avolocaru Postat Decembrie 18, 2008 Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Desigur ca mai toti cei care isi cumpara masini de teren si mai ales cei care abia incep sa guste din drogul offroad-erilor isi pun prima lor intrebare "Da io cum mai inalt masina? ...". Cei mai batrani vor raspunde simplu "Pai ii bagi kit de bodylift sau niste bucse". Normal ca incepatorul cauta mai ieftin daca se poate. Cineva ii sopteste la ureche sa mearga la un strungar, dar surpriza, strungarul se scarpina dupa ureche, se uita prin dulapurile ruginite si ii explica incepatrorului ca nu are de unde sa faca rost de bara de aluminiu cu diametrul de 50 mm si cel putin 50 cm lungime, sa zicem pt un Nissan Patrol lung unde sunt necesare 10 bucse de 5 cm, despre alte materiale gen teflon nici nu mai incape vorba. Si pentru ca m-am aflat si eu intr-o situatie asemanatoare iata ce am facut: 1 am stabilit cu cati cm doresc sa ridic caroseria de pe sasiu, am stabilit 5cm; 2 am comandat la un "magazin de suruburi" 100 de saibe cu diametrul exterior de aprox. 80mm si diametrul interior de 26; 3 am cumparat 2 bandouri din acele pentru protectia camerei din rotile camioanelor, intr-un final am mai avut nevoie de 2 buc; 4 am desenat pe cele 4 bandouri 100 de discuri identice cu sibele cumparate; 5 am decupat cele 100 de saibe de cauciuc; 6 am polizat usor suprafetele discurilor de cauciuc; 7 avand in vedere ca am dorit sa inalt masina cu 5cm si caroseria se sprijinea deja pe niste bucse de aproximativ 3.5cm, am stabilit ca inaltimea totala a bucselor trebuie sa fie de aprox. 8,5cm, prin eliminarea bucselor originale. 8 daca bandoul de cauciuc are aproximativ 5mm si saibele 5mm => ca sunt necesare 8 saibe de metal si 9 saibe de cauciuc. 9 pe un perete de lemn am batut 9 cuie, entru un montaj mai rapid; 10se iau seturi de cate 9 saibe de cauciuc se ung cu prelandez pe ambele fete mai putin prima si ultima saiba care se ung pe o singura fata; 11 se asteapta aprog 15 min; 12 folosind un surub potrivit se strang 8 saibe de metal cu cele 9 saibe de cauciuc 13 dupa terminarea bucselor se polizeaza cauciucul in exces, mai exact cauciucul care iese dintre saibe; 14 avand in vedere ca gaura bucsei este cu mult mai larga decat surubul folosit la prinderea caroseriei de sasiu, se introduce in gaura un segment de furtun care va centra bucsa pe surub. 15 se monteaza bucsele pe masina. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mackie Postat Decembrie 18, 2008 Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Re: Body lift misto idee, dar ai ceva de lucru. nu ai ceva poze cu "bucsa" gata? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 18, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Re: Body lift si inca o poza cu rezultatul final. Am scris ceva in graba, am sa fac si o pagina ceva mai detailata imediat ce am timp. Am muncit cam o zi la bucse am cheltuit cam 250 RON pe cele 100 de saibe de metal din care am ramas cu 10 si o bucsa test, bandourile m-au costat 40 Ron pe bucata parca. total 410 RON. Eu zic ca merita efortul mai ales ca in momentul in care te hotarasti sa o mai ridici x cm practic nu pierzi nimic, doar mai lipesti cateva saibe. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Dogy Postat Decembrie 18, 2008 Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Re: Body lift 410 RON????Pai sa stii ca la strungar era foarte scump...150-200Ron si nu mai transpirai o zi intreaga. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gnok Postat Decembrie 18, 2008 Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Re: Body lift cam 200 lei costa distantierele facute din teflon la un strungar...personal am dat 110 lei pe 4 bucse + ceva surubaraie la tiranti...oricum bravos de idee si rabdarea de a o pune in practica :h5 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dream_car Postat Decembrie 18, 2008 Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Re: Body lift 410 RON????Pai sa stii ca la strungar era foarte scump...150-200Ron si nu mai transpirai o zi intreaga. si cum ramane cu satisfactia lucrului facut cu mana ta???eu fac pariu ca avocolaru nu ar vinde bodyliftul ala cu 800 ron,pt ca pe langa efort a pus sigur si suflet. parerea mea... o gramada mare mare de fier vechi si un samurai verde...... Viata s-ar putea sa nu fie petrecerea pe care ai sperat-o,dar daca tot suntem aici,sa dansam..... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 18, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2008 Re: Body lift Probabil ca un strungar care iti fura materialul dintr-o fabrica, in rest nu cred ca te incadrezi la pret. 2 saibele mele sunt de 80 mm in diametru, deci sunt mai bune decat cele de 50, bara de Al cu diam. de 80 cred ca este si mai greu de gasit. 3 bucsele fabricate de mine sunt unitare, adica nu se pun peste cele vechi => calitate superioara. 4 cauciucul dintre saibele metalice ofera o mica elasticitate => inca o bila alba. Sunt pareri personale. Asa si nu in ultimul rand sunt home-made, sunt facute din placerea de a surubari. Cei pasionati de surubareala inteleg la ce ma refer. Asa si inca ceva: pt Nissan Patrol lung sunt necesare 10 bucse Multumesc "dream_car", ai inteles ideea. cat despre bani... daca vroiam sa catig ceva nu-mi prezentam ideea in amanunt. Probabil ca in anumite zone strungarii mai au acces la diferite materiale. Pe la noi s-a cam dat tot ce era de dat. Fabricile de profil au fost falimentate si vandute la fier vechi etc... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
yo2bt Postat Decembrie 19, 2008 Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift Felicitari pentru rabdare si pentru munca, dar eu cred ca ce ai facut nu e deloc ok. Bucele care leaga caroseria de sasiu sunt extrem de importante si de solicitate radial (franari, accelerari). La un GR lung caroseria este foarte grea. Nu trebuia sa renunti la distantierele originale, care sunt foarte rezistente si bine gandite. Sub ele trebuie puse bucsele de inaltarel. Furtunul pe care l-ai pus ca umplutura in interiorul "bucselor" nu va rezista mult timp. Eu, sincer, n-as avea curajul sa umblu cu asa ceva. Cu bani mai putini, puteai face treaba mult mi buna. Un metru de duramit cu diametru de 80mm costa aprox 250 lei. Cel mai scump strungar nu ti-ar fi luat mai mult de 30 de lei sa-ti debiteze si sa-ti gaureasca bara. In Arad sunt 4 Y60 lungi, si toti am facut body lift de 40mm din duramit pe care le-am strans cu suruburi M12 prin gaura de 12mm. parera mea... 73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi ORCA - Off Road Club Arad Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 19, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift Felicitari pentru rabdare si pentru munca, dar eu cred ca ce ai facut nu e deloc ok. Bucele care leaga caroseria de sasiu sunt extrem de importante si de solicitate radial (franari, accelerari). La un GR lung caroseria este foarte grea. Nu trebuia sa renunti la distantierele originale, care sunt foarte rezistente si bine gandite. Sub ele trebuie puse bucsele de inaltarel. Furtunul pe care l-ai pus ca umplutura in interiorul "bucselor" nu va rezista mult timp. Eu, sincer, n-as avea curajul sa umblu cu asa ceva. Cu bani mai putini, puteai face treaba mult mi buna. Un metru de duramit cu diametru de 80mm costa aprox 250 lei. Cel mai scump strungar nu ti-ar fi luat mai mult de 30 de lei sa-ti debiteze si sa-ti gaureasca bara. In Arad sunt 4 Y60 lungi, si toti am facut body lift de 40mm din duramit pe care le-am strans cu suruburi M12 prin gaura de 12mm. parera mea... Cred ca gresesti, bucsele din duramit sunt rigide => caroseria aluneca pe bucse solicitand suruburile la forte de forfecare, in cazul bucselor din saibe acestea se flexeaza usor => micsorarea fortelor de forfecare si cresterea celor axiale. Te asigur ca un surub rezista la forte axiale mult mai mari coparativ cu cele de forfecare. Desigur miscarea este mult mai complexa, intervin si momente de torsiune.Cat despre faptul ca diametrul interior este ceva mai mare decat cel al surubului te asigur ca este extrem de benfic, am sa fac un desen explicativ si cred ca vei fi de acord cu mine. Apoi nu uita ca majoritatea cladirilor moderne cu importanta ridicata si plasate in zone seismice se aseaza pe stalpi formati din discuri de metal intre care sunt discuri de cauciuc. Personal cred ca in toata povestea asta cel mai important este surubul. Constructia bucselor este mai putin importanta. La mine in Vaslui duramitul este un material inexistent, la un moment dat ma gandeam sa le fac chiar si din lemn. Mai sus eu am descris modul de constructie al bucselor, montajul lor este altceva, sunt si aici cateva aspecte foarte importante dar pe care nu am avut timp sa le explic intrucat trebuie sa fac cateva desene si nu am avut timp. Cat despre timp... reparatiile pe care le-am facut la puntea fata au durat vreo 6 luni :ha: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Decembrie 19, 2008 Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift cu totii gresim eu personal am bagat in primul aro 10 vreo 2000 euro pe diferite "imbunatatiri" care pana la urma sau dovedit un real pericol cred ca ai gresit... destul de grav inca daca vrei sa recunosti, bine, daca nu, asta e pt cultura generala un surub, indiferent care e el, va rezista la o forta de forfecare mult mai mare decat la indoire, CARE CRESTE IN FUNCTIE DE LUNGIMEA SURUBULUI astfel , un surub de 12 mm gorosime si 140 mm lungime, SE VA INDOI MAI USOR DECAT SE VA FORFECA asta e si ideea, oricum cresti lungimea surubului, deci macar sa nu apara asupra surubului forte mai mari sau diferite fata de cel original CARE A FOST GANDIT SA REZISTE ASA daca pui bucse de aluminiu, duramit, fier etc, forta asupra surubului va fi de forfecare in plus, am schimbat suruburile originale de 10mm cu altele de 12 mm (desigur, mai lungi) si cu rezistenta de 10.9, si sunt sigur ca ansamblul (duramid+suruburi+bucsa originala) este cel putin la fel de rezistent ca si originalul la tine, nu sunt deloc sigur ca rezista nu e o problema mare ca nu vrei sa intelegi aceste principii simple de mecanica, problema e ca vad altii si poate o iau de buna si ne trezim ca mor oameni forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 19, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift cu totii gresim eu personal am bagat in primul aro 10 vreo 2000 euro pe diferite "imbunatatiri" care pana la urma sau dovedit un real pericol cred ca ai gresit... destul de grav inca daca vrei sa recunosti, bine, daca nu, asta e pt cultura generala un surub, indiferent care e el, va rezista la o forta de forfecare mult mai mare decat la indoire, CARE CRESTE IN FUNCTIE DE LUNGIMEA SURUBULUI astfel , un surub de 12 mm gorosime si 140 mm lungime, SE VA INDOI MAI USOR DECAT SE VA FORFECA asta e si ideea, oricum cresti lungimea surubului, deci macar sa nu apara asupra surubului forte mai mari sau diferite fata de cel original CARE A FOST GANDIT SA REZISTE ASA daca pui bucse de aluminiu, duramit, fier etc, forta asupra surubului va fi de forfecare in plus, am schimbat suruburile originale de 10mm cu altele de 12 mm (desigur, mai lungi) si cu rezistenta de 10.9, si sunt sigur ca ansamblul (duramid+suruburi+bucsa originala) este cel putin la fel de rezistent ca si originalul la tine, nu sunt deloc sigur ca rezista nu e o problema mare ca nu vrei sa intelegi aceste principii simple de mecanica, problema e ca vad altii si poate o iau de buna si ne trezim ca mor oameni Sa stii ca sunt foarte responsabil, bucsele mele sunt studiate, cauciucul dintre saibele metalice este dur si cand spun ca se flexeaza nu inseamna ca se indoaie precum un baston de cauciuc. Probabil se comprima mai putin de un milimetru. Caroseria se fixeaza de sasiu si prin intermediul unei agatatori care este independenta de aceste bucse, deci chiar in situatia in care cedeaza toate suruburile caroseria nu se desprinde de pe sasiu. Am sa fac o pagina cu explicatii suplimentare, mai mult am sa incerc sa fac si niste calcule sa vedem ce rezulta. Apropo cati dintre cei care sunt inscrisi pe acest forum au renuntat la bara stabilizatoare spate? Oare o asemnea decizie nu este un pericol pt cei din jur? Deci este absolut evident ca in urma anumitor modificari pe care le facem masinilor noastrea trebuie sa ne adaptam si stilul de condus astfel incat sa nu devenim un pericol pentru societate. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dalmatianul Postat Decembrie 19, 2008 Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift defapt pericolul ne paste pretutindeni am urmarit aceste discutii eu cred ca nu va ceda pt ca saibele sunt foarte bine comprimate eventual eu puneam un cauciu ceva de genul cel de la benzile transportoare care are si insertie intradevar ca acel cauciuc poate cedeaza mai mult datorita grosimii sar cel putin le puneam la capatul distantierelor sa mai atenuieze din soc ,si cred ca parerilor sunt impartite noi facem modificari la masini dar eu cred ca ele au fost bine gindite si studiate indelung de producatori si parerea mea este ca la orice modificare pe care o facem cu bune sau rele exista un risc nu neaparat sa cedeze piesa pe care o inlocuic cit alte componente ,poate ca nu sunt in masura sa imi dau cu parerea dar sper ca nu am suparat pe nimeni :h5 suzuki samurai 92 golf plus cross 08 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 19, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift defapt pericolul ne paste pretutindeni am urmarit aceste discutii eu cred ca nu va ceda pt ca saibele sunt foarte bine comprimate eventual eu puneam un cauciu ceva de genul cel de la benzile transportoare care are si insertie intradevar ca acel cauciuc poate cedeaza mai mult datorita grosimii sar cel putin le puneam la capatul distantierelor sa mai atenuieze din soc ,si cred ca parerilor sunt impartite noi facem modificari la masini dar eu cred ca ele au fost bine gindite si studiate indelung de producatori si parerea mea este ca la orice modificare pe care o facem cu bune sau rele exista un risc nu neaparat sa cedeze piesa pe care o inlocuic cit alte componente ,poate ca nu sunt in masura sa imi dau cu parerea dar sper ca nu am suparat pe nimeni :h5 Exact, initial m-am gandid sa pun un cauciuc cu insertire, dar dupa ce am studiat nitel problema am ajuns la concluzia ca cel cu insertie este foarte putin rezistent sa strivire, se desprind straturile la nivelul insertiei. Apropo de responsabilitati cred ca toti cei care facem modificari avem datoria sa verificam periodic aceste modificari. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dalmatianul Postat Decembrie 19, 2008 Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift sunt niste tampoane de cauciuc care se folosesc la prese hidraulice mi-e un strungar mi-a facut bucsi pt foile de arc la samurai din acest cauciuc si este foarte rezistent are o elasticitate iesita din comun si sunt foarte bune si pt distantiere sau ar mai fi o solutie si din cauciucul de la senila de tanc dar acel cauciuc are duritate mai mare si in timp crapa cel putin asa mi-a spus meseriasul se ocupa numai de reconditionat pivoti si bielete. suzuki samurai 92 golf plus cross 08 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 19, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift sunt niste tampoane de cauciuc care se folosesc la prese hidraulice mi-e un strungar mi-a facut bucsi pt foile de arc la samurai din acest cauciuc si este foarte rezistent are o elasticitate iesita din comun si sunt foarte bune si pt distantiere sau ar mai fi o solutie si din cauciucul de la senila de tanc dar acel cauciuc are duritate mai mare si in timp crapa cel putin asa mi-a spus meseriasul se ocupa numai de reconditionat pivoti si bielete. Pai asa ajungem la discutia de mai sus, si anume ca surubul se indoaie. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dalmatianul Postat Decembrie 19, 2008 Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift da ai dreptate asa este numai ca eu ma gindeam la cauciucul dintre distantier si caroserie si la un maxim 5 mm sau poate mai putin cu scuzele de rigoare :h5 suzuki samurai 92 golf plus cross 08 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Decembrie 19, 2008 Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift @avolocaru interesanta cale ai ales. Sper ca masina aia e doar pentru padure. Nu ma intelege gresit, de felul meu sunt deschis tuturor experimentelor, insa, eu as fi incercat sa 'distrug' vreo 2 bucse dealea pe o presa inainte si sa fac o comparatie cu cele originale. Faza aia cu cladirile nu se poate compara cu ce ai facut tu acolo. Aia e din alt film. Incearca sa prinzi o gaina (fara gluma) si misca-i spatele stinga-dreapta. Ai sa vezi ca pozitia capului nu se schimba nici un micron. Ceea ce 'face' gitul gainii incearca sa reproduca constructorii, si anume, 'ruperea' momentului sau cel putin intirziierea transmiterii miscariilor fundatiiei la etajele superioare. La masina, ansamblul sasiu caroserie, este proiectat sa miste fata de punti prin intermediul telescoapelor si a arcurilor. Daca mai adaugi inca un element care sa flexeze, ai sa te alegi cu o barca. Acum 2 saptamini, am rupt un telescop pe fata. Orice denivelare, era preluata de motor si incepea o flexare pe diagonala fata dreapta, stinga spate de parca eram pe valuri. Daca tu mai adaugi inca 4 puncte care-i va permite masinii sa flexeze ... o sa te alegi cu rau de mare in masina. Parerea mea. Ne-ai spus cit are gaura interioara a saibelor, dar diametrul surubului de cit e??? Bafta mare I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Decembrie 19, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2008 Re: Body lift @avolocaru interesanta cale ai ales. Sper ca masina aia e doar pentru padure. Nu ma intelege gresit, de felul meu sunt deschis tuturor experimentelor, insa, eu as fi incercat sa 'distrug' vreo 2 bucse dealea pe o presa inainte si sa fac o comparatie cu cele originale. Faza aia cu cladirile nu se poate compara cu ce ai facut tu acolo. Aia e din alt film. Incearca sa prinzi o gaina (fara gluma) si misca-i spatele stinga-dreapta. Ai sa vezi ca pozitia capului nu se schimba nici un micron. Ceea ce 'face' gitul gainii incearca sa reproduca constructorii, si anume, 'ruperea' momentului sau cel putin intirziierea transmiterii miscariilor fundatiiei la etajele superioare. La masina, ansamblul sasiu caroserie, este proiectat sa miste fata de punti prin intermediul telescoapelor si a arcurilor. Daca mai adaugi inca un element care sa flexeze, ai sa te alegi cu o barca. Acum 2 saptamini, am rupt un telescop pe fata. Orice denivelare, era preluata de motor si incepea o flexare pe diagonala fata dreapta, stinga spate de parca eram pe valuri. Daca tu mai adaugi inca 4 puncte care-i va permite masinii sa flexeze ... o sa te alegi cu rau de mare in masina. Parerea mea. Ne-ai spus cit are gaura interioara a saibelor, dar diametrul surubului de cit e??? Bafta mare Dragi prieteni, in primul rand mie imi pare foarte bine ca sunt pareri pro si contra pentru ca numai asa se pot imbunatati toate prostioarele pe care la facem. Acum, nu ati inteles cum sta treaba, bucsele pe care le-am facut sunt foarte rigide, eu vorbesc de niste comprimari foarte mici. Bucsele originale sunt mai moi decat cele facute de mine si cu suprafata de contact mult mai mica. Eu faceam o comparatie cu o bucsa de metal plin la care comprimarea este 0. Prezoanele sunt de majorate la 12 iar gaura interioara este de 22 la bucsa , saiba are gaura de 26 dar se mai micsoreaza dupa lipirea celor de cauciuc. Deocamdat nu am sa incarc masina foarte mult. Am sa caut niste prezoane potrivite si de clasa superioara. Daca vrei sa pui bucsele originale peste cele cu care faci inaltarea caroseriei nu este chiar asa simplu. Au o constructie ceva mai speciala si din cate am incercat eu nu se poate face o majorare a surubului. Daca te uiti putin ai sa vezi ca saibele de cauciuc sunt 9 iar cele de metal sunt 8, deci bucsa are la ambele capete saibe de cauciuc => contactul dintre caroserie bucsa si sasiu se face printr-o suprafata de cauciuc. (pt dalmatianul) P.S. Am incercat sa strivesc o bucsa cu un cric hidraulic de 20t si mi s-au parut foarte rezistente. am sa incerc sa vad sa gasesc o presa si sa fac un filmulet. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate