Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

DX in CB

suzuker

Postări Recomandate

Salutare stimabili radioamatori, "colegi" si alti utilizatori de statii radio. Pentru ca acum exista aceasta rubrica, propun sa spargem gheata cu subiect care pe mine personal ma roade de ceva vreme. Daca prima statie mi-am luat-o ca sa pot comunica mai usor pe sosea/teren, acum cred ca m-a prins flama si vreau sa mai aprofundez cu subiectul, dar fara sa sar de cei 27Mhz (nu am licenta de radioamator). Asadar, cei care ati reusit comunicatii long-distance cu CB-uri, va rog sa postati cite ceva despre ce echipament folositi, ce modulatie, putere, etc, dar si ce performante ati obtinut. Multumesc
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: DX in CB

poate off topic...azi vorbeam cu un comerciant de statii si zicea ca are o statie(pe microbuz) de 40w+ amplificator(nedefinit) si ca insumat sare de 150w ;intrebare: e posibil?...si daca da ..e legal?zicea ca la noi e fregventa libera si nime nu are treaba...(pentru sibieni, e vb de cei din piata rahovei)

Link spre comentariu

Propagarea la mare distanta (DX), in special in partea superioara a undelor scurte, este influentata de activitatea solara. In perioada exploziilor solare, ionosfera este puternic incarcata si reflexiile sunt foarte pronuntate.

Daca in mod normal legaturile in CB sunt realizate in "unda directa", adica semnalul se propaga intre cele doua statii la suprafata pamantului, atunci cand sunt eruptii solare puternice, semnalul radio se reflecta in ionosfera, ajungand la distante de mii de Km. In astfel de conditii se pot realiza legaturi DX cu puteri mici si cu antene modeste.

Vara, cand auziti "colegi" vborbind in spaniola sau in franceza, sa stiti ca "s-a deschis propagarea". Incercati sa-i chemati, si veti avea surpriza sa va raspunda.

73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi

ORCA - Off Road Club Arad

Link spre comentariu

poate off topic...azi vorbeam cu un comerciant de statii si zicea ca are o statie(pe microbuz) de 40w+ amplificator(nedefinit) si ca insumat sare de 150w ;intrebare: e posibil?...si daca da ..e legal?zicea ca la noi e fregventa libera si nime nu are treaba...(pentru sibieni, e vb de cei din piata rahovei)

Posibil este. Ca şi cum posibil este să treci pe semaforul roşu sau în contrasens pe stradă cu sens unic. Până ce organul va lua măsuri.

Legea EU şi implicit cea din RO zice 4W maxim. IGC nu doarme, dar nu prea face nimic, că e organ. Dar nu se ştie niciodată...

Pe de altă parte dacă semnalele tale ajung mai departe şi celălalt are numai 4W şi eventual şi o antenă proastă, tot nu faci legătura, că nu îl auzi pe corespondent.

Întotdeauna o antenă bună instalată corect aduce mai mult decât 100W în plus.

73 de Zoli / YO5CRQ

http://www.yo5crq.ro

Link spre comentariu

Am un vecin, sofer pe camion. Era asta prima-vara pe langa Belgrad si a auzit in statie un tip care intreba pe unde s-o ia ca sa ajunga pe centura Bucurestiului. Apoi l-a auzit pe altul care i-a si dat raspunsul. A ramas masca asta. :ha:

Oricum, interesanta chestia asta. Mai ca ma bate un gand :grin:

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare daca auzi la distanta mare nu auzi prea multe "voci" deodata care se suprapun?

ba da, dar nu toate vin cu aceeasi putere, asa ca le poti filtra cu squelch. Asta vara am prins chiar si cu portabila semnale venite din germania, spania, italia si nu numai. Cu transmisia nu am stat insa la fel de bine, insa vreau sa imi iau o antena capabila (Sirio 827 de 6,7m) cu care sper sa rezolv aceasta problema.

Link spre comentariu

Sa nu-ti rastoarne veverita la inaltimea aia :ha:

Acuma serios.... unde-o pui si cu ce o transporti ?

Pe bloc, va fi fixa. Antena se poate transporta si in varf de munte pt ca e facuta din segmente, este demontabila si stransa are in jur de 1,2m. O chestie misto mai e faptul ca are plan de masa propriu.

later: azi dimineata in Bucuresti a fost o propagare beton, se auzeau nemti, ceva cehi sau polonezi... A reusit careva sa comunice cu ei?

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Sal,

propagarea in banda de 27 Mhz este un fenomen foarte interesant!!! Cu un Alan postabil de 4w am reusit sa iau legatura cu unul din Ungaria, Eger (eu eram pe un deal langa Targoviste).

In armata, la Otopeni, cu o statie Racal Panther (montate pe Aro), cu antena baston (deci nu cu dipolul!!) si cu 100W am vorbit in Anglia. Nu le venea superiorilor sa creada. Nici mie nu mi-a venit sa cred ca un plutonier angajat care lucra de ani de zile in transmisiuni habar n-avea ce e aia propagare. Bine, eu bateam cuie cu microscopul, statiile alea sunt facute pentru aplicatii mult mai tari (de exemplu, au un algoritm de salt prin care isi schimba frecventa de emisie/receptie de cateva zeci de ori pe secunda, asta fiind alta poveste).

Cu CB-ul de pe al meu Discovery am vorbit, in vara asta, de la Costila in Bulgaria.

Din pacate, propagarea asta nu merge in fiecare zi ...

Bafta,

Matteo

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link spre comentariu

DX-uri in cb au un farmec aparte .... am vb cu italia spania la semnale de 9+ .... cu orele ...

personal am stabilit legaturi cu brazilia, argentina , australia, islanda , anglia ...am auzit americani,japonezi ...

canalul de apel este 27.555MHz ( canalul 12 banda superiaora)

am mai reusit de am vb cu un tir-ist din oradea tot asa la semnale puternica

propagarea se intalneste mai ales vara ...f rar iarna .... iar din 11 in 11 ani ..cand exploziile solare se intensifica se produce o propagare de exceptie ...

am o statie de baza ALAN 560 am/fm/usb/lsb/cw cu putere max 60w , si o antena PRESIDENT BLACK PIRATE 5R ( 5m fibra de sticla) pe un pilon telescopic la 15m deasupra solului

cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!!
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Hello from 233YB441 :hi

Acesta este indicativul meu de CB.

Chiar daca este o banda pirat,nu inseamna ca nu e ordine,fiecare tara are un (division number) de ex Italia e 1,SUA e 2 ... Romania e 233.Apoi urmeaza setul de doua litere care este de regula clubul de "pirati" din care faci parte.Cele mai cunoscute sunt AT(alfa-tango) si SD (Sugar-Delta).Iar cele trei litere sunt personale,de obicei cu cat mai mici,cu atata este mai mare rangul "piratului".

Cum spunea Lipoveanul,27.555 este frecventa internationala de apel,cand m-am apucat eu mai era si 26.285.Acolo se striga exact ca la radioamatori de ex CQ CQ de 233YB441 ,apoi se da QSY (adica hai pe frecventa) si frecventa unde ti se pare tie mai liber de ex 27.530.Dupa ce ai facut apelul in 555,fugi in 530 si mai faci apel cu cq.Apoi astepti si vezi pe cine ai "agatat".

Asa m-a prins si pe mine microbul.Plus ca cei din CB,sunt mai vorbareti si mai lipiciosi decat radioamatorii.De ex am vorbit cu un gunoier din Franta,foarte simpatic tipul,un tip care lucra pe o masina de dezapezit in Norvegia,un tip din Trinidad-Tobago,care a fost impresionat de ce slab era echipamentul meu si mi-a trimis o sursa de 12V tzapana si un microfon de birou.Dupa cativa ani mi-am luat totusi si indicativ si nu am mai activat prea mult in CB.

0744616745
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

frecventele care le -ai scris sint cele de folosinta internationala ptr.40 CH FM. anglia de exemplu are alte frecvente tot in banda de 11m, in germania se folosesc 80 de canale . frecventa de apel 27.555 e in SSB, modulatie cre nu e peste tot acceptata si deci nu toate statiile o au . eu o am pe un president lincoln care are mai multe seturi de frecventa daca le pot numi seturi( scuzati-mi limba romana, n-o prea mai folosesc) si am fm si ssb ca modulatie. deci intr-o statie standard pentru ue nu ai aceasta frecventa de apel.

cam asta ar fi din cite stiu eu, dar e posibil sa si gresesc, nu prea m-am preocupat de asta in ultimul timp

Link spre comentariu

Pai atunci ce statie imi recomandati pentru stationar (acasa) ca antena am gasit una de 7 metri

Parca ii zicea: SIRIO 827 - Omnidirectional CB Base station antenna cica e super tare ca si antena

Chiar vreau sa imi iau ceva pt acasa dar sunt o groaza de statii care depasesc 1500 de ron dar nu stiu ce facilitati sunt "mandatory" pentru o statie de casa.

Sper sa nu fiu off topic dar e vorba de DX si asta mai greu merge din masina!!!

Later edit:

Ce mi-ar place si am vazut destul de ok este statia Magnum Delta Force dar am o dilema cu ea:

Pe toate siteurile spune ca e in banda gama de fregvente 26.965 - 27.405 MHz , pe poza de pe site arata: 29,300 mhz, pe siteurile de afara scrie 28-30 mhz,

Nu stiu ce sa mai cred?????? Care o fi adevarul???

Link spre comentariu

eu am vazut magnum delta force aici intre 26-30. ca si lincolnul are si cele 40 ch oficiale. depinde cum o fi programata. intr-un yaesu de exemplu am gasit niste jumperi pe care i-am scos si de la 80 canale am adus-o la 400. asa o fi si la asta, intreaba vinzatorul. eu zic ca daca e oficial importata in eu si nu trimisa din colonii, ar trebui sa aiba si cele 40 ch CEPT

Link spre comentariu

calitate_ pret... un LINCOLN e f bun ptr DX ... si nu numai .. are farmec ... sa ai o sursa la el de 10A ....i-i dai drumul la putere.... poate ajunge pe la 35W ... i-i pui un dif extern de 4 ohmi ... o sa-ti faca mare placere sa lucrezi cu el ...

are frecventza de la 26-30MHz ( tocmai mi-am achizitionat una de pe ebay din frantza )

alan 560 statia mea de acasa are frecventza liniara ( si impartita pe benzi si canale) de la 26-32MHz

statiile astea mici si ieftine au o sinteza , unde canalele sunt impartite de regula cam cum e legal sa se comercializeze... ( unele prin cateva mici artificii se poate da drumul la benzi(frecventze) , putere..etc..)

ia-ti o statie... arunca o antena pe casa ... si apuca-te de treaba .... le vei prinde din mers pe toate ... inca ceva ... ptr DX i-ti trebuie ureche formata .....

cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!!
Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Posibil este. Ca şi cum posibil este să treci pe semaforul roşu sau în contrasens pe stradă cu sens unic. Până ce organul va lua măsuri.

Legea EU şi implicit cea din RO zice 4W maxim. IGC nu doarme, dar nu prea face nimic, că e organ. Dar nu se ştie niciodată...

Pe de altă parte dacă semnalele tale ajung mai departe şi celălalt are numai 4W şi eventual şi o antenă proastă, tot nu faci legătura, că nu îl auzi pe corespondent.

Întotdeauna o antenă bună instalată corect aduce mai mult decât 100W în plus.

De la tipul ala din sibiu am cumparat si eu statia si amplificatorul si tot cu el am testat. echipamentul din paltinis in sibiu din apold in sibiu de la talmaciu de pe deal la sibiu . Referitor la faptul ca celalt are statie de 4w eu am cumparat si amplifacator si pe receptie si pe emisie deci nu numai emit , ci si receptionez semnale mai slabe . In unele cazuri chiar ajuta sa ai amplificator chiar daca il folosesti de exemplu numai pe receptie .

Cat despre propagare am prins o zi anu trecut in vara cand am vorbit din franta de pe o insula Noir Moutier in oceanul atlantic in constanta in port cu tiristi care asteptau la incarcare :)

Degeaba gandesti daca esti prost!
Link spre comentariu

Pai atunci ce statie imi recomandati pentru stationar (acasa) ca antena am gasit una de 7 metri

Parca ii zicea: SIRIO 827 - Omnidirectional CB Base station antenna cica e super tare ca si antena

Chiar vreau sa imi iau ceva pt acasa dar sunt o groaza de statii care depasesc 1500 de ron dar nu stiu ce facilitati sunt "mandatory" pentru o statie de casa.

Sper sa nu fiu off topic dar e vorba de DX si asta mai greu merge din masina!!!

Later edit:

Ce mi-ar place si am vazut destul de ok este statia Magnum Delta Force dar am o dilema cu ea:

Pe toate siteurile spune ca e in banda gama de fregvente 26.965 - 27.405 MHz , pe poza de pe site arata: 29,300 mhz, pe siteurile de afara scrie 28-30 mhz,

Nu stiu ce sa mai cred?????? Care o fi adevarul???

Mircea,

Lasa-le am 3 Magnum la sevice, desi nu mai vand din octombrie magnum.

Astea le vindeam ca fiind statii radioamator (in primul rand pt. ca depaseau 4W)

Strange bani si ia un Yaesu sau macar un Kenwood. care are si CB.

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

De la tipul ala din sibiu am cumparat si eu statia si amplificatorul si tot cu el am testat. echipamentul din paltinis in sibiu din apold in sibiu de la talmaciu de pe deal la sibiu . Referitor la faptul ca celalt are statie de 4w eu am cumparat si amplifacator si pe receptie si pe emisie deci nu numai emit , ci si receptionez semnale mai slabe . In unele cazuri chiar ajuta sa ai amplificator chiar daca il folosesti de exemplu numai pe receptie .

Cat despre propagare am prins o zi anu trecut in vara cand am vorbit din franta de pe o insula Noir Moutier in oceanul atlantic in constanta in port cu tiristi care asteptau la incarcare :)

Ce amplificator ai?

Sunt putine cele care au si preamp. si castig la receptie.

Din ce am mai intrebat si eu mai importanta e antena la receptie decat un amplificator cu "castig" la receptie.

Nu ma ocup de mult de bussines-ul asta, dar am aflat deja ca nu e semnificativ castigul la receptie la amplificatoarele cu preamp. incorporat fata de o antena calumea si bine acordata.

Asociatul meu e radioamator cu acte in regula, baga sute de Euro in antene nu in amplificatoare cu preamp.

Ca fapt divers, cel mai des foloseste o fosila de amplificator cu lampi cu care vorbeste in Japonia, Coreea, in State, Canada, etc. desi are scule de vre-o 5mii de euro(Yaesu, Kenwood, ICOM) + antene, amplificatoare.

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

Sa stii ca nu stiu o sa sap sa vad de ce neam este amplificatorul , leam luat la pachet si stiu ca am mers sa mi le regleze statia cu amplicatorul si antena statia e un INTEK 490 parca si amplifu e fara nume .. adica nu am vazut nume ceva inscriptionat dar am sa fac sapaturi sa vad in acte in alea ce scrie

Degeaba gandesti daca esti prost!
Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...

Up, up, up... :ha:

Am o intrebare: DX-ul are loc si pe vreme ploioasa/inorat ? Intreb pt ca zilele trecute aflandu-ma in drum spre Pascani dinspre Suceava (via Dolhasca) am inceput sa aud rusii (sau moldovenii, sau ucrainenii) care vorbeau in continuu pe 21,22,24 si 25. Mentionez ca acel drum nu e "batut" de camioane foarte des, ci doar cate o bascula din cand in cand.

In alta ordine de idei... tre sa ma apuc de invatat rusa :P

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare