Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

buton galben de pe schimbator viteze freelander 2002

SilenceDJ

Postări Recomandate

Salut , sunt mai nou in ale 4x4 si am si eu niste semne de intrebare , rog colegii de pe forum sa ma ajute cat pot cu niste explicatii clare. Am un Land Rover Freelander (gaylander)din 2002 :wink: si vroiam sa stiu exact ce rol are butonul galben de pe schimbatorul de viteze , cand se foloseste mai exact , ce se poate defecta daca se foloseste excesiv. am inteles ca daca raman suspendat de roata fata drepata si spate stanga , sau invers , raman imobilizat , adevarat sa nu?...va multumesc
Never stop exploring
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator fender

Re: buton galben de pe schimbator viteze freelander 2002

Ai citit manualul? Mie mi se pare destul de explicit si usor de inteles.

Iti raspund la ce nu e in manual. Nu-ti fa griji de folosirea excesiva HDC pt. ca n-ai unde sa gasesti pante atat de lungi si de abrupte incat sa intervina continuu pentru lungi perioade de timp. Teoretic nu se strica nimic oricum.

Gasesti AICI sectiunile de citit din manual in caz ca n-ai facut-o.

Link spre comentariu

stiu fender ca manualul e foarte explicit , insa al meu e in nemteste , si nu stiu pe nimeni care sa imi poata traduce , de aceea am cerut ajutorul si cunoscatorilor , findca poate imi pot explica mai bine decat ce e scris in carte

Never stop exploring
Link spre comentariu

Daca butonul respectiv este pentru HDC(Hill descent control) ceea ce am si eu la Discovery2 (in bord) rolul lui este sa te ajute sa cobori pante alunecoase, cu ghetus, cu noroi, si in special cind ai aderenta nasoala;el actioneaza automat asupra frinelor(poti auzi un ciriit cind actioneaza), fara a-ti lasa posibilitatea ca actionind frina sa blochezi rotile si sa te duci in sant.Din cite am inteles se recomanda si cind ai ceva remorca grea si cobori o panta, dar retine ca-ti asigura o viteza foarte scazuta si n-are legatura prea mare cu roti suspendate si altele;chestia aia cu blocarea diferentialului e pentru "baietii mari " si nu stiu daca e pe Freelander.

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

mersi flay , deasta am intrebat cum sta treaba cu blocarea rotiilor , ca sa nu aflu asta cand risc sa raman suspendat :P , sa stiu , iese sau nu din rahat daca o bag:).......

Never stop exploring
Link spre comentariu

Salut,

Am folosit HDC pe la mine pe la servici cand ma duceam la casa pompe, este o panta mai accentuata, am vrut sa vad cum functioneaza.

dupa ce il cuplezi, in treapta 1 masina merge "singura" si auzi niste "troznete" pe la roti, nu te speria e abs-ul care le brlcheaza alternativ..vietzaza maxima pe care o poti atinge este cam 6 km pe ora, destul de plictisitor

Asa cum spune Fly il folosesti pe gheata, umed, lut, functioneaza si in marsarier

Un sfat cu freelanderul, ai grija de el si nu folosi decat la mare nevoie marsarierul in panta , in urcare, eu am scos fum din ambreiaj, de asemenea daca ai remorca evita sa dai inapoi.

Bafta

Land ROver Freelander 2002 Td4 2,0
Link spre comentariu

bun sfat , mersi , ,ma intereseaza cum lucreaza rotiile in momentul in care e cuplat hdc , calculatorul ii da comada alternativ la fiecare roata care are aderenta ? se blocheaza diferentialul si treg toate 4 roti?...si pe langa asta , in diferential trebuie completat cu ulei din cand in cand? dupa ce imi dau seama? la fel si cu cutia , precizez ca masina e luata din germania de 3 luni si are 90.000 km

Never stop exploring
Link spre comentariu

• 8 ani mai târziu...

Salut. Butonul galben de pe schimbator este un simplu intrerupator care activeaza controlul la coborare. Functia HDC este activa numai in viteza 1 si marsarriere si te lasa sa mergi cu viteza de maxim 9 km/h .

Link spre comentariu

:grin: se pare ca nu s-a lamurit in totalitate totusi ca e vorba de 9.6km/h care e redus la 7km/h pe "rough terrain" respectiv crescut la 12km/h la rece in viteza 1 si 6.5 -7km/h in marsarrier :wink:

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare