Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Inchidere usi freelander 1

christi

Postări Recomandate

Salut.

mi-am bagat azi nasul printr-o incuietoare. in fapt am cumparat vreo 3 bucati de la dezmembrari si am constatat cu tristete ca cea care ma interesa cel mai mult, a soferului, era pe varianta engleza, adica cu volanul pe dreapta, si nu avea conexiunea pentru cheie...la englezi cheia fiind pe dreapta iar na loi pe stanga.

ale mele cele demi-decedate (3) nu mai fac unlock din telecomanda. merge doar lock (care e de fapt un superlock ...bun si asta) dar sacaitor, pentru ca trebuie sa dechid cu cheia si apoi sa deschid usile din manerele interioare. iarna cand ingheata la cheie sau e zapada mare pe masina e o adevarata placere sa dai cu cheia prin zapada. pretul unui butuc nou..peste 500lei :grin:

si pentru ca am dat putin pe cele dezmembrate, am zis, hai sa vad ce e in ele, poate folosesc motorasele la butucul meu. citisem mai de mult ca ansamblul e incastrat si nu prea ai ce-i face. azi am constatat ca nu e dracul chiar asa de negru. in principiu se demonteaza relativ usurel, cu 2-3 surubelnite drepte, un varf de compas si mulat rabdare.

butucul are 2 fete, una verticala...ce ancoreaza stalpul si care prinde tija manerului exterior... si una orizontala de care se prind cablul manerului interior, tija sigurantei ce sare sus in usa. fata orizontala are un capac negru de plastic ce iese usor cu o surubelnita, dar trebuie sa urmarim atent punctele de ancorare.

doorassy.thumb.png.0f4503f7e31866003b85da57237a2f07.png

in mijlocul fetei orizontale e o tija cu o siguranta zimtata. aici e putina chinuiala. eu am reusit cu varful unui compas sa inser intre zimti, si sub siguranta, si cu niste ciocaneli, pana la urma a cedat. in acel moment, tija iese complet iar fata devine mult mai mobila. apoi cu o surubelnita dreapta se insera pe partea cealalta intre metal si plasticul fetei orizontale din ambele extremitati pana ies cele 2 protuberante de plastic din orificiile metalice circulare. se apasa destul de puternic distantand plasticul de metal. urmariti si imbinarile dintre fete si cum vin parghiile in contact ca sa stiti cum sa le reasamblati. in principiu e o mica parghie metalica pe fata verticaa care e foarte mobila si trebuie sa se situeze in exterior la remontare.

odata fata verticala si orizontala separate, se indeparteaza capacul negru indepartand 4 suruburi si apoi desprinzand clemele de plastic folosind 2 surubelnite. una pentru departarea clemei si alta intre fete. eu am mai rupt din urechi pentru ca am fotrat pana sa desfac tija centrala a fetei orizontale.

Iata ce a rezultat

IMAG0571res.thumb.png.fd75e2aa0fc8c9b8e655b3767aba0ff4.png

partea alba de plastic contine la turnare firele metalice ce alimenteaza motorasele. sunt 2 motorase cu melc ce invart 2 roti dintate, care la randul lor pun in miscare parghiile dispozitivului. motorasul de unlock e cel paralel cu fata verticala. el se buseste cel mai des (eu am 3busite). de fapt si asta din poza era saracul cam afumat. dar mergea. sunt de 12V, si le-am testat cu un transformator de 12v, 1,5A in casa, beneficiind si de mufa cu firele dezmembrata :). motorasele se scot pur si simplu din incastrare, ele infingandu-se comod in 2 pini ce "se itesc" din palsticul alb.

IMAG0572res.thumb.png.c146dfe67a5661b537a1f4431b21b46e.png

functionarea este cam asa:

apesi pe remote sa incui masina, atunci intra in functiune motorasul oblic...ce face superlock actionand sistemul de tije; in final tragand de toate manerele, butucul e inchis peste tot.

apesi pe remote sa descui masina, aici ai 2 variante: 1. usa soferului face automat unlock din motorasul paralel si siguranta de sus din usa pop-uieste, iar daca nu sare acea siguranta, motorasul e bulit; 2. pentru celelalte usi (depinde de cum e softat calculatorul) putem avea fie ca usa soferului sigurantele din usa sarind in sus...sau motorasul oblic sa faca doar superunlock si nu sare siguranta, dar usa poate fi deschisa de pe manerul din interior.

deci superlock nu te mai lasa sa deschizi usa de pe nici un maner, se face din motorasul oblic, si siguranta din usa e ascunsa.

lock simplu se face prin superlock+superunlock (gen inchis+deschis din telecomanda), operatie in urma careia usa desi are siguranta de sus bagata, poate fi deschisa de sofer din interior. se mai poate face lock simplu..daca usa e deschisa si se apasa siguranta din usa...si in acest caz..usa putand fi deschisa apoi din interior.

in acest moment nu stiu daca voi putea folosi motorasele pe butucul meu, dar maine la tara voi testa problema. cand ai un singur butuc, cel al masinii, nu prea iti arde sa te bagi in el si sa-ti lasi usa deschisa in fata blocului n ore cat stai tu de treaba in casa. acum datele sunt altele.

cat despre utilitatea acestui topic, cine stie, poate gasim niste motorase compatibile. cel oblic parea mai lent fata de cel paralel, nu pareau identice nici la inscrisuri. cred ca au rulmenti in capete si carbuni. posibil sa se duca carbunii cand se strica dracia, dar cred ca pot fi reparati. daca tine figura am sa desfac unul stricat de la a mea sa vad ce are.

pentru a intelege cum functioneaza parghiile si motorasele, e nevoie de ceva timp de joaca cu ele si un transformator de 12v. am remarcat si un mic butonas (vizibil pe undeva in poza) care nu stiu ce face, si n-am stat sa vad schema electrica si ce sunt toate firele eu identificand doar 3 din cele multe care alimentau motoarele.

succes la joaca!

Editat de christi
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Inchidere usi freelander 1

noutati.

mi-am petrecut aproape tot weekendul mesterind la cele 3 broaste defecte de pe masinuta mea, care nu mai descuiau.

cum spuneam, am achizitionat 3 bucati de la dezmembrari sub "cuvantul" vanzatorului ca merg si ca se poate face retur. in final s-a dovedit ca cea a soferului era luata de pe un model englezesc si nu avea loc pentru cheie. o a 2-a era ca si ale mele..cu motorasul de unlock mort...ba mai avea si un surub rupt in ea, doar una fiind ok. :grin:

in fine, ce am facut? am desfacut-o pe cea a soferului primita pentru ca era din 2006 (relativ noua) si am incercat sa mut motorasele in broastele mele defecte. la sofer a mers brici pentru ca am luat motorasul de unlock si l-am pus in locul celui ars. cand a venit vorba de broasca de pe spate n-am mai avut alt motoras de unlock si am luat motorsul de superlock ramas din broasca de pe fata si l-am adaptat pe spate; "adaptarea" a constat in scoaterea scoaterea melcului de superlock ce e mai gros si montarea melcului de unlock. n-am avut o presa si am dat ciocanele intr-un cleste cu falci lungi cu care prinsesem ca in furca melcul. metoda "ciocanelu'' are nisteinconveniente: se mai tesesc, stramba melcii, dar nu catastrofal; oricum, ei vin in contact cu roata pe 2-3 spire pe la mijloc, acelea contand practic.

la final stupefactie. toate usile inchideau, numai asta cu melcii..deschidea :grin:

hack-ul a venit repede: am desfacut mufa si am inversat firele ce alimentau motorasul de unlock.

in total am desfacut 3 broaste: cea de la dezmembrari 2006 stanga fata din care un motoras l-am pus pe broasca defecta a soferului, iar un motoras l-am convertit sa faca "unlock" prin schimbarea melcului si l-am folosit la broasca din spate; la ultima broasca desfacuta, am reusit sa nu mai rup nici o clema cand am desfacut cutia motoraselor (veti intelege despre ce vorbesc daca veti deschide vreodata porcariuta aia); un hint ar fi sa folositi mai multe surubelnite subtiri, pe care le lasati infipte ca parghii, pe masura ce deschideti cate o clema din aia.

IMAG0577small.thumb.png.6cc1195e4f3ffc2569e0f48948593595.png

IMAG0591small.thumb.png.bae8010969524d08668860c630d7c22a.png

IMAG0592small.thumb.png.aa29ea302a2a0f2757be0b59048c8bfa.png

IMAG0602small.thumb.png.6fc9b14e480287811b45bb3a6b001f34.png

Editat de christi
Link spre comentariu

lucrarea e de admirat... acum sa vedem cat tine...ca daca incepe sa faca figuri in scurt timp(ceea ce e de asteptat) e mai avantajoasa totusi achizitionarea de mecanisme noi si vreo 10 ani nu le mai ai treaba...ca presupun ca nici de montat/demontat pe usi nu e distractie...cel putin la D2 e cam chinuiala.

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

datul jos/remontat, n-ar trebui sa dureze mai mult de 15min la usile din spate 20 la fata, pentru cineva cu experienta. pentru un novice poate dura ceva..pana te prinzi cum scoti parghiile de la manere...cum le bagi apoi la loc...poate le rupi si cuplajele de plastic etc.

cat despre unele noi...ce sa spun..dau 4x550lei pe o masina care e aproape de finalul moral si fizic...nu prea se merita. nici nu-s chestii vitale sa zici ca trebuiesc luate noi. oricum, motorasele ce le-am scos din broasca 2006 aratau foarte bine, asa ca nu cred ca se vor strica prea repede. poate cele din celelalte 2 usi.

Editat de christi
Link spre comentariu

da, ai dreptate si tu...singurul lucru de stiut e ca nu costa 550Lei ci 58.33 GBP fara TVA(20%):wink:

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

Felicitari christi, daca reviziile au fost facute corect nu au de ce sa se strice prea repede.

De ce se defecteaza numai motorasul de lock? Pentru ca are aceeasi constructie mecanica ca si cel de superlock dar puterea, respectiv consumul de curent e dublu. Dupa parerea mea colectorii si carbunii sunt subdimensionati.

Chiar daca am luat broaste SH, nu le-am montat fara sa le revizuiesc asa cum ai descris si tu cu toate ca functionau la proba.

Link spre comentariu

De ce se defecteaza numai motorasul de lock? Pentru ca are aceeasi constructie mecanica ca si cel de superlock dar puterea, respectiv consumul de curent e dublu. Dupa parerea mea colectorii si carbunii sunt subdimensionati.

astea-s genul de bombe cu efect intarziat. busesc la peste 5 ani dupa lansare cand se termina si modelul masinii asa incat producatorul nu mai apuca sa aduca imbunatatiri sau sa cerceteze ce naiba era gresit calculat :grin:

Editat de christi
Link spre comentariu

cautand dupa motorase am gasit inscriptia Johnoson 20005 pe unul din ele. apoi am ajuns aici: http://www.johnsonelectric.com/en/products/motion/dc-motors.html

dar pe imagini am dat de un tutorial facut de altcineva. se pare ca broasca se mai gaseste si pe mini cooper s.

Repair Mini Cooper Electric Door Lock Actuator / Locking Mechanism

by MolecularSandwich

iar aici aveti un tutorial pentru a inlocui cu alt motoras nou. DIY: Door Lock Actuator - Internal Motor Replacement

motor2_zps5a021c56.thumb.jpg.baf5418cbd4ec9eeadec205ad8130157.jpg

Link spre comentariu

Daca vreti sa prelungiti viata incuietorilor aveti ca usile sa fie reglate cum trebuie, sa nu fiti nevoiti sa trantiti usa pentru a se inchide. Daca usa are tendinta de a nu se inchide la o impingere normala, in momentul cand va sta inchisa va forta mecanismul incuietorii. Hiba mostenita din perioada BMW, aceleasi incuietori cu aceleasi probleme au echipat BMW-uri inainte de Freelander.

Editat de DKW
  • Like 1

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

pai tocmai asta e...ca nu se strica inchiderea ci motorasul de deschidere. johnsonu ala e super mega prost.

am mai desfacut unu din cele 3 busite si asta avea carbunii terminati, impreuna de un melanj de praf de carbune cu vaselina. dupa ce am curatat..a inceput sa miste..dar face flama in perii.

Editat de christi
Link spre comentariu

pai tocmai asta e...ca nu se strica inchiderea ci motorasul de deschidere. johnsonu ala e super mega prost.

am mai desfacut unu din cele 3 busite si asta avea carbunii terminati, impreuna de un melanj de praf de carbune cu vaselina. dupa ce am curatat..a inceput sa miste..dar face flama in perii.

Cu ceva mici "ajustari" se potriveste capacul de plastic cu carbunii de la motorasul de superlock la celalalt. E mai simplu decat sa schimbi melcul.

Curata bine colectorii, da cu ceva spray de contacte, alimenteaza la o tensiune ceva mai mica (5-6V) si lasa sa se rodeze carbunii dupa noii colectori. Daca din start fac flama (daca te uiti atent e de fapt arc electric serios) nu va tine prea mult.

De obicei carbunii motorasului de superlock arata stock asa ca merita un pic de rabdare ca sa revitalizezi motorasul celalalt.

Link spre comentariu

Cu ceva mici "ajustari" se potriveste capacul de plastic cu carbunii de la motorasul de superlock la celalalt. E mai simplu decat sa schimbi melcul.

asta a fost si prima mea intentie. insa am luat capacul de la motorasul de superlock al unui model de broasca mai tarzie si nu se pupau. oricum eu am rezolvat problema, am toate motorasele functionale, dupa cum spuneam luni. am pastrat si pe cele defecte si am inceput sa le desfac sa vad ce a crapat. primul avea o lamela rupta si facuse scurt pentru ca era topit plasticul pe rotor. al 2-lea avea un carbune terminat rau. dupa curatare mai misca dar e cam mort. o sa-l desfac si pe al 3-lea cand mai am timp.

Link spre comentariu

Exact ala munceste cel mai mult daca incuietoatea sta tensionata.

Am avut pe masina portiera din dreapta reglata prost, cand deblocam portierele incuietoarea din dreapta descuia cu o intarziere de 1-2 secunde. Dupa ce am reglat portiera a disparut si problema.

Link spre comentariu

am oaresce indoieli pentru ca cele 2 motorase nu actioneaza decat pe o siguranta din broasca. si superlock actioneaza tot cu usa inchisa...deci e supus aceleiasi forte de care spui tu ca ar exista daca nu-s usile reglate. eu as baga mana in foc ca nu au treaba cu nici o tensiune dintre butuc si lagarul ala din stalpul usii. daca misti o chestie greu intr-un sens...e normal ca in sens invers tot greu se va misca.

ia broasca in mana..baga o surubelnita in el sa simulezi inchiderea usii si apoi studiaza superlock/unlock sa vezi.

tensiunea de la inchiderea usii...ai simti-o la deschiderea din manere (interior exterior) caci abia atunci se elibereaza fortele dintre usa si stalp. motorasele n-au treaba cu ea...ci doar cu niste pargii din broasca ce la final misca o siguranta care intr-o pozitie.."activeaza" manerele.

Editat de christi
Link spre comentariu

ia broasca in mana..baga o surubelnita in el sa simulezi inchiderea usii si apoi studiaza superlock/unlock sa vezi.

Am facut tot felul de incercari, inclusiv sa pun motoras de superlock in locul celui de lock, am desfacut incuietorile de cateva ori, le-am schimbat intre ele de cateva ori, deci nimic nou sub soare. Eu sunt obisnuit sa incerc sa vizualizez tot mecanismul, pentru a intelege cat mai bine cum lucreaza. In cazul de fata o forta prea mare (intr-un singur punct) pe sistemul de actionare va duce la o imbatranire prematura a sistemului sau a unor anumite repere mai sensibile la stres mecanic.

In cazul incuietorilor sunt cam 3 mari cauze care duc la defectatea lor:

1) clasica reglare deficitara a portierelor.

2) trantirea lor din obisnuinta, caz in care se transmit socuri in intreg mecanismul.

3) setarea imobilizarii, daca dintr-o singura apasare de buton se deblocheaza toate portierele, celelalte incuietori lucreaza de multe ori inutil si ajung la acelasi grad de uzura cu cea de pe portiera soferului.

tensiunea de la inchiderea usii...ai simti-o la deschiderea din manere (interior exterior) caci abia atunci se elibereaza fortele dintre usa si stalp. motorasele n-au treaba cu ea...ci doar cu niste pargii din broasca ce la final misca o siguranta care intr-o pozitie.."activeaza" manerele.

Tensiunea aia se simte doar daca reglajul este foarte "strans". Pe masina sotiei am schimbat toate portierele, iar portiera de la sofer a trebuit reglata suplimentar datorita unui accident minor dar care a infundat balamaua inferioara in montant/stalp.

Parghiile alea ajung intr-o anumita pozitie in momentul inchiderii portierei, daca o singura parghie se misca mai greu, efortul se transmite mai departe in tot sistemul de parghii.

Editat de DKW

Link spre comentariu

teorie

Lock/Unlock Passenger Door

To lock the passenger door, the CCU (C0430) provides a feed to the passenger door lock

motor (C0441) on a K wire. The motor (C0441) is provided an earth path via the CCU

(C0430) on an O wire. This enables the motor to drive the latch to the lock position.

To unlock the passenger door, the CCU (C0430) provides a feed to the passenger door lock

motor (C0441) on an O wire. The motor (C0441) is provided an earth path via the CCU

(C0430) on a K wire. This enables the motor to drive the latch to the unlock position.

Superlock/Superunlock Passenger Door

To superlock the passenger door, the CCU (C0430) provides a feed to the passenger door

superlock motor (C0441) on an NK wire. The superlock motor (C0441) is provided an earth

path via the CCU (C0430) on an O wire. This powers the superlock motor to the lock

position, inhibiting the interior door handle.

To unlock the passenger door from the superlock condition, the CCU (C0430) provides a

feed to the passenger door lock motor and the superlock motor (C0441) on an O wire. The

passenger door lock motor and the superlock motor (C0441) are provided an earth path via

the CCU (C0430) on a K wire. This powers both motors to the unlock position.

K Pink

O Orange

N Brown

testat de mine cu multimetru,

-motorasul de unlock e alimentat prin pink si orange

-motorasul de superlock e alimentat prin brown-pink si orange

asta contravine descrierii din superunlock "The passenger door lock motor and the superlock motor (C0441) are provided an earth path via the CCU (C0430) on a K wire" caci firul K nu are legatura cu motorul de superunlock(numit si superlock)! poate le alimenteaza pe amandoua concomitent din CCU pe firele lor.

cand face lock motorasul de lock se invarte antiorar. daca moare motorasul asta...usa tot se incuie caci superlock actioneaza pe aceeasi parghie actionata si de motorasul de lock.

melcii sunt de tipul burghiului si cand faci spre ex. regula mainii drepte ei tind sa se insurubeze, la ambele motorase. numai ca pe placa unde se infing motorasele firele sunt inversate. cu alte cuvinte daca iei un motoras si-l pui in locul celuilalt o sa faca invers de cum facea la locul lui. au bobinajele inversate. ex. lock si superlock au actiuni sinergice; ca sa faca lock, pe motorasul de lock, plusul e pe K si minusul pe O, iar pe motorasul de superlock plusul e pe NK si minusul pe O; numai ca pe bornele motoraselor k de lock nu vine peste NK de superlock ci peste O!

diametrul exterior al melcului de superlock e de 8,7mm si roata antrenata 33,9mm iar cel al melcului de lock e de 7 mm si roata antrenata 35,5mm...suma tragand spre ~42,5mm

diametrul mai mic al melcului de lock/unlock duce la ideea ca trebuie sa suporte forte mai mari, fiind "solutia de putere"...sau ca o comparatie de la bicicleta...pinionul cel mic pe foaia cea mare, cu care urci panta..

de ce n-au folosit acelasi motoras in ambele locuri?! fie e o chestiune de putere, dar am dubii. fie e din CCU din modul cum au releele de comanda setate pentru alimentarea motoraselor si le iesea mai ok sa aibe 2 motorase cu bobinaje inversate.

le: se pare ca pe motorasul de lock.unlock, borna de plus e marcata pe capacul alb, cu un punct rosu de vopsea (care e prezent inconstant) intr-un cerc alb indentat in plastic. legatura la rosu e facuta de firul Orange! si cand alimentam pe orange face unlock si se roteste in sens orar!

Editat de christi
  • Like 1
Link spre comentariu

Pana la urma cel mai simplu e sa schimbi capacele de plastic cu carbunii aferenti. O afacere buna e daca gasesti broaste cu "centralizatu" defect pana in 20 lei. Putem folosi motorasul de superlock care e cu siguranta e bun. Pacat de restul mecanismului.

Link spre comentariu

eu zic ca cel mai simplu e totusi sa schimbi tot mecanismul cu unul nou original:wink:, nu mi se pare o investitie exagerata stiind ca tine vreo 10 ani... parerea mea

Link spre comentariu

da!...putrezeste masina in 10 ani. ramai cu mecanizmu :ha:

fa un calcul, cat ar costa un freelander 2001..si cat dai pe 4 broaste d-astea care la landatel. erau peste 500 roni/bucata cand m-am interesat odata.

Editat de christi
Link spre comentariu

fa un calcul, cat ar costa un freelander 2001..si cat dai pe 4 broaste d-astea...

Depinde foarte mult de starea masinii, implicit pretul de achizitie. Apoi putem sa facem comparatii.

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

lamuriri.

am spus ca am descoperit un hack. am luat un motoras de superlock de la un actuator defect, i-am scos melcul si l-am pus pe cel de lock (mai subtire) si l-am pus in locul motorasului de lock ce decedase. numai ca mecanismul mergea pe dos, pentru ca motorasele se invart in sensuri contrare. invesand firele in mufa, totul a revenit la normal.

acum mi-am amintit ca firul orange e comun ambelor motorase. (orange->pink merg pe motorasul de lock, si orange->pink-brawn merg pe motorasul de superlock); atunci cum se face ca inversand firele pe motorasul de lock: pink->orange...mai merge totusi superlockul? in noua situatie..superlockul va fi alimentat pe pink->pink-brown; raspunsul cred ca e ca in noua configuratie, circuitul motorasului de superlock se va inchide prin celalalt motoras...motorul de lock. caderea de tenisune prin motorasul de superlock..va lasa prea putini volti la bornele motorasului de lock..pentru a-l putea misca si pe acesta. probabil in cazul in care crapa iar motorasul de lock ambele motorase nu vor mai fi miscate de curent..desi cel de superlock ar fi ok fizic.

Editat de christi
Link spre comentariu

• 3 ani mai târziu...

vreo 3 ani a tinut motorasul de superlock pus in locul celui de lock.

zilele trecute am comandat o broasca de pe un site de dezmembrari si a venit si aia busita si vanzatorul "o sa caute el alta"..."la schimb".

cu ocazia asta am scos motorasele cumparate acum 4 ani cand m-am jucat la broaste ultima data. aveau axul de 25mm.

cand am pus mana pe unul am constatat ca se invarteau invers de cum se invarte motorasul de lock. acu' ce sa fac cu ele..5 bucati..ca la cum se invart sunt bune doar pe superlock. mai ramanea varianta cu schimbat firele in mufa..orange cu roz.

am incercat o chestie. am scos capacul cu carbunii de pe un motoras nou si l-am inversat. in felul asta motorasul se invarte in sens invers. n-am stat sa studiez de ce :P capacul de plastic, putin fortat a permis figura. am scos melcul...de pe axul motorasului vechi si am dat de alta belea. bine, si scosul melcului e destul de dificil daca nu ai scule (cautati "motor gear puller"). melcul nu are frictiune pe axul motorasului nou..care nu e stantat. am incercat cu varful unui patent sa-l zgarii. nimic..axul parca e din diamant. pana la urma am inceput sa strang cu partea taietoare a patentului si i-am facut 4-5 taieturi circulare. dupa asta de-abea am reusit sa bat melcul pe pozitie. treuie atentie sa nu busiti filetul..desi prima si chiar a 2-a spira nu atinge roata..urmatoarele, daca sunt strambe..la revedere.

ultima problema e ca axul e mai scurt cu vreo 2 milimetri si va trebui sa-i pun un adaos de 1-2mm din ceva de metal in capat.

unele motorase sunt mai scurte si atunci va trebui incropit un prelungitor din interiorul melcului.

Link spre comentariu

Salut

Nu te chinui sa schimbi motorasele de lock cu cele de superlock, melcii, rotorii sau alte componente intre ele. Nu are sa iasa nicicum, m-am chinuit eu inaintea ta.

Daca nu te-ai prins pana acum, iti spun eu ca cedeaza carbunii si colectorii motorului de lock. Singura solutie viabila si care la mine tine de mult timp: daca carbunii motorasului de lock sunt dusi dar colectorii sunt OK, cureti cu un smilghel foarte fin colectorii, iei capacelul unui motoras de superlock cu tot cu carbuni si i-l schimbi pe cel uzat. Nu am vazut motoras de superlock parlit asa ca se pot folosi cu succes pentru inlocuire. Daca nu ai de schimb, folosesti superlock-ul broastei defecte. Ramai fara optiunea asta dar ai iesit din belea.

Am reparat toate broastele in felul asta si de 4 ani nu am probleme.

Succes

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare