Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

easy select versus super select

flyer

Postări Recomandate

Re: easy select / super select

Majoritatea mitsubishiurilor pajero/l200 care sunt automate LSD pe spate.

Se aprinde cu rosu pt ca nu sunt 100% cuplate rotile din spate intre ele. Cuplare / decuplarea se va face automat.

sa inteleg ca lsd-ul este functional doar in treapta 4LLC atunci cand becul (diferential spate)este aprins rosu iar in rest lsd-ul nu functioneaza???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 84
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am primiun raspuns la intrevarea mea de la SEFULIK dar nu cred ca a citit bine intrebarea mea sau nu am inteles eu, asa ca va rog sa mai cititi o data intrebarea de mai sus pe care am postat-o mai demult si sa mai imi da-ti un raspuns doua fiindca tot nu m-am lamurit

Tot ce am scris referitor la becurile din bord provine din manualul utilizatorului Pajero/Montero/Shogun 1994. Daca esti nelamurit fa o mica lectura. Il gasesti pe Mitsubishilinks.com.

Ca sa vezi daca ai lsd sau nu,ridica o roata in aer (puntea spate),scoate masina din viteza si vezi daca o poti invarti sau nu (roata din aer).

Daca se poate invarti usor nu ai lsd,daca nu se invarte sau se invarte foarte foarte greu,ai lsd.

Ai eticheta rosie pe stalpul de la sofer/pedalier?

Link spre comentariu

Tot ce am scris referitor la becurile din bord provine din manualul utilizatorului Pajero/Montero/Shogun 1994. Daca esti nelamurit fa o mica lectura. Il gasesti pe Mitsubishilinks.com.

Ca sa vezi daca ai lsd sau nu,ridica o roata in aer (puntea spate),scoate masina din viteza si vezi daca o poti invarti sau nu (roata din aer).

Daca se poate invarti usor nu ai lsd,daca nu se invarte sau se invarte foarte foarte greu,ai lsd.

Ai eticheta rosie pe stalpul de la sofer/pedalier?

Ok multumesc de raspuns si am sa lecturez sa vad exact de ce se aprinde becul ala rosu, ce anume se intampla fiindca stiu ca la diferentialele cu blocant becul ala se aprinde verde ca sa-ti indice ca s-a blocat blocantul( scuze daca suna urat) , si da am o eticheta dar portocalie pe stalpul dintre usi(scrie in japoneza) roata nu se invarte deloc, am observat cand am ridicat-o pe cric de-o parte (nu aveam frana de mana trasa) ca sa-i pun lanturile, deci da am lsd:grin:

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

buna ziua !

Am cautat mult timp raspuns la intrebarea cu diferentele dintre easy si super select.. si am ajuns la urmatoarea concluzie...

Easy Select are tot un dif.central(numit in continuare C/D), care functioneaza in modul 4wd prima treapta 4H doar blocat si puterea transmisa puntii fata este fix 50% din cuplu disponibil ,indiferent daca rotile puntii spate patineaza amandoua. sau doar una.CD nu este niciodata liber in 4wd.Aacest raport 50/50 nu variaza niciodata.Raportul de crestere-descrestere a puterii transmise de la o punte la alta, este dat de un sistem VCU(vasco cuplaj)..de care Easy Select NU dispune.

La Super Select apare urmatoarea chestiune...exista 3 variante de Super Select la Mitsubishi toate au diferentiale centrale si un mecanism VCU dar la una din variante, VCU este inclus in C/D...iar la celelalte 2 variante(mai evoluate cica) el este montat in paralel....si modalitatile de functionare de aici se diversifica numai la capitolul primei trepte 4WD (cea mai simpla pentru off-road usor, sau conditii mai proaste de aderenta pe sosea) si anume cum am zis si mai sus 4H

Varianta de Super Select mentionata mai sus, cu C/D si VCU inglobate, (care a fost poiectata initial pentru Pinin a.k.a iO si nu stiu la care model a mai fost dupa aia) in prima treapta cind pui pe 4wd de fapt merge tot numai cu puntea spate 100% (diferentialul central nu este blocat, este normal) si cand una din rotile spate incepe sa derapeze, prin intermediul unui alt diferential (spate)de tip LSD se transmite intai putere la cealalta roata de pe spate, si apoi daca nici aia nu are aderenta , prin VCU se transmite putere spre puntea fata de la raportul 0/100 pina la raportul 50/50.Este un sistem care are unele dezavantaje: la deplasari cu viteze mici in 4H simplu, masina daca nu are deloc aderenta la puntea spate(ex: oroata e suspendata si una e in mal sau praf) si are un obstacol la puntea fata, poate ramane blocata daca nu se creste destul de mult turatia,cat senzorul de viteza sa cupleze VCU, si sa puna fata ca sa scoata masina.

Deci , diferenta intre easy si super e data de prezenta acelui VCU.

Urmatoarele 2 variante de Super select au ca diferenta intre ele, ca in treapta 4H, functioning cu c/d normal(nu blocat), VCU variaza puterea fata inte 0-50% sau intre 33-50% in functie de generatia sistemelor.

Deci doua link-uri ajutatoare

http://mitsubishi.gdm.ro/page-editable-print.php?id=54

si jurnalul pininului unui grec

http://www.m1911.org/pinin.htm

Eu unul in sfarsit m-am lamurit, si cu cuvintele mele am incercat sa descriu bine cum functioneaza treaba...

Link spre comentariu

@waaky

"Easy Select are tot un dif.central"

In primul link se dovedeste contrariul:

Easy select

4H (4WD normal)

Rotile puntilor fata si spate primesc cuplul motor, distributia facandu-se in proportie 50:50. Acest mod de tractiune este adecvat pentru deplasarea pe drumuri neamenajate ori cand conditiile de drum sunt dificile - zapada, polei, etc.(este echivalentul modului 4HLc de la sistemul Super Select 4WD)

4L (4WD redus)

Tractiune 4x4 cu reductor, pentru a dispune de maximul de tractiune in conditii off-road grele sau deplasare pe drumuri obisnuite acoperite de zapada inalta. (este echivalentul modului 4LLc de la sistemul Super Select 4WD)

Modulul 4HLc este 4x4 High Locked (C/D locked => 50-50 power)

Link spre comentariu

Nu am postat de dragul polemicii....de asta am si scris ca link-urile sunt "ajutatoare" nu sunt perfecte, exista cateva inadvertente in desenul ala...dar la eazy select exact de unde ai citat tu (4H...4wd normal s.a.m.d) ai sa vezi in stanga o pictograma care arata osiile si crucile cardanice ale masinii, exact aceeasi pictograma care este aratata si pe bordul la unele dintre mitsubishi(pinin sigur) si linga care scrie "C/D Lock" si becul APRINS deci este blocat.Functioneaza numai in modul blocat in cele 2 trepte de 4wd, in prima treapta care este numai 2wd (tot cuplul pe spate, fara posibilitatea de a varia data de vcu) n-are de ce sa functioneze..nici liber normal nici blocat.

Inadvertenta poate fi de exprimare la Mitsubishi , numind generic C/D sistemul care transmite 50% din cuplul motor catre fata, pt ca daca te uiti si la primul sistem de 4wd din link, care se cheama Part Time 4wd ai sa vezi ca in modul 4H este descrisa exact aceeasi situatie ca la easy select la 4H ce mi-ai citat si tu, dar nu apare pictograma aia cu osiile in stanga :op ...in schimb fata de easy select acel sistem are pe rotile fata alt mecanism numit MRL(mecanism roata libera) care nu apare la easy select si nici la super select.

De asta am zis ca "are tot un dif central" adica "un fel de"...si de asta zic ca e mai important sa ne dam seama cam ce fac sistemele alea la masini decat cum le gasim denumite cateodata intr-un manual sau altul...

inca o data repet, link-urile sunt ajutatoare dar nu sunt perfecte...daca erau nu mai puteau fi succinte, trebuia sa apara mult mai mult text..tradus...uite cat scriem noi aicismile%20%2824%29.gif...si noi si englezii avem cate un cuvant comun care se refera la 2 mecanisme putin diferite...du mai zic de japonezi...ca la ei acelasi cuvant pronuntat cu inflexiunea vocii diferit poate insemna o data berbec si o data mireasa....sau stiu eu ce....

rest my case...si pepi3103 a zis bine pe aici "ala functioneaza cand vrea el nu cand vrei tu" adica numai blocat, cu o anumita treapta...nu poti sa te joci la el din buton..acuma da acuma nu

pentru flyer :

ce fel de L200 ai tu...cabina dubla sau club ?

tot rasfoind brosuri de l200 fiindca m-ar interesa unul in viitorul apropiat, am vazut ca la cabina dubla, echiparea de baza cea mai ieftina e cu easy select in standard...fara optiunea de super select, dar la urmatoarea echipare, cu vreo 2500 euro peste, super select e standard...

Link spre comentariu

concluzia lui waaky este cea mai aproape de realitate. la un moment dat m-am pierdut si eu printre "explicatiile" din paginile anterioare si am renuntat. am avut Pinin si acum Pajero Sport, deci stiu si eu ceva :)

iar acum 2 saptamani am vazut un L200 din 2008 echipat cu Super Select si RD/Lock. deci exista :) probabil ca L200 dinainte de 2007 nu aveau deloc Super Select, si am fost placut surprins sa gasesc asta pe noul L200.

singurul comentariu l-as avea la 4H de la Pinin, unde eu stiu ca se transmite 33% pe puntea fata (multumesc waaky pt linkul ala, nu inteleg de ce au scos de pe siteul Mitsubishi pagina aia!) iar in practica chiar am simtit tractiunea pe puntea fata, fara sa patineze rotile din spate. practic, "pleaca" altfel masina.

Link spre comentariu

Pe Mitsu L200 cu easy select nu exista diferential central ... la aceea chestie poti sa ii spui corect pe nume: CUTIE DE TRANSFER !.

Super selectul in centru are tot o cutie de transfer care contine si un diferential cu vasco-cuplaj. Cand se selecteaza 4H functioneaza diferentialul cu vasco-cuplaj iar cand selectezi 4HCL nu se blocheaza acel diferential ci va functiona cutia de transfer identic cu cea de la easy sect (la fel si in 4LCL).

Pe spate intradevar exista un diferential cu posibilitatea de blocare dar functioneaza altfel decat ''centralul''.

@waaky ... L200-le este cu cabina dubla.

Editat de flyer
Link spre comentariu

Mitsubishi L 200 2010 facelift dubla cabina cod A 89 are super select si blocant spate

pt difrentele dintre super si aesy select va pot da manualul de utilizare de L-ul meu,o diferenta majora pe langa treapta 4h de la super select care iti permite sa rulezi si pe suprafete cu aderenta crescuta este ca dif.central se comporta ca un dif de tip L S D care imparte puterea in mod egal intre punti si in functie de conditile drum si de aderenta modifica repartitia pe punti

Link spre comentariu

Mitsubishi L 200 2010 facelift dubla cabina cod A 89 are super select si blocant spate

pt difrentele dintre super si aesy select va pot da manualul de utilizare de L-ul meu,o diferenta majora pe langa treapta 4h de la super select care iti permite sa rulezi si pe suprafete cu aderenta crescuta este ca dif.central se comporta ca un dif de tip L S D care imparte puterea in mod egal intre punti si in functie de conditile drum si de aderenta modifica repartitia pe punti

Daca tu zici ca face impartirea in mod egal intre punti cand ii cuplat 4H (la super select) te rog sa faci un test. Cupleaza 4H, ridica o roata in aer pe un cric si incearca sa pleci de pe loc cu masina. Vei vedea cum nu functioneaza acel diferential de tip LSD.

Este marketing pur a celor de la Mitsubishi.

Link spre comentariu

@flyer

am gasit link-ul asta foarte interesant postat de tine intr-un alt topic

[/youtuben1ibjz0]

si vroiam sa mai lamurim o treaba ... luam o situatie in care avem un Mitsubishi L200, fie ca e Super S sau Easy S, si rulam in treapta 4LLc sau respectiv 4L (pt ca mitsu scrie ca sunt echivalente) , si cu diferentialul SPATE blocat.

Daca ajungem intr-o situatie in care avem aderenta doar la o singura roata SPATE , restul fiind in noroi, gheata etc., masina se va misca invartind doar acea roata...

Dar daca avem o situatie in care avem aderenta doar la o singura roata FATA, restul fiind pe gheata, masina nu se va misca ... CORECT ?

Link spre comentariu

@flyer

am gasit link-ul asta foarte interesant postat de tine intr-un alt topic

[/youtuben1ibjz0]

si vroiam sa mai lamurim o treaba ... luam o situatie in care avem un Mitsubishi L200, fie ca e Super S sau Easy S, si rulam in treapta 4LLc sau respectiv 4L (pt ca mitsu scrie ca sunt echivalente) , si cu diferentialul SPATE blocat.

Daca ajungem intr-o situatie in care avem aderenta doar la o singura roata SPATE , restul fiind in noroi, gheata etc., masina se va misca invartind doar acea roata...

Dar daca avem o situatie in care avem aderenta doar la o singura roata FATA, restul fiind pe gheata, masina nu se va misca ... CORECT ?

1. Situatia in care avem o roata din spate pe zona aderenta.

Masina se va misca invartind 3 roti si anume ::: 1 roata fata - cu aderenta scazuta si 2 spate - indiferent de aderenta pentru ca este diferentialul blocat. Masina se va misca datorita roti din spate care are aderenta.

2. Situatia in care avem o roata din fata pe zona aderenta.

Masina nu se va misca pentru ca se va invarti roata din fata fara aderenta deoarece avem un diferential pe fata liber care va transmite puterea catre roata cu cea mai mica aderenta iar spatele nu va mai conta pentru ca nu are aderenta.

-Deci DA este corect ce ai spus.

In linkul catre youtube.com ii vorba despre alte masini si nu ii vorba despre easy select sau super select. Sunt transmisii total diferite fata de ce avem noi pe Mitsubishi care printr-o miscare de maneta facem ca puterea sa fie transmisa in mod egal catre cele doua punti pe cand la masinile din film electronica trebuie sa faca acea treaba.

Acuma noi aici discutam despre partea centrala a masini adica cutie de transfer / diferentiale centrale si sa lasam diferentialele fata / spate pentru alte subiecte ;)

Link spre comentariu

bun...merci, o singura interventie mai fac si gata, pe subiect...promit

daca pe diferentialul fata de la l200 ar fi un mecanism de vasco-cuplaj, atunci nu ar mai fi cazul expus si masina cu o roata fata aderenta s-ar misca, right?

gata am vb intradevar si am deraiat cam mult de la subiect...dar ma intereseaza L200 mult, si dupa ce o sa vand rav-ul , am sa ma orientez catre unul, modelul mai nou...poate chiar cu cabina simpla.

Merci fain

Link spre comentariu

Daca tu zici ca face impartirea in mod egal intre punti cand ii cuplat 4H (la super select) te rog sa faci un test. Cupleaza 4H, ridica o roata in aer pe un cric si incearca sa pleci de pe loc cu masina. Vei vedea cum nu functioneaza acel diferential de tip LSD.

Este marketing pur a celor de la Mitsubishi.

Ba din intamplare a plecat cu tot cu cric pt ca are generatia a doua de super select si o sa ramai uimit de cat de frumos sta pe curbe in 4h si asfalt umed la 2 -2 grade fara sa aiba controlul tractiuni sau stabilitatii

Link spre comentariu

bun...merci, o singura interventie mai fac si gata, pe subiect...promit

daca pe diferentialul fata de la l200 ar fi un mecanism de vasco-cuplaj, atunci nu ar mai fi cazul expus si masina cu o roata fata aderenta s-ar misca, right?

gata am vb intradevar si am deraiat cam mult de la subiect...dar ma intereseaza L200 mult, si dupa ce o sa vand rav-ul , am sa ma orientez catre unul, modelul mai nou...poate chiar cu cabina simpla.

Merci fain

Afla cum functioneaza diferentialul cu vasco-cuplaj si iti vei da singur seama daca se poate sau nu monta ca diferential pe fata.

Link spre comentariu

Ba din intamplare a plecat cu tot cu cric pt ca are generatia a doua de super select si o sa ramai uimit de cat de frumos sta pe curbe in 4h si asfalt umed la 2 -2 grade fara sa aiba controlul tractiuni sau stabilitatii

Te rog sa imi arati si mie o filmare cu momentul respectiv.. sunt foarte curios.

Link spre comentariu

Scuzati-ma ca ma bag in discutie ca supozitorul dar stabilitate nu pot spune ca are nici in 4h, mai ales pe umezeala. Vagonul meu face ca toate alea pe curbe fie el si in 4h...

MAZDA B2500 4x4 '01 aka Milogea
Link spre comentariu

@momo: verifica-ti anvelopele in cazul asta :) ai varianta in 3 usi sau 5 usi? eu la Pinin in 5 usi - o masina scurta, totusi - si cu gume de iarna, nu aveam nici o problema chiar si vara, fie si pe ud, in 4H cu Super Select. nu vorbesc aici de forje extreme.

Link spre comentariu

@momo: verifica-ti anvelopele in cazul asta :) ai varianta in 3 usi sau 5 usi? eu la Pinin in 5 usi - o masina scurta, totusi - si cu gume de iarna, nu aveam nici o problema chiar si vara, fie si pe ud, in 4H cu Super Select. nu vorbesc aici de forje extreme.

Gumele sunt bune. Astazi fac proba si cu jante pe 16 si talon pe 70, sa vedem ce zice :grin:

MAZDA B2500 4x4 '01 aka Milogea
Link spre comentariu

Salut! Eu am un Pajero scurt din 91 2500 td si am cutie easy select. Ma intereseaza daca pot sa-i montez un diferential blocabil spate?? Daca stie cineva daca se poate si ce piese mi-ar trebui. mersi!

Mitsubishi Pajero LWB wide fanders 3.5 v6 24valve 1999 / Mitsubishi Pajero lwb v80 / Porsche Chayenne
Link spre comentariu

k. scuze. referetor la discutia de pana acum eu am un pajero cu easy select.la mine cand ii dau 4L se aprind la bord doar becurile verzi de la roti fata/spate nu si la diferentialul central. asta inseamna ca nu e blocat centralul? in carte scrie ca pe 4L cuplul motor se transmite 50/50 fata spate.

Editat de geotiganica
Mitsubishi Pajero LWB wide fanders 3.5 v6 24valve 1999 / Mitsubishi Pajero lwb v80 / Porsche Chayenne
Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Asta inseamna ca nu ai diferential central ci cutie de transfer. Asta stie sa iti dea 50 / 50 fata /spate.

diferential central are numai Super Select la Mitsubishi. Diferentialul central utileaza in general masinile cu tractiune integrala permanenta . Cele cu tractiune integrala part-time nu au diferential central ( cu cateva mici exceptii printre care si Mitsu cu superselect )

Majoritatea anunturilor in care vezi " diferential central blocabil " sunt false. Diferentialul nu a fost creat pentru a fi blocat. Diferentialul a fost creat , asa cum ii spune si numele , sa poate prelua o diferenta de turatie intre doua roti ale unei punti sau intre doua punti ale unei masini. DIFERENTIAL ...adica diferenta ...turatii diferite ...intelegi tu !

Diferentialul central este ceva si diferentialul de punte blocabil sau cu frecare limitata este altceva.

Sincer , pe mine asta ma ingrozeste cand caut sa cumpar o masina 4x4. 99,99 % din cei care le cumpara si le folosesc , habar nu au ce inseamna un diferential. E cumplit. Buticaresele din Bucuresti , cand s-au imbogatit din vanzarea de gogosi si-au luat Patrol ( dupa o viata in Dacie ) ca era mare si 4x4 si cum ploua afara cuplau tractiunea integrala. Asta ducea invariabil la distrugerea grupului fata sau a crucilor.

Cand s-au prins , buticaresele si-au luat Touareg sau X5 si toata lumea a fost fericita. Acum , ele puteau sa mestece prin cutie fara riscuri sa cupleze si sa decupleze , ca de aia exista tractiune integrala permanenta , pentru aia de nu inteleg mecanica dar au bani multi.

• Like 1
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

:g

mai simplu ar fi ca easy-select NU are diferential central, e "marea" diferenta dintre super select si easy select

si ar urma si sfatul: nu baga 4H cind nu ai nevoie de el, doar zapada, polei, pietris, pina si pe asfalt doar umed ar trebui sa iti pui intrebarea vitezei cu care rulez in 4H

Editat de Tavi D.
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare