Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat achizitie - mai mult un versus, criterii ...

alinm

Postări Recomandate

Salutari, e primul meu post in afara de cel de la prezentare asa ca ... Bine v-am gasit.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi de achizitie 4x4. Aplicatia e soft offroad la ... pescuit. Fac 50-100km de sosea si apoi 5-10km pe campuri, drumuri agricole pe care circula tractoare, zone cu nisip si pietris ....

Pe vreme uscata am nevoie doar de garda la sol ceva mai mare. Dupa o ploaie am drumuri pe care abia poti sta in picioare, noroi clisos dar nu neaparat adanc, zone cu belti, rampe lungi dar nu foarte inclinate doar ca drumul e chiar denivelat, cu sleauri, trebe sa eviti sa cazi in urma veche. Dupa cateva zile cu ploi nu mai intri cu nimic.

Acumcativa ani ma descurcam cugrija cu un logan dar doar pe uscat. Am luat apoi o Kia Sorento cu EST, gume BFG at ko2 si m-am descurcat o vreme, mai putin dupa cateva zile cu ploi.

Am vandut Sorento din motive de fiabilitate si avand nevoie si de o masina de sosea/concedii am luat o Vitara noua model 2016, am pus gume Cross Climate. E ok pe uscat cu ceva grija la trecut peste sleauri din cauza consolei fata si garzii la sol, in schimb daca da o ploaie trebe sa ies repede, gumele se incarca rapid si nu mai am control, risc sa zgarii/indoi masina.

Vreau sa achizitionez un 4x4 ca a 2-a masina, motor pana in 2L pentru taxe mici, preferabil in 5usi, sa merg in timpul saptamanii la servici iar in weekend la pescuit si poate si plimbari pe dealuri, incepe sa-mi placa.

Am testat Jimny, Vitara scurt, GV 5usi (ani 95-99), Pajero scurt cred ca MK3 (2002), GV dupa 2006. Testele nu au fost facute pe coclauri, in oras sau pe delusoare de langa.

Parca nici una nu m-a convins, sunt nehotarat si as avea nevoie de cateva sfaturi:

- ce modele ofera cat de cat si confort pe sosea pentru viteze pana in 100km/h ? La Vitara, daca gasesc una pe placul meu si nu are AC se gasezte si se poate instala ulterior sau mai bine direct cu AC, desi scad considerabil oportunitatile?

- ce sistem 4x4 este cel mai potrivit pentru aplicatia mea? Tinand cont ca am patit cu sorento sa mai derapeze spatele mai ales iarna, mi-ar placea 4x4 permanent care sa ma ajute si iarna pe sosea cu zapada, gen GV dupa 2006. Pe de alta parte e cam joasa, nu are nustiuce protectii pe dedesupt, posibilitati inaltare limitate (nu e neaparat o problema darpoate ma apuca si pe mine virusul asta...).

Super select de la pajero imi place. Am amici care recomanda duster, totusi cu sorento i-am despotmolit de cateva ori.

- merita sa ma gandesc la blocante? Sau e suficient un sistem de control al tractiunii? Ma gandesc la Vitara, ceva pana in 3000 la care sa mai investesc ceva intr-un ARB air locker (am un amic care e foarte hotarat ca o masina fara blocant spate nu are ce cauta pe coclauri ca numai rupi masina).

-bugetul ar fi max 4000 E achizitie + 2000 E revizii/reparatii si optionale + un set de BFG AT KO2, deci sa zic un total de 6500euro.

Sfaturi?

Editat de alinm

------------------------------------

Suzuki Vitara 2016, 1.6 benzina, allgrip

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Sfat achizitie - mai mult un versus, criterii ...

Pentru ce vrei tu e tare mica cilindreea urca si tu un pic de la aia 2 L.

Pe considerentul a ce zice amicul tau cu blocantul spate , colegii Patrolisti care au pe spate LSD sau diferential deschis ar trebuie sa se ingrijoreze in teren :grin: ?

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

Pai nu stiu ce ar trebui sa faca, de aia intreb pe aici :).

De 2l nu as vrea sa trec, totusi de ce zici ca as avea nevoie de mai mult?

Link spre comentariu

Pai nu stiu ce ar trebui sa faca, de aia intreb pe aici :).

De 2l nu as vrea sa trec, totusi de ce zici ca as avea nevoie de mai mult?

Pentru ca ai spus ca unde vrei sa intrii dupa 1-2 zile de ploaie e greu de intrat (asta inseamna roti agresive si mari ) si mai spuneai ca vrei sa ai si confort ( asta nu prea merge cu soareci gen Samurai sau vitara ) concluzia celor cugetate mai sus e ca trebe sa te orientezi spre artileria grea Pajero, Patrol , LC , G , Terrano , Discovery , Def , 3tc astea toate au motoare mai mari de 2 l ...

Natura si aventura

Link spre comentariu

Clar , nu poti impaca sosea si confort , intr-o masina cu tractiune integrala permanenta cu senzori inteligenti alte alea ... in aceasi oala cu campuri noroioase iarna pe langa balta . Nici macar in ce priveste anvelopele . Undeva , va trebui sa faci un compromis sau sa investesti intr-un rucsac profi si niste cizme si mai profi .

Adica s-ar putea dar variantele sunt altele decat motor mic si bugetul mentionat . Renunti la confort - se gaseste masina dar nu mare si pica si soseaua , renunti la capacitatea de trecere ... nu mai are rost masina ...

... asa cum se vede acum , cam iese o Vitara lunga ... dar... va trebui mentionat ca masina asta ( nu obligatoriu Vitara dar as recomanda cotineata in cauza pentru mecanica simpla , accesibilitatea imediata la piese , depanarea simpla si sigura fara testere si fara bajbaieli ridicole , cost de achizitie relativ in buget ) ... va trebui mentionat ca odata achizitionata o masina investitia continua , si continua , si continua ... din diverse motive . Prima data pentru aducerea in stare buna , apoi completarea necesitatilor , reparatiile , intretinerea ( sa nu lasi investitia sa rugineasca , nu achitarea taxelor ... ce misto ar fi daca o masina de teren ar consuma numai taxe ) ...

As mai zice si Frontera ( dar nu indraznesc sa zic cu toate tastele ) , Mazda B2500 sau BT ( ori na , Ford Ranger ca e alta emblema dar cam atat ) , Isuzu Campo ( baza genetica pentru Frontera dar mai ... mai Isuzu ) , Pajero dar poate ca nu cu 2,5 ... sau , poate da ... Ar mai fi ceva Feroza , un fel de altfel de Toyota dar de fapt o Vitara cu cativa centimetri mai umflata .

Si , daca masinile aste nu prea sunt ele de tavaleala grava cel putin sunt ceva mai usoare , adica ceva mai usor de repus in miscare sau mai usor de recuperat , chestiunea fiind oarecum spinoasa la campie . Eu sunt dintr-o zona de campie , am tot fost dupa diversi in diverse situatii si nu pot spune decat ca mi-a ajuns pana peste urechi- prefer oricand sa ma intepenesc intr-o padure decat intr-o campie . Am cosmaruri cu ramasul pe un drum in parcela de grau unde faceam cateva lungimi de masina pe ora , ma dusesem dupa o Vitara care cum-necum mers cam 400m pana a ramas intr-o vale ca o lingura unde s-a strans destula apa incat sa fie un pamant negru umed transformat intr-o vaselina lipicioasa de nu puteai sa mergi nici cu masina , nici in picioare , nici in genunchi , nici taras ... Fuse o porceala de-o zi intreaga , cum le doresc numai la datornici si la parlamentarii tarii ... ancora de teren n-a mai putut fi scoasa dupa prima troliere , urmatoarele am tot ingropat si dezgropat rezerva de la Vitara , pe urma cam murea bateria de troliere si am troliat cu Vitara agatata de Patrol , alimentata cu doua fire intre masini ,ca bateria am mutat-o sa fie in paralel la troliere ... Singurul meu regret tardiv dar inca foarte actual este ca n-am renuntat si nu i-am lasat acolo , asa cum a facut tractorul pe care l-au chemat mai inainte si care facuse drumul terci ... fara sa ajunga la ei .

Asa ca , nu zic ATV ca n-are rost in Romania desi e o solutie exact pentru asta si bate orice masina , nu zic Samurai ca nu te ajuta ca masina de pescar ( poate doar varianta lunga dar sunt prea putine si e discutabil rau ) ... discutia incepe cu Vitara , nu se termina posibilitaile dar le limiteaza bugetul ...

... AT-urile - toate AT-urile - poti sa le lasi cu ma-sa care le-a facut ... indiferent ce zici oricine ar zice . Sperantele incep de la MT-uri , si nici atat nu e suficient ...mai trebuie si un set de lanturi ( 4 buc ) , si nu din alea anemice ... vor fi si de vara , si de iarna ...

Editat de cos
  • Like 1

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

As alege:

-Vitara LWB sau Grand Vitara 4 usi cu orice motor...

-Frontera B LWB sau SWB de 2.2 diesel sau benzina

Oricare ar fi, ia una buna, de preferat adusa recent de pe dincolo. Culmea, sunt mai fericit cu o Frontera proaspata decat am fost cu un Patrol muncit prin Romania. Deci, conteaza starea masinii ...

Off-Road in Waldland

Link spre comentariu

Cristian, multumesc de sfaturi.

In linkul http://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=6867.30#gsc.tab=0 sunt cateva exemple de pe youtube cu situatii similare cu nevoile mele, asa cum le inteleg eu acum.

Confort pentru mine in faza asta inseamna o masina usor de condus, in unele situatii poate ajunge si pe mana sotiei. Neaparat AC, servo, un ambreiaj usor si timonerie intuitiva. Inteleg ca o masina inaltata si cu gume agresive nu ofera prea mult confort pe sosea, scutura...

Mi-ar placea un comportament asemanator cu al unui Sorento pe sosea si ceva mai mult in noroi.

Sunt constient ca ATurile nu sunt decat un compromis sosea/coclauri, pentru situatiile din filmuletele din link credeti ca e nevoie de mai mult? Mi se parez interesant ca BFG AT KO2 sunt legale si iarna si scapam cu un set de anvelope.

Sunt chitit pe o vitara sau grand vitara cu 5 usi deocamdata, din motive de costuri mai ales dar uneori mai ca-mi vine sa iau un Sorento cu TOD si sa-i pun chichita aia de "super locker" - asta in ideea ca cunosc cat de cat masina aia desi o gasesc cam mare si grea si cel putin fosta mea avea functia "meri la service" activata (=gaura-n buget).

Sa zicem ca ma intind si la altceva cu motor de pana la 2,5l ca un impozit de 10-11 mil nu e chiar capat de lume si fara taxa de inmatriculare nu se justifica sa o fac utilitara.

P.S.: Am vazut o GV model 2006-2014 scurt cu motor de 2,4 benzina care chiar arata bine dar e cam mica. Eventual demontez unul din scaunele din spate, imi ajung 3.

Link spre comentariu

Daca te intinzi la motor de 2,5 l nu iti recomand nimic din ce ai scris tu.

La 2,5 l gasesti Pajero MK2,MK1 , Terrano R20 , Discovery 2 sau 3 , nu ma pricep dar cred ca sunt si ceva modele de LC pe la cilindreea asta ( sa spuna colegii care sunt fani LC ) . Deci daca poti merge in sus spre 2,5 L , nu ar fi rau sa uiti tot ce ai selectat pana acum.

P.S. eu am patrolul pe simexuri ( au inscriptia M+S deci sunt legal iarna ), am kit de suspensie Ironman si masina mea este LWB. Crede-ma e foarte confortabila la drum intins chiar si cu gumele astea. Merge suta fara probleme , iar suspensia buna impreuna cu masina lunga face sa stea foarte bine pe sosea chiar si la viteza un pic mai mare ...

Natura si aventura

Link spre comentariu

vad ca voi scapati din vedere aspectul celor 4000 de iepuroi:ha1

cam greu cu bugetul asta ptr o masina in mintile ei ptr coclauri

ptr ce vrei tu eu as alege un Terrano 2 cu motor ZD 30.....care din cate spune lumea nu are atatea probleme pe Terrano asa cum are pe Patrol.....sau ca sa mai scazi un pic taxele....alege motorul de 2.7

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

La 2.7l deja se dubleaza impozitul, e prea mult. Nu vreau sa ma mai complic cu utilitare.

Trebuie sa ma repliez cumva ... renunt la unpic de spatiu si unpic de confort.

Vitara cam iese din discutie, am fost cu una lunga si desi e ceva mai bine decat in aia scurta ca spatiu - nu m-a incantat ca si comportament pe asfalt, intra greu in viteze, uruituri, nu are AC si am inteles ca e cam greu de gasit una cu AC. Totusi sunt masini de peste 20 ani.

Grand Vitara pana in 2005 nu are prea multe optiuni de modificare decat in combinatie cu componente de Vitara.

Jimny e minuscul, totusi daca rabatez scaunele s-ar putea sa fie suficient pentru iesiri in maxim 2, in oras o sa folosesc maxim 3 locuri. Cele pe care le-am testat erau cam vechi si cu probleme la timonerie si transmisie, o sa incerc unul mai nou, dupa 2007. Totusi din ce spuneti voi motorul mare e important la noroaie asa ca ar cam pica.

Grand Vitara dupa 2005 imi place mult cum arata, chiar si aia scurta. Am mai studiat si am vazut ca are controlul tractiunii ceea ce ar fi de ajutor daca n-ai blocante.

Inclin catre Grand Vitara in 4 usi 2004-2005 care are un interior mai placut, motor de 2000 diesel sau benzina.

Editat de alinm

Link spre comentariu

Discovery 2 .

Pana sa ajung la raspunsul tau chiar ma gandeam de ce nu se gandeste lumea prea mult a LR D2.

Acum vreo 8 ani am mers la masurat niste parcele prin sudul Dobrogei si ne-a prins o ploaie de vara de-aia nesimtita de am crezut ca o sa mai ajungem acasa dupa 2 saptamani.

A mers D2 ul prin noroaie de jumatate de roata de nu-mi venea sa cred. Fugea stanga dreapta desi era LWB, am coborat prin vai pe reductor cu a2a si statea super teapana la vale, desi 2 frontera (1 scurta si una lunga, amandoua 2.2 TDI daca nu ma insel) se tot duceau dintr-o parte a drumului in cealalta intr-una.

Pentru conditiile pe care le-ai enumerat tu cred ca un D2 cu Diff central blocabil si TC e super-super. De dimensiuni nu mai vorbesc, iti intra cateva undite in masina :wink: :fh

Spor la cautari :h5

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link spre comentariu

@ plummer

S-a spus la postarea nr #8 :grin:

Editat de Irod

Natura si aventura

Link spre comentariu

terrano II autoutilitar sau ....pierdut de la fisc. Motorizarea de 2,7 e indistructibila

Yep :h5

Natura si aventura

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare