Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Este defecta ori nu inteleg eu 4x4 - doar 2 roti se invart ?

adrian.costache2

Postări Recomandate

Salutare,

Incep prin a va spune ca am citit zeci de posturi de pe forum dar si alte siteuri si nu m-am lamurit, ajutati-ma va rog sa inteleg. Mentionez si ca sunt nou in domeniul offroad.

Am o Suzuki Vitara in 2 usi din ’97 de peste 1 an pe care de 1 saptamana nu am mai folosit-o. Am parcat-o pe asfalt, cu 2 cm de zapada sub ea care s-a transformat in gheata. Intre timp a mai nins iar vecinii m-au “ajutat” cu o gramada de 50-60 cm zapada in fata si in spatele ei. M-am dus la ea acum si am incercat sa escaladez muntele de zapada sau cel putin sa-l imping un pic, sa-mi fac loc eventual sa dau zapada cu lopata si am avut o surpriza la care nu ma asteptam – am bagat-o in viteza, am accelerat iar rotile din spate au inceput sa dea in gol, cele din fata erau in zapada 10 cm. Atunci m-am gandit sa comut pe 4WD LO iar rezultatul a fost acelasi. Am mutat pe 4WD HI tot nimic, doar 2 roti se invarteau, cele din spate, fata statea nemiscata. Am folosit MLR-urile stock, le-am pus in pozitia “LOCK” si tot nimic, doar rotile de pe spate se invarteau. Intreabarea mea: oare este masina defecta sau nu este suficient de dotata astfel incat sa se miste toate cele 4 roti in acelasi timp(eu asa ma asteptam de la o masina 4x4). Mai merita mentionat ca este dotata in acest moment cu cauciucuri standard de zapada(am fost zilele trecute cu ea la RAR ptr inmatriculare).

Multumesc de ajutorul pe care mi-l veti da 

Adrian

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Este defecta ori nu inteleg eu 4x4 - doar 2 roti se invart ?

Suzuki al lui matale are cutie de transfer simpla. Aia inseamna ca daca ai cuplat 4x4 , e musai sa se invarta macar cate o roata de pe fiecare punte. DAca acest lucru nu se intampla , undeva intre cutia ta de transfer si rotile puntii fata , se intampla ceva aiurea. DEci , ia-o cu rabdare si roaga pe cineva sa se uite pe sub masina sa vada daca cardanul care o ia spre grupul fata se si invarte. Daca se invarte , problema este intre grup si roata . Aici poate sa intervina o planetara rupta sau un MRL care nu cupleaza .

Link spre comentariu

In primul rand depinde cum ai constatat ca rotile din fata nu se invart dar cele din spate da. Daca te-ai uitat din masina, in timp ce accelerai, este posibil sa nu fi vazut tot. Adica ai vazut doar rotile de pe partea soferului. Daca ai gheata sub roti este perfect posibil sa se invarta doar roata spate de pe partea soferului si doar roata fata de pe partea opusa a acestuia. Toate 4 rotile se invart numai in conditii de aderenta. Cand o roata pierde complet aderenta, cealalta roata se va opri, asa functioneaza un diferential normal (deschis).

Daca insa te-a uitat la ea de pe ambele parti din afara masinii si nicio roata de pe fata nu invarte, atunci masina are clar o problema, defectiune. Vitara are cutie de transfer, macar una din rotile fata trebuia sa se invarta.

Link spre comentariu

Cardanul fata exista?

daca nu ar exista,ar fi o balta enorma de ulei sub ea,doar nu la furat nimeni:grin::grin:

suzuki vitara 1.6

yo5PKM

0763630114

Link spre comentariu

Am un coleg care in trei zile de cand si-a luat Vitara, l-am recuperat de 2 ori. Aceeasi problema ca tine...stia ca are 4x4 cum sa raman ? Simplu....suspendat. Si fara anvelope. Prima oara, s-a aventurat (un pic la vale) si practic a plutit peste zapada...cand s-a oprit...masina n-a mai vrut. A doua ora...in fata blocului...ca si tine.

4x4 de pe Vitara este acelasi cu cel de pe Patrol spre exemplu. Ai pierdut o roata...ai pierdut puntea. O roata are aderenta mare, cealalta mai mica...cea cu aderenta mai mica se invarte ca nebuna.

Pot fi contrazis/criticat/injurat insa greutatea are si ea un rol mare in toata ecuatia asta. La prima recuperare, zapada era aproape cat 33''-urile MT cu care sunt echipat, dar am reusit prin diverse manevre sa ies de acolo, in vreme ce Suzi ....plutea....deci 3T de "puturosenie" (cum le categorisea nu foarte demult cineva pe aici) au primat in fata a 1.2-1.3T de "energie"....

Cateva chestii invatate pe propria piele...

1. pe gheata...poate doar senilele te (mai) ajuta

2. cand zapada iti trece de praguri...ori ai mancat cand ai fost mic...ori nu...sau...mai stii cu volanul nitelus.

3. lopata (@cos - multam pentru pontul de anul trecut) este un accesoriu de pret

4. daca te mananca...vezi daca te poti scarpina

5. cand chiar te mananca...sa ai pe careva sa te opreasca din scarpinat

Pe coleg l-a sfatuit sa se invete intai cu 4x4, cand se foloseste...cum se foloseste...ce inseamna greu/usor. Dupa aia...restul de modificari la masina, in functie de ce-si doreste sa faca cu masina.

Editat de Big.Ursu

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

daca nu ar exista,ar fi o balta enorma de ulei sub ea,doar nu la furat nimeni:grin::grin:

Adica daca ai cardanul fata demontat,de unde curge uleiul?

Link spre comentariu

verifica urmatoarele;

daca se invarte cardanul de fata

daca cardanul e ok si se invarte uita te sa vezi daca se invarte vre o planetara

daca da atunci mrl rupt

daca nu se invarte decat cardanul atunci planetara rupta

Transsylvania Off Road Club

"ELEFANTUL"

Link spre comentariu

Adica daca ai cardanul fata demontat,de unde curge uleiul?

la vitara daca vrei sa demontezi cardanul trebuie sa il tragi afara din reductor,nu are slip yoke ca si toyota,cardanul culiseaza pe intrare in reductor

de aceea curge uleiul daca il demontezi

suzuki vitara 1.6

yo5PKM

0763630114

Link spre comentariu

la vitara daca vrei sa demontezi cardanul trebuie sa il tragi afara din reductor,nu are slip yoke ca si toyota,cardanul culiseaza pe intrare in reductor

de aceea curge uleiul daca il demontezi

Scuzele mele de rigoare,nu cunosc sistemul de la suzuki,eu m-am lovit de 'problema" asta la ARO. Am pierdut pe drum crucea cardanica si am ramas cu cardanul fata in aer. l-am scos si a ramas tractiunea spate.

Link spre comentariu

Este exact cum zice adammoga.

Daca scoti cardanul fata curge uleiul din redactor (intra prin culisare in partea inferioara a acestuia). la spate merge ca intra in partea superioara.

Ca o paranteza: daca 1 planetara fata este rupta, sau un MRL nu cupleaza, este suficient ca sa nu mai ai tractiune fata.

In teren se verifica in doi: unul se uita daca macar o planetara (capat de planetara) se invarte si celalat ii da incet in fata/spate.

Daca nu se invarte nimic, ne uitam la cardan fata (caz concret acum 3 saptamani la un Jimny in Garbova) si daca nici ala nu misca este reductorul.

Sper ca nu v-am spus nazbatii :grin: :grin:

Editat de Adi BV
  • Like 1
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare