Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat tractare rulota cu Grand Vitara 1.6 16V

Postări Recomandate

Imi cer scuze daca intrebarea mea isi gaseste raspunsul in topicurile existente, dar caut de doua zile (cunosc utilitatea functiei "search") si nu am reusit sa ma edific.

In scurt timp (maxim o luna) urmeaza sa achizitionez o masina Suzuki Grand Vitara, cel mai probabil modelul pana in 2005, 1,6 benzina, 16V, 107 CP 3 usi. In acelasi timp as dori sa achizitionez si o rulota cu MMA de cel mult 1000 kg. La nevoie chiar mai putin, dar as prefera totusi ceva cu 750 greutate proprie si 1000 kg MMA.

Nedumerirea mea este... oare cu Grand Vitara 1.6i, 16V, care are un cuplu de 144 NM si asta la 4500 rot/min (conform Auto-data.net, sper sa nu gresesc), o sa ma descurc sa tractez rulota? Normal ca nu ma astept la performante deosebite (accelerare, viteza, chiar stabilitate) dar ma intereseaza, daca cineva a condus o astfel de "combinatie" ,sa-mi spuna daca as putea totusi sa o tractez.

Rulota ar fi folosita la pescuit, cateva drumuri pe an la Dunare (aproximativ 200 km, deci... timp este, pot sa accept ideea circulatului cu viteza redusa), si, partea mai dificila, ar urma sa faca si cateva drumuri pe an la munte. Sunt constient ca rulota va trebui sa o mentin cat mai putin incarcata, sa fiu cat mai aproape de greutatea proprie (750 kg) nu de MMA (1000 kg), iar in masina nu vor fi mai mult de sofer si un pasager cu un minim de bagaje (in special la munte pot sa respect asta), la fel cum sunt constient ca drumul la munte pe care in mod normal il fac in 45 minute va dura probabil aproape doua ore, sau ca motorul de 2000 cmc ar fi mai indicat, dar... se poate???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am avut Vitara 1,6 16v an 1994 si o rulota cu mma 1100kg.

La campie mai merge ,dar la deal sau munte foarte greu (a 3 a maxim si a 2 a mai tot timpul!)

De consum ce sa mai zic : peste 12 !

Depasiri :poti sa uiti !

Mai pe scurt daca vrei sa te chinui si sa mai si schimbi chitul de ambreiaj destul de des !

NU recomand !

sa mai auzim si de Bine,ca de rau este pamantul plin!
Link spre comentariu

Salutare!

Am avut o GV 2.0, 16v si am tras cu ea o rulota Hobby. Greu, foarte greu. Nu te sfatuiesc!! Daca vrei sa tragi rulota in siguranta, din toate punctele de vedere, cumpara ceva diesel.

Am renuntat la GV si am luat Freelander 2. Uite aici diferentele care conteaza:

Land Rover Freelander 2: diesel fuel engine 2179 cm3, 152 hp, torque: 400 Nm.

Suzuki Grand Vitara I: petrol fuel engine 1995 cm3, 128 hp, torque: 174 Nm.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns!

Problema este ca nu vreau diesel. Vreau benzina si... 1.6!

Asa ca... voi merge pe masina 1.6 16V, dupa care voi face o proba cu o rulota si ma voi decide atunci daca mai cumpar si rulota sau nu. Cred ca asa e cel mai bine. Am mai discutat si cu un posesor de astfel de "combinatie", si cu alti posesori de rulota cu diferite masini si... parerile sunt prea impartite, nu pot sa ma decid. Trist dar... asta este!

Editat de Calin2
Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Gata!

De o saptamana am reusit sa fac mult dorita achizitie!

Avand in vedere mult trambitatele probleme cu rugina ale acestui model de masina, am renuntat la comanda efectuata si m-am decis sa plec eu singur in Olanda, tara in care nu se foloseste sare pe drumuri, tara in care servisarea masinilor este extrem de stricta, tara in care rugina la masini este cu mult mai putin prezenta decat in alte tari si, in plus, tara rulotelor! Asa ca... nu mi-a luat mult sa ma decid si am zburat spre Olanda. Si nu am facut rau!

Nu pentru ca de acolo as fi cumparat mai ieftin, ci pentru ca acolo la aceeasi bani poti cumpara mai bun.

Dupa ce am batuta Olanda cu trenul in lung si in lat in cautarea masinii (bine inteles ca cele pe care pusesem ochii pe net s-au dovedit a fi niste rable), dupa ce in cateva randuri m-am asezat pe o banca in gara cu telefonul in mana, uitandu-ma tamp la el, nestiind incotro sa o apuc, iata ca am reusit sa dau si peste masina care parea sa fie exact ceea ce aveam eu nevoie. Nu e frumoasa! Deloc! Dar... nici nu e relevant pentru mine, important e sa faca fata nevoilor mele, sa poata iesi din situatii nu tocmai usoare si sa poata tracta o rulota. Daca ar avea bullbar, praguri de inox si bare pe acoperis ar fi altceva! Dar asa... e cheala rau saraca! Am vazut alte masini, chiar mai ieftine, care aveau toate astea si... aspectul e cu totul altul! Dar asta m-a cucerit cu felul in care merge! Motorul merge foarte bine, masina se simte inchegata! Am testat zilele trecute si sistemul 4x4, in 4H si 4L, si s-a descurcat foarte bine, in zapada de 40cm, moale, desi nu am cauciucuri de iarna. Fara zgomote suspecte, fara caraituri si pocnituri. Pe viitor probabil ca o voi dota si eu cu bullbar, praguri si bare pe acoperis dar deocamdata am alte prioritati.

Deocamdata trebuie sa inscriu atat masina cat si rulota. Sa vad ce cheluieli presupune asta, apoi montarea instalatiei GPL si apoi... mai vedem!

Deocamdata montarea unei instalatii GPL mi se pare obligatorie, motorul de 2l consuma nu gluma. Pe prima portiune din Germania, cu multe pante, consumul, cu o rulota dupa mine si mergand nu tocmai "la consum" a fost de 15l/100km! Enorm! La urmatoarele alimentari, cand pantele nu au mai fost chiar asa de mari, consumul a fost aproximativ la fel de fiecare data, 12-13 l/100km, la o viteza medie de 95-100 km/h. Avand in vedere ca trageam o rulota dupa mine, cred ca este un consum normal (sper ca nu consuma masina mea prea mult), dar... inca nu sunt sigur. Nu am apucat sa-i fac un consum la utilizare normala, fara rulota. Dar... va urma!

Desi initial ma gandeam la un motor de 1.6 din cauza consumului mai mic, ma felicit ca am optat pentru motorul de 2l, 128 CP. Cu rulota dupa mine, pe cei 2000 km din Olanda pana acasa pot spune ca si-a facut datoria chiar foarte bine. La panta cam simte rulota, in zona trecerii intre judetele Caras Severin si Hunedoara, pe panta destul de mare e adevarat, am fost nevoit sa trec in viteza a 3-a, dar... e normal! E totusi o masina destul de usoara care trage dupa ea vre-o 900 kg! Apropo! E prima data cand tractez o rulota dar m-a mirat faptul ca la viteza de 105 km/h, la frana brusca, aproape nu simte rulota. Probabil franele rulotei sunt foarte bine reglate, dar... totusi! Ma asteptam sa simt ca ma impinge, sa simt o oarecare instabilitate a masinii. Dar... nimic!

Are cineva vre-un sfat legat de instalatia de gaz? Habar nu am ce instalatie sa-i pun! Am inteles ca instalatiile Tomassetto sunt cele mai bune. Nu as vrea sa ma zgarcesc la pret la montare si dupa aia sa am numai belele cu ea, dar nici nu as vrea sa arunc cu banii pe chestii care nu se justifica.

Asta e "noua" mea jucarie, sau, cum ii spune sotia mea, "babutza":

20190417_173837.thumb.jpg.9c4e593f775296d427bb31ca9fe6e60a.jpg

20190419_150446.thumb.jpg.b4d148dc5e2113b08bd068c1c0ffca57.jpg

Link spre comentariu

Vezi ca bullbar-ul si pragurile iti iau din inaltime, eu le-am dat jos pentru ca te incurca in offroad. In plus la RAR daca nu ai acte pt bullbar nu prea treci (pe mine m-au respins si a trebuit sa-l dau jos) - eu am luat masina cu bullbar si praguri.

Sa ai grija, masa maxima remorcabila fara frane este 550 kg. Cu frane este 1600 deci e ok daca are 900 kg rulota

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi!

Dar... in postarea anterioara nu am fost eu destul de explicit! Oricum toate modificarile se vor face dupa RAR. De fapt... destul de mult dupa RAR! Iar printre modificari va fi inclus si un kit de inaltare. Pentru ce am eu nevoie masina acum aproape ca e suficient de inalta. Daca o mai inalt putin (inca nu stiu exact cu cat), cred ca va avea de unde sa mai scada garda prin montarea bullbarului si a pragurilor si va fi ok!

In privinta masei de tractare, cu siguranta e ok la cele 900 kg ale rulotei. Bineinteles, are sistem de franare. Si atelajul se comporta chiar mai bine decat am crezut!

Link spre comentariu

Am o nelamurire!

Poate cineva sa-mi spuna ce reprezinta numerele de pe placuta din compartimentul motor? Am observat ca acele numere nu coincid cu nimic din ce se afla trecut in actele masinii si asta m-a cam nedumerit...

20190424_110821.thumb.jpg.cddd82ac0ae8f23f86827e380e072e33.jpg

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare