Intradevar tampoanele originale sunt foarte elastice. Problema venea din faptul ca atunci cand am f.tut reductorul ultima oara, suportul de reductor de pe sasiu din partea stanga s-a indoit in sus cam cu 1cm astfel ca intre caroserie si surubul tamponului nu ramanea spatiu prea mare (cam 1cm) Datorita elasticitatii, in sarcina mare, bucsa de pe partea stanga se lungea cu mai mult de 1cm facand ca reductorul sa bata in caroserie, mai exact in podeaua masinii, undea am si gasit urma de atingere.

Asa ca am lasat bucsele originale pe partea dreapta pentru ca acolo ele se comprima si am pus sandwich cu surub pe partea stanga, asa cum am mai avut inainte.

Am testat la groapa azi si zgomotul a disparut. De asemenea a trebuit sa-i dau dreptate si sa ma inclin inca o data in fata maestrului Minitehnicus... a nu se considera reclama... chiar daca defapt este :ha::ha:

Va salut !

Link spre comentariu

Adevarat, de multe ori ne-a scos @Minitehnicusro din "namol", a se citi belea sau... direct sau indirect, prin postarile sale. Sunt curios sa vad cum se vor comporta tampoanele mele de ford fiesta in sarcina, pana acum... pe sosea sunt OK.

Editat de corrad
Ai dracu" rusi au fost romanii...
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare