Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Traction Control versus CDL - Discovery TD5

Alexdum

Postări Recomandate

Buna ziua din nou!

Am inteles principiul de funcționare al diferențialului central (CDL) si al ARB-ului.

Discovery TD5, manual, pe care il am are traction control, nu CDL. Am doua întrebări:

1) Va rog sa imi explicați cum ar trebui sa funcționeze corect un Traction Control la Discovery TD5, având in vedere ca atunci cand stânga fata imi patina (pe loc), stânga spate mi se părea ca nu trage, asa cum ar fi trebuit sa facă cu un CDL.

2) Având in vedere ca CDL distribuie puterea 50/50, cum funcționează diferit un Traction Control fata de un CDL?

Va multumesc! Astept cu nerăbdare răspunsurile dvs.!

Alex

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Traction Control vs. CDL - Discovery TD5

Am inteles principiul de funcționare al diferențialului central (CDL) si al ARB-ului.

La ce te referi cand spui ca ai intelels functionarea ARB-ului?

...Discovery TD5, manual, pe care il am are traction control, nu CDL.

In primul rand TC-ul nu e conditionat de existenta sau inexistenta CDL, TC au toate.

....cand stânga fata imi patina (pe loc), stânga spate mi se părea ca nu trage, asa cum ar fi trebuit sa facă cu un CDL.
dar cand iti patina in fata ti se aprindea martorul TC si ai auzit modulatorul ABS sa lucreze, ti se aprind toti trei martorii ABS/TC/HDC la self test dupa ce pui contactul?

scopul TC e sa nu lase rotile sa patineze aplicand frana pe cea care a inceput sa patineze si in acest fel se activeaza diferentialul si se egalizeaza tractiunea/turatia pe ambele roti iar cand exista diferente de turatie intre punti TC aplica frana pe ambele roti ale puntii cu turatie mai mare ca sa egalizeze turatia intre punti

2) Având in vedere ca CDL distribuie puterea 50/50, cum funcționează diferit un Traction Control fata de un CDL?

ti-am explicat mai sus cum funtioneaza TC, CDL doar blocheaza ambele cardane sa se invarta impreuna deci TC nu mai trebuie sa intervina pt egalkizarea turatiei intre punti, CDL nu are nici o treaba cu patinatul unei roti, acolo tot TC trebuie sa intervina.

asta ai citit? https://forum.club4x4.ro/showthread.php?56810-In-atentia-proaspetilor-posesori-de-land-rover , scrie ceva cu majuscule rosii ingrosate in incheierea postarii

Editat de sierrafery

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

Nu e un versus intre CDL si TC.

Toate Disco 2 au TC, iar CDL e un factor suplimentar - si se completeaza foarte bine impreuna. Se poate monta un diferential central cu blocant de pe un Disco 2 care a avut asa ceva (si poti fura/adapta si timoneria).

Daca roata stanga-fata iti patina, atunci nu functioneaza TC. In functionare ar trebui sa ti se aprinda martorul TC in bord si sa dispara cand nu mai intervine.

Oricum e o problema clasica la Disco - 3 amigos - daca becurile sunt anulate sau aprinse mereu, e o poveste de diagonsticat.

Link spre comentariu

E clar. Sistemul are o defectiune care a fost ascunsa prin blancarea martorilor deci TC e inactiv

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

Re: Traction Control versus CDL - Discovery TD5

TC e foarte eficient sau destul de eficient. In conditii de noroi am tarai dupa mine o masina de 3.5t cu 2.5m3 de nisip vreo 100 de m pe noroi (cu anvelope AT) fara sa omor masina.

Treaba cu ascundere martorilor e “sport national” intre samsari. M-a sunat un coleg de la Vaslui si cand am ajuns la masina cu eroare pe senzor era aprins “decat” martorul “frana de mana” si cand am dat self check se vedea ca...nu sis veadeau.

Editat de miklovan
"A bon entendeur, salut!"
Link spre comentariu

Un articol util pentru intelegerea fenomenului, ma rog, unul dintre ele, mi s-a parut asta : http://oppositelock.kinja.com/your-differential-and-how-traction-works-1661277563

Si mie mi-a placut cum functioneaza TC la masina mea, desi sunetele scoase de modulator m-au inhibat intr-o prima faza:-))

Link spre comentariu

Un articol util pentru intelegerea fenomenului, ma rog, unul dintre ele, mi s-a parut asta : http://oppositelock.kinja.com/your-differential-and-how-traction-works-1661277563

Si mie mi-a placut cum functioneaza TC la masina mea, desi sunetele scoase de modulator m-au inhibat intr-o prima faza:-))

Articolul e dragut dar pt D2 se potriveste doar ce explica la "open diff"... "traction control" cum apare in diversele faze din articol nu are nimic cu modul de actiune al ETCului la D2

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Articolul e dragut dar pt D2 se potriveste doar ce explica la "open diff"... "traction control" cum apare in diversele faze din articol nu are nimic cu modul de actiune al ETCului la D2

Articolul era despre diferentiale in genere, ceva mai detaliat si mai pe intelesul tuturor legat de discovery ar fi linkul asta https://www.offroaddiscovery.com/2017/10/02/land-rover-discovery-2-automatic-and-manual-guidelines

Link spre comentariu

Presupun ca articolul ala nu era postat pt. mine ca daca era ma supar, linkul ala mai bine sa fie ignorat zic eu.... eu unul vazand ca esti interesat si studios te respect dar te sfatuiesc bazat pe 10 ani de exprienta in D2 sa te calezi IN SPECIAL pe carti tehnice si documente oficiale nu pe impresiile unora care nu le-au citit dar isi dau cu parerea ca sunt ei off-roaderi smecheri din UK, am citit tot din link pana la faza cu HDC doar din respect pt tine ca ai postat linkul dar eu personal eram deja iritat de ineptii si presupozitii aberante inante de asta, mai ales la faza cu explicarea ce bine e CDL + TC unde meseriasii habar nu aveau ca la modelele pana in 2003 cand activezi CDL atunci TC e complet inactiv fiind inhibat de soft pe baza inputului switchului CDL sau daca se fac improvizatii sunt cazuri cand cele doua sisteme vor intra in conflict si te trezesti ca-ti moare motorul si rotile nu se invart deloc cand ti-e lumea mai draga... la 2003+, de fapt DOAR LA VARIANTELE 2004 s-a folosit un SLABS de tipul SRD500070 care a fost resoftat in asa fel sa lucreze TC impreuna cu CDL pe baza unui algoritm complex care evita ''conflicte''.. la TC au tot aberat cu procentaje de 25% incoace si incolo fara sa tina cont de algoritmul calculului vitezei de rotatie intre punti... eu am studiat sistemul asta atat din RAVE cat si din documente oficiale de la WABCO + teste live in teren cu live data vizualizat pe inputurile senzorilor... ca sa n-o mai lungesc sa nu para ca ma dau smecher(dar de pare cam asa si e ca o spun fara modestie, la asta sunt AS) reiterez, invatati TOTI cei care vreti doar din documente oficiale, lasati articolele de pe net, asta-i sfatul meu. Bafta si respect

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Merci pt sfaturi! In concluzie, părerea ta ca si bun cunoscător, având in vedere ca D2-ul meu este din 10/2001, daca TC-ul este perfect funcțional, merita investiția sa mai adaug switch-ul CDL?

Link spre comentariu

Da, merita dar nu oricum, daca ai fi inteles ce s-a explicat ai fi realizat ca CDL e una si TC e alta...oricum varianta corecta e sa fie montat si un SLABS de ultima generatie , eu asa am facut si are efect, ideea e ca decat sa iti pui CDL fara acel ECU mai bine investesti in asta http://www.ashcroft-transmissions.co.uk/diy-rebuild-kits/lt230-rebuild-kits/ashcroft-lt230-atb-diff.html si esti acoperit

oricum mi-ai ramas dator cu un raspuns la intrebarea

La ce te referi cand spui ca ai intelels functionarea ARB-ului? ca-s chiar curios

Link spre comentariu

Presupun ca articolul ala nu era postat pt. mine ca daca era ma supar, linkul ala mai bine sa fie ignorat zic eu.... eu unul vazand ca esti interesat si studios te respect dar te sfatuiesc bazat pe 10 ani de exprienta in D2 sa te calezi IN SPECIAL pe carti tehnice si documente oficiale nu pe impresiile unora care nu le-au citit dar isi dau cu parerea ca sunt ei off-roaderi smecheri din UK, am citit tot din link pana la faza cu HDC doar din respect pt tine ca ai postat linkul dar eu personal eram deja iritat de ineptii si presupozitii aberante inante de asta, mai ales la faza cu explicarea ce bine e CDL + TC unde meseriasii habar nu aveau ca la modelele pana in 2003 cand activezi CDL atunci TC e complet inactiv fiind inhibat de soft pe baza inputului switchului CDL sau daca se fac improvizatii sunt cazuri cand cele doua sisteme vor intra in conflict si te trezesti ca-ti moare motorul si rotile nu se invart deloc cand ti-e lumea mai draga... la 2003+, de fapt DOAR LA VARIANTELE 2004 s-a folosit un SLABS de tipul SRD500070 care a fost resoftat in asa fel sa lucreze TC impreuna cu CDL pe baza unui algoritm complex care evita ''conflicte''.. la TC au tot aberat cu procentaje de 25% incoace si incolo fara sa tina cont de algoritmul calculului vitezei de rotatie intre punti... eu am studiat sistemul asta atat din RAVE cat si din documente oficiale de la WABCO + teste live in teren cu live data vizualizat pe inputurile senzorilor... ca sa n-o mai lungesc sa nu para ca ma dau smecher(dar de pare cam asa si e ca o spun fara modestie, la asta sunt AS) reiterez, invatati TOTI cei care vreti doar din documente oficiale, lasati articolele de pe net, asta-i sfatul meu. Bafta si respect

@sierrafery, multumesc pentru comentariu, evident articolul nu era pentru tine, am mai citit postarile tale si pe alte forumuri si mi-am dat seama de ce ai avatarul pe care-l ai:-) Mie o sa-mi mai ia ceva timp pana sa reusesc sa filtrez toate informatiile de pe net, am abia o luna de cand a inceput sa ma intereseze marca asta :-)De fapt masina asta! Dar, fara articole despre care sa spuna cineva ,in care sa te poti baza ,ca-s aberatii, nu merge la inceput.Trebuie sa existe un punct de plecare.

Ah, am uitat, nu de modestie avem noi nevoie....

:2dr

Bob

Later edit

Cand o sa ai timp si dispozitie, poate detaliezi putin despre SLABS-ul de generatie noua si ce presupune asta.(intre timp cred ca am aflat cate cvea:-))Si tare m-ar interesa si pe mine documentele oficiale de la WABCO, la o prima cautare pe net nu am dat de ele, mai sap!

Am gasit ceva manuale, trebuie sa-l identific pe al meu.Am mai dat si peste asta http://www.discotd5.com/ecu-upgrades/upgrading-slabs-ecu-pre-facelift-d2s O fi zicand bine ce zice? :grin:

De asa ceva o fi nevoie? https://www.ebay.co.uk/itm/LAND-ROVER-DISCOVERY-2-TD5-V8-ABS-ECU-WABCO-SRD000070/292314686866?hash=item440f502592:g:q50AAOSwqfNXjiCo

Nu prea am inteles, e bun 500070 sau 000070 ?Sau amandoua? Sau e acelasi lucru?

Editat de bobita
Link spre comentariu

Cu australianul ala de pe http://www.discotd5.com/ numit "Offtrack" pe forumuri am dialogat si in privat pe mail si am mai schimbat informatii, pe siteul ala gasesti informatii foarte valoroase mai ales cele legate de ECU motor, senzori si tuning, ECUul SLABS SRD000150 are deja soft adaptat sa lucreze cu TC, asta mai merge dar e prima generatie care a mai fost upgradat si a iesit SRD500070 care e cel mai performant in domeniu, 000070 e cel ce a fost supus recalului, nu e bun pt asta.... exista o greseala de tipar in articolul linkuit de tine am sa-i atrag atentia la om in privat, in concluzie ca sa simplific, pt CDL + TC sa lucreze impreuna cel mai bun e SRD500070 dar functioneaza si 000150, la restul TC e dezactivat cand se primeste inputul de ''locked diff'' pentru a evita "conflicte" ce pot duce la pierderea completa a tractiunii sau uzura/supraincalzirea discurilor/placutelor de frana, smecheria cu taiat firul de input al blocantuluie e o improvizatie de prost gust.

un document unde este acoperita si varianta D care e si pe D2 e asta:

WABCO_ABS_unit.pdf

prin studierea graficelor de algoritm se poate vedea cum e afectat sistemul de roti altele decat cele pentru care a fost calibrat, modul specific de functionare al TC nu e 100% descris pt ca asta a fost facut dedicat pt D2 in modulul SLABS la cererea LR iar asta nu e facut public negfiind o chestie generala, e un fel de mixaj intre ETC si EBD la calculul turatiilor aplicat doar la ETC, e lapidar descris in RAVE

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns, @sierrafery!

In legatura cu ARB-ul, cred ca ar fi mai înțelept sa ne explici tu despre ce este vorba si cum funcționează!

Din cate am inteles eu, nu din documentație oficială, ci de la cineva, ARB-ul poate bloca diferențialul pe puntea fata si/sau pe puntea spate si ajuta ca rotile de pe fiecare punte in parte sa tragă 50/50.

Evident explicația poate fi incompleta sau greșita, asa ca am fi recunoscători sa ne explici tu cum funcționează exact ARB-ul!

Link spre comentariu

In legatura cu ARB-ul, cred ca ar fi mai înțelept sa ne explici tu despre ce este vorba si cum funcționează!

aici fiind vorba de sisteme specifice D2 eu tot nu inteleg la ce te referi cand spui ARB si nu am inteles ce legartura avea in prima postare din acest topic amestecat cu TC si CDL, asta m-a derutat, cand se vorbeste despre LR terminologia "ARB" se foloseste pt prescurtarea la "anti roll bar".... daca te referi la ceva blocante cu aer australiene 'ARB' acest subiect nu ma intereseaza ca nu are nici o legatura directa cu D2 sau LR si nici nu ma pricep, pentru asta deschide topic separat la o sectiune generala, de exemplu https://forum.club4x4.ro/forumdisplay.php?403-Modificari ca aici e off topic.. sa folosesti asa ceva la un D2 100% functional care nu e tunat si folosit pentru off road extrem e completamente inutil(parerea mea)

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare