Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Solutii alternative de electricitate

SilenceDJ

Postări Recomandate

Re: Solutii alternative de electricitate

totul se reduce la costuri. in timp ce in franta, germania sau anglia un astfel de sistem se plateste intr-un an, in romania iti trebuie citiva ani ca sa ti-l permiti. pe linga asta mai ai si costurile de intretinere. numai o baterie buna, de 165AH te duce la 200eur. si orice problema se reflecta in buzunarul propriu. iar in iernile grele faci economie de curent ca sa mentii pompele de la centrala.

este ok sa traiesti offgrid daca nu ai alta alternativa. dar altfel, iti faci singur de lucru si degeaba. si daca vrei sa-ti faci de lucru si eventual sa iesi mai ieftin cu ceva munca, o alternativa sint si eolienele. am studiat problema si poti sa-ti faci si singur anumite modele. exista suficiente planuri functionale pe net. daca ai o cabana izolata, sint varianta ideala ca sa incarci 2-3 baterii auto si sa ai curent pentru bec :grin:

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pare-mi-se ca la eoliene nici nu te supui regimului apelor romane, intrucat nu au facut astia inca organul "vanturile romanilor".

daca necesarul de curent nu e mare, sunt pe net tutoriale despre cum sa iti construiesti in regim dyi o eoliana dintr-un motor electric (sau alternator), 2 butoaie de plastic si un catarg. regularizarea outputului si stocarea energiei e aceeasi ca la mini hidro-centrala sau panoul foto-voltaic.

Link spre comentariu

pare-mi-se ca la eoliene nici nu te supui regimului apelor romane, intrucat nu au facut astia inca organul "vanturile romanilor".

daca necesarul de curent nu e mare, sunt pe net tutoriale despre cum sa iti construiesti in regim dyi o eoliana dintr-un motor electric (sau alternator), 2 butoaie de plastic si un catarg. regularizarea outputului si stocarea energiei e aceeasi ca la mini hidro-centrala sau panoul foto-voltaic.

iti trebuie autorizatie si la turbina eoliana. chestia cu 2 butoaie si-un catarg e o aiureala, turbina trebuie sa fie la inaltimea curentilor de aer, adica peste varfurile copacilor. si renteaza numai daca vantul are o anumita viteza si frecventa, altfel ai o sperietoare de ciori futurista.

Link spre comentariu

iti trebuie autorizatie si la turbina eoliana. chestia cu 2 butoaie si-un catarg e o aiureala, turbina trebuie sa fie la inaltimea curentilor de aer, adica peste varfurile copacilor. si renteaza numai daca vantul are o anumita viteza si frecventa, altfel ai o sperietoare de ciori futurista.

aiureala sau nu, astea se construiau si la cercurile pionierilor. si sint oameni care le folosesc cu succes. nu zice nimeni ca trebuie un randament de 0.9999, ci doar ca trebuie sa incarce un acumulator care sa nu crape. daca reuseste sa faca asta si cu unul sau 2 consumatori in sarcina, cu atit mai bine.

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

aiureala sau nu, astea se construiau si la cercurile pionierilor. si sint oameni care le folosesc cu succes. nu zice nimeni ca trebuie un randament de 0.9999, ci doar ca trebuie sa incarce un acumulator care sa nu crape. daca reuseste sa faca asta si cu unul sau 2 consumatori in sarcina, cu atit mai bine.

din contra, eu am inteles ca-i trebuie un sistem destul de puternic, care sa-i alimenteze masina de spalat, frigider, becuri, tv - ma rog, consumatorii uzuali care se folosesc intr-o locuinta permanenta, nu sa alimenteze un singur acumulator.

cei care folosesc improvizatii inspirate de pe la cercurile de pionieri nu se pot astepta nici la fiabilitate, nici la randament. si in acest fel vor avea ce mesteri mereu. :grin:

tu , ca utilizator, chiar daca ai idei geniale, vei cheltui mai mult ca sa construiesti acelasi lucru realizat intr-o fabrica. asa ca asta cu alternatorul intr-un varf de bat, desi este in manualele de fizica, va fi aproape imposibil de pus in practica. sa vad eu de unde ia elicea, ca trebuie sa varieze inclinatia palelor in functie de viteza vantului, iar cand viteza depaseste o anumita valoare trebuie sa se opreasca. :grin:

pana la urma ideea e sa te muti intr-un loc cel puntin la fel de confortabil ca cel pe care ai de gand sa-l parasesti, cu toate facilitatile aduse de civilizatie, nu sa te muti in pestera si sa spui ca traiesti off-grid. altfel ar trebui mutat topicul la "supravietuire" si putem discuta despre cum inmagazinam curentul obtinut prin frecarea un piepten de blugii cu care suntem imbracati.

Editat de vortex
Link spre comentariu

Pentru eoliana iti trebuie autorizatie si din cate stiu trebuie sa fie o distanta minima fata de locuinte. Nu faceti improvizatii cu butoaie, doamne fereste sa fie o furtuna foarte puternica si sa se produca un accident.

Link spre comentariu

din contra, eu am inteles ca-i trebuie un sistem destul de puternic, care sa-i alimenteze masina de spalat, frigider, becuri, tv - ma rog, consumatorii uzuali care se folosesc intr-o locuinta permanenta, nu sa alimenteze un singur acumulator.

cei care folosesc improvizatii inspirate de pe la cercurile de pionieri nu se pot astepta nici la fiabilitate, nici la randament. si in acest fel vor avea ce mesteri mereu. :grin:

tu , ca utilizator, chiar daca ai idei geniale, vei cheltui mai mult ca sa construiesti acelasi lucru realizat intr-o fabrica. asa ca asta cu alternatorul intr-un varf de bat, desi este in manualele de fizica, va fi aproape imposibil de pus in practica. sa vad eu de unde ia elicea, ca trebuie sa varieze inclinatia palelor in functie de viteza vantului, iar cand viteza depaseste o anumita valoare trebuie sa se opreasca. :grin:

pana la urma ideea e sa te muti intr-un loc cel puntin la fel de confortabil ca cel pe care ai de gand sa-l parasesti, cu toate facilitatile aduse de civilizatie, nu sa te muti in pestera si sa spui ca traiesti off-grid. altfel ar trebui mutat topicul la "supravietuire" si putem discuta despre cum inmagazinam curentul obtinut prin frecarea un piepten de blugii cu care suntem imbracati.

Daca ai avea macar curiozitatea sa citesti forumuriile respective ai vedea ca solutiile adaptate sunt mult peste ce se vinde...cu alternatorul e bascalie, acolo se vorbeste de magneti pemanenti si bobine incastrate in rasina epoxi...cu tot cu automatizari si scoatere din vant dar vad ca tu esti gigi contra si esti adeptul cumparari un siemens folosit in marea nordului si vandut loco cu ineptia ca mai duce 30 de ani.Sunt realizate si merg bine mersi in locatii izolate.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

daca cel care a inventat moara de vint astepta sa aibe geometrie variabila la pala, pai mincam griul incoltit, nu piine :grin:

cu riscul de a ma repeta: off-grid merita doar in cazul in care este imposibil altfel. este parerea mea. totusi, daca vrei sa faci ceva ieftin pentru 1-2 consumatori, asa cum ma mai zis, nu este necesar sa apelezi la solutii profesionale ci te poti multumi cu ceva artizanal. si sint de acord cu RETI, solutiile artizanale au evoluat mult si poate fi un proiect de familie foarte interesant, chiar si numai pentru distractie in gradina.

Editat de air_wolf

Link spre comentariu

Daca ai avea macar curiozitatea sa citesti forumuriile respective ai vedea ca solutiile adaptate sunt mult peste ce se vinde...cu alternatorul e bascalie, acolo se vorbeste de magneti pemanenti si bobine incastrate in rasina epoxi...cu tot cu automatizari si scoatere din vant dar vad ca tu esti gigi contra si esti adeptul cumparari un siemens folosit in marea nordului si vandut loco cu ineptia ca mai duce 30 de ani.Sunt realizate si merg bine mersi in locatii izolate.

nu eu am pomenit de alternator. unde ai vazut tu ca am incurajat achizitionarea unei turbine second ? am fost si eu interesat de o solutie alternativa, pana cand am pus in balanta avantajele si costurile. asa ca sunt documentat.

oricum, discutia despre turbina e sterila, nici nu se stie daca bate vantul in zona (cel mai probabil ca nu).

Link spre comentariu

Ai putea incepe de aici...Iti mai trebuie elicea si acumulatorii , o elice buna e pe la 1000E , iar acumulatorii...in functie de cati vrei , eu as folosi 10buc de cate 100AH

http://www.ebay.com/itm/WindZilla-12-V-AC-MAX-3200-W-Permanent-Magnet-Wind-Turbine-Generator-PMA-/361227006340?hash=item541aceb184:g:XrUAAOSwGotWpK0s

http://www.ebay.com/itm/Charge-Controller-Wind-Generator-Air-X-Ametek-Solar-/360357686507?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53e6fdeceb

http://www.aliexpress.com/item/Most-Advanced-LED-Display-5000W-12V-220V-Full-Power-house-hold-high-frequency-power-inverter-pure/32505045294.html?spm=2114.01020208.3.1.6whHFv&s=p&ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_5_505_506_503_504_502_10001_10002_10016_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008,searchweb201560_8,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6448&btsid=c8a0b54d-3913-465b-a098-0a0149e95184

Inainte sa achizitionezi asa ceva cititi forumuriile cu cei care au facut eoliene sau sisteme de genul asta.Sunt cateva demne de bagat in seama si mai ales ca merg de atatia ani si cu randament bun. Nu luati chinezarii, cititi viionati filmele pe youtube..si apoi luati o decizie , sfaturiile date de oameni aia chiar sunt gratis.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

daca cel care a inventat moara de vint astepta sa aibe geometrie variabila la pala, pai mincam griul incoltit, nu piine :grin:

...

nu stiu cine a inventat moara de vant, insa, cele din olanda, vechi de mai bine de 300 ani, aveau geometria variabila ...

respect,

bogdan.

Link spre comentariu

Nu am spus sa le cumpere pe acelea , am pus linkurile pt a sublinia cam ce trebuie pentru eoliana si pentru a putea face o estimare de costuri.Cunosc persoana care si-a construit singur eoliana cu chinezarii de genul ala si functioneaza de cativa ani. "Alea bune" la fel ca si chinezariile tot in china sunt facute.

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Salutare, pana la urma renunt sa mai iau teren fara curent, mult prea mare bataia de cap.

O sa iau un intravilan care sa aiba curent si apa.

Topicul poate ramane deschis deoarece poate mai sunt colegi interesati de ideea asta.

Eu acum vreau sa folosesc un termosemineu , puffer, boiler termoelectric si cu instalatiile aferente.

Am si aici destule intrebari, prefer sa gandesc si sa pun in balanta 10 modalitati si sa dau banii odata.

Putem continua in topicul asta sau pot deschide unul nou?

Multumesc colegilor pentru sfaturile lor de pana acum, sarumana!

Never stop exploring
Link spre comentariu

...

Daca da, ce fel de sistem (cost) ar fi nevoie pentru o cabana P+M 40 mp. Consumatori ar fi : pompa apa, boiler apa calda, tv led, frigider, 5 becuri (led) si 2-3 ventilatoare pentru caldura emanata de semineu. Pe langa cabana ar mai exista aparat de sudura si alte nebunii dar pentru astea am in vedere achizitionarea unui generator care sa deserveasca strict sculele de pe langa cabana + backup pentru pana de curent.

Daca tot ai renuntat atunci pot sa spun cum as face eu in situatia data deoarece eu nu am mari pretentii de confort si fiecare va face dupa necesitatile sale.

As alege sa pun in podul cabanei un rezervor de 1000l din acela de plastic sau alt rezervor facut special pentru apa. O data pe saptamana sau cand este nevoie as umple rezervorul cu o pompa electrica comandata de un generator pe benzina iar in rest as folosi caderea libera pentru a alimenta restul instalatiilor din casa.

Pentru boiler exista solutia de boiler pe lemne, tot esti in padure si lemnul e acolo langa tine, sau/si la bucatarie exista plite cu lemne care au un rezervor de apa incorporat, ca un cuptor doar ca este plin cu apa si poate fi folosita la spalat vasele.

As folosi instalatie electrica pe 12v pentru lumina si televizor iar frigiderul unul care merge pe gaz ca cele din rulote si am grija sa am 4-5 butelii de rezerva pe timp de vara. Pe timp de iarna nici nu ai nevoie de el mai ales daca ai grija si-ti faci un beci sau o camara exterioara izolata dar neincalzita.

Semineul poti sa-l inlocuiesti cu o soba de teracota care odata incalzita face caldura in toata cabana. Poti sa-i pui usa cu geam special si sa vezi flacara arzand. :grin: Centrala pe lemne nu se merita datorita dimensiunilor reduse ale cabanei dar mai ales daca exista riscul sa fie furata in lipsa ocupantilor cabanei.

Pompa de apa pentru bucatarie si dus nu mai ai nevoie din moment ce apa vine prin cadere libera dar la nevoie poti folosi pompa de apa ca cele ce alimenteaza chiuveta si dusul din rulote si care merg pe 12v.

Tinand cont de cele spuse mai sus ar fi suficient 400-600w in sistem de celule solare si un generator de 1000W pentru alimentarea pompei mari de apa, incarcarea bateriilor in caz de nevoie adica in lipsa soarelui si alimentarea sculelor electrice la nevoie. Daca necesitatile reale o impun se poate lua un generator de 2,2kw ce ar trebui sa fie arhisuficient pentru lucrarile ocazionale.

Este adevarat ca prin folosirea focului pe lemne va fi un miros specific in casa dar costurile vor fi cele mai mici.

Editat de Pleampa
S. Maugham: „Psihologia proletarului este următoarea: cu cei mari este slugarnic, celor mici li se pişă în cap.“
Link spre comentariu

Daca e de locuit mai mult timp in solutia mai sus prezentata mirosul de fum e ultima problema . Mult mai problematica e alimentarea si supravegherea permanenta a focului ( alimentarea unui focar simplu se face la o cadenta de 2-3 ore si reglajul poate fi facut mecanic cu termostat pe tiraj dar tot necesita corectii de tiraj si eliberarea focarului pentru mentinerea tirajului ... se poate face un sistem automat cu focar cu gratar perfectionat dar e din alt film ) , lucrarile de intretinere curente si urgente care tin numai si numai de incalzire ( carat stocul de lemne zilnic sau cum se considera necesar , mentinerea/curatarea cosului de fum etc ... ) . Astea penalizeaza major la odihna ( e ca si cum ai avea nevoie de fochist ) si la confort ( am cosmaruri de la ultima curatare de cos cand eram pe casa noaptea si o dadea crancen cu o regulamentara lapovita ) .

Despre partea cu curentul ai mare dreptate , la o casa se poate ajunge si la 300Wconsum curent dar cu mari limitari de confort la electrocasnice .Cel mai mare consumator permanent la mine este acum pompa de la centrala ( 110W ) si frigiderul ( 105 W ) . In rest , iluminatul in toata casa din beci pana in pod ( 16 becuri ) totalizeaza sub 200W . Daca mai punem si televizorul cu ai lui 40 W ajungem la aprox 250 W cu lumina mai mult decat suficienta si un oarece confort ( fara consumatorii mari - fara frigider , fara masina de spalat fara ... fara ) .

Deci , s-ar ( prea ) putea ... dar e un stil de viata high/low-tech , minunat ca idee de independenta si minimalist insa suficient ... dar nu deprimant ca n-ai timp ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Eu am o casa la tara si ma incalzesc intr-o camera cu un godin, o sobita mica, ce are un recuperator de caldura intre ea si cosul de fum. Camera are L4xl4xH3m si se incalzeste destul de repede, mai greu in primele doua zile cand sunt peretii reci. Am stoc de lemne sparte langa godin si bag cate unul la o ora, noaptea ma scol pe la 2 si mai bag lemne ca sa nu se raceasca sau bag calorifer electric in priza, ca am.

La cabana ai magazia plina de lemne si aduci in casa de doua ori pe zi, dimineata si seara. Daca ai soba mare de teracota nu mai bagi lemne in ea deupa ora 23, tine pana dimineata caldura.

La mine problema este iarna cu toaleta deoarece am inca wc-ul in spatele curtii si mi se lipeste curul de colacul de la wc. Anul asta trebuie sa renovez si sa fac baia in casa ca nu se mai poate, fosa si tevile sunt trase deja.

Pe vremea lui Ceasca se oprea f.des curentul si aveam tot felul de improvizatii, lampa cu neon la baterie de 12v, televizoare Sport la 12V, frigider cu rezistenta de 12 si 220v, etc. ne descurcam si fara curent pana dimineata.

S. Maugham: „Psihologia proletarului este următoarea: cu cei mari este slugarnic, celor mici li se pişă în cap.“
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare