florin1 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Va salut .Sunt nou in bransa si de citeva ori in zapada am vazut ca si pe 4x4 masina sapa si se afunda .Cum se procedeaza in astfel de situatii ?Recunosc ca am cauciucuri all season . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
JurasikMan Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Re: Un sfat Daca ai ajuns pe burta cu anvelope all season , este ca si cum nu ai mai avea anvelope. Sunt multe de facut , dar conteza cum arata terenul si ce ai la indemana. Daca masina este cheala si in portbagaj nu ai decat triunghiul reflectorizant si cheia de roti ...suna un prieten . :grin: In general , te pui pe burta pentru ca ai impins deja o mare cantitate de zapada care s-a adunat sub partea din fata a masinii (plec de la ideea ca asta te doare ...suspendatul in zapada ) . Zapada compactata , pe suprafata mare , poate suporta greutati mult mai mari decat greutatea unui Duster . Poti sa faci urmatoarele lucruri : - eliberezi drumul pe unde ai venit la doua lungimi de masina ( daca ai trecut pe acolo , inseamna ca zapada nu era destul de mare cat sa ramai suspendat ) - eliberazi cat mai mult din zapada de sub masina . - daca terenul iti permite si poti improviza din ceva ,o suprafata tare, pe care sa pui cricul fara ca acesta sa se scufunde , poti pune crengi sub fiecare roata. Iti va creste aderenta si iti va inalta putin masina . - pui la toate rotile crengute ...multe si marunte , dupa ce in prealabil ai dat zapada din imediata apropiere a anvelopelor. Multe , ca sa se ridice pe ceva . Marunte , pentru ca o creanga zdravana , iti poate provoca o multime de daune pe sub masina daca o agata roata si o intoarce. - daca reusesti sa indepartezi ce este pe sub masina , in disperare de cauza poti arunca sub roti si haine sau o patura . - in nici un caz nu trebuie turata masina . Invartitul rotii in loc iti va avrava problema , nu o va rezolva. - poti incerca un usurel balans ( viteza I-a - marsarier ...viteza I-a - marsarier ) . Si asa cum spune Ada Milea , usurel , usurel , cu miscari de vaslas .... te pui in miscare. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mac01 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 (editat) Re: Un sfat Am patit-o si eu. Am bagat lopatica sub masina si am tras zapada. Apoi cu balans, usurel, am iesit. Am facut cale intoarsa si am cautat un drum adecvat cu garda la sol a masinii. Editat Februarie 7, 2014 de mac01 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Re: Un sfat Pastrand datele problemei si schimband doar cauciucurile, cred ca MT sau de iarna nu te vor ajuta decat sa te ingropi mai repede. Daca rotile sapa, inseamna ca ai aderenta, altfel ar aluneca pe suprafata si masina nu ar ramane suspendata. Sigur ca si daca aluneca tot imobilizat se cheama... Problema ta e spatiul liber dintre pamant si burta masinii, distanta asta e prea mica pentru conditiile in cauza. Rotile au sapat pana cand masina s-a sprijinit pe zapada. E bine sa eviti drumurile care au zapada mai inalta decat garda la sol a masinii - pe distante mai lungi zapada se poate aduna sub masina - fata aduna zapada precum o lama pana cand te sui pe ea. Ce poti sa faci? Sa eviti conditiile similare, iar daca totusi intri pe zapada mai maricica sau noroi sa incerci sa mergi de asa natura incat sa nu rupi aderenta, adica viteza cu care se invarte roata sa nu fie disproportionata fata de viteza masinii. Calcatul acceleratiei la podea in astfel de situatii te ajuta doar sa te ingropi. Asta din experienta mea, altii poate au alta parere. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
florin1 Postat Februarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2014 (editat) Re: Un sfat Sa inteleg ca chiar daca pun alte cauciucuri tot asa s-ar intimpla .Multumesc frumos . Editat Februarie 7, 2014 de florin1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mrx12345 Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Re: Un sfat Atata timp cat nu ai aderenta nu are importanta tipul cauciucului. Ceva echivalent cu situatia in care masina e suspendata pe zazada in cazul in care stratul de zapada e mai mare decat garda la sol ar fi ridicatul masinii pe elevator si lasatul acesteia sa mearga in gol. Deci in concluzie mai are importanta tipul cauciucului? O solutie ar fi modificarea garzii la sol prin inaltare, dar si pentru asta ar trebui sa faci o analiza cost beneficiu O remorca iti schimba intotdeauna viata atat la propriu cat si la figurat Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
vlad.one Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Re: Un sfat In primul rand schimba anvelopele si abia dupa "implant" iti vei da seama daca merita sau nu sa investesti si in inaltarea ei. Numai bine. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
florin1 Postat Februarie 13, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2014 Re: Un sfat Merge sa pun 2 de iarna si 2 sa le las asa ? Se rupe ceva ? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
florin1 Postat Februarie 13, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2014 (editat) Re: Un sfat Merge sa pun 2 de iarna si 2 sa le las asa ? Se rupe ceva ? Si in situatia prezentata in titlu se poate pleca direct cu viteza a 2 a ? Editat Februarie 13, 2014 de florin1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Re: Un sfat Eu cand am intalnit situatia asta, si iarna asta chiar m-am lovit de ea aproape zilnic cat a fost viscol, am avut o singura solutie. Mergeam cat puteam pana masina incepea sa ramana suspendata (incepea sa derapeze), secunda in care nu mai insistam deloc sa nu ma afund ci dadeam inapoi vreo 2 m. Luam lopata, dadeam la o parte movila in care s-a blocat masina, ii mai faceam un pic de loc in fata inca vreo 2-3 m, nu trebuie luata toata zapada, numai cam cat e garda masinii, dupa care imi luam avant si mergeam iar asa pana se bloca, unde repetam operatiunea. Din pacate eu am fost nevoit sa fac asta ca sa ies de acasa, nu de placere. In cazul in care se blocheaza de tot si nu mai vrea sa mearga nici in spate, merge incercat cu balans treapta 1 - marsarier, dar neaparat cu accelerare in spate, nu insistat in fata. Daca nici asa nu vrea, cu siguranta s-a blocat in zapada sub punti, cateva lopeti de zapada scoasa cu forta de sub punti si de la roti rezolva problema in 2 minute. In legatura cu faptul daca niste cauciucuri mai bune sau chiar lanturi ar ajuta, eu zic ca depinde de tipul zapezii. Pe de o parte daca ai zapada proaspata pufoasa ai sanse sa mergi mult si bine chiar cu zapada peste botul masinii. Daca ai taluzuri de zapada viscolita si indesata, inghetata sau foarte uda si grea, incercarea e cam sortita esecului, chiar daca motorul are putere si cauciucurile aderenta, la un moment dat se va bloca. Dar, clar, daca ai de mers in zapada merita investit in ce e mai bun. Daca nu ai lopata la tine, ghinion. N-ai ce cauta iarna pe sosea fara lopata in masina, daramite in off-road. Si o pereche sau chiar doua de lanturi sunt binevenite, ca si daca masina e 4x4, uneori tot lanturile raman ultima solutie... (gheata oglinda de exemplu) Totusi, eu zic ca cel mai important lucru prin zapada e garda la sol, din care nici eu nu am pe Pinin grozav de multa, tot cam ca si un Duster, eu am in plus sa ma ajute doar reductorul (care fie vorba chiar isi face treaba la faza asta), da si Duster are treapta 1 demultiplicata. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
misca Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Re: Un sfat Mai exista o solutie relativ simpla: scazutul presiunii in anvelope. Dupa ce am ramas suspendat, am scazut presiunea de la 2 la 1.2 si cu un pic de balans am iesit lejer. Evident ca trebuie sa ai o pompa sau compresor pentru a umfla rotile dupa ce iesi pe asfalt. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Re: Un sfat Eu nu sunt convins ca daca masina ramane suspendata, adica cu rotile in aer, sa poti baga mana sub ele, mai ajuta la ceva sa le scazi presiunea. Poate totusi mai prind cu lateralul ceva, o sa incerc. Treaba e ca daca nu mai vrea in nicio directie, cred ca mai repede, daca stii cum se face si ai dexteritate, i-ai pus in 2 minute lanturi. Un set de lanturi de hypermarket e vreo 100 RON si sunt foarte bune, am folosit ani de zile la greu si nu s-au stricat. Sau daca treaba e nasoala ii pui lanturile de la bun inceput pe toate 4 rotile si cred ca nu te mai opreste mai nimic. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
air_wolf Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Re: Un sfat la ce sa scazi presiunea, la biscuiti? daca ai samurai si ai gume >= 12.5 e posibil sa plutesti peste numite tipuri de zapada. altfel, vorbim de la 13.5 in sus si asta inseamna peste 33". poti avea o pata mai mare la final, daca ai si beadlock-uri. lanturile de supermarket sint proaste. se rup la prima bordura urcata (asta la logan). oricum ai da-o, la un moment dat dusterul tot ramine suspendat, in functie de cit de adinca este zapada si de cit de moale. dezavantajul mt-urilor este ca iti confera o siguranta mai mare si o poti pati mai grav daca nu stii sa te intinzi cit ti-e plapuma. asa s-o flenduri prin oras sint numai bune iarna, gasesti destule locuri de parcare :grin: The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500 4x4MANIA is where we are !!! “ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
tavi_ro Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 (editat) Re: Un sfat @KAROLOKW, @air_wolf, va mai deranjez cu o intrebare. In cazul in care pierzi aderenta pe ambele punti din cauza lipsei blocantelor exista o metoda ceva de a trimite cuplu pe rotile care nu au pierdut inca aderenta ? Am vazut ca ESP/ASR-ul incerca sa compenseze dar din pacate nu mai am curajul sa urc pante abrupte cu el activat. Cand am uitat ESP-ul activ la o panta mai mare a decedat motorul la plecarea de pe loc. Multumesc. Editat Februarie 19, 2014 de tavi_ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Re: Un sfat La punti normale merge din cate stiu eu un mic truc, sa tragi usor de frana de mana, care pune un pic de rezistenta pe roata care derapeaza si mai transmite ceva cuplu si la cealalta. Nu stiu daca merge la Duster... ESP-ul e bun pe zapada daca derapezi in vreo curba, problemele cu taiatul puterii la derapaj la plecare o face ASR-ul, sunt super iarna masinile la care se poate scoate ASR fara sa deconectezi si ESP... Eu am avut masina la care se deconecta doar ASR, intr-adevar cu el daca derapa ceva mai tare nu mai plecai pe zapada. Din cate stiu sistemele astea trebuie dezactivate obligatoriu si daca pui lanturi. Totusi sunt si sisteme anti-derapaj destepte pentru off-road, cum mi se pare ca e TC-ul de la Land Rover care intervine la derapaje dar nu iti taie niciodata puterea, e foarte confortabil prin namoale si zapezi... Ma refer la cel simplu de pe Defender, nu sisteme complexe gen Terrain Response care clar sunt si mai bune si pe care personal nu le-am vazut cum merg. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
air_wolf Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Re: Un sfat @KAROLOKW, @air_wolf, va mai deranjez cu o intrebare. In cazul in care pierzi aderenta pe ambele punti din cauza lipsei blocantelor exista o metoda ceva de a trimite cuplu pe rotile care nu au pierdut inca aderenta ? Am vazut ca ESP/ASR-ul incerca sa compenseze dar din pacate nu mai am curajul sa urc pante abrupte cu el activat. Cand am uitat ESP-ul activ la o panta mai mare a decedat motorul la plecarea de pe loc. Multumesc. si cu tot cu blocante, daca ai gheata sub roti, nu te misti deloc. ca solutii ar fi de scazut presiunea in roti sau gasit ceva care sa te ajute sa obtii traciune si pe rotile care patineaza (lopata, paie, lemne, vreascuri, lanturi, etc...). conteaza si cum dozezi gazul: prea mult te afunzi, prea putin opresti motorul. The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500 4x4MANIA is where we are !!! “ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
tavi_ro Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Re: Un sfat Multumesc pentru raspunsuri. Se pare ca solutia in acest caz este un troliu sau prietenii pe acest post. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate