Max Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Am o masina cu motorul Toyota 1KZTe de 3L turbo diesel (de pe Landcruiser 70, 90, Hilux Surf, Hiace etc) De ceva vreme turbina a inceput sa suiere mai tare. Unora le place dar pentru mine e suparator. Motorul trage bine. Care pot fi cauzele? Uzura turbinei? Mizerie depusa in turbina? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat August 24, 2016 Partajează Postat August 24, 2016 Re: Suierat anormal de la turbina. uzura Max.....cam asa incepe sfarsitul Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Bogde Postat Septembrie 1, 2016 Partajează Postat Septembrie 1, 2016 Re: Suierat anormal de la turbina. Am o masina cu motorul Toyota 1KZTe de 3L turbo diesel (de pe Landcruiser 70, 90, Hilux Surf, Hiace etc) De ceva vreme turbina a inceput sa suiere mai tare. Unora le place dar pentru mine e suparator. Motorul trage bine. Care pot fi cauzele? Uzura turbinei? Mizerie depusa in turbina? Salut. Cateva sfaturi in legatura cu functionarea unei turbine: 1. Nu opri motorul imediat ce ai oprit masina, lasa motorul sa mearga cel putin 30 sec la relanti, pentru a reduce viteza de rotatie a turbine (reducere inertiala). Turbina se invarte cu turatii foarte mari in timpul mersului accelerat, iar ungerea este asigurata de circuitul uleiului de motor. la oprire, nu mai exista presuine de ulei, iar daca turbina se invarte la turatii mari, uzura din lagare este mare, plus apare fenomenul de "oil cocking".. Ca fapt divers, jocul radial lagar-ax la o turbina noua este de 12-13 micron. 2. Verifica conductele de aer. O conducta care pierde aer poate duce turbina in "overspeed", mai apoi dezechilibru si eventual la "moartea" ei. in legatura cu suieratul, acesta inseamna ca ceva s-a intamplat. deobicei este un semn de dezechilibru accentual al ansamblului rotor, uzura a lagarelor sau pierdere etansare. a. Scoate furtunul de la intrare aer in turbina, si verifica daca roata compressor este intacta si daca nu "freaca" de carter. Orice mica indoitura va genera fluierat. Apoi, cu mana poti verifica jocul axial/ radial. b. Deasemenea, poti verifica si pe iesirea compressor (catre motor) starea interioara. Un carter cu depuneri masive (ceva depuneri seunt de asteptat daca masina are km multi), de ulei ars, in strat negru, inseamna ca exista uzuri in sistemul de etansare. acesta este de tip dynamic, cu segmenti metalici in canalul axului. c. Verifica sa nu ai pierderi pe circuitul de aer (coliere slabite, furtune imbatranite sau frecate). Deasemenea ar fi bine sa verifici si daca (este cazul) ai cumva filtrul DPF infundat sau catalizatorul. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Septembrie 1, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2016 Re: Suierat anormal de la turbina. Salut. Cateva sfaturi in legatura cu functionarea unei turbine: 1. Nu opri motorul imediat ce ai oprit masina, lasa motorul sa mearga cel putin 30 sec la relanti, pentru a reduce viteza de rotatie a turbine (reducere inertiala). Turbina se invarte cu turatii foarte mari in timpul mersului accelerat, iar ungerea este asigurata de circuitul uleiului de motor. la oprire, nu mai exista presuine de ulei, iar daca turbina se invarte la turatii mari, uzura din lagare este mare, plus apare fenomenul de "oil cocking".. Ca fapt divers, jocul radial lagar-ax la o turbina noua este de 12-13 micron. 2. Verifica conductele de aer. O conducta care pierde aer poate duce turbina in "overspeed", mai apoi dezechilibru si eventual la "moartea" ei. in legatura cu suieratul, acesta inseamna ca ceva s-a intamplat. deobicei este un semn de dezechilibru accentual al ansamblului rotor, uzura a lagarelor sau pierdere etansare. a. Scoate furtunul de la intrare aer in turbina, si verifica daca roata compressor este intacta si daca nu "freaca" de carter. Orice mica indoitura va genera fluierat. Apoi, cu mana poti verifica jocul axial/ radial. b. Deasemenea, poti verifica si pe iesirea compressor (catre motor) starea interioara. Un carter cu depuneri masive (ceva depuneri seunt de asteptat daca masina are km multi), de ulei ars, in strat negru, inseamna ca exista uzuri in sistemul de etansare. acesta este de tip dynamic, cu segmenti metalici in canalul axului. c. Verifica sa nu ai pierderi pe circuitul de aer (coliere slabite, furtune imbatranite sau frecate). Deasemenea ar fi bine sa verifici si daca (este cazul) ai cumva filtrul DPF infundat sau catalizatorul. [ATTACH=CONFIG]268953[/ATTACH] Multumesc pentru informatii. Momentan sunt ocpupat cu finalizarea si livrarea unei masini la care lucram de multa vreme dar saptamana viitoare voi studia aspectele de care mi-ai spus mai sus. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dansoare Postat Septembrie 2, 2016 Partajează Postat Septembrie 2, 2016 Re: Suierat anormal de la turbina. La Patrolul meu suiera turbina de cind l-am luat-de 7 ani!! N-am avut nici o problema,trage foarte bine. Am inteles ca si la alte Patroale face la fel. E normal la Patrol si anormal la Toyota? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Navarro Postat Septembrie 2, 2016 Partajează Postat Septembrie 2, 2016 (editat) Re: Suierat anormal de la turbina. Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI suiera toate, inclusiv sub 100.000 de km (cand intra in sarcina, apoi se opreste). Majoritatea turbinelor reconditionate fluiera si totusi o duc mult si bine. Concluzia e ca la unele e normal sa suiere, la altele nu. La tine, daca inainte nu facea asa si acum face, e o mare posibilitate sa intre in anul mortii --> cel mai bine verifica cum ti s-a spus mai sus. Neaparat uita-te si dupa zgarieturi, semne de buna purtare intre pale si peretii turbinei plus tot traseul de admisie. Recomandarea ar fi ca traseul de admisie sa il verifici in sarcina deoarece tubulatura se umfla cand turbina baga presiune. Ca si alt exemplu (sa te zapacesc de tot): la Renault, cand mi-a picat turbina nu am auzit nici o suieratura, nimic. Masina mergea perfect, cand dintr-o data nu mai accelera decat foarte foarte greu (ca un diesel clasic). Editat Septembrie 2, 2016 de Navarro Daca nu ar exista masinile mari, lumea ar fi mai trista... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Septembrie 5, 2016 Partajează Postat Septembrie 5, 2016 Re: Suierat anormal de la turbina. la Patrolul meu a inceput sa suiere azi...si peste patru zile era in atelier la reparat.....nimic grav...segmenti de etansre...compresorul.... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate