Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Schimb ambreiaj Jimny made in Spain

adi_1

Postări Recomandate

A venit vremea sa schimb ambreiajul la Jimny. Acum, dupa ce am verificat pe net kiturile am observat ca la unele scrie ca nu sunt compatibile cu masinile facute in Spania. Din ce am studiat masina are ambreiajul ajutat hidraulic, si dupa cat de tare a fost/este bag de seamna ca a fost unul HD.

Cum gasesc un ambreiaj potrivit? As vrea unul normal, parca n-as investi intr-unul HD avand in vedere vechimea masinii. Ma poate sfatui cineva spre ce model/producator sa ma indrept?

Si daca tot schimb ambreiajul, se poate schimba si simeringul de la transmisie al motorului in timpul procedurii sau nu este accesibil? Mai este ceva care ar fi bine sa schimb sau verific in timpul procedurii?

Va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Schimb ambreiaj Jimny made in Spain

Eu am montat ambreiaj LUK acum 2 ani pe masina si mi-a cazut prin toamna. L-am dat iar jos,am pus kevlar pe disc,a luat o fata la volanta si la placa. Imi pare rau ca nu am facut operatiunea asta de la inceput. Daca vrei ceva durabil si bun,iti iei kitul de ambreiaj,faci ce am facut si eu si scapi de batai de cap.Ca si costuri,o sa fie cu 300 de lei in plus dar eu cred ca merita.

Link spre comentariu

Din ce am studiat masina are ambreiajul ajutat hidraulic, si dupa cat de tare a fost/este bag de seamna ca a fost unul HD.

La Jimny benzina comanda ambreiajului e pe cablu. Faptul ca ai pedala tare nu inseamna neaparat ca ai ambreiaj HD.

Din punctul meu de vedere ai doua optiuni:

- ambreiaj original

- ambreiaj HD, dar aici de studiu un pic. Printre altele sa vezi daca e compatibil cu modelul spaniol.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Eu am montat ambreiaj LUK acum 2 ani pe masina si mi-a cazut prin toamna. L-am dat iar jos,am pus kevlar pe disc,a luat o fata la volanta si la placa. Imi pare rau ca nu am facut operatiunea asta de la inceput. Daca vrei ceva durabil si bun,iti iei kitul de ambreiaj,faci ce am facut si eu si scapi de batai de cap.Ca si costuri,o sa fie cu 300 de lei in plus dar eu cred ca merita.

Suna bine ce spui, dar nu am idee cum/unde as putea face aceste operatiuni. Eu am fost foarte multumit de ambreiajul ce il are masina pe ea, si daca il voi gasi acelasi model probabil ca voi plati pe el mai mult decat as plati pe altul, pentru ca numai eu stiu prin ce a trecut de cand am eu masina, si tot a rezistat minim 50k km + ce o mai fi rezistat si inainte la proprietarul anterior.

Spun ca este ajutat hidraulic pentru ca sunt ceva conducte care merg la ambreiaj, desi controlul este pe cablu, dar am patit o data sa imi arda un mecanic o siguranta si ambreiajul nu mai functiona corespunzator, schimba dar cu caraiala. Am zis gata a cedat ambreiajul, pana un mecanic mai priceput mi-a aratat siguranta arsa si mi-a facut o proba cu o lita. Evident ambreiajul nu a mai carait si asta a fost explicatia, ca e hidraulic ambreiajul si siguranta aia comanda cumva presiunea. Nu stiu daca e adevarat, dar dupa ce am schimbat aceea siguranta ambreiajul a fost ca nou.

Faptul ca e HD ambreiajul l-am dedus dupa taria apasarii pentru a il actiona si faptul ca e total diferit de alt ambreiaj foloait de mine vreodata, nu are portiune intermediara (e insesizabila), exista doar cuplat si decuplat(de abia acum cand a inceput sa patineze ai zice ca functioneaza "normal" si are si putin de "agatare treptata". Plus ca a fost cel mai trainic ambreiaj care m-a intalnit vreodata. Iar daca nu e hd, dupa ce vad ce ambreiaj era, la demontare, vin si vi-l recomand, ca daca a tinut la mine 50k, garantat pe cei care au grija de masina si ambreiaj o sa ii tina o viata un astfel de ambreiaj.

Despre acel simering de la transmisie stie cineva sa imi spuna daca il pot schimba in cursul operatiunii? Ca sa il pregatesc si pe ala daca se poate.

Oricum, nefiind sigur ce e compatibil si ce nu, am decis impreuna cu mecanicul sa deschidem intai masina si sa comandam dupa un ambreiaj compatibil. Partea proasta e ca o sa depind de ce e prin stoc cu livrare rapida la diversele magazine de piese.

Va multumesc pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Mecanicul tau trebuie sa fie foarte priceput, daca a manipulat presiunea cu litza.

Probabil ca este specializat pe Jimny. Sunt pur si simplu invidios.

TOATE Jimny-urile cu motor de 1300cmc, indiferent daca este G13BB sau M13A cu sau fara VVT, indiferent daca au fost fabricate in Spania sau Japonia, au ACELASI kit de ambreiaj.

Ultimele coduri sunt:

22100-81A00 = placa de presiune

22400-83050 = disc ambreiaj

23265-81A20 = rulment presiune

Marcile recomandate sunt Exedy si Aisin.

Comanda ambreiajului este exclusiv cu cablu.

Cablul de ambreiaj pentru Jimny LHD are codul:

23710-81A40 = pentru motorizarea G13BB

23710-81A61 = pentru motorizarea M13A

Diferenta dintre ele este pozitia unei urechi de prindere pe caroserie.

Altfel sunt interchimbabile.

IAR DACA FACI OFFROAD NU AI NEVOIE DE AMBREIAJ HD !!!

AI NEVOIE DE REDUCTII.

Editat de minitehnicusro

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult de ajutor. M-au derutat niste kituri sachs si luk (cred) de pe siteurile de piese la care era mentionat ca nu sunt compatibile cu tara de productie spania.

Legat de lita, presupun ca era vorba de vreo aparatura electrica prezenta pe acel circuit. Poate dumneavostra o cunoasteti mai bine si ma puteti lamuri cum modifica lipsa acesteia functionarea ambreiajului. Este vorba de siguranta cu carcasa roz (de 30amp din ce imi aduc aminte) aflata in cutia de sigurante de langa motor/baterie. Fara ea ambreiajul caraie si masina schimba mai greu. Si asta nu e inventata de vre-un mecanic, am patit-o. Si am bagat inapoi siguranta si problema a disparut. Am scos-o iar, a reaparut.. Chiar sunt curios ce componenta electrica poate modifica comportamentul ambreiajului, daca nu e vorba de un sistem hidraulic.

Va multumesc inca o data.

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult de ajutor.

Cu mare placere, pentru asta suntem aici.

Referitor la problema cu siguranta de la ambreiaj, va sugerez sa luati manualul de service pentru masina dumneavoastra.

Acesta are P/N:

99500_81A02_01E daca este motorizare G13BB

99500_81A10_01E daca este motorizare M13A

Si sa-l cititi cu multa atentie.

Si sa cautati ce siguranta poate sa influenteze comportamentul unui ambreiaj comandat mecanic cu cablu.

PS. Lucrurile se schimba radical daca aveti motorul K9K.

Editat de minitehnicusro
  • Like 1

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Cu mare placere, pentru asta suntem aici.

Referitor la problema cu siguranta de la ambreiaj, va sugerez sa luati manualul de service pentru masina dumneavoastra.

Acesta are P/N:

99500_81A02_01E daca este motorizare G13BB

99500_81A10_01E daca este motorizare M13A

Si sa-l cititi cu multa atentie.

Si sa cautati ce siguranta poate sa influenteze comportamentul unui ambreiaj comandat mecanic cu cablu.

PS. Lucrurile se schimba radical daca aveti motorul K9K.

Profi, respect !

LJ70, ex Jimny, ex IMS M461
Link spre comentariu

Cu lița asta am pățit și eu la fel, acu' 20 de ani la Oltcit. Mi-a sărit o liță de la cablul de ambreiaj și mergea foarte greu. Zici că era HD :ha:

Editat de iulianul
Link spre comentariu

Sambata merg la mecanic sa schimb kitul de ambreiaj. Imi cer scuze daca ma repet, insa am ramas cu intrebarea legata de simeringul de la transmisie. Se poate schimba in cursul acestei operatiuni sau mai sunt si alte componente de demontat? As vrea sa il schimb pentru ca ala din fata de la palier a cedat anul trecut, si nu as vrea sa imi faca si asta pe viitor vreo surpriza si sa trebuiasca sa desfac iar. In plus, masina pierde putin ulei, si nu sunt sigur daca il papa sau il pierde foarte incet si greu de observat pe la acest simering.

Editat de Astral
Link spre comentariu

la cata manopera este implicata, monteaza simeringuri originale, cu cele aftermarket este loterie.

ca sa ai acces la simeringul dinspre cutie, trebuie sa dai volanta jos.

suruburile de la volanta se strang la cuplu cu cheia dinamometrica si se asigura cu loctite 243.

alte informatii gasesti in manualul de service.

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Cu lița asta am pățit și eu la fel, acu' 20 de ani la Oltcit. Mi-a sărit o liță de la cablul de ambreiaj și mergea foarte greu. Zici că era HD :ha:

:ha:

Link spre comentariu

Spun ca este ajutat hidraulic pentru ca sunt ceva conducte care merg la ambreiaj, desi controlul este pe cablu, dar am patit o data sa imi arda un mecanic o siguranta si ambreiajul nu mai functiona corespunzator, schimba dar cu caraiala. Am zis gata a cedat ambreiajul, pana un mecanic mai priceput mi-a aratat siguranta arsa si mi-a facut o proba cu o lita. Evident ambreiajul nu a mai carait si asta a fost explicatia, ca e hidraulic ambreiajul si siguranta aia comanda cumva presiunea. Nu stiu daca e adevarat, dar dupa ce am schimbat aceea siguranta ambreiajul a fost ca nou.

Am mari dubii ca masina cu pricina e Jimny. Am o alta masina care intr-adevar are comanda hidraulica la ambreiaj si nici acolo nu e implicata vreo siguranta.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Faptul ca e HD ambreiajul l-am dedus dupa taria apasarii pentru a il actiona si faptul ca e total diferit de alt ambreiaj foloait de mine vreodata, nu are portiune intermediara (e insesizabila), exista doar cuplat si decuplat(de abia acum cand a inceput sa patineze ai zice ca functioneaza "normal" si are si putin de "agatare treptata".

Asa e si ala stock.

De regula cind se uzeaza ambreiajul prima treapta care incepe sa ciriie e marsarierul si treapta 1 (la modelele pina in 2005) pentru ca nu sint sincronizate. Cablu are un reglaj aproximativ sub baterie, mai poti sa o mai duci o vreme.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Despre acel simering de la transmisie stie cineva sa imi spuna daca il pot schimba in cursul operatiunii?

Daca vorbesti de semeringul de palier ala e in spatele volantei ca la orice masina. Pregateste-l, ca la cit costa semeringul si cit muncesti sa ajungi la el, merita. Mare grija la montare, sa nu fie introdus strimb.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

As vrea sail schimb pentru ca cel din fata de la palier a cedat anul trecut

Daca nu gresesc eu, ala e semeringul de la distributie.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Reglajul de ambreiaj l-am facut atat de sub masina cat si de la pedalier. L-am dus cat s-a putut. Cand se incinge aprope ca nu mai vrea sa plece uneori. Nici nu mai merg cu masina de vreo 2 zile.

Si da, le-am incurcat eu. Ala de la distributie l-am schimbat.

Link spre comentariu

De regula cind se uzeaza ambreiajul prima treapta care incepe sa ciriie e marsarierul si treapta 1 (la modelele pina in 2005) pentru ca nu sint sincronizate.

Iar ajungem la discutia asta cu treapta 1 nesincronizata.

TOATE cutiile de viteze manuale de Jimny au 5 trepte sincronizate. Adica au cate un sincron pentru fiecare treapta inainte.

Cutiile de viteze montate pe Jimny dupa 2005 au sincron chiar si pentru treapta de MA. Adica au 6 sincroane.

Pentru cei care au impresia ca eu vorbesc din auzite, din citite pe internet sau "mi-a zis mie un mecanic bun", usa garajului este deschisa si ii astept sa facem autopsia unei cutii de viteze de Jimny.

Si sa numaram sincroanele.

Editat de minitehnicusro

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Mie treapta 1 imi agata oricum uneori, de cand am luat masina, adica trebuia sa apas mai tare pe ambreiaj ca sa intre. Ulterior am descoperit ca era din cauza ca flexa placa de deasupra pedalierului, in care e tinuta contra mantaua de la cablul de ambreiaj. Intre timp, aceea placa mi s-a fisurat si s-a rupt din cauza flexarii si a fortei marite de apasare a ambreiajului. Acum e adaptata prinderea direct in peretele despartitor dintre compartimente, nu mai flexeaza asa tare. Sper ca dupa ce schimb ambreiajul sa nu mai experimentez aceasta agatare la intrarea in a1a.

Link spre comentariu

Mie treapta 1 imi agata oricum uneori, de cand am luat masina, adica trebuia sa apas mai tare pe ambreiaj ca sa intre. Ulterior am descoperit ca era din cauza ca flexa placa de deasupra pedalierului, in care e tinuta contra mantaua de la cablul de ambreiaj. Intre timp, aceea placa mi s-a fisurat si s-a rupt din cauza flexarii si a fortei marite de apasare a ambreiajului. Acum e adaptata prinderea direct in peretele despartitor dintre compartimente, nu mai flexeaza asa tare. Sper ca dupa ce schimb ambreiajul sa nu mai experimentez aceasta agatare la intrarea in a1a.

Eu cred ca cele scrise mai sus de tine pot oferi un indiciu pentru sursa problemei tale. Daca as fi in locul tau as revizui inainte de toate pedalierul. S-ar putea ca el sa fie veriga slaba. :h5

Va salut !

Link spre comentariu

Astept sa vad ce e cu ambreiajul, ca daca nu ii hd, undeva e o problema, e mult prea tare la apasare. Cablul e verificat, se misca relativ usor in manta, placa aia n-o pot suda/repara cum a fost fara sa demontez tot bordul, adaptarea care e facuta nu modifica functionarea ambreiajului. Trebuie sa recunosc ca nici nu am avut ocazia sa merg cu alt jimny, dar toata lumea care s-a suit pe masina mea a fost derutata de cat de greu se apasa ambreiajul. Vad maine ce gasesc acolo la demontare, vad cum se comporta dupa, si revin pentru a continua discutia mai in cunostinta de cauza.

Va multumesc pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu

Am schimbat ambreiajul, exedy, s-a potrivit fara probleme chiar daca carcasa era putin mai inalta decat la cel vechi, care era valeo. Dupa remontarea tuturor componentelor am descoperit ca e mult mai usor de apasat decat cel vechi, diferenta de peste 10 kg forta as spune, si ca agata mai treptat decat cel vechi. Acum se apasa la fel de usor ca orice ambreiaj de la orice alta masina, ba chiar mai usor decat la majoritatea. Pe cand cel vechi era absolut cel mai greu de apasat ambreiaj intalnit de mine vreodata. Nu am idee de ce exista aceasta diferenta (rulmentul era cam ruginit, dar nu stiu daca de acolo era problema). E chiar interesant. Mai ramane sa merg putin cu el si sa vad daca mai are nevoie de vre-un reglaj fin.

Va multumesc pentru ajutorul acordat in remedierea problemei.

Link spre comentariu

E posibil ca faptul ca se apasa mai usor ambreiajul sa insemne ca se transfera mai putina forta catre roti? Am mers si ieri si azi cu masina si se comporta mai aproape de cum se comporta cu ambreiajul vechi cand patina decat cu atunci cand ambreiajul vechi era functional, adica nu mai e asa agila masina. Stiu ca poate sa mi se para doar, dar e o diferenta destul de mare. Mai trebuie sa merg cu el sa inceapa sa functioneze mai bine? Exista vreo posibilitate sa fie o diferenta sau doar mi se pare?

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare