Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Reductor in fiecare roata

mughyta

Postări Recomandate

Re: Reductor in iecare roata

nu cred ca la luaz au pus punte portal...

nu e reductor, e un model de transmisie, un model de a transfera cuplul mecanic de la cutia de viteze spre roata

reductorul este o cutie de transfer care permite demultiplicarea OPTIONAL a rapoartelor din cutia de viteze

astfel, sa spunem ca motorul se invarte cu turatia de Z r/m

cutia de viteze are un raport, sa spunem de 5xrotatia motorului in a 1 a; 2,5x rotatia motorului in a 2 a ; 1,5 x rotatia motorului in a 3 a ; 1 x rotatia motorului in a 4 a. Cupland reductorul, toate aceste rapoarte se inmultesc cu 2,1 la majoritatea masinilor si 3,2 la altele ...

astfel, la un raport de 2,1 o sa ai i a 1 a 5 x rotatia motorului x 2,1.

sa nu uitam ca, de la cutia de transfer pama la roata, mai exista o demultiplicare in diferentialul din punti

astfel , acesta poate sa aibe mai multe rapoarte, sa spunem ca unul obisnuit are 4,5

deci pana la roata forta va fi in a 1 a 5 x rotatia motorului x 4,5 si in a 1 a reductor 5 x rotatia motorului x 2,1 x 4,5

unele masini, care au punti portal, cum sunt tafurile sau unimogurile etc, au inca un diferential intre punte si roata

asta permite ca forta sa fie impartita mai bine, in general diferentialul din punte nu are o demultiplicare f mare, fiid dublat de acest diferntial din punte

nu este reductor, este total impropriu folosit acest cuvant in acest caz

si nici nu cred ca luazul are punti portal...

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Reductor in iecare roata

Soimule... sa mor, daca am inteles ceva... :happy

Reductor, se numeste orice angrenaj, care are rolul de a reduce turatia, cu scopul de a creste momentul/cuplul.

Ceea ce "definesti" tu acolo, este cutia de transfer, iar raportul redus este ales aleatoriu, de fiecare constructor in parte! Nu e o regula cu "2.1" sau "3.2"! Acelasi lucru e valabil si pentru raportul grupului conic!

Un alt aspect neclar: cum e cu puntile alea care au inca un diferential intre punte si roata?!

Diferentialul are rolul de a asigura diferenta de turatie, necesara pentru a putea parcurge distante diferite, intre rotile motoare ale aceleiasi axe. Deci, presupune o intrare si doua iesiri, controlate de mecanismul diferential. Daca e intre punte si roata, cum spui tu, sunt doar doua conexiuni; o intrare - de la punte si o iesire - spre roata. Unde e cealalta iesire?!

Acolo e vorba de un reductor, nu de un diferential!

Deci, ca sa lamurim acest aspect: cutia de viteze reduce turatia motorului, in toate treptele de viteza supraunitare - cu raport mai mare de 1, nu schimba nimic in treptele unitare - raport 1:1 si multiplica turatia motorului, in treptele subunitare - cu raport mai mic de 1.

Cutiile de transfer, pe langa rolul de a asigura transmiterea momentului motor la una sau mai multe axe, mai au si rolul de a multiplica momentul motor, asigurand o treapta redusa. Valoarea raportului redus, este, cum am mai spus, aleatorie. Asta nu inseamna ca treapta "normala" este intotdeauna 1:1! Sunt cutii de transfer care au atat treapta redusa, cat si treapta "normala" cu valori supraunitare.

Cutiile de transfer pot fi cu sau fara diferential incorporat. De regula, diferentialul incorporat, se numeste diferential interaxial. Acest diferential poate fi:

- conic _ angrenajul din carcasa diferentialului este realizat cu pinioane conice - cel mai raspandit.

- cilindric _ angrenajul din carcasa diferentialului este realizat cu pinioane cilindrice - utilizate de Tatra.

- simetric _ valoarea momentului motor, la cele doua iesiri, este egala - 50%/50%.

- asimetric _ valoarea momentului motor, la cele doua iesiri, este inegala - folosit la vehicule cu diferente mari de greutate intre axe, sau cu mai multe axe.

Orice angrenaj care are rolul de a reduce turatia, se numeste reductor - cum am mai spus, dar sunt si angrenaje care maresc turatia motorului; acestea se numesc multiplicatoare.

Si ajungem la punti. Puntile motoare, au intre roti, numai diferentiale simetrice. Diferentialele din punti se numesc diferentiale axiale. Puntile pot fi:

- cu simpla reductie _ raportul puntii este realizat doar de grupul pinion de atac/coroana diferential - raport ales aleatoriu de catre fabricant.

- cu dubla reductie _ unde raportul puntii este realizat de grupul conic (pinion de atac/coroana diferential) si un reductor. Acest reductor poate fi montat intre grupul conic si carcasa diferentialului, sau intre carcasa diferentialului si roti - caz care necesita doua reductoare, cate unul pentru fiecare roata.

Raportul puntii, in acest caz, este dat de produsul celor doua rapoarte - grup conic/reductor.

In cazul in care reductoarele sunt intre carcasa diferentialului si roti, acestea pot fi:

- simple, sau asa numitele cilindrice - existente atat la axele de tip portal, cat si la axe normale _ MAN, Roman, Pinzgauer, HMMWV (Hummer), LUAZ, etc.

- planetare _ cu pinion, coroana si sateliti.

Reductoarele simple, se monteaza in spatele rotii, in interiorul sau exteriorul tamburului - daca frana e cu discuri, in spatele discului de frana, iar reductoarele planetare se monteaza in fata rotii, la nivelul butucului rotii.

Puntile cu doua diferentiale - pentru ca exista si asa ceva, se folosesc numai pentru sistemele tandem sau tridem - 2 sau 3 axe motoare la rand. Aceste punti se monteaza astfel:

- in tandem (2 axe) _ prima punte.

Are incorporata in carcasa un diferential interaxial simetric, care primeste miscarea de la transmisia vehiculului si o distribuie la diferentialul axial al aceleiasi punti, aflat in aceiasi carcasa, prin intermediul unui angrenaj si la diferentialul axial al puntii a doua (axa normala - cu un singur diferential), prin intermediul unui ax cardanic.

- in tridem (3 axe) _ prima si a doua punte.

Prima punte are incorporata in carcasa un diferential interaxial asimetric, care primeste miscarea de la transmisia vehiculului si o distribuie la diferentialul axial al aceleiasi punti, aflat in aceiasi carcasa, prin intermediul unui angrenaj si la diferentialul interaxial al puntii a doua din tridem (axa cu doua diferentiale), prin intermediul unui ax cardanic.

A doua punte are incorporata in carcasa un diferential interaxial simetric, care primeste miscarea de la prima punte din tridem si o distribuie la diferentialul axial al aceleiasi punti, aflat in aceiasi carcasa, prin intermediul unui angrenaj si la diferentialul axial al puntii a treia (axa normala - cu un singur diferential), prin intermediul unui ax cardanic.

Concluzia: LUAZ-ul are reductoare simple la nivelul rotilor! :old

:ce :3 :ce

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Re: Reductor in fiecare roata

:roll: :roll: :roll:

atat am reusit eu sa explic...

nu era inghesuiala asa ca am scris la repezeala ideile

daca am gresit sau deranjat, da ma iertati "profesore"

oricum...cu raportul ales de constructor ... aleatoriu ...e tare

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Re: Reductor in fiecare roata

Nu e un motiv sa fii ironic...

Toate rapoartele transmisiilor, sunt alese aleatoriu! Nu exista un "nomenclator" unde sa se specifice valoarea pe care trebuie sa o aiba un raport al unei trepte de viteza, grup conic, etc. Totul este un compromis, intre ce ai si ce vrei sa obtii. In ecuatie sunt prea multe variabile, pentru a avea doar un raspuns corect. In cazul asta, nu-ti ramane decat sa alegi ce crezi/vrei din variantele obtinute.

:ce :3 :ce

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

Link spre comentariu

Reductor in iecare roata

multumesc pt explicatii! Stiu ca e treaba voastra si ca sunteti mai vechi , dar n-as vrea sa va certati. sunteti cei mai tari pt un incepator ca mine si as vrea sa stiu si eu cate stiti voi. o sa fac niste poze puntilor Luaz-ului meu si lamurim problema, daca se poate.

multumesc inca o data! :g

:hi

:cl

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...
  • 4 ani mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare