Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cutie automata Jimny pe benzina

Calyn

Postări Recomandate

Salut.

As vrea sa achizitionez un Jimny, pe benzina, second hand, cu cutie automata. Imi puteti spune ceva despre fiabilitatea cutiei de viteza? Merita?

Va intreb deoarece sotia mea are un Mini cu CVT (da, stiu este cu convertizor de cuplu, nu e automata). Mi-a mancat sufletu'..., pe langa faptul ca nu se gasesc piese pt. cutie, separat (pana la urma am gasit, dar foarte greu ), decat cutia cu totu', are si o fiabilitate de c...t.

Cum e cutia la un Jimny benzinar de 5-6 ani? Merita? Ma gandesc sa mi-l iau din Germania.

Multumesc.

Editat de Calyn
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cutie automata Jimny pe benzina

O mica precizare: cutia CVT NU este cu convertizor de cuplu. Unul din punctele slabe e lantul, problema intilnita si la cutiile DSG. Iar faptul ca europenii (in special nemtii) nu mai furnizeaza de ceva vreme componente pentru cutiile de viteze, cu exceptia semeringurilor, este cunoscut.

Cutia automata de la Jimny este una clasica, cu convertizor de cuplu si are 4 rapoarte. Motorul de la Jimny e prea mic pentru cutia aia, deci daca masina nu are km multi si a fost servisata corect, nu ar trebui sa ai probleme.

PS: contrar a aceea ce auzi pe la multi, in special samari, uleiul dintr-o cutie se schimba si el, fie ca e manuala sau automata.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Nu am condus Jimny cu cutie automata, dar am avut Jimny cu motorul de 87 de cai și era destul de anemic. În plus, din experienta mea, automata cere motor mare și puternic.

Așa că eu cred ca această combinație nu e una foarte fericită, dar cred ca depinde și ce pretenții ai de la mașină.

Link spre comentariu

au trecut prin mana mea 2 jimny cutie automata si eu zic ca sunt mai smechere decat cele cu cutie manuala,am avut jimny modificat off road cu cutie manuala si l-am vandut si am luat altul cu cutie automata sa il fac pentru off road,problema este ca se gaseste foarte greu un jimny de 5-6 ani cu cutie automata,si daca il gaseti pretul este foarte mare.

Link spre comentariu

In teren e mai buna o cutie automata pentru ca nu prea te lasa sa bruschezi masina (si deci sa pierzi aderenta), la motorul mic de Jimny cu atit mai mult. Singurul minus e frina de motor, dar se compenseaza pe reductie sau prin setarea treptei L la cutia de viteze.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Nu mergi numai in teren cu ea...

Iar in teren, motorul fiind mic, cutia va sta numai in L (poate si in 2) Numai ca raportul in treapta 1 a automatei fiind mai mare decat al manualei, tine-te bine :dr1. Dezavantaj clar la vale. Pe urcari e mai comoda, dar nimic ce nu poti face cu manuala, însă daca nu e in L, cand ai nevoie de span dar trebuie sa lasi un moment pedala la vreun obstacol, schimba treapta superioara si pa :ang3! Deci rămâi tot cu un soi de manuala, dar fara ambreiaj. Ăsta e motorul mic pe automata.

Repet, depinde ce faci cu mașina si ce pretenții ai de la ea.

Link spre comentariu

însă daca nu e in L, cand ai nevoie de span dar trebuie sa lasi un moment pedala la vreun obstacol, schimba treapta superioara si pa :ang3!

Divagam, dar:

- de ce cutia ar schimba in sus cind iei piciorul de pe acceleratie?

- daca masina e in treapta L (sau oricare alta afara de D) de ce cutia ar vrea sa treaca intr-o treapta superioara? Nu ar trebui sa stea in L orice ar fi?

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

La jimny cu automata, in afara de pozita Drive, restul sunt pozitii fixe (3, 2 si L), odata cuplata maneta pe una din pozitiile astea cutia cupleaza imediat ce masina are viteza in plaja respectiva si NU mai iese de acolo decat daca misti maneta in alta viteza.

exemplu : ai 60Km la ora si muti maneta din Drive in L -> daca accelerezi sau esti la vale masina nu intra in L, intra doar dupa ce ajungi pe la 15-25Km/h, atunci cupleaza L si acolo ramane daca nu mai misti maneta.

de ce cutia ar schimba in sus cind iei piciorul de pe acceleratie? - exista un singur caz in care se poate intampla asta -> cand o iei la vale abrupt si doar daca esti in modul "Drive". Nu am testat insa, nu bag mana in foc ca asa e dar restul situatiilor sunt testate si nu se intampla asa ceva.

Editat de gigipunga
still not black enough
Link spre comentariu

Eu cred ca se intampla ceva in ultima vreme... E vreun concurs pe forum EU NU STIU, DAR TOTUSI SCRIU?

La jimny cu automata, in afara de pozita Drive, restul sunt pozitii fixe (3, 2 si L)

Realitatea adevarata, testata si confirmata 100% este ca Jimny are cutie automata clasica PRND2L, nicio treapta in plus. Si da, sunt fixe, dar numai in sensul in care nu poti schimba pozitiile intre ele :grin:

Comportamentul ei este urmatorul:

- in L ramane in treapta 1 a cutiei de viteze orice ai face, utilizat la frana de motor si urcari

- in 2 schimba intre treptele 1 si 2 in functie de necesitati, dar nu mai sus de 2, se foloseste pentru frana de motor sau urcari pentru a nu schimba permanent intre 2 si 3

- in D ai doua posibilitati: fara Overdrive apasat schimba 1,2,3 in sus si in jos, dar nu urca in patru, se foloseste in aceleasi scopuri ca 2. Cu Overdrive apasat schimba si treapta a 4-a, adica 1-2-3-4-3-2-1.

Comportamentul cutiei este dictat de asa numitul Shift pattern, implementat de producator luand in considerare raport reductor si punti + caracteristici motor, in functie de trei caracteristici(treapta de viteza, procentul de apasare a pedalei de acceleratie si turatia arborelui de iesire din cutie - in raport direct cu viteza masinii).

de ce cutia ar schimba in sus cind iei piciorul de pe acceleratie? - exista un singur caz in care se poate intampla asta -> cand o iei la vale abrupt si doar daca esti in modul "Drive". Nu am testat insa, nu bag mana in foc ca asa e dar restul situatiilor sunt testate si nu se intampla asa ceva.

Comportamentul cutiei este dictat de asa numitul Shift pattern, implementat de producator luand in considerare raport reductor si punti + specificatii motor, in functie de trei caracteristici(treapta de viteza, procentul de apasare a pedalei de acceleratie si turatia arborelui de iesire din cutie - in raport direct cu viteza masinii).

Concret, daca tu esti in accelerare cu pedala apasata constant 60%, la 50 kmh, esti in treapta a 2-a, masina se va accelera si va schimba intr-a 3-a cand ajunge la 70 kmh (pana atunci, ramane in treapta 2), sau ramane la 50 kmh daca urci. Daca tu ai nevoie sa reduci putin demarajul sau viteza din pedala de acceleratie si ridici piciorul (asa cum se intampla des in teren, sau cand stai la panda pentru depasire in urcare), iar pedala ajunge la doar 40% cutia va schimba in treapta 3, ca ea nu stie ce ai tu de gand. Si ghici ce, daca ridici piciorul aproape de tot, pana la 20%, cutia va schimba in treapta 4! Si asa face toate :grin:, ca asta e principiul de functionare al automatelor.

De aia schimba in treapta superioara cand ridici piciorul din acceleratie, nu trebuie sa mergi ametitor la vale.

Uite si un pattern exemplificator, ca sa fie mai clar ce am scris:

692765316_Automaticgearboxpattern.jpg.3d809f1ac563a27f10d05db7946b1dac.jpg

@Unde, nu ai fost atent la ce am scris: " însă daca nu e in L, cand ai nevoie de span dar trebuie sa lasi un moment pedala la vreun obstacol, schimba treapta superioara si pa " ceea ce inseamna ca din L nu se va misca, va ramane in treapta 1. Pentru alte pozitii, ai explicatiile mai sus.

Link spre comentariu

@Unde, nu ai fost atent la ce am scris: " însă daca nu e in L, cand ai nevoie de span dar trebuie sa lasi un moment pedala la vreun obstacol, schimba treapta superioara si pa " ceea ce inseamna ca din L nu se va misca, va ramane in treapta 1. Pentru alte pozitii, ai explicatiile mai sus.

Sa o luam cu sfirsitul: asa e, nu am fost atent cind am citit explicatia ta (neajunsul definirii lucrurilor prin negatie). Mea culpa :h5

gigipunga chiar are un Jimny automat si ii acord credit la ce spune, mai ales ca e un tip foarte tehnic.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Nu te contrazic, tu îl ai în ograda. Inseamna ca in ultima vreme au trantit cutie electronica si pe Jimny.

Adica selectezi 3 si masina pleacă de pe loc in viteza a 3-a?

Iar in D, daca accelerezi si urci in ture, dar apoi slabesti acceleratia, nu schimba in treapta superioara? Imi suna putin straniu, dar sunt cutii si cutii.

Link spre comentariu

Adica in loc sa apesi botonul O/D (care probabil a fost eliminat) ca sa ramai intr-a 3-a, acum muti maneta in dreapta si nu mai urca intr-a 4-a. E si asta un farafastâc :grin:

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Va multumesc tuturor pentru sfaturi, imi cer scuze ca nu am participat la discutie, dar nivelul ei, tehnic, ma depaseste. Si, in plus, off topic, tocmai, am devenit tata.

Masina as vrea sa o pot folosi zi de zi, dar o sa o echipez pentru off road usor, fara a o ditruge estetic (troliu fata,bara fata, bodylift, suspensii, snorkel, set de roti, daca imi raman bani, un blocant spate, proiectoare).

In concluzie, pot achizitiona linistit Jimny-u' cu automata, avand atatia colegi cu aptitudini tehnice, pe forum.

P.S. Cutie automata cu 5 trepte nu s-a pus pe Jimny? Totusi, 4 trepte? da, stiu, figuri...

Editat de Calyn
Link spre comentariu

Treapta a 4-a de la automata are ~acelasi raport ca treapta a 5-a de la manuala, deci nu te teme. Iar pentru offroad usor, nu e nevoie de nicio modificare la Jimny, pune-i niscai MT-uri si esti deja foarte potent.

Link spre comentariu

Salutare, va intreb si eu ceva sa nu mai deschid o postare separata:

Ma uit pe site la Suzuki si vad ca au bagat la Jimny sistemul ESC (electronic stability control).

Ce face sistemul cu ce ajuta masina si cand?

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Asa este si nu e vorba doar de tarile cu fite, ci de UE, unde sistemul ESP a devenit obligatoriu din 2014 sau 2015.

Nu prea stiu cum se impaca asta cu lipsa diferentialului central si probabil ca (virgula) cu acesta ocazie au trecut la un sistem de frinare dublu circuit, nu simplu cum au restul.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• 5 luni mai târziu...

Salutare, vad ca a aparut in oferta la dealeri de ceva timp Jimny cu cv automata.A mers cineva cu el difera ceva fata de cele discutate deja aici?

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Cele cu voland pe dreapta si cutie automata sunt mai ieftine,insa nu stiu daca te coafeaza in situatia de fata

Ever tried.Ever failed.Try again.Fail again.Fail better
Link spre comentariu

Hmm nu, ma interesa ceva info despre cutia automata de pe Jimny-urile astea noi 2014-2015 dar cred ca nu aici poate pe forumul Suzuky.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Vreau sa stiu ce face cum face si daca merita banutii aia in plus fata de una manuala.Daca vrei vorbim aici sau privat.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

"Cum face" este explicat citeva pagini inapoi :wink:

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare