Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Despre planetare

FordRanger

Postări Recomandate

Am cautat pe forum dar nu am gasit un topic dedicat. Sau nu stiu eu sa caut sau nu exista . Daca exista , cu siguranta ca moderatorii vor sterge toicul si imi vor sugera linkul spre topicul dedicat. Daca nu exista , propun sa postam diversele noastre pareri cu privire la :

- kiturile de reparatie

- alte feluri de reconditionari

- tipuri de planetare

- defectiuni des intalnite

- cum trebuie utilizata o planetara

- cum nu trebuie utilizata o planetara

- si ce va mai vine in cap :grin:

Eu voi incepe cu niste intrebari :

- unde anume apare cel mai frecvent jocul ?

- de ce nu se gasesc kituri interioare pentru capete de planetara ( cosurile si bilele ) , pentru ca partea externa este solida si de obicei nu se strica ?

- de ce se trag frecvent burdufele peste degajarea de pe tija , ducand la pierderea vaselinei si intrarea mizeriei in articulati .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Despre planetare

Am cautat pe forum dar nu am gasit un topic dedicat. Sau nu stiu eu sa caut sau nu exista . Daca exista , cu siguranta ca moderatorii vor sterge toicul si imi vor sugera linkul spre topicul dedicat. Daca nu exista , propun sa postam diversele noastre pareri cu privire la :

- kiturile de reparatie

- alte feluri de reconditionari

- tipuri de planetare

- defectiuni des intalnite

- cum trebuie utilizata o planetara

- cum nu trebuie utilizata o planetara

- si ce va mai vine in cap :grin:

Eu voi incepe cu niste intrebari :

- unde anume apare cel mai frecvent jocul ?

- de ce nu se gasesc kituri interioare pentru capete de planetara ( cosurile si bilele ) , pentru ca partea externa este solida si de obicei nu se strica ?

- de ce se trag frecvent burdufele peste degajarea de pe tija , ducand la pierderea vaselinei si intrarea mizeriei in articulati .

Avand in vedere ca m-am lovit de curand de problema planetarelor,voi incerca sa-ti raspund la o parte din intrebari. In cazul meu,am capatat jocuri la ambele planetare spre cutie,din cauza kit-ului de inaltare si a anvelopelor un pic mai grele decat cele originale.Kit-uri de reparatie pt planetare se mai gasesc,mai greu,dar se gasesc.Spun asta in ideea in care nu gasesti multe oferte pe mai multi producatori cum este in cazul pieselor de suspensie uzuale.Rationamentul este simplu:pentru ca nu prea se strica,daca utilizezi masina in conditii normale,fara "liniute" sau abuzuri in teren.Uzurile apar atunci cand se forteaza planetara cu rotile bracate.Despre burduf...suspectez tot kit-ul de inaltare+varsta planetarei in sine,deoarece sta in "tensiune" mai tot timpul. Si mie mi s-a rupt un burduf,dar tot cel spre cutie.Din ce am observat, burduful spre roata este din plastic,iar cel spre cutie din cauciuc.Cel care sufera modificari de lungime,este cel din cauciuc.

Link spre comentariu

Masina mea este utilizata absolut corect ( numai eu o conduc ) si am schimbat ambele planetare fata in 30.000 km , una din cauza unui mecanic neinspirat ( poveste este cunoscuta pe forum ) si cea de-a doua din motive necunoscute pe care , acum cand ma gandesc mai bine s-ar putea sa le identific. Este vorba despre capetele dinspre roti . Masina nu merge in teren greu si in nici un caz la cursa maxima a suspensiei fata . Singurul motiv de intindere la maximul cursei , care imi vine acum in minte , este este ridicarea pe elevator ceea ce ar duce la lasarea la maxim a rotii , combinata cu faptul ca la vreo schimbare de burduf , meseriasul care a facut lucrarea nu a avut grija sa nu unga cu vaselina si partea din interiorul burdufului unde vin prinse colierele. Din acest motiv s-ar putea foarte usor sa alunece peste buza dinspre tija planetarei , in special la virari maxime sau la ridicarea pe elevator.

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Colierele planetarelor sunt de unica folosinta foarte "tepene" si este putin probabil sa alunece de la locul lor.Daca e sa se rupa un burduf,se intampla in sectiunea lui.Asa s-a intamplat la mine.Colierele au ramas pe pozitie iar burduful rupt.

Link spre comentariu

Acum , revenind la partea cu kiturile de reparatie ( partea dinspre roata ) . Din ce motiv nu se fabrica kituri doar cu partile mobile ? Inteleg ca burduful este bine sa fie schimbat , dar partea cu caneluri , exteriorul capului planetarei , nu prea are ce sa pateasca in mod normal ( nu ma refer la cazuri grave in care sunt numai bucati de otel si bile pleznite ci la situatii in care planetara capata putin joc ). Scoaterea tijei si scoaterea bilelor pe and , a cosului si inlocuirea cu unele noi . Ar fi o solutie mult mai economica. La Ranger , o planetara pe original costa peste 300 ron , iar una chinezeasca ( care face in Anglia 56 lire ) ajunge la noi la 700-900 ron .

Deasemenea , sunt curios daca nu exista vreo standardizare. Adica , parti ale planetarelor de la diferite modele care sa fie similare la interior , diferenta facand-o prinderea , lungimea tijei si cursa maxima data de partea dinspre cutie .

Link spre comentariu

Pff,mi-e greu sa cred ca o planetara de Ford OE,poate sa coste doar peste 300 de lei... Daca ar fi fost adevarat,nu mai aveam discutia asta. La pretul asta poti gasi un kit de reparatie,nu o planetara OE. Am luat eu planetara completa aftermarket cu 380 de lei,din Anglia iar kit-ul de reparatie doar pentru partea spre cutie era ca si cost tot p-acolo.Ceva imi da cu virgula.

Link spre comentariu

sa va spun experienta mea cu planetarele de pe puntea fata a Panzer II -ului. Ele au mers bine fiind folosite in conditii de on-off road pana cand masina a facut 130.000 km (4 ani ai masinii). Dupa aceasta cifra au crapat burdufele spre roti. Datorita costului unui burduf original m-am indreptat spre aftermarket. Burdufele after market se rupeau o data la 6 luni , si implicit pana sa ajung la service sa le si schimb prin capetele de planetara intrau toate cele (nisip, noroi , praf , etc. ). Dupa ce am schimbat de vreo 3 ori burdufele in decurs de 1 an jumate ( atentie cele originale mersesera 4 ani ) , am inceput sa am joc puternic in partea spre roata a planetarei. Am luat planetarele si le-am dus la reparat la ceva mester. Rezultatul - dezastru , dupa manopera tot aveau joc singurul "castig" fiind ca am stat cu masina desfacuta o zi. Am inceput sa caut capete de planetara aftermarket si am gasit ceva la pret bun. Dupa montaj nu am mai avut probleme decat cu burdugele care au crepat la cele 6-7 luni obisnuite deja. M-am enervat am pus mana pe bani si am luat 2 burdufe NISSAN. Sunt deja de 1 an jumate pe masina si nu dau inca semne ca ar vrea sa ma paraseasca.

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

... costa ceva mai putin daca cumparai burdufe GKN , fiind de fapt aceasi Marie dar cu alta ... denumire ...

Reconditionarea planetarelor ar trebui sa fie facuta cu un procedeu tehnologic care imita procedeul de fabricatie doar ca nu eboseaza semifabricatele ci in loc de semifabricate foloseste elemente recuperate pe care le aduce la cote marite si foloseste intermediare ( bile/role) mai mari . Oare are cineva in Romania masina de rectificat rotund interior pe curb ( la capul de planetara) ? ... dar exterior ( la miezul central din capul de planetara ) ? ... Sau o instalatie de cromare electrochimica adaptata pentru reconditionarea planetarelor ? ... cand aflati ceva , dati de stire , eu nu stiu dar as vrea sa aflu ...

...( in ideea ca cine reconditioneaza planetare ar trebui sa poata reconditiona si rulmenti , chiar ar fi mai simplu ... ) ...

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

... da ... metoda veche . Ideea e mareata dar doar atat . Fara utilaje ( bune ) mai bine nu te apuci ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

era pe vremuri la steagu in Brasov se facea la tratamente termice parca o cromare dura deaia de penetrare mare plus acoperirea aferenta cu taramente si tot tacamul dupa care se uzinau parca la cotele initiale.tineau ceva dar nu stiu sa va spun cat ca pe atunci nu adoptam/agream aceste practice,mai bine mergeam si faceam planetarele din alt material sau le tratam suplimentar de noi...

nu ma apuc de povestit cu planetarele ca fiecare sigur a intampinat pe ale lui

ce pot sa va spun e ca la planetare nu se distrug doar partile alea mobile,adica bile/role si coliviile lor ci si acel corp care intra in fuzeta sau in cutie,sau chiar in grupul fata cum e la astea mai 4x4.

si defapt problema ce mare asta e cand incep sa iti bata si zdrongane cam 80% din deteriorare e la interiorul acelei "cupe"sau cum sa o numim iar restul problemelor apar cand se sparge vreo bila sau mai des colivia,dar daca vorbim de uzuri e la partea aia de vine pe exterior.

in general o bila de otel deaia de rulment sau ce e tine mult mai mult si se uzeaza relative mai uniform si mai putin decat partea aia de cupa a planetarei

la mine era o amprentare lasata de bila in interior adanca de 3-4 mm si nu s-au rupt sau spart nici bilele nici colivia,dar zdranganeau intr-un mare fel:)

evident ca reparatia s-a facut prin inlocuire totala :)

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare