Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Traction Control pare ca nu functioneaza

Floriin

Postări Recomandate

Re: Traction Control pare ca nu functioneaza

@Fery. In manualul de service, pentru purjare se recomanda Testbook/T4 sau procedura descrisa "la pedala". Poti sa imi soui cum se face cu Nanocom-ul?

Are si nanocom si alte testere dedicate programul de aerisire, te pregatesti cu 1l de lichid dot4, conectezi nanocom in meniul SLABS, la "Utility" are "modulator bleed" si "power bleed" slabesti putin toate aerisitoarele la etriere, treci prin programul modulator bleed apoi prin power bleed apoi strangi aerisitoarele fara sa atingi pedala... urmaresti si completezi lichidul in asa fel incat rezervorul sa fie tot timpul plin, pentru procedura bateria sa fie bine incarcata in caz contrar tinut incarcator pe ea sau motorul sa mearga in timpul lucrului... daca vrei sa fi scrupulos dupa asta mai poti sa-i faci si o aerisire la pedala, in modulator sunt doua circuite, ala pt "active braking" care lucreaza cu pompa si valvele electrice si unul paralel simplu hidraulic care e pentru pedala de aia in cazul in care exista suspiciunea ca a ajuns aer in modulator cel mai bine e sa se foloseasca amblele metode de aerisire(electronic si mecanic)

apropo ce sti conditia in care se afla discurile si placutele de frana?

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pune-o in low, selecteaza viteza 1, si mergi constant, carosabilul sa alterneze, cu aderenta/fara aderenta.Atunci vei vedea daca lucreaza TC corect.

Eu te-as ruga ca in cazul in care nu intelegi dpdv teoretic 100% cum functioneaza sistemul sau nu ai citit cartea la ce se foloseste low sa te abtii de la sfaturi "utile" bazate doar pe experienta proprie in utilizarea incorecta a masinii, mai bine ai arata putin respect si ti-ai completa profilul cum trebuie... in caz ca ai citit macar asta: https://forum.club4x4.ro/showthread.php?56810-In-atentia-proaspetilor-posesori-de-land-rover

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

@sierrafery, toata stima si tot respectul pentru entuziasmul si abnegatia de care dai dovada!

Totusi, asta este un forum de utilizatori de Land Rover, omul a intrebat niste utilizatori despre ce cred ei.Niciunul din cei ce i-au raspuns nu este mecanic.

Nu sint genul care vaneaza greselile altora.

Apreciez orice parere, chiar daca este gresita(am facut 90.000km cu Disco 2,l-am testat in multe situatii).

Cand am o problema merg la mecanic(mecanicul nu are timp sa intre pe forumuri, chiar repara masini).

Oricum, inainte sa cumpar Disco, aveam tel.la doi mecanici din Bucuresti, multumita forumistilor de pe club4x4, si asta mi-a folosit mult.

Respecte

Link spre comentariu

...apropo ce sti conditia in care se afla discurile si placutele de frana?

Multumesc de informatie, sper sa ma descurc. Doar sa treaca gerul.

Placutele si discurile sunt bune, masina franeaza bine, pedala e tare.

Editat de sierrafery
Link spre comentariu

Placutele si discurile sunt bune, masina franeaza bine, pedala e tare.

asta ca placutele si discurile sunt bune o spui doar ca si consecinta a faptului ca masina franeaza bine si e pedala tare? ... ca atunci nu e prea relevant pentru cazul cu TC si cred ca am explicat deja de ce, daca stii tu ca le-ai schimbat recent e altceva

Link spre comentariu

nu le-am schimbat eu, dar acum o luna i-am facut prima revizie (uleiuri si filtre)

Eu m-am uitat pe dedesubt si am vazut discurile OK.

Mecanicul mi-a spus ca placutele sunt bune, eu nu le-am vazut, dar am incredere.

Am in plan sa imi cumpar cauciucuri AT, si atunci sigur vad si placutele.

Link spre comentariu

Hai sa ne vedem la sfarsit de saptamana pt un schimb de experienta live. Si o diagnoza.

Mi se pare o idee buna...acum sunt gripat mort...dar poate pana la sfarsitul saptamanii imi revin..

vitara - an 1995 - motor1.6L - 16V cutie automata - de padure

toyoya rav 4 - an 2005 - motor d4d - cutie manuala - de strada

SE FURA IN DRACI....DAR NIMIC NU LIPSESTE...TOTUL SE FACE REPEDE...DAR NIMIC NU-I GATA

Link spre comentariu

Salutare!

intru si eu in discutie...la urcarea unei rampe,unde nu este aderenta(noroi,zapada,gheata),fara redustor nu ai nicio sansa. deci nici macar nu trebuie incercat fara reductor fiindca e posibil ca atunci cand ajungi sa se rupa aderenta sa rupi si....gardurile satenilor nemaiputand sa stapanesti masina si sa o opresti pe loc:grin:. Iar in panta abrupta fara aderenta, la fel,e recomandat sa folosesti reductorul.Deci TC trebuie sa lucreze neaparat in LOW. Revenind la cum"face" D2 cand nu are aderenta,a mea produce niste oarecare socuri asemanatoare cu o topaiala si scoate sunete de destul de pronuntate. As putea sa facem teste si cu masina mea daca aveti nevoie. Chiar mai devreme de week-end daca vreti.

Link spre comentariu

E posibila si varianta spusa mai sus referitor la blocarea unui etrier. Eu am patit asta, dar simptomul pt asa ceva este o pedala de frana mai moale si franare completa la a doua pedala.

Link spre comentariu

Panta o urcasem cu greutate mai devreme in high, dar mai tarziu in low nu am reusit, a pierdut aderenta si s-a dus sanie la vale.

Noroc ca am reusit sa o tin cat de cat dreapta in coborare si abia mai jos s-a invartit de ne-am speriat binisor. Noroc ca era drumul ingust ...

Dar apreciez orice oferta generoasa de ajutor, ca sa mai am curaj sa o mai scot de pe asfalt.

Link spre comentariu

La urcare rampe,trebuie sa accelerezi astfel incat sa incerci sa nu rupi aderenta(accelerarea la limita),si sa mai ai rezerva de accelerare in caz ca trebuie. Pe noroi este cel mai greu,fiindca rotile se incarca si ajungi inevitabil sa rupi aderenta. Conteaza f mult anvelopele in cazul ala si experienta in off-road. Adica sa-ti dai seama daca se poate urca rampa, sau nu, avand in vedere ce "utilaj utilizezi" si cat de dotat este.

Link spre comentariu

La urcare rampe,trebuie sa accelerezi astfel incat sa incerci sa nu rupi aderenta(accelerarea la limita),si sa mai ai rezerva de accelerare in caz ca trebuie. Pe noroi este cel mai greu,fiindca rotile se incarca si ajungi inevitabil sa rupi aderenta. Conteaza f mult anvelopele in cazul ala si experienta in off-road. Adica sa-ti dai seama daca se poate urca rampa, sau nu, avand in vedere ce "utilaj utilizezi" si cat de dotat este.

Am ceva experienta in off-road, urcarea in rampa mi-e bine cunoscuta. Recunosc, mai mult in nisip decat in zapada.

In avatar e primul meu Cherokee, de care am tras pana a luat foc. La propriu, pe varful unei dune.

Anvelopele erau Nokian WR3 SUV, de iarna.

Singurul necunoscut a fost "bolidul", care s-a comportat cam ca o sanie greoaie, adica mai bine aluneca :grin:

Exista un pic de frustrare, mai ales ca am scazut in ochii nevestei, deci normal ca dau vina pe utilaj. :ha:

Dar adevarul ca nu m-am simtit niciodata mai nesigur pe orice alta masina decat pe asta.

Si o ultima glumita. E adevar ca e frumoasa, zice si nevasta, si e plina de tehnica, o stim cu totii.

Dar parca nu strica una mai simpluta care sa te aduca si acasa.

Link spre comentariu

Salutare!

intru si eu in discutie...la urcarea unei rampe,unde nu este aderenta(noroi,zapada,gheata),fara redustor nu ai nicio sansa. deci nici macar nu trebuie incercat fara reductor fiindca e posibil ca atunci cand ajungi sa se rupa aderenta sa rupi si....gardurile satenilor nemaiputand sa stapanesti masina si sa o opresti pe loc. Iar in panta abrupta fara aderenta, la fel,e recomandat sa folosesti reductorul.Deci TC trebuie sa lucreze neaparat in LOW.

Domnule @Mosor, in primul rand ar trebui sa mai citesti ce s-a scris aici ca nu a spus nimeni ca TC nu functioneaza in LOW, opiniile sunt libere si de aceea nu sterg partea asta dar sunt realmente ingrijorat ca cineva sa va lua dupa sfaturile cu selectat LOW pentru urcare... daca ai nevoie de LOW pentru a urca o panta fara sa tractezi ceva atunci in opinia mea sunt cateva variante:

ori nu stii ce inseamna LOW pentru capacitatea de deplasare a masinii

ori nu ai citit nici macar manualul de utilizare,

ori nu stii cum functioneaza TC,

ori masina ta are probleme de putere,

ori ai roti mai mari decat cele recomandate de constructorul vehiculului,

ori nu stii sa folosesti masina din dotare....

ori cele da mai sus impreuna

ori ...

... faptul ca asa iti iese tie nu inseamna ca e bine si cat timp contravine cartii nu poate fi luat ca un sfat valabil. Pe o panta abrupta daca nu esti in stare s-o urci din prima eventual selectezi LOW doar ca sa poti cupla HDC sa cobori asa cu spatele(daca asta vrei) apoi sa incerci din nou cu fata asa cum trebuie sau pe alt ''track''...in nici un caz in LOW fara remorca

pentru a nu exista dubii eu am urcat dig cu panta de minim 45 grade in fiecare anotimp si in diverse conditii fara nici un LOW... dealtfel nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa-l cuplez ca eu am citit toate manualele aferente vehiculului detinut.

Cei care au construit vehiculul au facut recomandari clare cum trebuie condus stiind ce si cum poate, daca unii cred ca stiu mai bine decat ei eu nu am ce sa mai zic

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Ferry, uite un citat din LR2 manual 03, English, Driving off-road, Climbing steep slopes:

"Engage the diff lock* and ALWAYS follow the

fall line of the slope - travelling diagonally could

encourage the vehicle to slide broadside down

the slope.

Steep climbs will usually require the LOW gear

range. If the surface is loose or slippery, use

sufficient speed in the highest practical gear to

take advantage of your vehicle's momentum."

Si la fel spune si in manualul de Disco 3

So...

Cristi

Editat de acristi
LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx
Link spre comentariu

Hai sa ne vedem la sfarsit de saptamana pt un schimb de experienta live. Si o diagnoza.

Mi se pare o idee buna...acum sunt gripat mort...dar poate pana la sfarsitul saptamanii imi revin..

@Tommy. Sunt foarte de acord sa ne vedem in week-end pentru un schimb de experienta. O idee buna.

Cu unii dintre colegi am luat legatura in privat, posibil sa nu fie toti disponibili in aceeasi zi, asa ca eu ma pot deplasa unde/cand le este mai convenabil.

Dar daca sambata, orele pranzului, in zona Pta Consitutiei suna bine pentru mai multi, ar putea fi o varianta perfecta.

Spre Uranus putem gasi si zone de offroad autentice, daca dorim.

Ce ziceti?

Link spre comentariu

Eu am inceput sa" ma dau" off road cand aveam 26 ani. Am fost si la cateva concursuri. Am inceput cu masini mai slab utilate si am terminat cu clasa G. E drept ca m-am cam vindecat de boala asta si nu m-am" mai dat" de ceva timp. Am crezut ca ma pricep,dar trebuie sa mai invat.

Scuze daca am indus oamenii in eroare. Va rog sa stergeti postarile mele in acest topic.

Link spre comentariu

Ferry, uite un citat din LR2 manual 03, English, Driving off-road, Climbing steep slopes:

"Engage the diff lock* and ALWAYS follow the

fall line of the slope - travelling diagonally could

encourage the vehicle to slide broadside down

the slope.

Steep climbs will usually require the LOW gear

range. If the surface is loose or slippery, use

sufficient speed in the highest practical gear to

take advantage of your vehicle's momentum."

Si la fel spune si in manualul de Disco 3

So...

Cristi

S0... citatul respectiv nu prea cred ca e folositor originatorului topicului care nu ade CDL(sau cel putin nu a afirmat ca ar avea ca nu s-a facut nici o referire la central blocat in acest topic ci doar de TC)

Mai citeste si din alte parti tot din documentatie de D2 daca vrei sa discutam, nu copiez toate aliniatele relevante din carte aici ca eu stiu ce vorbesc... doar un "flavour" Owner's manual(02 ca vehiculul in cauza) - Section 3 - Driving and operating - Transfer gearbox

Low range (’L’)

Use low range gears ONLY in situations where

low speed manoeuvring is necessary, such as

reversing a trailer or negotiating a boulder

strewn river bed; also use low range for more

extreme off-road conditions where progress in

high range cannot be maintained. ...

daca nu poti urca o panta cu un D2 in a-1a cu High aia are probleme cu puterea sau alte probleme cum ar fi roti mai mari, etc... sau bazandu-ne pe cele de mai sus punem LOW din prima pana nici nu stim daca putem urca in High?.... nu-i nimic sa creada lumea ca eu nu m-am documentat si daca din discutia asta cineva citeste cartea eu sunt multumit.

....,mai ales ca IN ACEST TOPIC vorbim despre TC la un non-facelift nu de facelifturi cu CDL care sunt dotate cu un soft diferit in SLABS adaptat la centralul blocat, despre D3 nici atat.... IN ACEST TOPIC e vorba de TC(care in caz de central blocat e inhibat la non facelift), TC a fost initial introdus de LR pentru a suplini lipsa CDL(scrie in carte) si am explicat de vreo doua ori ce efect are LOW asupra TC din cauza cuplului marit si a presiunii mai mici in etriere .... daca exista mai multe informatii si poate unele se bat cap in cap trebuie coroborate toate informatiile sa se ajunga la concluzia corecta si la subiectul topicului si eu asta incerc sa fac...cand se va vorbi despre CDL se schimba discutia

de incheiere citez afirmatia originatorului acestui topic de la postarea #35

Panta o urcasem cu greutate mai devreme in high' date=' dar mai tarziu in low nu am reusit, a pierdut aderenta si s-a dus sanie la vale.[/b']

So....

stau la dispozitia oricui care a citit TOATE manualele "da capo al fine" si putem polemiza cordial(sau necordial dar civilizat) pe orice tema legata de D2 si sper ca sunt destul de cinstit sa recunosc cand gresesc dar nu ma luati cu chestii scoase din context.

Link spre comentariu

Ferry, nu tin sa te contrazic aici (nu am D2, nu stiu cum merge, dar am citit manualele de D2, cel Putin parted de Off Road Driving). Vreau sa spun ca, inclusiv citadul tau este interpretabil, incat scrie in el ca in extreme off-road conditions sa cuplezi LOW.

In plus, si in manualul de D2 fara CDL scrie sa cuplezi in low cand climb steep hills.

Apoi, legat de aceasta fraza, te rog sa ma scuzi, dar eu as interpreta capitolul de Off-road driving ca supra-scriind normal operating driving conditions. La fel si altii... Asa ca trimiterea la cititul manualului este cu dus si intors. In schimb, niste sfaturi de la un utilizator experimental de D2 pot face mai muet ca manualul de multe ori, sau pot clarifica intelegeri gresite al acestuia.

Cristi

LR Discovery 2, 2002 Facelift, Td5, Manual, Cod Motor 15P, VIN# 3A77xxxx
Link spre comentariu

... inclusiv citadul tau este interpretabil, incat scrie in el ca in extreme off-road conditions sa cuplezi LOW.

In plus, si in manualul de D2 fara CDL scrie sa cuplezi in low cand climb steep hills.

Apoi, legat de aceasta fraza, te rog sa ma scuzi, dar eu as interpreta capitolul de Off-road driving ca supra-scriind normal operating driving conditions. La fel si altii... Asa ca trimiterea la cititul manualului este cu dus si intors. In schimb, niste sfaturi de la un utilizator experimental de D2 pot face mai muet ca manualul de multe ori, sau pot clarifica intelegeri gresite al acestuia.

Cristi

Cristi... spune sa cuplezi LOW cand dai chix cu High ceea ce e logic in cazul in care pierzi cuplul si nu mai trage nu din alte motive

Eu sunt utilizator de D2 din 2007(si de alte vehicule 4x4 din 93) si l-am condus bazat pe o studiere aprofundata a sistemelor, am schimbat diverse seturi de gume si am incercat toate variantele posibile(am si CDL dar in rest e std pe transmisie)... repet pt ultima oara, daca te avanti in LOW la deal sau oriunde TC va intra in functie cum a descris @Floriin adica fara efect pt ca din cauza cuplului franarea dorita nu va avea loc ci doar se vor incinge franele, incearca in low in viteza inferioara sa franezi cu piciorul stang in timp ce ai peste 2000rpm si vei vedea ineficienta franei chiar in cazul asta cand presiunea data de servofrana e mult mai mare ca cea de la pompa din modulator.... faptul ca a reusit sa urce in High si nu in Low e destul de relevant totusi am impresia din cele descrise ca in cazul asta e o problema si la sistem(aer sau altceva)

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Dupa ce "freci" pneurile suficient ca sa urci in modul H o rampa suficient de lunga,acestea se vor incalzi astfel incat nu o sa mai pastreze pe ele zapada pentru a mentine aderenta. Atunci se ajunge la situatia "patinoar" si urcarea este aproape imposibila. Asta spuneam,ca experienta isi spune cuvantul in anumite situatii,adica sa iti dai seama daca poti sa urci in modul H sau trebuie sa treci in L. In off-road nu-ti poti permite sa testezi daca poti intr un fel sau altul,trebuie aleasa din start metoda cea mai sigura. Dau un exemplu banal,urcam un drum in rampa, cam 2km de urcare, cu masinile in coloana de 8. Masina a cincea sau a sasea avea un incepator la volan,care nu a cuplat reductorul de la inceperea urcarii. Rampa era partial cu gheata si zapada pe ea. Drumul era de fapt un drum in urcare prin Breaza printre gospodariile oamenilor. In momentul in care rampa a devenit suficient de inclinata masina fara reductor cuplat a pierdut aderenta(era singura fara reductor) nu a mai putut inainta,a inceput alunecarea inapoi,a oprit ,si masinile din spatele sau la fel si....dezastru....au intrat una in alta rand pe rand si s au oprit in gardurile gospodariilor printre care serpuia drumul. Rezultatul a fost:4masini usor avariate,garduri rupte si au mai plecat de pe loc numai dupa ce satenii au adus nisip si cenusa in susul drumului pentru a produce aderenta masinilor sa se poata puna in miscare. Nicio alta masina din fata nu s a oprit asa ca troliile au fost degeaba,nu se puteau prinde masinile de cele din fata si de niciun copac. Cam asta am incercat sa scot in evidenta. Cei ce fac off road din acest forum stiu foarte bine aceste situatii.

Link spre comentariu

Inca ceva despre acest mirific LOW care reiese doar din studierea managementului motor, nu stiu cati din cei care l-au folosit au observat dar raspunsul pedalei de acceleratie e mult mai "agresiv" adica abia o atingi si sare turatia brusc ceea ce iar nu e bine pt functionalitatea TC, motivul e ca la primirea inputului de Low ECU trece pe un fuel map diferit de interpretare a inputului de la pedala pentru a asigura mai mult combustibil pt cererea de cuplu marita... eu l-am folosit rar, doar in cazurile cand imi trageam barca afara din Dunare doar ca sa fiu sigur ca nu pierd tractiunea sa ma duc de cur inapoi cu barca cu tot, concluzia mea e ca atata timp cat exista tractiune folosirea LOW e inoportuna. Punct.

Link spre comentariu

Hai sa discutam desprea asta:

Dupa ce "freci" pneurile suficient ca sa urci in modul H o rampa suficient de lunga' date='acestea se vor incalzi astfel incat nu o sa mai pastreze pe ele zapada pentru a mentine aderenta.[/quote']

pai daca ai reusit sa incingi pneurile de la frecare inseamna ca aveai cuplu destul sa invarta rotile la turatie adica nu ti-a murit motorul din lipsa de putere... la ce iti trebuie cuplu/putere in plus in cazul asta? .... ca asta face LOW, iti mareste cuplul sa nu moara motorul de la efort.... si cum mai ziceam iti ''abrutizeaza" pedala de acceleratie cat timp nu exista efort marit cum ar fi o remorca sau masina incarcata la maxim... vorbim de D2

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Niciun off roader nu porneste in urcus daca stie ca exista posibilitatea sa nu aiba aderenta(noroi sau conditii de iarna),fara reductor cuplat. In plus cu reductor protejezi ambreiajul fie ca e cutie manuala sau automata. Totul este sa ai experienta sa stii cat sa turezi motorul. Sa nu il opresti,la cutiile manuale,fiindca la automate nu se intampla asta,sau sa l turezi prea mult sstfel incat sa pierzi rezerva de putere si sa rupi aderenta.

Link spre comentariu

Eu am dat o posibila explicatie la ce s a putut intampla colegului care a urcat in H apoi nu a putut in L. Cand rampa e lunga si se abruptizeaza ,ruperea aderentei in H este inevitabila. Dar pun punct aici discutiei fiindca trebuie sa mai citesc si sa mai experimentez. Scuze ca am intervenit in discutie.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare