Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Unsoare ventilator habitaclu

mac01

Postări Recomandate

Acum vreo cateva zile am avut o discutie cu un tip.

Persoana respectiva a desfacut ventilatorul din masina deoarece era blocat.

L-a curatat si l-a pus la loc, fara sa aplice nici un gram de unsoare pe lagare si bucse. L-am intrebat de ce nu a pus un gram de unsoare acolo si mi-a raspuns ca bucsele sunt din bronz grafitat si nu au nevoie de unsoare. Pe deasupra, mi-a mai spus ca acesta este motivul blocarii, ca multi dau cu unsoare la bucse.

Nu mi s-a parut normal, dar am lasat omul in treburile lui si m-am gandit sa intreb mintile mai luminate de pe acest forum.

Voi ce parere aveti?

Se da cu unsoare sau nu se da pe bucse si pe lagare?

Editat de mac01
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Unsoare ventilator habitaclu

Ok. Sunt autolubrifiante. M-am gandit si eu la asta.

Dar asta ar insemna ca acel ventilator sa nu se mai blocheze niciodata, atata timp cat acele bucse ii asigura ungerea. Iar eu am vazut ventilatoare intepenite care nu prezentau rugina pe ax sau uzuri in bucse...deci ceva nu este in regula.

Cum sa spui ca "Dat-ul cu unsoare este motivul blocarii'?

Ceva nu se leaga aici.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Cum sa spui ca "Dat-ul cu unsoare este motivul blocarii'?

Ceva nu se leaga aici.

Daca pe bucsele alea dai cu orice (ulei, unsoare, etc) asta va retine praf. Iar praful le blocheaza:wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Sunt autolubrefiante , dar nu pe vecie . Nici un lagar cu alunecare nu poate functiona fara ungere ( solida , fluida , oricare ar fi ea )

De fapt , sunt unele variante poroase , sinterizate , care au nevoie de foarte putin lubrefiant - se impregneaza inainte de montare ( juma' de ora in ulei cald ) . Pentru un timp e suficient . Daca nu ar fi caldura produsa de frecarea in timpul miscarii ar fi chiar si mai mult timp suficient ...

Altele sunt din bronz grafitat masiv , au nevoie de ungere minimala sau chiar lipsa , dar bucsa se uzeaza mai repede .

Ungerea nu strica in nici unul din cazuri .

Problema punctuala la motorul de aeroterma este ca e racit cu aer nefiltrat , purtator de praf si fibre , care pot bloca axul . Dar , inainte sa fie asta o problema se intampla sa se blocheze motorul intre stator si rotor , din cauza prafului de rugina care blocheaza intrefierul ( de cele mai multe ori mic spre foarte mic ) . Se intampla la ambele variante de motor ( cu magneti sau bobine ) .

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

eu zic ca se da, iar daca se blocheaza dupa o vreme, se spala si se da din nou.

daca le lasi fara ungere in momentul in care exista o uzura incep sa zdrangane aiurea si foarte enervant, daca cineva isi mai aduce aminte de ventilatorul de dacie, trebuia sa i tragi una sub bord "sa taca".

Editat de comanr
Link spre comentariu

O solutie pur romaneasca , de criza , dar cu rezolvare temporara , este sa dai ( daca ai acces la lagare ) finut cu un dorn de jur imprejurul axului. Deformand mecanic lagarul , se va micsora jocul creat de rotatia axului . trebuie insa multa atentie si o mana sensibiloasa. am facut asa ceva la cateva Passaturi model '87-'93 . Dupa "lucratura " , nu am mai fost nevoit o perioada destul de mare sa intervin .

Nu este elegant , dar astfel nu esti nevoit sa cumpari un alt ventilator . :grin:

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare