Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

De ce CB si nu PMR?

omoroka

Postări Recomandate

Re: De ce CB si nu PMR?

...

Cum spuneam mai devreme, eu folosesc un G7 modat la 3W, cu Hi and Low power. O gramada de extra canale, parca 30 ??? Desi in zonele extraurbane, cele 8 canale PMR legale, sunt mai mult decat suficiente.

Pentru aceeasi statie exista o antena mai lunga care imbunatateste raza de actiune, are 30 de cm si e mai putin practica, dar te face sa te simti mai puternic :))

In padure nu are adversar printre CB-uri, cel putin neintalit de mine. Nu inseamna ca nu exista...

3w tinuti la ureche? Dece crezi ca pentru PMR de uz comun a fost limitata puterea?

Pentru aceeasi putere de emisie, cu cat creste frecfenta, cu atat creste efectul daunator asupra organismului. Deocamdata exista limitari internationale pt telefoanele mobile, prin acel indice SAR folosit pentru masurarea "ratei specifice de absorbtie", unitatea de masura pentru cantitatea de energie (radio frecventa) absorbita de catre organism.

Exista limitari variabile (w/kg corp), impuse de fiecare tara pentru radiatiile radio, indiferent de frecventa.

Traim printre radiatii, inclusiv radio, care ne afecteaza in timp fara sa ne dam seama. Personalul din anumite zone (posturi de radio/tv, unitati militare etc) primesc spor de periculozitate pt asa ceva.

Despre bataia in padure, experienta mea, tot cu G7 (0,5w), spune altceva.

Editat de ctinu
Sa cunosti, sa vrei - vei putea face !
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

3w tinuti la ureche? Dece crezi ca pentru PMR de uz comun a fost limitata puterea?

Pentru aceeasi putere de emisie, cu cat creste frecfenta, cu atat creste efectul daunator asupra organismului. Deocamdata exista limitari internationale pt telefoanele mobile, prin acel indice SAR folosit pentru masurarea "ratei specifice de absorbtie", unitatea de masura pentru cantitatea de energie (radio frecventa) absorbita de catre organism.

Exista limitari variabile (w/kg corp), impuse de fiecare tara pentru radiatiile radio, indiferent de frecventa.

Traim printre radiatii, inclusiv radio, care ne afecteaza in timp fara sa ne dam seama. Personalul din anumite zone (posturi de radio/tv, unitati militare etc) primesc spor de periculozitate pt asa ceva.

Despre bataia in padure, experienta mea, tot cu G7 (0,5w), spune altceva.

Asa cum spuneam, transmiterea cu putere ridicata ar trebui folosita ocazional. Nu stiu daca e tocmai buna comparatia dintre telefonul mobil si PMR intrucat primul se tine lipit de cap secunde, minute... unii poate chiar ore intregi, in timp ce al doilea se utilizeaza un pic mai la distanta si doar pe durata transmisiei, adica cateva secunde.

Dar este foarte buna observatia ta si nimeni nu a mentionat acest aspect pana acuma: la aceeasi putere, undele scurte sunt mai putin periculoase in comparatie cu microundele. Posibil deci sa nu ne faca bine, pe termen lung, emiterea cu mai mult de 0.5W

Va salut !

Link spre comentariu

Asa cum spuneam, transmiterea cu putere ridicata ar trebui folosita ocazional. Nu stiu daca e tocmai buna comparatia dintre telefonul mobil si PMR intrucat primul se tine lipit de cap secunde, minute... unii poate chiar ore intregi, in timp ce al doilea se utilizeaza un pic mai la distanta si doar pe durata transmisiei, adica cateva secunde.

Dar este foarte buna observatia ta si nimeni nu a mentionat acest aspect pana acuma: la aceeasi putere, undele scurte sunt mai putin periculoase in comparatie cu microundele. Posibil deci sa nu ne faca bine, pe termen lung, emiterea cu mai mult de 0.5W

Ma tem ca iar este o usoara confuzie!

Microundele sunt in gamele:

• SHF - de la 3 GHz la 30 GHz (frecvenţe super înalte),
  • EHF – de la 30 GHz la 300 GHz (frecvenţe extra înalte),
  • de la 300 GHz la 3000 GHz.

Ca fapt divers: dispozitivele bluetooth,(aici intra si castile wireless), functioneaza in gama 2,4GHz! Insa, puterea lor de emisie este sub 0,01W! Microundele devin periculoase la puteri de ordinul watilor si expunere indelungata (durata expunerii periculoase e invers proportionala cu puterea de emisie).

Pentru documentare, impartirea spectrului radio: http://www.ancom.org.ro/spectru-radio_2749

http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/TNABF_2009+modif-2010_2011.pdf

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Ma tem ca iar este o usoara confuzie!

Microundele sunt in gamele:

• SHF - de la 3 GHz la 30 GHz (frecvenţe super înalte),
  • EHF – de la 30 GHz la 300 GHz (frecvenţe extra înalte),
  • de la 300 GHz la 3000 GHz.

Ca fapt divers: dispozitivele bluetooth,(aici intra si castile wireless), functioneaza in gama 2,4GHz! Insa, puterea lor de emisie este sub 0,01W! Microundele devin periculoase la puteri de ordinul watilor si expunere indelungata (durata expunerii periculoase e invers proportionala cu puterea de emisie).

Pentru documentare, impartirea spectrului radio: http://www.ancom.org.ro/spectru-radio_2749

http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/TNABF_2009+modif-2010_2011.pdf

Au trecut 20 de ani de la cursurile de microunde din facultate :h5

Va salut !

Link spre comentariu

3w tinuti la ureche?

Antena aia de PMR are o caracteristica de radiatie, nu primesti in cap 3w dacat daca nimeresti pe lobul radiatiei maxime.

Si chiar asa , telefoanele sunt de 10 ori mai aproape de creier iar puterea scade cu patratul distantei, deci 0.5W de la telefon, echivaleaza cu 50W primiti in cap de la PMR, pe o distanta de 10 ori mai mare; io asa stiu de acu 20 ani :D, poate s-a schimbat :P

XJ '96 2.5i, WJ '00 4.7
Link spre comentariu

Antena aia de PMR are o caracteristica de radiatie, nu primesti in cap 3w dacat daca nimeresti pe lobul radiatiei maxime.

Si chiar asa , telefoanele sunt de 10 ori mai aproape de creier iar puterea scade cu patratul distantei, deci 0.5W de la telefon, echivaleaza cu 50W primiti in cap de la PMR, pe o distanta de 10 ori mai mare; io asa stiu de acu 20 ani :D, poate s-a schimbat :P

Adevarat, are o caracteristica de radiatie; omnidirectionala...

N-am prea inteles comparatia cu telefoanele: "50w primiti in cap de la o distanta de 10 ori mai mare". Adica de la 10cm, presupunand ca tii telefonul la 1 cm de ureche?

Nu s-a schimbat nimic principial in materie de propagare; am mai uitat noi niscaiva formule. :old

E adevarat ca atenuarea creste (puterea in punctul de receptie, scade) cu patratul distantei, dar depinde si de lungimea de unda, iar formula e valabila pt distante mult mai mari (cel putin de 10 ori) comparativ cu lungimea de unda. Ori in cazul nostru, unde decimetrice, ti-ar trebui o mana f lunga ca sa te protejezi cat de cat.

Dar ne-am indepartat de esenta intrebarii si incepem sa plictisim.

Editat de ctinu
Link spre comentariu

De ce nu faceți voi o întrunire tovărășească, cu degustare de CB și PMR, diverse sortimente și calități, cu depănarea amintirilor legate de lungi, scurte, și mai scurte, formulele aplicate și rezultatele obținute în decursul anilor?:grin:

La gura focului, după o zi întreagă de hoinăreală pe coclauri.... Ar fi de preferat statului în fața tastaturii.

AJUNGE!

Bunul simț ar trebui să fie de ”common sense”!

Link spre comentariu

De ce nu faceți voi o întrunire tovărășească, cu degustare de CB și PMR, diverse sortimente și calități, cu depănarea amintirilor legate de lungi, scurte, și mai scurte, formulele aplicate și rezultatele obținute în decursul anilor?:grin:

La gura focului, după o zi întreagă de hoinăreală pe coclauri.... Ar fi de preferat statului în fața tastaturii.

Excelenta ideea! Dece nu ne-ai impartasit-o mai devreme?!

Link spre comentariu

Excelenta ideea! Dece nu ne-ai impartasit-o mai devreme?!

...mai sunt și egoist, printre multe alte defecte pe care le am...

AJUNGE!

Bunul simț ar trebui să fie de ”common sense”!

Link spre comentariu

Am revenit cam tarziu si vad ca discutia a ,,degenerat" . DPDV al SAR, adancimea de patrundere a radiatiilor in corpuri (organisme, metale, alte medii) creste cu marirea frecventei, de aceea radiatiile emise de mobile sunt nocive fata de statiile radio. La PMR 0,5W au fost legiferati dpdv al aplicatiei casnice (dispozitive pentru distante scurte) si pentru a putea folosi cu maxima eficienta cele 8 canale. Pentru a nu mai auzi pe altii exista coduri CTCSS sau Tpl si Dpl (38 pt primele si veo 60 pentru celelalte) care se pot activa si care fac inaudibile alte emisii care nu contin aceleasi coduri programate. Sistemul este folosit in comunicatiile profesionale de prin anii 80, din cate stiu cam toate statiile PMR ce se respecta pot apela la aceasta facilitate . Eu pe masina am 3 statii, dar mai am loc...:fk . La momentul acesta exista pe piata neagra de anunturi gen OLX destule statii mobile de taxi de la firmele ce au activat in UHF si si-au inchis activitatea, statii ce se pot programa si folosi in PMR 446. Cred ca Nessum va poate lamuri, la el am vazut pe masina asa ceva.

Link spre comentariu

Dilema CB versus PMR e interesanta si a nascut o dezbatere utila tuturor, dar ma tot roade o intrebare : care-i problema daca ai si una si alta ? De ce musai ori una ori alta ?

Pai din cate vad pe acest topic,devine complicatin contextul in care ai diferiti producatori.Dai banii pe ceva,pe care nu sti daca le voi folosi sau nu.La o iesire faci un recensamant sa vezio care are PMR si care nu?Din toti pe care ii stiu eu,nu am vazut pe nimeni sa foloseasca PMR.Deocamdata,nu am intampinat dificultati in folosire CB-ului,indiferent de locatie,cu o montura fixa la antena pe bara,nu iese mult deasupra nivelului plafonului,nu stiu daca incurca

Ever tried.Ever failed.Try again.Fail again.Fail better
Link spre comentariu

Da, da corect! Mai ales ca in PMR daca e un convoi mai mare primul sigur nu se va auzi cu ultimul. Garantat!

Pai de ce? Pe cati km crezi ca se va intinde convoiul?

Va salut !

Link spre comentariu

He he era bine sa vorbim de km dar din pacate PMR nu merge mai mult de cateva sute de metri in mers am mai discutat si la inceputul topicului pe tema asta.

Vitara rulz!
Link spre comentariu

He he era bine sa vorbim de km dar din pacate PMR nu merge mai mult de cateva sute de metri in mers am mai discutat si la inceputul topicului pe tema asta.

Poti sa ne spui ce model erau acele PMR-uri care bateau doar cateva sute de metri? Nu de alta dar sa ne ferim de ele si sa nu le cumparam daca sunt atat de proaste.

Va salut !

Link spre comentariu

Am incercat o pereche Technika putere 0.5w si o pereche Baofeng putere 5w. Tehcnika au mers cca 500m iar Baofeng aproape 1 km. Iar cb Midland cu antena calibrata pe capota motorului 6km. Toate distantele au fost masurate pe gps in mers, in padure. Probabil in camp deschis sunt ceva mai mari.

Vitara rulz!
Link spre comentariu

Eu am un Midland G14 o statie PMR destul de performanta, dar din pacate am avut rare ocazii sa o folosesec, in grupul meu de prieteni sunt rari cei cu PMR

In datele tehnice dau ceva de genul

Distanta de lucru: urban 2 km, camp deschis 5 km, munte 12 km
dar sincer nu am avut ocazia sa masor aceste date

Mercedes G Wolf 461 300GD

Nissan Terrano II R20 2.7 TDi

Link spre comentariu

....cine mege cu Omoroka...sa-si puna in bagaj PMR.....cine nu...CB :grin:

omului i s-a pus pata pe CB...ca e antena lunga...ca nu o poate lua din masina...asta e...chestie de gusturi

toate experientele mele cu PMR au fost jalnice...interferente...raza mica de actiune...baterii descarcate rapid...

ca statii CB am folosit President....Jopix(doar cand am avut Samurai):grin:....si Cobra.....cu antene calibrate corect nu am avut nici o problema...

acum folosesc o Cobra29LX si un Sirio 4000....si nu as schimba statia asta nici macar cu statiile mele de la munca care fara releu de retransmisie ar fi dstul de limitate ca raza de actiune

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

... dar in masina am o Cobra 150 GTL DX Nightwatch cu un Sirio Megawatt 4000 si vorba colegului de mai sus nu as schimba pt nimic in lume, desi una e mobila, prin padure (eu fiind vanator) si alta e fixa pe masina :ha1

Link spre comentariu

Eu am un Midland G14 o statie PMR destul de performanta, dar din pacate am avut rare ocazii sa o folosesec, in grupul meu de prieteni sunt rari cei cu PMR

In datele tehnice dau ceva de genul Distanta de lucru: urban 2 km, camp deschis 5 km, munte 12 km

dar sincer nu am avut ocazia sa masor aceste date

Cam greu de crezut ca la munte distanta emisie-receptie e mai mare decat in camp deschis...Probabil lipseste o virgula pe undeva :no

Editat de Jethro
Vitara rulz!
Link spre comentariu

Daca o fi lipsind o virgula, este in descrierea celor care vand produsul si cel mai probabil se refera la faptul, sa emiti de jos in sus sau invers, fara obstacol.

...descrierea asta cu oras, camp, munte apare cam la toate statile indiferent de producator.

Dar asa cum am mai scris nu am probat cu inca o statie similara respectivele distante

PS

nu te gandi la munte ca si cum ai comunica de pe o parte a alta a muntelui :wink:

Editat de bogus

Link spre comentariu

....cine mege cu Omoroka...sa-si puna in bagaj PMR.....cine nu...CB :grin:

omului i s-a pus pata pe CB...ca e antena lunga...ca nu o poate lua din masina...asta e...chestie de gusturi

toate experientele mele cu PMR au fost jalnice...interferente...raza mica de actiune...baterii descarcate rapid...

ca statii CB am folosit President....Jopix(doar cand am avut Samurai):grin:....si Cobra.....cu antene calibrate corect nu am avut nici o problema...

acum folosesc o Cobra29LX si un Sirio 4000....si nu as schimba statia asta nici macar cu statiile mele de la munca care fara releu de retransmisie ar fi dstul de limitate ca raza de actiune

N-am spus ca renunt la CB-uri, nici ca-mi plac PMR-urile (deocamdata nu am niciun PMR in dotare :grin:) topicul meu avea rol de dezbatere.

Mi se pare mie sau unii ati luat-o personal?

Va salut !

Link spre comentariu

cand propui o dezbatere in care afirmi ca statiile CB au antene lungi care te incurca prin padure...spui ca sunt greoaie...ca nu le poti scoate din masina....e clar ca ceva te deranjeaza....eu cel putin asa am inteles

e alegerea ta...eu nu am de ce sa ma supar si nici nu o iau personal...ca nu fabric statii sau antene CB:grin:

in rest....noi sa fim sanatosi

Editat de Astral
Link spre comentariu

Parca am vazut undeva aici pe topic,ca nu prea se mai folosesc CB-urile pe sosea.Azi am facut vreo 120 km inafara orasului si cam tot a treia masina avea statie,cel putin in Ardeal.Diferit oare in partea de sud?

Eu sunt in cautare de o statie CB pt celelalte masini ale mele,ramane sa vad ce optiuni gasesc,desi pe siteurile de vanzari second,preturile sunt similare cu cele noi

Ever tried.Ever failed.Try again.Fail again.Fail better
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare