gabytm Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Asa cum am vorbit si cu colegul Karolokw sa incercam sa expunem pas cu pas reglajele diferentialului spate, sa punem la un loc toata experienta colegilor care au trecut prin asta,pataniilor si nu in ultimul rand invatamintele lor. Suna pompos poate, dar dupa ce m-am dat cu presupusul la o traducere despre reglarea strângerilor rulmentilor diferentialului am ajuns la concluzia ca este o operatiune relativ usoara, DACA ai SCULELE necesare. Mai exact si pe scurt iti trebuie o cheie dinamometrica cu intervalul de masura 1-5Nm (ce avem de masurat e in jur de 1,6-2Nm si chiar mai putin la pinionul de atac) si un comparator pentru restul reglajelor. Prima problema (si cea mai grava in opinia mea) este ca chei dinamometrice sau surubelnite dinamometrice cu interval de masura asa mic nu sunt sau sunt prohibitive ca si pret. Cea mai ieftina este in jur de 400 lei inclusiv TVA. Ori sa dai aproape 100 euro pe o scula care o folosesti destul de rar (de dorit) e cam greu cu "seceta" asta.... :) Comparatorul nu e o problema, se gasesc la sume modice in piete, nu trebuie sa fie foarte nou sau foarte bun, ideea este sa functioneze acceptabil. Reglajul in linii mari este: Pinion de atac: Pui toate piesele la un loc si te apuci sa strangi piulita flansei cardanice. Din când in când, verifici momentul de invartire a pinionului de atac cu cheia dinamometrica si acesta trebuie sa fie intre 165-197Ncm la rulmentii noi. Deci dai inainte cu strangerea si strivesti bucsa deformabila pana când rotind in mod liber flansa cardanica, momentul de rezistanta la rotire (ca sa zic asa) trebuie sa fie in intervalul aratat. Pentru rulmenti folositi deja (rulati) momentul este chiar mai mic. Nu am gasit niciunde vreo referire la rezistenta provocata de simering, dar presupun ca valorile exprimate in carte tin cont si de aceasta frecare. Rulmentii pentru coroana: pui comparatorul pe varfurile calaretilor rulmentilor conici si strangi piulitele pana acesti calareti se departeaza putin (nu mai stiu valoarea exact), marire masurata cu comparatorul pe care il prinzi in gaurile filetate de 6 in care prinzi sigurantele antiinvartire ale piulitelor de reglaj. Dupa care plimbi stanga-dreapta diferentialul prin strângerea/destrangerea piulitelor astfel incat jocul dintre coroana si pinionul de atac este cel prescris.Cu cat strangi intr-o parte destrangi in partea cealalta ca sa pastrezi incarcarea rulmentilor. Citind in doua locuri diferite despre acest reglaj al jocului intre pinionul de atac si coroana am intalnit intai reglajul jocului si apoi pretensionarea rulmentilor(cartea masinii) cat si invers (un site rusesc). Cred ca e mai putin important, atata timp cat reglezi conform valorilor prescrise, desi as merge pe instructiunile cartii. Am sa pun poze cu paginile respective spre a fi consultate si daca am inteles eu gresit ceva sa corectam. Si pentru rigurozitate, dupa operatiunile de mai sus, faci proba petei de vopsea. Gata! PS: are cineva cheie dinamometrica cu interval de masurare asa mic? Sau o sursa cu preturi mai omenesti? ca sa nu ne apucam sa facem dinamometre pe acasa din foarfeci cu arcuri si etalonare gravitationala :ha: 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate foarte frumoasa expunerea sigur imi va folosi cand ma voi apuca si eu de treaba :) deocamdata stau pe bara ca fondurile pe care le am nevoie pentru reparatii se anunta la ceva sume in principiu cred ca voi face si eu partea operationala de schimbat coroana si pinion adica vreau sa fac un grup cu raportul 10x43 dintr-un grup 11x43 problema care o am acum este nu stiu daca coroana de 43 dinti e compatibila cu pinionul 10 dinti. asta datorita eventualelor studii de dantura,unghiuri,module,diametre...etc dar voi face si acest lucru cred sau mai bine spus sper pana la vara :) in rest acum eu caut sa vad daca exista grupuri cu 24 caneluri la planetara si cu 10x43 dinti de fabrica pentru ca eu nu am gasit :) apropo am gasit o alta informatiie care se va dovedi utila sigur :) si anume ca Niva are pe spate 2 tipuri de punti :) adica una mai ingusta si una mai lata nu am datele exacte dar din cercetari proprii am reusit sa descopar ca puntile pana in 2004 sunt cele inguste si au rapoarte in punte de 4,1 si 4,3 pe 22 de caneluri iar apoi dupa 2004 au aparut puntile mai late cu raport 3,9 si 24 caneluri. primele inainte de 2004 au fost se pare preponderent puse pe masinile cu carburator iar celelalte pe cele cu injectie multipunct si putere/cuplu marit :) cu 5% :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Ianuarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Nu am scris toate valorile pentru ca sunt la serviciu si nu le mai stiu exact. Revin cu valorile exacte precum si cu pozele de unde am citit cele afirmate mai inainte. Am vrut doar sa subliniez ca reglajele respective nu sunt o filozofie daca ai cu ce, si din pacate toate pataniile colegilor cu reglajele facute pe la cine stie ce mecanici, care au dat rateuri foarte repede se datoreaza probabil chiar faptului ca acei mecanici se bazeaza poate prea mult pe mana decat pe scule de masurat si mai ales pe studierea reglajului fiecarui tip de diferential in parte. Am vazut pe net undeva (gasesc eu adresa ) un filmulet in care un nene explica reglajul complet al unui diferential intr-un mod extraordinar. Acolo de exemplu nenea zicea ca fiecare fabricant indica momentele de antitorsiune atat la pinionul de atac cat si la coroana. Sa vezi cat am stat si am cautat momentul de antitorsiune la rulmentii coroanei....de am avut nevoie de ochelari...când acolo strângerea respectiva se face prin masurarea deplasarii calaretilor rulmentilor. Deci nenea acela a avut mare dreptate, fiecare fabricant spune EXACT cum trebuie facute reglajele. Tine doar de noi sau de mecanic sa le facem corect si cu scule dedicate ca sa nu avem probleme. In unele locuri, la mecanica, chestia cu "las `ca merge" ....nu prea merge. Uite ca am gasit linkul filmuletului: e un film de o jumatate de ora. In exemplul din film, diferentialul respectiv nu are piulite de reglaj ale jocului pinion de atac-coroana, are niste saibe tarate. Dar pricipiul e tot ala. 1 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Kibitz Postat Ianuarie 8, 2014 Partajează Postat Ianuarie 8, 2014 (editat) Re: Reglarea diferentialului spate Felicitari pentru topic! Este foarte vine venit! Multumiri pentru explicatii! :h5 Sorin Editat Ianuarie 8, 2014 de Kibitz aka v1tara aka Sorin (__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v [__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Ianuarie 13, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate De aici am inteles eu ca trebuie sa verific in moment intre 156- 197 Ncm, adica max 2Nm la rotirea pinionului de atac dupa ce am strans piulita, la rulmentii noi: Sper sa gasesc un dinamometru mai lesne, sa il cumpar ca sa pot face acest reglaj. Dupa aceea este mai simplu. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Ianuarie 13, 2014 Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 (editat) Re: Reglarea diferentialului spate O sa ma uit cat costa la noi surubelnita dinamometrica 1-5 Nm, stiu ca este scumpa, apoi iti mai trebuie un sac de adaptoare ca sa urci de la patratul de 1/4" al sculei la tubulara de 1/2" pt. piulita pinionului. Dar ai valoarea de verificare. Cu ceva calcule o poti transforma si masori cu un cantar cu arc, tragand de una dintre gaurile flansei. Editat Ianuarie 13, 2014 de giorgel Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Ianuarie 29, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Deoarece cautarile mele nu au dus niciunde referitor la un dinamometru mai ieftin, mai jos propun o varianta de confectionare a unuia din ce avem pe acasa. Ca si etalonare m-am gandit sa ii prind de maner o tija stanga dreapta egala ca lungimi, in ideea ca greutatea proprie a tijei sa nu influenteze reglajul si apoi de capatul tijei sa agat greutati cunoscute. Discului gradat ii pui o valoare zero si apoi pui când in stanga când in dreapta pe tija de la maner greutatile necesare in vederea etalonarii si marchezi pe disc cu liniute valorile masurate. Presupunand ca l-ai calibrat, pui in varful patrat (prins de teava de cupru de fi18) cheia care iti trebuie si de maner (care este prins de teava de fi15 ) invarti arborele al carui contramoment il masori. Ar trebui ca tija impingatoare care este lipita pe teava de fi15 sa impinga acul indicator stanga sau dreapta (depinde de sensul in care invarti) pana arborele masurat se invarte constant. Chiar daca nu mai invarti, acul indicator nu mai revine pe zero si astfel poti citi masuratoarea. Acul si discul gradat sunt prinse pe doua bucsi care se rotesc putin fortat pe teava de cupru de fi18 - discul pentru pozitia de zero iar acul pentru mentinerea valorii si citirii masuratorii. Am ales tevi de cupru de fi 15 si 18 pentru ca intra destul de bine una in alta, cu un joc destul de mic. Arcul este .... un arc. De aceea am pus si discul gradat sa il pot roti fata de teava de fi18 pentru ca daca arcul este prea slab sau prea puternic pentru intervalul de masura in care ai nevoie de dinamometru (in cazul nostru intre 1-5Nm), precis când montezi un alt arc acul nu mai indica zero. Orice idee de imbunatatire este binevenita 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Ianuarie 29, 2014 Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Am uitat sa revin cu info despre dinamometrica 1-5 Nm. Este prea scumpa pentru a uz ocazional. Revin totusi cu ideea mea. Inainte de a te chinui sa construiesti un dinamometru, cumperi un cantar de mana cu arc sau digital (ceva de genul http://www.go4all.ro/catalog/cantare-de-mana-555092?gclid=CIrSwdKbo7wCFYNf3god1DwAHQ#). Nu costa mult si este util prin casa. Apoi calculezi greutatea care trebuie aplicata pe bratul fortei reprezentat de distanta dintre axa pinionului si axa uneia dintre cele 4 gauri din flansa, in care se prinde cardanul, astfel incat sa generezi cuplul dorit. Eu asa as proceda. Simplu si eficient. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Ianuarie 29, 2014 Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Sistemul propus deja exista , folosind o bara de torsiune . E mult mai simpla , bara de torsiune trece prin interiorul unei tevi , solidare la capatul dinspre surub , care poarta semicercul gradat la captul dinspre maner . La rotirea barei de torsiune , teava sta pe loc ( relativ pe loc ) si manerul se roteste ( torsionand bara ) . Un ac indica pe semicerc cat s-a torsionat bara . ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Ianuarie 29, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate "giorgel Re: Reglarea diferentialului spate Am uitat sa revin cu info despre dinamometrica 1-5 Nm. Este prea scumpa pentru a uz ocazional. Revin totusi cu ideea mea. Inainte de a te chinui sa construiesti un dinamometru, cumperi un cantar de mana cu arc sau digital (ceva de genul http://www.go4all.ro/catalog/cantare...YNf3god1DwAHQ#). Nu costa mult si este util prin casa. Apoi calculezi greutatea care trebuie aplicata pe bratul fortei reprezentat de distanta dintre axa pinionului si axa uneia dintre cele 4 gauri din flansa, in care se prinde cardanul, astfel incat sa generezi cuplul dorit. Eu asa as proceda. Simplu si eficient. " Este adevarat, doar ca trebuie sa invarti cumva constant flansa de cardan fara smuncituri. Multumesc de link. "cos Re: Reglarea diferentialului spate Sistemul propus deja exista , folosind o bara de torsiune . E mult mai simpla , bara de torsiune trece prin interiorul unei tevi , solidare la capatul dinspre surub , care poarta semicercul gradat la captul dinspre maner . La rotirea barei de torsiune , teava sta pe loc ( relativ pe loc ) si manerul se roteste ( torsionand bara ) . Un ac indica pe semicerc cat s-a torsionat bara . " Pe aceeasi idee merg si eu, dar nu am bara de torsiune. Practic prin ce am prezentat am inlocuit bara de torsiune cu arcul din desen.. Surubelnita dinamometrica pe care am gasit-o pe net si care cu tot cu tva este aprox 100 euro exact asa este facuta, cu bara de torsiune si cu ac indicator care ramane la valoarea masurata. Eu m-am gandit ca am ceva capete de teava de cupru de instalatii pe acasa si sa încropesc ceva. Daca chiar ma apuc si o fac,va anunt daca chiar si functioneaza.Am gasit in Timisoara pe cineva care se ocupa cu vanzare de scule si poate il combin sa ma lase sa etalonez dupa o scula gata facuta, ca el le are la un pret mai mare decat ce am gasit pe net. Oricum, facuta asa de casa si etalonata sper dupa una industriala tot e mai bine decat reglaje facute la mana 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Ianuarie 29, 2014 Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 (editat) Re: Reglarea diferentialului spate Etalonarea o poti face ... gravitational . Simplu , sigur ... Bara de torsiune o poti rezolva folosind 20-30 cm dintr-o struna de otel de la (...capota portbagaj de ... Lada ...? ... ) ...aaa... de la umbrelele de bar , un burghiu 6 mm diam de 200mm lungime , un arc de supapa indreptat ( merge , eu fac asta mereu , trebuie doar ceva mai multa atentie si maini sigure ) ... o surubelnita de 4mm CR-V lunga ... Editat Ianuarie 29, 2014 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Ianuarie 29, 2014 Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Iti faci calculele si tragi usurel, cu ochii pe indicatorul cantarului, pana cand axul incepe sa se rotesca. Asa se regleaza de ex. preincarcarea rulmentilor pivot la omocinetica. Nu am nimic impotriva mesterelii tip minitehnicus, dar daca exista si o solutie simpla, ieftina si la indemana, care duce la acelasi rezultat, eu o aplic intotdeauna. Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Martie 6, 2014 Autor Partajează Postat Martie 6, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate M-am apucat efectiv de montarea diferentilului spate. Dupa ce am cumpărat rulmentii pinionului de atac si piesa deformabila, m-am apucat de montat. Prin urmare curatenie, vaselina, pus simering nou si apoi trecut la strângerea piulitei. Vreau sa va spun ca am strans foarte tare sau mai exact am pus prelungitoare la cheia cu care am strans, asa de tare s-a opus piesa deformabila deformarii... Când am preluat jocul dintre rulmenti, s-a pus problema masurarii antimomentului, in vederea preincarcarii rulmentilor. Asa ca fara sa mai fac chei dinamometrice am luat o bucata de platbanda de aproximativ o jumatate de metru si i-am gasit punctul de echilibru unde am dat o gaura de fi6. Se observa ca platbanda sta in echilibru indiferent de pozitie: Apoi am procedat la masuratori . Avem de masurat un moment de 157-197Ncm adica 16-20Kgfcm(asa scrie in carte). Eu avand un brat de 20cm, am impartit 16kgfcm la 20cm si a rezultat 0.8Kg. Am luat cantarul nevesti-mii si am cantarit o doza de bere si un sampon si am obtinut 0,816Kg. Intr-o plasa de plastic si gata cu greutatea . Am pus platbanda pe doua suruburi pe flansa cardanica si am centrat pozitia cu o surubelnita cruce prin gaura din platbanda in gaura de centraj a pinionului de atac, dupa care amatarnat greutatea la 20 cm si s-a rotit imediat, deci strângerea mea initiala a fost prea slaba. Am mai strans putin piulita si la a doua masuratoare platbanda a stat pe pozitie, semn ca antimomentul este suficient: Ca sa vad cat de tare am strans , am pus greutatea mai catre capatul platbandei si la un moment dat s-a rotit Bratul necesar suplimentar este de 5cm Ceea ce la matematica mea a rezultat ca am strans cu 2,03Ncm Am depasit valoarea maxima data cu foarte putin, treaba este ca din punct de vedere al strangerii dintre prima masurare si a doua masurare e ca si cum am mutat bratul cheii de la ora 12 la ora 12,05, adica foarte putin ca si miscare. Am speranta ca ce am facut e mai bine decat un strans "la mana" si ca la transformarile unitatilor de masura nu m-am incurcat... 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Martie 13, 2014 Autor Partajează Postat Martie 13, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Atasez poza cu suportul comparatoarelor. Nu am incercat inca sa reglez nimic pentru ca trebuie sa montez intai diferentialul, dar nu am avut chef ieri si de asta, asa ca am ramas doar in stadiul care se vede in imagine. Prin urmare nu stiu daca suportul e bun de ceva sau nu. Un comparator am avut eu, al doilea l-am cumparat din piata, cu 40 lei. E folosit, dar la ce imi trebuie mie si mai ales cat de des(mai diferentialul fata de reglat si apoi la necesitate)... ma vor tine o viata. Revin cu progresul reglajului care va fi o premiera pentru mine, sa vedem ce o sa iasa. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Martie 19, 2014 Autor Partajează Postat Martie 19, 2014 Re: Reglarea diferentialului spate Si pentru ca in week-end am parcat unul din copii la bunici, m-am hotarat sa reglez restul de diferential. Ca si sursa de inspiratie am avut doua locatii, unul este un manual iar al doilea un site in ruseste, tradus cu un program de tradus online. Oricare ar fi solutia aleasa, rezultatul este sensibil egal si voi expune cele doua metode in continuare. Cea din manualul masinii zice asa: Asamblezi tot diferentialul si fara sa incarci rulmentii conici reglezi jocul dintre coroana si pinionul de atac in intervalul 0,08-0,12mm. Apoi incarci rulmentii conici astfel incat distanta dintre varfurile celor doi calareti care tin rulmentii si piulitele de reglaj se mareste in intervalul 0,14-0,18mm. Dupa care verifici jocul dintre coroana si pinionul de atac sa fie in intervalul de mai sus. Incarcarea rulmentilor axiali se face strângând cele doua piulite , când una când cealalta, ca sa ramana jocul dintre coroana si pinion cel prescris. Varianta de pe sitele rusesc este cam la fel, dar mai simpla (dar nu stiu cat de precisa) si anume: Cu rulmentii neincarcati preiei COMPLET jocul dintre coroana si pinionul de atac. Nu mai umbli la piulita de reglaj dinspre coroana si incarci rulmentii strângând doar piulita celalalta. In final, când distanta calaretilor este cea stabilita, jocul dintre coroana si pinion de asemenea trebuie sa fie in intervalul stabilit. Dupa ce am facut verificarile si reglajele conform variantei 1, cea din cartea de reparatii, de curiozitate am incercat sa vad daca destrangand piulita opusa coroanei , jocul dintre coroana si pinion dispare. A disparut, dar nu am cum sa imi dau seama daca nu cumva acum coroana apasa pe pinon sau nu. In sfarsit am restrans piulita si am reverificat toate valorile si tinanad cont ca cele doua comparatoare erau diferite ca masurare (unul la 0,01, celalalt la 0,002mm, incercuite in poza valorile), rezultatele sunt urmatoarele: Pentru jocul coroanei (0,8-0,12mm): Pentru distanta dintre calareti (0,14-0,18mm): Am desfacut prinderea comparatoarelor si apoi am verificat ca jocul dintre coroana si pinion sa fie peste tot, adica sa nu fie vreo pozitie in care acest joc sa nu existe. Nu l-am masurat dinte cu dinte, dar fiind o perche coroana-pinion folosite presupun ca distanta se regaseste peste tot. De asemenea nu am mai facut proba cu vopsea pentru ca se vedea deja pe dinti ca sunt lustruiti uniform. Cam asta este cu reglajul diferentialului spate. Cel de pe fata se regleaza la fel, doar ca valoarea cu care se mareste distanta dintre calareti este putin mai mare, carcasa diferentialului fiind din aluminiu. 1 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate