Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

problema electrica Discovery 2

insider

Postări Recomandate

Salut,

O sa ofer cat mai multe detalii cu privire la problema mea, poate vine cineva c-o sugestie.

1) De cand am luat masina, actuatorul de la usa soferului a avut probleme (daca incui din keyfob, se incuie toate, dar daca vreau sa descui din keyfob, se descuie toate mai putin usa la sofer)

2) Anul trecut m-a mancat in fund sa dau jos toate fetele de portiera jos (voiam sa schimb materialu' ala textil cu altceva, dar a fost o idee proasta (long story, nu intru in detalii)). Cam de  pe atunci, am inceput sa am urmatoarea problema (care-i si motivul postarii):  Daca vreau sa incui portierele din keyfob, merge ok, daca vreau sa le descui tot din keyfob, se descuie doar cateva si chestiile alea de plastic (am un lapsus) care se ridica cand se deblocheaza, se vede ca se ridica incet, ca si cum ar fi obosite/n-ar primi suficient curent. Simultan, stergatorul spate face o jumatate de cursa/ o treime (n-am stat sa masor cat exact).

Deci concret, daca dau unlock fie din butonul cheii , fie din butonul din bord, se intampla acelasi lucru: abia se misca actuatoarele la usi + stergatorul spate merge . Daca dau lock (tot din butonu cheii sau din ala din bord, se incuie normal/rapid/eficient)

Aspect interesant: nu retin de cat timp, dar de la o bucata de timp, vad ca usa de la sofer nu se mai incuie macar (din buton de la keyfob sau de la buton din bord). 
Acum , atat ca sa incui sau sa descui masina, trebuie sa o fac clasic (ca la Dacie), din cheie, in usa soferului.

3) Am incercat sa merg la un electrician, dar am dat de mofturosi care "nu lucreaza pe Land Rover", iar pana cand gasesc un electrician capabil si decent, am zis sa intreb si aici.

Am "belit" burduful ala de la usa haionului spate, sa ma uit la fire, ca ala era primul suspect (dupa cum au sugerat si altii), insa n-am reusit sa-l belesc de tot. dar cat am apucat sa vad pe acolo,firele pareau intregi si ok. 

4) alt aspect mega-dubios: Stergatorul spate are 2 mufe in el. Daca scot ORICARE din cele 2 mufe, si incui masina, masina se incuie (sa zicem c-o incui la cheie sau whatever), dar daca incerc sa o descui din keyfob, clipesc semnalizarile (presupun ca de-imobilizeaza masina/ECU, insa la incuietori nu misca absolut nimic, mort complet).  Treaba asta mi se pare super bizara. Am incercat sa scot ori una, pe rand, ori ambele, la fel face: cu stergatorul deconectat, odata incuiata masina, nu o mai pot descuia decat la cheie ( si am impresia ca se descuie doar aia de la sofer).

5) mufa de la incuietoarea de la haion am observat ca are niste smecleu in ea (ceva dubios care nu pare nici vaselina amestecata cu praf, ci mai degraba ca un reziduu de guma de mestecat, mai fluida ca o guma, insa daca dau cu o scobitoare, pare lipicioasa si ramane pe ea). Am curatat aia de la inceput,dar n-a facut nici o diferenta.

Am toata diagrama/schita electriac, manualul cu instalatia electrica, am tot practic sa construiesc cap coada o instalatie de discovery 2  insa eu sunt un tip obisnuit, nu  ma pricep la electrica/electronica si nici nu vreau sa ma apuc sa invat pe masina mea. Inteleg niste principii de baza + masina asta m-a invatat mecanica in 2 ani cat n-am invatat in 30-40... si nu ma plang de asta, dar chiar pe partea electrica NU vreau sa-mi bat capul

Din posesori de D2 sau cei care mai sunteti knowledgeable pe Discovery 2, pe partea electrica, ce sugestii aveti? de unde sa mai incep sa studiez problema?

Pe alte grupuri de FB englezesti m-au cam trimis dupa 'wild goose chase" ca sa zic asa  (ba verifica panoul de sigurante, sa nu fie 'coroziune', ba sa verific BCU ul, etc etc). BCU l-am dat jos, l. am desfacut pana la PCB, dar ma uitam ca prostu la el (nu-s electronist/electrician, si nu parea as aiba condesantori umflati,coroziune sau alte balarii, dar....ce stiu eu? ). Panou' de sigurante nu l-am dat jos pentru ca e prea mare chin pt mine, ca sa descopar ulterior ca nici nu era de la el...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut, nu e chiar asa complicat cum crezi, functionarea partiala a deschiderii usilor cum ai descris ca par obosite de fapt asta e, actuatoarele sunt obosite, trebuie schimbate(asta e treaba de tinichigiu auto sau gasesti tutoriale daca te simti in stare), au o durata de viata limitata. Motorasele de inchidere/deschidere merg pe acelas circuit si alimentate din aceasi sursa prin schimbarea polaritatii deci daca era electric facea a fel si la inchidere, al treilea fir e pentru motorul de superlock care e separat, chestia e ca la inchidere efortul mecanic al actuatorului e mai mic iar la deschidere existand consum mai mare cade si tensiunea mai ales daca unul din actuatoare e foarte "obosit" si apoi caderea de tensiune le afecteaza pe toate, asa se intampla incep sa dea rateuri pe deschidere si in timp mor de tot, asta e, sa mearga totul perfect costa, poti sa deconectezi cate o usa care pare mai obosita sa vezi si daca atunci celelalte merg OK schimbi prima data acel actuator. La a mea a trebuit in timp sa le schimb pe toate, daca ai dubii schimba prima data doar unul care ti-e mai important sa te lamuresti. Unii au reusit sa le mai reconditioneze prin desfacere si ungere dar nu dureaza mult ca sunt si uzuri mecanice, pui actuatoare noi si vreo 10-15 ani e OK

La faza de la pct 4 cu demufat stergatorul spare chiar nu gasesc nici o legatura cu inchiderea centralizata, sper sa nu fie facuta vreo smecherie acolo, s-ar putea sa nu fi observat tu o coincidenta si de fapt sa fie satata masina pe SPE(single point entry), incearca aceasi figura dar apasa unlock pe telecomanda si a doua oara dupa ce prima data doar flaseaza indicatoarele si vezi ce se intampla. La cursa stergatorului e problema din park-switchul motorasului, trebuie schimbat,asta daca nu cumva e pus bratul gresit si ajunge cursa motorasului la maxim dar bratul nu, scoate bratul si muta-l pe pozitia buna la capat de cursa sa vezi. Asta cu schimbat piese stiu ca nu suna bine si poate fi costisitor dar la asa masini vechi nu mai prea poti face din kkt bici 😉 .Bafta 

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

Salut si multumesc pentru raspunsul exhaustiv.

Cumva eu nu prea cred in anumite coincidente si tind totusi sa cred ca exista o problema reala pe electric undeva. Adica nu cred sa 'oboseasca' toate actuatoarele simultan.

Motorasul de la stergatorul spate l-am schimbat acum un an parca (evident, cu unu SH). Motorasul face cursa atunci cand apas unlock din keyfob si unlock din butonu de pe bord, tind sa cred ca e totusi corelata treaba.

O sa-ti urmez sugestia cu decuplatul uneia sau a doua dintre incuietori,sa vad daca se misca diferit celelalte.

SPE nu e activat. Am dezactivat (din Nanocom) inclusiv incuierea usilor dupa ce depasesc 5km/h(imi scapa numele setarii acum, am un lapsus)  deoarece, coroborata cu problema mea recenta, imi dadea niste batai enorme de cap (plec undeva, usile se incuie cum ma pun in miscare, ajung in peco, imi dau seama ca vreau ceva din bancheta spate sau haion, si daca apas unlock (de oriunde), nu se descuie jnici o usa, ci doar imi face o cursa stergatoru spate). fuck that...

Cat am apucat sa ma uit la masina, de 2 ani de cand o am, nu prea am vazut improvizatii/smecherii facute (are doar un ledbar incastat in bara din fata, care-i pus pe unu din proiectoare (pe instalatia unuia din proiectoarele de ceata)). Cam atat.

Prima incuietoare pe care e musai sa o cumpar e aia de la sofer. Aia nu descuia (din keyfob) de cand am luat masina si mi s-a comunicat ca-i dus actuatorul. La incuiat mergea. Acu nici incuiat/nici descuiat. Incui/descui masina mereu doar din cheie (bagata in incuietoare)

Faza ultra retarda azi: a trebuit sa-i dau curent unui vecin si aveam in haion/spate cabluri sanatoase . Eu in momentul de fata, daca vreau sa deschid usa de la haion (dimineata sa zicem, cand merg prima oara la masina), tre sa incui si sa descui cu cheia, incuietoarea de la sofer, pana se hotaraste actuatoru spate sa se descuie (sa se ridice). De draci, am rabatat bancheta stanga spate, m am catarat pana in haion si am tras de maneta/broasca . Butonasu s-a ridicat (adica s-a deblocat usa), si cand ma duc in spatele masinii,si trag de maner la haion (gen apas si trag sa deschid usa), teapa, era intr-o pozitie bizara si inca era incuiat. Pana nu am f**t cheia aia in incuietoarea de la sofer back & forth, nu a vrut sa se deschida. Cumva nu s-a deschis decat din centralizata..

Nu sunt genu' sa-mi mananc de sub fun (masina asta a vazut vreo 10.000 km prin europa la finele anului 2022) si-am schimbat enorm de multe la ea (chestii pe care multi nu le schimba). Si inca mai sunt de schimbat, de asta mereu am tot amanat actuatoru de la incuietoarea soferului ..

Buba cea mai mare, imensa, colosala, o reprezinta sasiul compromis la spate (compromis destul de tare, incat nici rear quarter chassis, de pe diverse site-uri, nu ma prea ajuta, dar asta va fi pt alta poveste/postare).

Link spre comentariu

In actuatorul de la usa soferului exista si microcontacte de comanda ale inchiderii centralizate si fiind bulit se poate ca alea lucreaza intermitent si doar la actionari mecanice sau daca exista curent mai puternic adica nu e caderea de tensiune asa de mare in unele momente, dimineata de exemplu bateria e mai slaba mai ales cu frigurile astea. Legatura DIRECTA de circuit intre stergatorul spate si inchiderea centralizata nu exista, un loc unde pot aparea scurt circuite care sa afecteze ambele sisteme consecutiv e insusi tabloul de sigurante interior care e o problema comuna si poate da diverse simptome foarte ciudate ca e o chestie complexa cu multa electronica nu doar un simplu tablou, al doilea loc e BCU si astea mai fac figuri din cand in cand... primul ar trebui schimbat tabloul(IDM) cu unul 100% functional. Inaintea schimbarii trebuie deconectat minusul bateriei si dupa reconectare pus contactul pe 2 si lasat asa 5 minute sau poatr sa se imobilizeze, tabloul trebuie sa fie de pe acelas model, facelift sau non-facelift ca exista diferente, daca asta nu rezolva problema atunci urmeaza BCU. Pana actuatorul fata, IDM sau BCU nu sunt scoase din ecuatie ca suspecte e inutila orice alta discutie pe tema asta. Cat despre "oboseala" actuatoarelor ramane sa te lamuresti singur. Cum spuneam, eu a trebuit sa le schimb pe toate ca au murit unul dupa altul ceea e nu e deloc straniu ca sunt aproape identice. Intre timp am schimbat si IDM si BCU care au declansat alte probleme... si nu insir tot ce am schimbat pe masina mea ca nu e loc destul pe forum  😅 . Bafta

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

Multumesc inca o data pentru detalii.

De cele 2 'culprits' stiam si eu si speram sa nu fie alea (panoul de sigurante cu ale sale IDM uri si BCU-ul).

BCU-ul l-am dat jos la scurt timp dupa ce a inceput nebunia, dar l-am dat jos, l-am desfacut si m-am uitat ca prostul, neavand pregatire de electronist/electrician. M-am uitat sa vad daca e ceva vizibil cu ochiu liber (neantrenat).L-am ansamblat inapoi si l-am pus inapoi sub glove box.

La panoul de sigurante n-am umblat inca pt ca mi se pare o treaba foarte 'fiddly' si, desi masina asta m-a invatat multe, nu vreau chiar sa-mi dau un 'master's degree' acu :)) Ironia e ca am luat din Olanda, un panou complet de sigurante (era la pret bun, l-am luat cu tot cu sigurante si releele alea care-s pe el), dar nu as putea sa bag mana in foc ca e bun (desi inclin sa cred ca da),

M-am pus singur pe ganduri de cateva saptamani daca nu cumva fix problema de la sofer s-a 'acutizat' si din cauza ei sa fie tot circul asta, iar ce mi-ai scris tu acum imi intareste banuiala/ipoteza asta, Din pacate cred ca trebuie sa iau o incuietoare noua cu totul la sofer, pt ca nu merge sa repar 'doar" acel actuator.  Daca-mi poti confirma , te rog, daca ceea ce trebuie sa cumpar e FQJ102910 (door latch front LH  - LHD).  Pretu e cam "steep" dar ...trebuia sa fac asta de mult de cand a luat masina .

Cat despre schimbat, crede-ma, mi-e acru si mie :)) Inainte sa plec prin EU anul trecut cu ea, am schimbat o GRAMADA de cacaturi (si lista e inca deschisa :)) )

Multam inca o data!

Link spre comentariu

5 minutes ago, insider said:

Daca-mi poti confirma , te rog, daca ceea ce trebuie sa cumpar e FQJ102910 (door latch front LH  - LHD)

Da, conform catalogului asta e... schimbarea tabloului nu e asa greu cum pare, se desface surubul de sus, se ridica un pic sa iasa partea de jos din gaura apoi se intoarce cat te lasa si deconectezi pe rand mufele cum iti vin mai usor ca pe cum le deconectezi tot mai mult acces castigi, mie mi-a luat cam un sfert de ora sa il scot

• Like 1

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare