workaholic_ro Postat Octombrie 9, 2014 Partajează Postat Octombrie 9, 2014 1. Nu ca ar folosi la ceva dar sunt curios. Care si cat de mare este diferenta intre diferitele modele de punti de Defender, Disco, RR classic, P38; dar intre elementele de suspensie (bine, nu elicoidale vs. basici ca asta-I clar, ci geometrie, amortizoare etc. 2. Cat de durabile-s puntile si care-I punctul lor slab ? 3. Cum lucreaza, ce face TC pe P38 ? 4. Daca centralul de pe P38 are o vascocupla pentru eliminarea alunecarii de ce n-au facut nimic pentru asta si pe punti ? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Catalin40A Postat Octombrie 9, 2014 Partajează Postat Octombrie 9, 2014 Re: Intrebari de prostanac. Sunt intrebari pertinente. Sunt convins ca ai raspunsuri pentru toate patru......insa vrei sa vezi puncte de vedere !!:grin: Incerc eu sa spun o opinie despre TC. Este un sistem eficient pentru 80% din situatii. Astfel suplineste blocantii atunci cand una din roti pierde aderenta, prin franarea celei ce se invarte si astfel transferul cuplului motor spre roata ce are aderenta. Acest lucru este posibil datorita sistemului ABS ce se afla tot timpul sub presiune si, monitorizat de calculator franeaza roata ce intra in patinare. L-am simtit de cateva ori (sunt niste clampaneli) si pot spune ca este eficient. Sigur, blocantul e blocant si transforma puntea in osie.......!! Inconveniente : blocantul trebui actionat si pierzi timp pretios atunci cand ai mai mare nevoie, presupune dotari auxiliare (compresor, conducte, etc), apoi tre'sa-l si decuplezi. Am stat mult pe ganduri daca sa-mi pun sau nu blocanti. Am constatat in scurta mea experienta de off road ca n-am avut nicaieri nevoie de asa ceva. Chiar si la Govora intr-un mal unde am patinat-o de a gasit-o batu, si celelalte masini cu blocanti au patit acelasi lucru. In rest, in teren nu s-a pus problema pana acum, sa fie nevoie de blocanti, TC-ul si-a facut treaba cu brio ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Octombrie 9, 2014 Partajează Postat Octombrie 9, 2014 Re: Intrebari de prostanac. 1. Nu ca ar folosi la ceva dar sunt curios. Care si cat de mare este diferenta intre diferitele modele de punti de Defender, Disco, RR classic, P38; dar intre elementele de suspensie (bine, nu elicoidale vs. basici ca asta-I clar, ci geometrie, amortizoare etc. 2. Cat de durabile-s puntile si care-I punctul lor slab ? 3. Cum lucreaza, ce face TC pe P38 ? 4. Daca centralul de pe P38 are o vascocupla pentru eliminarea alunecarii de ce n-au facut nimic pentru asta si pe punti ? 1. Defender (pana la un moment dat, nu stiu sa spun exact in ce an), RR clasic si Disco 1 "impart" aceleasi modele de punti: planetare cu 10 sau 24 de caneluri (acestea din urma dupa 1994), raport in punte 3.54. (sunt disponibile si alte rapoarte, aftermarket, pentru cine doreste). Dupa 1994 s-au folosit planetare cu 24 de caneluri (un pic mai groase), in primul rand datorita cresterii puterii motoarelor utilizate (peste 100 cai si cuplu de peste 300Nm). P38, Defender (dupa acel moment) si Disco 2 folosesc acelasi model de punti (planetare cu 24 de caneluri) si fara clasica omocinetica pe fata. Cu diferenta ca la P38 carcasa diferentialului este"pe stanga", celelalte fiind "pe dreapta" (asta datorita cutiei de transfer diferite). Mai sunt si alte diferente... dar tin mai mult de sistemul de franare. Elementele de suspensie clar sunt diferite intre modele, fie datorita greutatii modelului, fie a greutatii motorului (cred ca e clar ca un Td5 - cel mai greu motor de pe LR - va avea nevoie de alta suspensie decat oricare altul) Si vorbim aici de o gama destul de larga de motorizari, atat diesel cat si benzina. 2. Cu roti de dimensiuni stock, durabilitatea puntilor tine doar de modul de exploatare si de greutatea "talpii" soferului. In situatia in care se pun gume de dimensiuni exagerate, (cele care necesita taieri de caroserie la fiecare model) si fara sa se umble la rapoartele transmisiei (fie in punti fie in cutia de transfer), punctele slabe ale puntilor sunt, in ordine, planetarele si diferentialele. Dar aici tine de proprietar: ce, cat si cum cere masinii:wink: Unul din criteriile pentru care cred ca s-a preferat sa "se lase" ca planetarele sa fie acea "veriga slaba"in transmisia LR ar putea fi acela ca o planetara e relativ ieftina si se poate inlocui extrem de rapid, chiar la marginea drumului:wink: (si fara cine stie ce cunostinte speciale de mecanica) La 3 las pe proprietarii de masini mai noi sa raspunda (P38, Disco 2, etc), iar la 4 ma abtin (sunt pareri strict personale si extrem de subiective:grin:) It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
workaholic_ro Postat Octombrie 9, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2014 Re: Intrebari de prostanac. E clar, baietii s-au prins: stiu deja ca P38 e un Landy cu ciorapi de matase, dar vreau sa stiu cat de repede le fuge firul... (pentru cei foarte tineri pot explica, remediul e un pic de lac de unghii, stie si mama :grin:) Nu stiam nimic nici despre TC, nici despre punti si astept cu interes in continuare completari. Imi place sa cunosc fiarele cu care ma dau. Nu mi-e lamurita explicatia cu constructia fara homocinetice. P38 are cruci ca gipurile ? Si inca o problema: mai considera cineva ca amortizoarele sunt prea soft pentru a lucra cu pernele (care desi-s doar niste basici, imi par mult mai dure decat elicoidalele). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Octombrie 10, 2014 Partajează Postat Octombrie 10, 2014 Re: Intrebari de prostanac. Imi dau seama ca n-am stiut sa ma exprim prea clar aseara (dau vina pe oboseala:grin:), asa ca pun niste poze pentru exemplificare: Disco 1: Disco 2, P38: Pe scurt: Disco 1 are clasicele "sfere" care protejeaza articulatia planetarelor, Disco 2 si P38 au fuzete si planetare cu burduf de cauciuc. (Personal, prefer varianta cu sfera, e mai usor si mai ieftin de intretinut si reparat. Dar e numai o parere personala, nu trebuie sa tii cont de ea:wink:) It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate