Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Grup 4,3

nivaforever

Postări Recomandate

Salutare si LA MULTI ANI TUTUROR!

O intrebare pentru cei care au folosit grupuri de 4,3. Ce probleme a-ti avut cu ele? Ce anume a cedat? Cum se comporta masina on si off road cu ele? Care sunt diferentele de dinamica fata de cele standard de 3,9? Cum se reflecta aceasta schimbare in dinamica masinii si in consumul de combustibil? Cum se comporta planetarele fata/spate?

cind o sa fiu mare.....o sa-mi iau tot niva
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Grup 4,3

La mine s-au comportat bine si au muncit cu spor (pana cand au cedat).

Vezi ca orice modificare in lantul cinematic induce tensiuni suplimentare.

De ex: modificarea grupurilor de la 3,9 la 4,3 in conditiile mentinerii acelorasi planetare, plus schimbarea coeficientului de forfecare (din modificarea anvelopelor atat ca diametru cat si ca profil) va duce cel mai probabil la oboseala materialului la planetara si ruperea acestora.

Daca pastrezi anvelopele originale si schimbi doar grupurile posibil ca surprizele de acest gen sa apara mult mai tarziu.

Nu uita ca orice rupere de dinte (din pinion sau coroana) in carcasa diferential fata (care e de aluminiu) duce la spargerea/strapungerea acesteia iar ruperea are originea in efortul suplimentar impus de grupuri de forta sau roti mai mari.

Rusnacu' a facut masina asta la economie, cati bani dai atata face (6000 euro cip).

Un tip care se dadea cu mult inaintea mea in off (Dan Ionescu-Sixt Service) si care are/avea o Niva preparata inclusiv cu roll-cage zicea ca nu e bine sa modifici extensiv masina ca nu tine.

Si la mine a fost la fel. S-a rupt repede si am bagat la bani in piese ca-mi luam toyo sau G sau altceva de banii aia.

Deci daca schimbi doar grupurile si pui anvelope cu coeficient apropiat de cele Vampire recomandate de fabricant cred ca o sa ai drumuri lungi si vesele fara incidente.

Daca modifici mai mult e posibil sa auzi la un moment dat o bubuitura (eu am auzit-o in oras la Unirea) cand esti la dreaq in calti pe munte si descoperi ca adio punte fata.

Acu' nu e nici o problema, eu am urcat un rau de noroi la Musaios Buzau numai cu puntea spate si asta fara sa stiu - doar se auzea un boncanit pe fata dreapta dar cu anvelope profil Simex (Ziarelli). Daca crapa puntea si ai anvelope de kkt, e posibil sa ai nevoie de un cal si un lant sau un TAF si un lant.

Oricum eu zic ca lantul sa-l ai la tine.

Succes la modificari.

ex-Lada Niva 1.6 (decent bitch!) , ex-Suzuki SJ 410 i' 92 (old bitch)

Suzuki Samurai 1.3i 2002 ( my bitch -whoa ! )

Link spre comentariu

Re: Grup 4,3

Este logic ca, atunci cind modifici un element al lantului cinematic trebuie sa le "intervii" si asupra celorlalte. Pe linga grupuri vreau sa schimb ambreiajul, planetarele fata/spate, crucile cardanice si arborii cardanici. Cit despre pneuri, nu intentionez sa folosesc profile speciale pentru extrem, nu am de gind sa fac asa ceva cu masina. Ma intereseaza cel mult 215, de preferat ar fi 205 cu balonul mai mare. Este de ajuns pentru drumuri forestiere. Momentan folosesc cauciucurile rusesti pentru teren si sunt multumit de ele. Piese intentionez sa achizitionez de la unguri sau de la bulgari. Am luat piese de la Fiodor dar m-am lecuit, sunt sub orice critica. M-ar interesa cum s-a modificat dinamica masinii pe sosea cu grupurile de 4,3. Sunt diferente sesizabile, sau nu?

cind o sa fiu mare.....o sa-mi iau tot niva
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare