Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Inaltare sau nu?

GSS

Postări Recomandate

Salut,

Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema, cu niste sfaturi si explicatii sau niste palme dupa ceafa (dupa caz).

Tot citesc despre inaltarea masinilor si nu reusesc sa imi dau seama in primul rand daca e bine sau nu. Cand spun "bine sau nu" ma refer la faptul ca am citit in diverse thread-uri ca urcarea unei masini si instalarea unor roti mai mari afecteaza alte componente, gen planetare, cruci cardanice, care pot ceda.

Ce pot face cu disco al meu daca vreau sa fac off road mediu? Stiu ca imi trebuie neaparat niste MT-uri (nu Simex pentru ca este folosita destul de des si pe sosea) pentru ca ce am acum e ca si cum nu as avea.

Aflandu-ma la momentul cand vreau sa fac upgrade cu niste cauciucuri noi pe care nevasta ma tot impinge de la spate sa le cumpar (mai rar) imi dau seama ca nu este asa usor de luat o decizie.

Daca iau cauciucuri mai mari va trebui sa inalt si masina, sa iau si flanse distantiere, sa iau si alte jante, sa decupez din aripi (asta nu e o problema) si probabil sa ma pregatesc financiar si pentru unele piese care ar putea sa pice ca efect al inaltarii. Cel mai mult ma ingrijoreaza ultima parte, pentru ca nu am in momentul asta capital sa investesc in componente HD.

Problema nu se opreste aici. In viitorul apropiat ma gandesc sa imi confectionez un bullbar, care va ingreuna fata, poate si un roof rack.

E ok sa imi iau niste MT-uri dimensiunea stock 205/80/16? Voi putea participa la iesiri daca nu o inalt?

Am inteles ca degeaba inalt o masina daca nu ii pun si cauciucuri mai mari, pentru ca numai inlocuirea dimensiunilor stock mareste cu adevarat garda la sol.

Se poate inalta aceasta masina fara a monta un kit de inaltare? Am citit ca exista niste distantiere pentru asta, dar nu imi este foarte clar.

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Inaltare sau nu?

Din propria experienta iti spun ca eu nu am mai putea merge cu o masina de teren fara sa fie inaltata si dotata corespunzator. Am avut Discovery 300Tdi si am fost foarte multumit de el. Aceeasi dimensiune am avut si eu la anvelope si m-am descurcat cu el. Piesele sunt foarte ieftine la Land Rover indiferent ca le iei din tara sau din UK. Ex: 320 ron ambreiaj complet cu tot cu transport din UK. De inaltat se inalta usor si fara prea multi bani. Daca vrei sa faci o investitie buna in masina, monteaza-i blocanti si te vei descurca cu brio si fara kit de inaltare.

• Like 1

Land Rover Discovery 2.5 TDi 1994

Jeep Grand Cherokee 5.2 V8 1994

Link spre comentariu

Inaltare sau nu?

Inaltare, dar una inteligenta. Adica un kit de suspensie adaptata offroadului, si cam atat. De care, te hotarasti tu. Fara body-lift, pentru ce intentii ai tu cu masina, dupa parerea mea. Vei castiga atat un comportament offroad imbunatatit, cat si onroad, plus cativa cm care... conteaza.

Referitor la roti, si alea merg puse putin mai mari dar fara sa exagerezi, si astfel pastrezi performantele masinii cat mai aproape de cele initiale, eviti si stricaciunile potentiale, si in plus te bucuri si de avantajele unor roti mai mari in teren.

O suspensie dedicata offroad (adica mai HD) va suporta mai bine accesorii de genul bara HD, troliu, incarcaturi suplimentare pe spate. Doar sa ai grija sa te consulti in prealabil cu vanzatorii si sa alegi tipul de suspensie optim pentru ce vrei sa pui pe masina "intr-un final". Daca faci alegerea potrivita, te vei bucura de placerile offroadului din plin.

Mai poti lua in considerare si niste flanse distantiere pentru jantele actuale, daca sunt standard, sau alte jante cu ET negativ, daca faci suspension lift. In cazul meu, nu se impunea ca o necesitate, insa dupa ce am schimbat jantele s-a simtit o diferenta notabila, in bine.

Reteta asta am aplicat-o si in cazul meu, si ma declar extrem de multumit de alegerile facute, am deja la activ un rally raid si niste offroaduri medii care unele au devenit extreme "din intamplare", dar masina se comporta exemplar si inca nu s-a rupt nimic la ea ca urmare a modificarilor facute.

Bafta!

Voi putea participa la iesiri daca nu o inalt?

La iesiri poti merge linistit, daca ai masina functionala. Doar sa ai grija sa te bagi la trasee adaptate nivelului de echipare al masinii tale. In general se anunta necesarul de dotari minime. Asta cu garda la sol e destul de relativa, daca stii cum sa abordezi bucatile din traseu, si mai alegi si variante ocolitoare cand se poate, te descurci si fara. In cel mai rau caz, indoi / spargi chestii pe dedesubt.

Dar tot din experienta personala, pot sa-ti zic ca dupa montarea kitului de suspensie, s-a schimbat treaba radical, am atins pe dedesubt doar in cateva cazuri nasoale, comparativ cu ce era inainte, cand era o regula sa mai mut cataroaie de colo-colo.

Editat de Optimus
Link spre comentariu

parerea mea e sa nu te gandesti la roti pentru care devine necesara inaltarea cu motorizarea aia, o sa ramai fara cuplu... pune roti mai mari admise fara inaltare, daca treci de 215/85/16 fa taieturile necesare din tablarie si gata(la astea scrie "possible rear trimming" dar am citit alte topicuri ca merge fara modificari)... la motorizarea ta nu prea poti jongla mult...parerea mea , vezi tabel, e pentru D1: http://web.archive.org/web/20100810045805/http://www.members.shaw.ca/jbarge/tires.html

Editat de sierrafery
  • Like 1

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspunsuri!

Mi-as lua pentru moment o pereche de MT-uri dimensiunile stock 205/80/16.

Urmatorul pas ar fi o inaltare, dar lasand tot rotile de mai sus + niste flanse pentru stabilitate.

Aici am nevoie de sfatul vostru. Rezolv ceva daca procedez in acest fel? Adica daca nu maresc si dimensiunile rotilor are rost sa fac inaltarea?

Dupa mintea mea va creste distanta la praguri ceea ce poate fi folositor, dar nu va creste si cea de sub diferentiale si aici e un minus. Tot parerea mea este ca masina va flexa mai bine in teren. Inca un argument cu "+" ar fi ca in cazul in care mai pun ceva fiare pe ea (bullbar, roofrack, poate troliu), suspensia va face diferenta.

Editat de GSS
Link spre comentariu

Eu zic ca merita sa pui o suspensie noua si HD pe masina, chiar daca pastrezi dimensiunea standard la roti. Ea va ridica masina cu 4-5 cm peste inaltimea ei de noua, cu suspensia originala, deci nu exagerat de mult incat sa arate rau cu rotile standard. Si cum ai remarcat si tu, se va simti bine diferenta fata de suspensia standard si imbatranita, si e adevarat ce zici si despre incarcarile suplimentare.

Referitor la motor, are dreptate colegul @ sierrafery, ca va avea probleme cu roti mai mari, de aia si eu am sugerat ca cel mult sa cresti doar cu putin peste dimensiunea standard daca chiar vrei roti mai mari, maxim 1cm pe raza, la nivelul asta diferenta nu se simte la motor, dar e drept si ca motorul ala al tau are reputatia de puturos oricum.

• Like 1
Link spre comentariu

Pentru LR Disco consider importante următaorele modificări:

1. echiparea cu MT-uri,

2.Suspensie cu cursa mai lunga

3. Poate cel mai important schimbarea plasticurilor faţă spate (spoiler) cu ceva HD.

Disco are unghiul de degajare cam mic cu plasticurile originale dar situaţia se schimba radical după inlocuirea cu bară din metal HD sau "home made".

În rest motorina şi noroaie! Spor la :lr

Disco I

Panta maxima: 45 grade.

Unghi de atac: 39 grade.

Unghi de degajare: 29 grade, fara carlig de remorcare.

Disco II

Lungime(mm): 4710

Lăţime (mm): 1890

Înălţime (mm): 1940

Ampatament (mm): 2540

Garda la sol (mm): 210

Unghi de atac (grade): 34

Unghi degajare (grade): 29

Jimny

Unghi de atac 34 grade

Unghi de degajare 46 grade

Editat de geo_jimny
completare
  • Like 1
Link spre comentariu

E clar! Masinuta o sa fie echipata cu MT-uri de dimensiune stock 205/80/16 si mai la primavara vedem si cu inaltarea.

@geo_jimny ai mare dreptate cu barele originale. Din aia din fata la mine nu a mai ramas decat bucata de tabla, dar cea spate incurca rau de tot. O sa o dau jos cand am timp si ii confectionez una noua. Problema e ca la mine e modelul care are pozitiile si semnalizarile in bara si trebuie sa fac in asa fel sa le inserez si pe alea in piesa noua.

Acum daca tot m-ati ajutat pana aici, mai astept niste sfaturi si in legatura cu anvelopele. O sa revin intr-un post urmator cu ce am gasit eu.

Mentionez ca bugetul este de numai 2000 RON

Link spre comentariu

Inainte de a ingreuna masina cu accesorii (bari, portbagaj, scuturi, etc) schimba motorul cu un 300 Tdi. Altfel nu se mai misca din loc.

Land Rover Discovery 2 V8 Automatic -Thor

Land Rover Discovery 2 Td5 Manual - Phoenix

www.lroc.ro

Link spre comentariu

Inainte de a ingreuna masina cu accesorii (bari, portbagaj, scuturi, etc) schimba motorul cu un 300 Tdi. Altfel nu se mai misca din loc.

Salut Marius! Intr-adevar acest motor este subdimensionat pentru masina asta, insa pana in acest moment pe mine ma multumeste si nu mi se pare atat de rau precum se spune. Ma gandesc in viitor si la un transplant, insa daca acesta va avea loc, va fi cu acelasi motor, varianta turbo.

Link spre comentariu

Mai jos, ce am gasit eu (sper sa nu se considere publicitate linkurile):

http://shop.autopneu.ro/20580r16-104q-hankook-dynamic-rt01-p-695.html

http://shop.autopneu.ro/20580r16-104q-kumho-kl71-road-venture-p-1583.html

http://www.shop-anvelope4x4.eu/anvelope-insa-turbo/anvelope-insa-turbo-sahara/insa-turbo-sahara-mt-205-80-R16

Trebuie sa recunosc ca mi s-a pus pata pe ultimele (Insa Turbo Sahara)

Daca ma gandesc la rece, cele Kumho ar fi mai indicate, avand in vedere ca nu sunt resapate, dar la Insa imi place pur si simplu, mai mult profilul.

Link spre comentariu

Gata, am ramas pe Insa Turbo Sahara, dar pana la urma am pus 235/70/16 :banana.

Cam asa arata Cataraga acum:

u66p.jpg.d5ec4fe566ffba36e82cb616af398ecf.jpg

1q5y.jpg.8ed183bb4db0bb2cc05eb74cc8330db9.jpg

3q53.jpg.8495009e4e6beec48b330129ca4d5bdc.jpg

cknj.jpg.6c68872142ffc2a7fa4fef1d216b9b5b.jpg

Link spre comentariu

Arata bine.

Sa le stapanesti fara incidente.

Daca tot doreai marirea garzii la sol cum de nu ai optat pentru varianta de 215/85/16 sau 235/85/16?

O remorca iti schimba intotdeauna viata atat la propriu cat si la figurat
Link spre comentariu

Arata bine.

Sa le stapanesti fara incidente.

Daca tot doreai marirea garzii la sol cum de nu ai optat pentru varianta de 215/85/16 sau 235/85/16?

Cataraga mea nu este inaltata inca, are suspensiile stock, iar pentru a pune dimensiunile de care spui tu mai intai trebuie sa schimb suspensiile. Va urma si asta cand o sa permita bugetul. Sper eu pana in vara.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Gata, am ramas pe Insa Turbo Sahara, dar pana la urma am pus 235/70/16 :banana.

Cam asa arata Cataraga acum:

[ATTACH=CONFIG]203136[/ATTACH]

Cum se comporta pe asfalt? Amsi eu ceva asemenator si, aprerea mea, sunt dezastruoase pe asfalt... si chiar pe zapade. pe noroi... nu ai ce comenta

Editat de Astral
Link spre comentariu

Pai sa zicem asa: eu cand am luat-o avea niste cauciucuri M+S care abea au reusit sa le dea baietii jos de pe jante. Batrane si rase si va de capul lor.

Pe asfalt sunt mai zgomotoase, bineinteles si nu franeaza atat de eficient, dar sunt decente. Viteza maxima a scazut undeva la 110 (ajung destul de greu de la 100 la 110) fata de 130 cat am reusit sa dau pe autostrada cu celelalte cauciucuri si ar mai fi mers, numai ca simteam ca decolez. Pe zapada sunt multumit de cum evolueaza, nu am avut nicio problema si am mers pe unde altii nu reuseau. Pe noroi nu am apucat sa le testez prea bine, dar pe unde m-am bagat pana acum nu am avut probleme.

Link spre comentariu

Eu am Insa Turbo Dakar si se comporta binisor pe sosea, dar am un prieten cu Insa Turbo Sahara, aceleasi dimensiuni ca ale tale. Mi-a spus ca nu este multumit de ele pe sosea, dar pe noroi isi fac treaba!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare