Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfaturi Utilizare Super Select & Others

vladhaliga

Postări Recomandate

Salut la toti utilizatorii de Pajero!!

De curand am achizitionat un Pajero`93, 2.5 Automat, volan pe drapta, inmatriculata pe BG. Vreau sa il folosesc doar pt. off road si excursii pe drumuri mai dificile. Modificarile o sa apara pas cu pas, de aceea la topic am pus "& Others".....sigur o sa mai am intrebari la care nu o sa gasesc raspunsul in discutiile de pana acum.

Pentru ce am deschis acest topic...ma intereseaza cum sa folosesc Super Select in off road. Am citit manualul de utilizare(l-am primit de la un coleg de pe forum) dar nu am inteles mare lucru. A fost primul weekend cand am iesit cu ea pe dealuri si am utilizat pentru urcari in panta ceva mai abrupte si reductorul si fara. Masina am simtit ca s-a comportat mai bine pe 4H (fara central blocabil)....nici nu am urcat pante foarte abrupte. Cand cuplam reductorul parca prinde mai greu viteza. Ma intereseaza cum folositi voi super select in combinatie cu cutia automata. Si la urcari si la coborari. Oricum...am tot cautat si nu am gasit o discutie...deci ar fi interesanta pentru mai multa luma decat mine.

Thx.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Sfaturi Utilizare Super Select & Others

Diferenta intre Super Select si alte transmisii consta in principal in faptul ca ai posibilitatea sa optezi ,pentru mersul 4x4, intre a bloca diferentialul central si a nu-l bloca . Blocatul centralului te restrictioneaza oarecum in zone cu aderenta foarte buna la schimbari de directie. Cand blochezi un diferential , acesta va transmite 50 / 50 fata spate. Cand ai diferential central functional , dar nu este blocat , se permite rularea pe suprafete mixte ( aderenta buna amestecat cu aderenta slaba ) fara a forta transmisia pe viraje .

Cuplarea reductorului este o operatiune total diferita . Raportul se modifica si puterea transmisa la roata este mai mare , dar pentru a obtine aceasta, viteza de rotatie a rotilor scade. Adica , ai putere mai multa si viteza mai mica , obtinute doar din modificarea raportului transmisiei . Este un lucru bun in off-road , cand nu doresti ruperea aderentei , dar ai nevoie de putere multa care sa faca roata sa se invarta in orice conditii. Reductorul se cupleaza doar in conditii de aderenta foarte slaba , terenuri grele si acolo unde nu ai nevoie de viteza.

Cauta cu atentie pe forum si vei descoperi tutoriale cu diferite masini de teren care iti arata cum sa abordezi diferite tipuri de traseu. Urcari grele , coborari periculoase , folosirea franei de motor , folosirea inertiei , folosirea treptelor 1-2-3 ( celelalte nu sunt pentru off-road , sunt doar pentru sosea ) si multe altele. Intai studiaza atent problema si abia apoi intra in trasee complicate. Primele experiente in off-road sunt cele mai periculoase, pana intelegi cat de mult ajuta tractiunea , cat ajuta anvelopele si care sunt limitarile unei masini .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

...folosirea treptelor 1-2-3 ( celelalte nu sunt pentru off-road , sunt doar pentru sosea )...

Cu completarea ca, in reductor, cam "uiti" ca ai treapta 1 (chiar si pe a 2-a la unele masini, in functie de raport). Ca exemplu: la LR Discovery (raport 1,22 in CT), pleci cu a 2-a de pe loc (chiar a 3-a pe drum drept), intr-a 5-a ai maxim 50km/h:wink: Fiecare model (transmisie) are particularitatile lui si trebuie cunoscute bine!

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Am citit postul inainte de a deschide subiectul insa se vorbeste de cum functioneaza sistemul si nu cum il utilizeaza posesorii de Pajero. Ma intereseaza varianta in care performanta e maxima si uzura minima....daca se poate spune asa....pentru diferite situatii intalnite in off-road.

Inca ceva...la cutia automata de la pajero..am d,2,l. L e treapta 1? Si 2 a doua si cand dau pe d trece in a 3-a? A 4-a(everdrive am inteles ca e electronica...)

Thx.

Link spre comentariu

Eu pe cutia automata de Pajero Sport (2001) Easy Select (2H, 4H, 4L) am asa:

L - low, de fapt cutia ramane in viteza 1 (frana de motor ptr coborari in 4L sau 4Llc)

2 - cutia foloseste doar primele 2 viteze (pentru forta la urcari sau depasiri)

3 - idem 2 (dar foloseste si viteza a 3-a)

D - drive - modul automat de drive al cutiei, foloseste viteza necesara in functie de nevoi (consum economic, teoretic, putin subturata pe drum intins daca nu apesi pedala de acceleratie puternic)

Ar trebui sa fie ceva similar si la Super Select.

"You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist." Nietzsche
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

1. Cutia de transfer-> ai pe ea 4 pozitii , mai exact:

• 2H: cel mai recomandat pentru asfalt, masina are tractiune spate

• 4H: se cupleaza fata, dar diferentialul central este liber, asta insemnand ca in functie de aderenta pe care o are masina si de tipul de teren pe care rulezi, diferentialul va transmite diferit tractiunea la punti(fata-spate) : 50-50,70-30, etc. Eu ti-l recomand atunci cand mergi prin oras si e zapada, forestier usor, etc. Din 2H in 4H poti cupla in mers la viteza de pana in 100km/h.

• 4HlC: Rapoartele in cutia de transfer sunt aceleasi, puntea fata ramane cuplata, doar ca acum ai si diferentialul central blocat. Asta inseamna ca masina va transmite egal puterea puntilor fata-spate (50-50). Nu e recomandata folosirea pe suprafetele cu aderenta deoarece poti rupe diferentialul central. (Deci nu pe asfalt, pietris,etc). Il poti folosii atunci cand nu ai nevoie de reductii, dar ai nevoie de putere egal distribuita fata-spate (ex: zapada, drum cu putin noroi, etc). Pentru a cupla din 4H in 4HlC e recomandat sa fii pe loc, cu masina scoasa din viteza.

• 4LlC: Diferentialul central ramane blocat, puntea fata ramane cuplata, doar ca acum ai cuplat reductorul. Ce inseamna asta? Inseamna ca ai mai mult cuplu la roata, dar viteza de rotatie mai mica. In reductor (4LlC) o sa prinzi maxim 50km/h dar o sa poti sa urci mai usor diverse pante, o sa ai frana de motor mult mai accentuata, etc. Poti folosi treapta asta la off-road in general (orice tip de teren fara aderenta). Nu e recomandat, la fel ca la 4HlC, sa rulezi pe teren cu aderenta, exista acelasi risc.

2.Cutia de viteze-> ai si pe ea mai multe pozitii (o sa iti dau detalii despre ultimele 2):

• P
  • R
  • N
  • D
  • 2: masina pleaca de pe loc in viteza 1 si schimba doar pana intr-a doua. Deci o sa ai doar 2 viteze : 1 si 2. In pozitia asta o sa ai frana de motor doar in viteza a 2-a, deci poti folosi 2 atunci cand nu vrei ca masina sa-ti schimbe a 3-a sau atunci cand ai de coborat o panta foarte lunga dar putin abrupta si nu vrei sa folosesti frana de picior. Astfel o sa ai frana de motor intr-a doua, adica pe la 40km/h (aproximez, nu am incercat)
  • L: ai doar viteza 1, o folosesti la pante pe care vrei sa le urci doar intr-a intaia sau cand ai de coborat o panta mai abrupta si nu vrei sa folosesti frana de picior, ca in exemplul dat de tine.

Cat despre butonul A/T Mode, are 3 pozitii:

1. Normal (mijloc) : cutia de viteze se comporta normal
  2. Power(sus): Cutia schimba mai sus, e mai sportiva putin. Nu te astepta sa se transforme in Porsche.
  3. Hold(jos): E recomandat sa-l folosesti iarna, MASINA PLEACA DE PE LOC in viteza a 2-a daca esti in Drive. Ai cuplu la roata foarte mic la plecarea de pe loc, astfel incat sa nu rupa aderenta pe zapada. De asemenea, masina schimba la turatii mai mici. (Uneori il folosesc in oras sau pe drumuri nationale, consuma o idee mai putin)

Cam asta e tot, daca ai si alte intrebari le astept!

Mitsubishi Pajero SWB 1993 2.8

Do not go where the path may lead , go instead where there is no path and leave a trail

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare