Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Butoane si lumini la Jimny

omoroka

Postări Recomandate

Salut

Mi-am luat recent un Jimny 2007 a carui instalatie electrica sufera un pic :grin:

Problema este urmatoarea: atat proiectoarele cat si lampile de ceata nu functioneaza. Mai mult, actionarea butoanelor care comanda aceste lumini este bizara: când apas butonul de actionare a proiectoarelor se aprinde pozitia. Când apas butonul luminilor de ceata spate nu se intampla nimic. Apoi, LED-ul verde al butonului de actionare proiectoare este permanent aprins, cu sau fara cheie in contact. Si colac peste pupaza, bateria se goleste in 2-3 saptamani de neutilizare a masinii ceea ce inseamna un consum dubios.

Suspiciunea mea este ca firele sunt inversate de la un buton la altul, adica alea de la proiectoare sunt conectate la butonul lampii de ceata si invers.

Va intreb prin urmare, a mai patit vreunu dintre voi aceasta problema? Cum scot butoanele respective din bord pentru a incerca o inversare a firelor intre ele? Stiu ca mufele se potrivesc insa butonul lampii de ceata are mai multe fire (din poze)

IMG_1328.thumb.JPG.31f4427e4d13da02abc75d5febaee9ba.JPG

Multumesc

Va salut !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Butoane si lumini la Jimny

Atat rama cat si butoanele se scot simplu prin tragere, doar ca sunt fixate foarte bine, cel mai simplu ii sa scoti rama si apoi butoanele din rama. Daca te ajuta, pot fotografia mufele mele sa vezi ordinea firelor.

Editat de SergiuV
Link spre comentariu

In mod cert s-a umblat la instalatie. Da stiu... sint captain Obvious :grin:

Pot sa iti spun:

- becul de ceata spate se aprinde doar daca sint aprinse si farurile. Daca e doar pozitia aprinsa, nu e de ajuns. Eu as verifica si becul din spate. E in bara si e doar in partea stinga. Trebuie sa fie un bec fara soclu de 21W.

- proiectoarele de ceata au circuit separat si trebuie sa ai cel putin pozitiile aprinse si exista de fabrica un fir tras (care iese linga baterie) intre bord si compartimentul motor. Firul asta e un + si comanda releul de la proiectoare

- becul verde al proiectoarelor sta aprins pentru ca "electricianul" care a facut treaba s-a legat la un + permanent, nu unul pe contact. Idem eu as verifica daca becurile de la proiectoare mai merg (poti sa le dai un plus direct de la baterie). In mod normal proiectoarele sint comandate de un releu. Trebuie sa il gasesti linga baterie, linga releele de putere ale masinii, e un releu obisnuit de 30 sau 40A, nu mai imi aduc aminte.

- cu bateria, e ok, atit rezista o baterie stock in conditii de ne-utilizare, vezi threadul meu de acum citiva ani. Chiar daca nu ai alarma, becul ala verde consuma si el ceva, nu mult, dar merge 24/7.

- butoanele se scot cam asa: incearca sa bagi o lama subtire in partea de sus si jos, astfel incit sa apesi opritoarele si sa poti trage butoanele afara.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Am rezolvat problema luminilor azi.

Ca sa scot rama cu butoane fara a folosi surubelnita sau alte obiecte care pot produce zgarieturi in plasticul bordului, am procedat astfel:

- am desfacut usita de sub volan pentru a avea acces in spatele butoanelor;

- am bagat mana prin orificiul proaspat creat sub volan si am impins spre exterior butonul fals din dreapta

- apoi am extras foarte usor rama cu tot cu butoane afara

IMG_1331.thumb.JPG.5ccf156d0ad84f17ceffa51a9862f837.JPG

Asa cum am anticipat initial, mufele erau schimbate de la un buton la altul. Acesta este motivul pentru care LED-ul verde care ar fi trebuit sa se aprinda doar la apasarea butonului de actionare a proiectoarelor era permanent aprins. El primea curent de la ECU defapt, intrucat butonul de actionare a luminii de ceata are o functionare mai complexa (nu e buton cu retinere). Iat mai jos cum ar trebui sa fie conectate mufele.

IMG_1330.thumb.JPG.07f674715da733e77e2108acb8dccaad.JPG

Va salut !

Link spre comentariu

Pentru ca tot am deschis topicul asta de butoane si lumini, as dori sa mai impartasesc cateva informatii utile poate si altora legat de butoanele 4x4.

Pe de o parte butonul 4WD (cel din mijloc) chiar daca functiona cuplând 4x4, nu oferea la apasare senzatia de "click". Am constatat ca microswitch-ul 4WD fusese avariat, probabil in urma unor abuzuri excesive aplicate de fostii proprietari ai masinii. Riscul era ca microswitchul sa actioneze 4x4 atunci când nu te asteptai. O alta problema intalnita la grupul de butoane 4x4 era iluminarea care lipsea cu desavarsire. Costul unui grup de butoane 4x4 original = 350RON.

Iata insa cum am remediat problemele de mai sus:

Switch-ul l-am inlocuit cu acesta:

http://www.dx.com/p/6-x-6-x-5mm-2pin-micro-tact-key-switches-black-20-pcs-403631#.VyEMpI9OK70

Nu este identic cu cel original, insa se potriveste la lipituri, la dimensiuni, si-si face treaba.

Becurile le-am inlocuit cu ledurile acestea:

http://www.dx.com/p/t3-0-1w-10lm-680nm-1210-smd-led-red-light-car-dash-board-instrument-lamp-dc-12v-2pcs-372741#.VyEND49OK70

Nu se potrivesc soclurile, insa se pot desprinde foarte usor LED-urile de pe soclurile DX si monta pe soclurile originale Suzuki sau chiar cositori direct pe cablaj. S-ar mai putea folosi de asemenea LED-uri normale inseriate cu un rezistor si cositorite pe cablaj (mai multe detalii gasti cautand pe Google) Important in toata aceasta operatiune este sa potriviti +sul cablajului pe pin-ul potrivit al LED-ului ;)

Chinezismele de pe dx.com sunt ieftine si au transportul gratuit.

Daca aveti nevoie de microswitch-uri, spuneti-mi ca mai am destule si vi le pot oferi Mokka :)

Va salut !

Link spre comentariu

Inteleg ca au venit asa de repede?

Later edit: eu as fi retinut becurile originale, am gasit in Vitan in tirg identice si reparatia ar fi fost mult mai straightforward, vezi threadul meu.

Editat de unde

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare