Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Problema ford ranger cuplaj fata :(

mihai.ranger

Postări Recomandate

Bună ziua , am achiziționat de curând un Ford ranger 2006 . Am observat ca odată ce pun maneta în 4h sau 4 l

Se aprinde în bord 4x4 și Lock dar am impresia ca nu cuplează cu adevărat fata. Am încercat în rampa și patinează doar spatele. O fi problema din grup? Pe 4l se cunoaște diferența. Deci reductorul funcționează. Dacă ma poate lămurit cineva ?. Sunt începător în 4x4. Mulțumesc

Editat de mihai.ranger
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Problema ford ranger cuplaj fata :(

E normal ca in 4x4 H sa "patineze" doar spatele pentru ca forta motorului in 4x4H e transmisa 70% spre puntea spate si 30% spre puntea fata si atunci de-aia ti se pare ca rotile din fata nu trag.

In 4x4 L procentul este egal transmis spre ambele punti si atunci daca se invart toate odata se vede mai bine ca trag si alea din fata.

Cred ca ar fi bine sa citesti putin si ce s-a mai scris despre sistemul 4x4 de la Ford Ranger / Mazda :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?78062-Se-poate-decupla-in-timpul-mersului-reductorul-la-Ford-ranger

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?69516-Problema-RFW-la-Ford-Ranger&p=773709&viewfull=1#post773709

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?47978-Intrebare-Mazda-B-2500

Editat de Astral
Link spre comentariu

No , no , no ... 70% la puntea spate si 30% la puntea fata ... no ... ca n-are convertizor interaxial ...Le da la fel si la spate si la fata ... care poate prinde aderenta o foloseste , care nu tot se invarte egal ... ca doar ca in gol ... sunt cuplate mecanic prin pinioane si cardane si tot se invart , nici pomeneala de 30/70 ...

Poate ai ceva probleme la cuplarea mecanica a puntii fata ( executia mecanismului RFW ) ... sau , pur si simplu patina si o roata fata si nu ti-ai dat seama ...

Suspenda spatele pe doi butuci ( fara sa scoti rotile ) si vezi daca pleaca de pe butuci doar tras de rotile fata . Dca nu , ceva nu cupleaza puntea fata , oricare ar fi motivul ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Asa stiu si eu domnilor ca la 4x4 astea sarace cu 4x2, 4x4H si 4x4L avem 50% fata cu 50% spate fara nimic iar in 4x4L avem 50% fata cu 50% spate plus reductor.

Gresesc?

@Astral la Toyota mai pricopsita poate este altfel.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

No , no , no ... 70% la puntea spate si 30% la puntea fata ... no ... ca n-are convertizor interaxial ...Le da la fel si la spate si la fata ... care poate prinde aderenta o foloseste , care nu tot se invarte egal ... ca doar ca in gol ... sunt cuplate mecanic prin pinioane si cardane si tot se invart , nici pomeneala de 30/70 ...

.......

And guess, what ?!?

Asta cu 30/70 o stiam de aici, de pe forum, dintr-o discutie veeeeche, evident, nu mai stiu in care....

Deci, si in 4x4 H si in 4x4 L se transmite puterea egal catre ambele punti ? Am inteles bine ?

Link spre comentariu

Cel mai simplu sa rezolvi dilema este sa o urci pe un elevator si sa-i dai cheie.

Eu asa am facut cu batranul meu Hilux :axa spate se invartea muuult mai repede decat axa fata pe 4L.

Mith busted !

Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi!
Link spre comentariu

Prima iesire si prima urcare cu Pajero lung 2.3 nedumerire, dezamagire pana zic ia sa bag pe greu Low si surpriza masina urca binisor.Iesi pe un camp joaca-te cu ea gasesti o groapa mica ceva.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Nu stiu ce mith busted vrei sa zici ... singura explicatie logica la 'cu mult mai repede ' ar fi ca aveai rapoarte diferite fata/spate . Se mai poate intampla ca aprecierea ochiometrica sa nu fie corecta pentru ca invartite liber una din roti sa se invarta mai repede din cauza ca diferentialul permite asta .

...revenim ... In cutia de transfer ai transmitere directa permanenta la puntea spate si inca o cuplare mecanica ( prin lant sau pinioane ) catre puntea fata . Angrenarea e mecanica , simpla , elementara ... nu imparte cuplu ca pinionul sau lantul nu imparte nimic , doar transmite integral ce primeste . Asa ca nimic si nimeni nu imparte nimic ... cardanul spate primeste miscare si aceasi o primeste si cardanul fata ... adica nimeni nu imparte nimic , spatele si fata sunt cuplate mecanic prin lantul de transfer . E oarecum incorecta ideea ca se imparte 50/50 fata spate ca de fapt nu se imparte nimic , se da totul in cardanul spate si tot asa se da acelasi tot si in cardanul fata ( prin lantul din cutia de transfer ) . Cand se cupleaza 4x4 se angreneaza si cardanul fata CU ACEASI MISCARE SI CU ACEASI PUTERE ca la cardanul spate . Astfel , daca spatele ramane suspendat toata puterea e suportata de puntea fata pentru ca ea are aderenta dar si puntea spate are aceasi putere dar nu are aderenta . E ca si cum ai 100% pe spate dar acelasi 100% e si pe fata ...

Masinile care cu adevarat impart cuplul intre punti sunt elicoptere in comparatie cu ce avem noi in cutia de transfer - un lant pe doua pinioane ... ... ... 'elicoptere' fiind , transmisia lor e total diferita si mult mai complicata cu diferentiale interaxiale si gestiune inteligenta a puterii ... e lunga rau ... La noi e scurta si fiabila - tragi maneta , cuplezi pinionul - gata .

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Asta cu 30/70 o stiam de aici, de pe forum, dintr-o discutie veeeeche, evident, nu mai stiu in care....

Deci, si in 4x4 H si in 4x4 L se transmite puterea egal catre ambele punti ? Am inteles bine ?

La transmisii pur mecanice, raportul este egal fata-spate.

Rapoarte diferite fata-spate apar in cazul unui element de genul vascocuplaj intercalat intre fata si spate (vezi transmisia la Freelander 1).

Chiar as fi curios daca mai exista vreo alta masina cu rapoarte inegale fata-spate...

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Eu cred ca a fost o situatie in care se observa doar o roata de pe puntea fata ( probabil nu s-a dat atentie si la cealalta) si s-a comparat cu o roata de pe puntea spate, in punti fiind diferentiale (open).

Ideea de baza este ca "suma" turatiilor rotilor de pe o punte e egala cu "suma" de pe cealalta punte; asta pt reductuoare si diferentiale clasice.

ex:

stanga spate: 10km/h

dreapta spate : 15km/h

stanga fata: 15km/h

dreapta fata: 10km/h

Un observator, poate vedea cum sunt diferente intre rotile fata spate si trage o "concluzie".

In legatura cu 50-50 e vorba de cuplu care e distribuit 50% pe fata si 50% pe spate, fiind cuplaje directe roti dintate, lant,etc. Adica la puntea spate merge 50% din cuplul total disponibil si 50% pe fata.

Editat de danciucu
XJ '96 2.5i, WJ '00 4.7
Link spre comentariu

Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Posibil sa nu fie o problema. Astăzi fac o ieșire poate îmi dau seama mai bine. Dacă nu , mâine elivatorul . :)) revin și cu niște fotografii. Mulțumesc. Altcineva zicea precum ca grupul fata se cuplează ,dar planetarele fata sunt cuplate cu un vacuum care nu pare sa lucreze.

Editat de mihai.ranger
Link spre comentariu

Daca n-ai manualul de folosire , google nu s-ar simti deranjat sa-l intrebi ... deranjeaza-l ... Ajuta mult sa nu strici masina si sa nu-ti strici ziua ... intr-o zi ...

RFW = remote free wheel . Da , e un fel de MRL ( mai corect decuplarea tractiunii in puntea fata ) .

Cuplarea RFW se face automat cand se pune maneta in 4x4 (high si low , numai in stationare ) si ramane cuplat pana la decuplarea manuala din buton .

Odata cuplat din maneta ramane cuplat si daca se trece maneta in 4x2 , caz in care se poate trece iarasi maneta in 4x4 si in mers ( cu rotile fata drept inainte ) , la orice viteza ( la orice viteza rezonabila si pe teren constant astfel incat rotile fata sa se invarta cu aceai turatie ca rotile spate - care nu trebuie sa patineze ca nu mai e aceasi turatie cu rotile fata si cuplarea nu se poate face ) .

Link spre comentariu

Am doua manete dar am și un buton rfw. Acesta ar cupla planetarele fata cică. Am citit ca block Free Well ar însemna

Pe link-urile de mai sus pe care m-am cam chinuit sa ti le gasesc, nu te-ai deranjat sa citesti....?

Link spre comentariu

Am citit de pe acele linkuri

Mulțumesc mult pentru interes. Eu am prins principiul dar totuși cred ca ceva nu lucrează cu trebuie . Patinează prea ușor de spate. Merg mâine și o ridic pe elevator. Sa lămuresc problema.

Am văzut ca se vorbea de LSD . Oare are și asa ceva ? Cum verific ? Ms

Link spre comentariu

Cum s-a menţionat şi mai sus cuplajul catre puntea faţă se face prin intermediul unei prize directe nu cu diferenţial liber ca la Mitsubishi cu Super Select.În cazul acesta o să avem o tracţiune permanentă în "X" adică dacă patinează roata dreapta faţă o face împreună cu roata stânga spate,şi invers.De eceea este interzisă rularea pe suprafeţe cu aderenţă crescută în 4H sau 4L. Referitor la LSD, sunt convins că are.La mine cu toate că am schimbat uleiul de trei ori cu ulei dedicat tot nu am reuşit să-l fac să lucreze.

P.S. Nu cupla din 2H în 4H sau 4L decât cu roţile oprite!!!

Link spre comentariu

Tractiunea permanenta in X ... mda , o alta forma corecta de a complica explicatia . Poate patina la fel de bine si rotile de pe aceasi parte , nu pe diagonala ...

Link spre comentariu

Deci MRL-uri cuplabile din interior de la buton, interesant nu sunt nici automate nici manuale, am mai aflat ceva.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

@Cos.Dacă patinează ambele roți pe aceeași parte înseamnă că au pierdut aderență toate patru.

27Caphonne.Nu are MRL-uri.Este un sistem ce cuplează automat (vacumatic) planetarele la grupul față în momentul în care maneta reductorului este trecută în 4L sau 4H.Butonul RFW decuplează planetarele după revenirea în 2H.

Link spre comentariu

Pai cum asa ... daca o roata patineaza , numai ea a pierdut aderenta . Daca doua roti au pierdut aderenta , celelalte doua pot sa aiba aderenta care poate fi folosita ...la franare sau/si la directie . Aderenta nu inseamna numai inaintare , mai e si franare , directie ... asa ca nu inteleg cum au pierdut aderenta toate rotile daca patineaza doar doua .

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare