Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Drujbe - cum alegem un lant corect?

Postări Recomandate

Am o drujba Stihl MS270, foarte buna si destul de puternica (3,5CP).

http://sawwood.ru/sites/default/files/stihl_ms_180_b_0.jpg

Simt ca ceva nu e in regula cu lanturile pe care le cumpar pentru ea deoarece se uzeaza prematur desi folosesc destul de rar drujba.

Ultima data am lasat-o la un service/magazin Stihl pt o revizie si schimbarea lantului. Nu stiu ce l-am au pus dar deja e uzat tare.

Aveti idee cum identific un lant de calitate pentru aceasta drujba?

Am inteles ca exista lant cu pastile vidia. Se justifica asa ceva?

Exista ceva special si la lamele de drujba?

Editat de Max
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Drujbe - cum alegem un lant corect?

Daca se ascut la masina, lanturile se duc rapid. De fiecare data cand scapi drujba din lemn si musca din pamant sau in coaja e pamant cu pietre, lantul trebuie ascutit, dat o pila pe el.

Eu folosesc lanturi Oregon, dar am vazut ca nu mai sunt asa de calitate in ultima vreme. Lanturile de la Stihl sunt moi, s-au uzat foarte rapid.

Link spre comentariu

Sunt cel putin 4 tipuri de lant pe care Stihl le face, difera in functie de numarul de dinti, de forma dintelui si de materialul din care e facut dintele, ideal ar fi sa alegi modelul potrivit pentru tipul de lemn pe care il tai, uite aici o lista cu ele in care sunt explicate, fiecare la ce foloseste si ce modele de lant la ce tip de motofierastrau merge

http://www.falco2000.ro/ROM/STIHLRO/lant.html

Succes

PS

sau conform lui asta vreo 13-14, dar ma rog sunt variatii ale celor 4 categorii :)))) acum sigur esti in ceata

http://emtools.ro/blog/2013/11/despre-lanturile-de-ferastrau-stihl/

Editat de bogus

Mercedes G Wolf 461 300GD

Nissan Terrano II R20 2.7 TDi

Link spre comentariu

De la bun inceput , trebuie castigata experienta practica . Lanturile nu au mare vina , asta e resursa lor tehnologica , atata se poate trage trage de ele ( in ideea ca nu discutam de cele de 15 lei bucata , sunt din alea facute din coji de orez ) . Tot lucrand te inveti cat merge bine si cand e timpul sa-i mai dai o pila cat iti mai tragi sufletu' 5 minute . Lantul e ca la cutitul casapului , decat sa-l ascuti in mod capital de fiecare data mai bine il ascuti putin cate putin , il tii bun in gura nu tragi prea mult si il lasi cand e deja de mult rotund in gura ca bobul de mazare . La ascutire nu trebuie neglijata nici ajustarea corespunzatoate a limitatorului de aschie , altfel il ascuti degeaba ca doar freaca pe lemn .

Se gasesc si lanturi cu dantura placata dar sunt destinate numai si numai utilajelor .

Daca s-ar reusi adaptarea lor pe o drujba de mana ar fi foarte tragic , nu au limitator la grosimea de aschiere ( dintele orb din fata dintelui taietor ) si s-ar infinge brusc in lemn intr-un mod greu sau imposibil de controlat cu mana , se lasa cu accidente in mod garantat si repede . Utilajele au miscarea de apropiere si avans de aschiere controlata mecanic ( hidraulic samd ) si patrunderea e limitata din insusi miscarea de avans . In plus , lanturile in cauza functioneaza la viteze periferice mult mai mari si fiind mai late nu pot fi folosite la doborare (de ex ) manuala , nici daca ai brandu' gros , tot s-ar bloca si aia e ( presupunanad ca ai avea si ai putea manevra o dujba de ...25 ... KW ... nu 12 CP

) .

Alte lanturi mai bune se gasesc ... sunt pentru lucru in conditii grele cu busteni murdari /inghetatati , cu dantura un pic mai buna si mai diferita ... dar pretul lor te dezumfla instant si iti mai cumperi inca o pila . Chiar si ele trebuie protejate la fel , pamantul si pietrele le da la temelie cam tot asa ... le folosesti ca ai nevoie in conditii grele nu ca ar fi o chestie suprema .Or fi ele mai bune dar au prea multa platina pe ele , doar cutia e aurita .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Același lucru pățesc si eu, din cauza ca o folosesc rar, tai tot felul de uscaturi de la stâlpi de gard la pruni uscați, mai dau cu ea in pământ... Eu zic ca folosirea defectuoasă e cauza..

Ps lanțurile nu le iau din piață, iau de origine de la firma.:h5

Editat de Cristian Irimescu
Luaz 969, Aro 244, L200
Link spre comentariu

drujba e îndemânatică și e mai la îndemână

dar ea este bună la pădure, la lemn viu

acasă, la lemne uscate, lanțul se duce repede, nu ai ce face dacă nu ai un circular

și când tăiam cu joagărul, în copilărie, lemne de salcâm, la câteva zile tot îi arăta bunicul pila, deși dădeam mereu cu gaz pe lamă

Link spre comentariu

Inca o chestie, incercati sa le dati la ascutit la cineva priceput care o face manual nu pe masina, si eu sunt in asentimentul colegului de mai sus si cred ca mare parte din uzura prematura se datoreaza ascutitului defectuos

Link spre comentariu

Colegul Dac sa sti ca te contrazic, noi lucram pe Stihl-uri MS 231, 230 181 etc care sunt special pentru dulgherie sau lemne de foc, si lucram de ani buni iar lanturile nu se tocesc mai mult decat la cele din padure

Link spre comentariu

Acum vreo 5 ani am comandat pe net 2 seturi de lanturi Oregon avand ca ambalaj original o banala punga de plastic, am taiat cu unul din ala cam cat a tinut si lama, desi se schimba o lama la 3 lanturi, cam asa. Lantul original Stihl cu care a venit drujba cat si alte 2 de la reprezentanta parca is pentru taiat telemeaua, se tocesc foarte rapid fara sa le dau prin pamant sau piatra si chiar in lemn verde nu merge mult, se cunoaste cand bagi pila in el ca e o mizerie. Lanturile vin la rola (vrac) si ti le fac dupa lama la lungimea dorita.

Cele o idee mai bune sunt cele pe care chiar daca scrie Stihl au scris si Oregon pe dinte, curios nu ? Am mai incercat odata norocul cu cele Oregon din magazinele de bricolaj, dar nu a fost sa fie, nu mai erau la fel. Eu m-am resemnat, fac pauze mai dese si dau la pila ca nu am mult de taiat.

Link spre comentariu

Salut

Zilele trecute chiar discutam cu MAX si ma gandeam sa imi cumpar o drujba Stihl MS170.

Am observat ca exista 2 variante, adica cu lant de 1.1mm si cu lant de 1.3mm.

Imi puteti explica si mie, care e treaba cu aceasta diferenta si care ar fi mai ok de achizitionat ?

PS

Am nevoie de drujba ocazional (atat la padure cat si prin jurul casei).

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Sfatul meu este sa iei MS 180,are lama de 35 si ceva mai multa vlaga in ea.Am avut MS 170 dar am trecut la 180.Diferenta de 5 cm la lama si puterea motorului face diferenta.

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Sfatul meu este sa iei MS 180,are lama de 35 si ceva mai multa vlaga in ea.Am avut MS 170 dar am trecut la 180.Diferenta de 5 cm la lama si puterea motorului face diferenta.

Multumesc de sfat, dar diferenta de aproximativ 300 ron, nu imi place deloc.

Tinand cont ca o sa o folosesc doar ocazional si cei 800-900 ron (cat costa MS170) mi se par multi, dar am zis hai sa fie.

As vrea sa stiu totusi care e diferenta aceea de lant de 1.1mm si 1.3mm (ce si cum ?)

Multumesc.

Link spre comentariu

1.1 si 1.3 mm sunt grosimea dintelui de taiere.Nu stiu cit de importanta este aceasta grosime pentru ca eu o folosesc doar casnic si eventual pe la vreo iesire.

Am cumparat lanturi pentru ea si din Germania si sunt acelasi rahat ca cele care sunt si la noi in magazinele Sthil.

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Lanturile de la sthil is destul de bune, folosesc foarte des drujba, problema este sa ai grija cand tai, sa nu ajungi la pietre, pamant etc. Maidemul erau ceva lanturi videa dar aveau un pret de nu te puteai apropia de ele, si se puteau ascuti doar la masina.

Link spre comentariu

Teoretic , lanturile inguste consuma mai putina putere la taiere decat cele late , deci ar fi o chestie desteapta sa tai mai mult cu putere mai mica ( implicit o drujba mai usor de controlat , mai usoara , consum mai mic ) .

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Eu am o Husqvarna 435 II, cu pasul lantului .325"

Cred ca tot Oregon e producatorul lamei, parca asta-i stanta de pe ea. Banuiesc ca si lantul e facut tot de ei si sunt foarte multumit la cat pamant cu pietris a vazut, scandura acoperita de mortar etc. Am retezat chiar si un cui odata.

Inca nu am pus pila pe el si folosesc drujba cam de un an.

Link spre comentariu

Daca ungerea lantului in sarcina este defectuasa, se va distruge rapid. Cele mai bune lanturi sunt 404'' profesional dar nu stiu daca merg montate pe drujbe mai mici.

don't worry, be happy
Link spre comentariu

... lucrez cu drujbe stihl si va pot spune ca desi cineva spune ca sunt nu stiu cate feluri de lanturi..., doar un singur tip se poate pune pe fiecare model de drujba, deoarece sunt gandite special pt fiecare drujba in parte

...daca vei pune o lama mai lunga sau implicit un lant mai puternic, pe o drujba mai mica vei defecta drujba deoarece traim intr-o lume de larg consum si nu se mai fabrica drujbele de alta data. Acum drujbele au pinioane din plastic, iar rotita motrica a lantului e destul de moale, pentru a se uza si a nu defecta rotorul

...secretul consta in felul in care tai lemnul(se taie la radacina lamei , nu pe varf, si in ascutirea lantului, adica in unghiul pilei in raport cu lantul).

...nu stiu daca ati vazut vreodata un om specializat, care doboara copaci in padure, dar va spun ca au o tehnica in a incepe taietura, apoi continua pe partea cealalta, incat daca ai impresia ca daca ai o drujba implicit stii sa si tai un bustean, va veti da seama ca sunteti departe de adevar

...din punctual meu de vedere din ce este pe piata cred ca drujbele Husqvarna sunt mai aproape de adevar in ceea ce ne-ar fi necesar noua pentru offroad, sau incercati sa achizitionati motofierastraiele din vestul europei deoarece spun producatorii ca nu sunt diferente, as fi tentat sa pun pariu ca acelasi model e facut cu subansamble mai de calitate

:lr blackhttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?61857-LADA-NIVA-IASI-quot-Natasha-quot/page15&highlight=iesire+iasi :lr whitehttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?65728-Lada-Niva-1-7-i-multipunct/page52&highlight=lada+niva
Link spre comentariu

Teoretic , lanturile inguste consuma mai putina putere la taiere decat cele late , deci ar fi o chestie desteapta sa tai mai mult cu putere mai mica ( implicit o drujba mai usor de controlat , mai usoara , consum mai mic ) .

Multumesc.

Acum am inteles despre ce e vorba :wink:, o sa aleg varianta cu lant de 1.1mm.

Acum totusi sunt in ceata in ceea ce priveste producatorul.

Care ar trebui ales, Stihl sau Husqvarna ?

Aici ma refer strict la modelul cel mai ieftin, Adica MS-170 de la Stihl si 236 de la Husqvarna.

Multumesc anticipat.

Norbi

Link spre comentariu

Putere da , la turatie cred ca Hq e mai sus si din turatie scoate si puterea la lant . Nu pot spune cu certitudine daca puterea mai mare la piston ( Stihl ) aduce dupa sine si o uzura mai mare decat turatia mai mare ( Hq ) la acelasi motor ... Am ambele marci ( asa s-a nimerit sa fie ) dar cum nu sunt echivalente intre ele ( una e mica /una medie ) nu pot face comparatii directe , nici macar sa emit oarece pareri .

Ambele marci sunt folosite intensiv la aceleasi lucrari , ambele acopera cu succes aceleasi solicitari si conditii de exploatare . Succesul comercial e alta chestiune ca si preferintele cumparatorilor .

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi.

Intr-un final am ajuns fericit proprietar de Stihl MS-170 cu lant ded 1.1mm.

Am mers pe varianta aceasta si din cauza ca, dealerul de Stihl imi este prieten (dar si pentru cele citite si spuse de voi).

Am folosit jucaria doar odata, dar mi se pare ca functioneaza super ok, cel putin la ce imi trebuie mie.

Multumesc inca o data tuturor.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare