Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

lamurire dimensiuni anvelopa

vortex

Postări Recomandate

am anvelope cu dimensiunile 255/75 R17, ceea ce inseamna :

255 mm latime

75 mm inaltimea talonului

R17 inch diametrul golului jantei.

am inteles corect ?

inseamna ca pe janta care are 255 mm latime si 17 inch diametru se poate potrivi si o anvelopa cu talonul mai mic, dar si una cu talonul mai mare, conditia fiind sa nu frece pasajul rotii, nu ?

alta intrebare este de ce doua dintre dimensiuni sunt exprimate in unitati de masura metrice si a treia in unitati de masura imperiale ?

am pus intrebarea asta pentru ca am observat ca in afara de goodyear nu se prea gasesc avelope cu aceste dimensiuni. am mai observat ca dimensiunile exprimate pentru alte avelope de teren sunt total diferite fata de cele uzuale pentru asfalt. care este corespondenta ?

multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: lamurire dimensiuni anvelopa

am anvelope cu dimensiunile 255/75 R17, ceea ce inseamna :

255 mm latime

75 mm inaltimea talonului

R17 inch diametrul golului jantei.

am inteles corect ?

inseamna ca pe janta care are 255 mm latime si 17 inch diametru se poate potrivi si o anvelopa cu talonul mai mic, dar si una cu talonul mai mare, conditia fiind sa nu frece pasajul rotii, nu ?

alta intrebare este de ce doua dintre dimensiuni sunt exprimate in unitati de masura metrice si a treia in unitati de masura imperiale ?

am pus intrebarea asta pentru ca am observat ca in afara de goodyear nu se prea gasesc avelope cu aceste dimensiuni. am mai observat ca dimensiunile exprimate pentru alte avelope de teren sunt total diferite fata de cele uzuale pentru asfalt. care este corespondenta ?

multumesc.

N-ai inteles prea bine pentru ca....reciteste aici :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?40582-Despre-anvelope

Daca prima dimensiune reprezinta o latime, a doua un procent, cea de-a treia se refera la o gaura rotunda si tot asa cum e si la tevi la care diametrul ei este exprimat in inch/toli (n-ai auzit niciodata de teava de 3/4" ?), tot asa si la anvelope.

Iar corespondenta dintre cele doua tipuri de notatii se afla folosind unul din calculatoarele de aici :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?54160-Calculator-comparator-pentru-anvelope-si-jante

Link spre comentariu

Fratilor, fara suparare: mai faceti si voi efortul sa cautati prin postarile mai vechi! Problema asta am explicat-o numai eu de vreo 4 ori pe diverse topicuri!

In cazul de fata, 255/75R17:

255 - latimea benzii de rulare, in mm (banda de rulare este suprafata anvelopei care "calca" pe sosea)

75 - Inaltimea talonului IN PROCENTE! calculul este urmatorul: h=l*0,75, unde h este inaltimea in mm, l este latimea, tot in mm. Adica, in cazul tau, h este 255*0,75=191,25mm

R17 este diametrul jantei pe suprafata de asezare a anvelopei; In afara de diametru, la o janta te mai intereseaza latimea ei, tipul ei (in functie de profilul de asezare al anvelopei, numarul de gauri pentru prezoane, bolt-patern-ul (diametrul cercului pe care sunt asezate gaurile), PCB-ul (diametrul gaurii de centrare). Te-ar mai putea interesa si indicele de incarcare al jantei (nu cred ca ai vrea sa pui pe un Land Cruise o janta conceputa pentru Prius sau Aygo, chiar daca au acelasi bolt-pattern si diametru:grin:) De obicei, in cataloage nu este dat acest indice de incarcare... se indica doar pentru ce model de masina e destinata janta!

In cazul notarii in sistem imperial al dimensiunilor anvelopelor, situatia sta cam asa:

31x10,5R15 unde 31 este diametrul total al anvelopei, montata pe janta si umflata la presiunea de lucru, 10,5 este latimea benzii de rulare si 15 este diametrul jantei, toate dimensiunile in inchi! PRecum vezi, in cazul asta, inaltimea talonului o afli prin calcul: scazi din diametrul total al anvelopei diametrul jantei si ce iti ramane imparti la 2. Obtii in felul asta inaltimea talonului, in inchi, pentru anvelopa umflata la presiunea indicata de producator.

Pentru mai multe informatii: http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

multumesc mult pentru deslusire. ma bagase in ceata un site cu anvelope care dadea 75 inaltimea talonului in mm.

Era cumva un site chinezesc? :ha:

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

nu-l mai gasesc, il caut de vreo zi si ceva. a aparut intr-o reclama pe o pagina dubioasa.

pe de alta parte, daca gandeam cu mintea mea, imi dadeam seama ca nu are cum sa fie inaltimea doar 75 mm.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare