Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Fieratanii: ce trebuie facut pt. a le refolosi?

Postări Recomandate

Am o maceta pe care n-o folosesc (are varful curbat in jos, e probabil pt. gradinarit..) si inanite s-o arunc m-am gandit ca poate primesc niscaiva sfaturi de ce si cum sa fac sa-i curbez varful si s-o calesc...

:roll:

Dar habar n-am de procese de calire (temperatura,timp,racire), asa ca orice sfat e binevenit

Multumesc anticipat!

JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 TD '03

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Fieratanii: ce trebuie facut pt. a le refolosi?

in primul rand de ce crezi ca ar trebui calita?

e cumva decalita, a fost lasata in foc sau ceva de acest gen?

calirea e un proces usor daca stii compozitia materialului si f dificil (de fapt la noroc) daca nu o cunosti

in principiu, la calire, carbonul isi schimba structura si devine mult mai dur

asta presupune obilgativitatea ca in otel sa fie carbon

de asemenea, procesul este reversibil, dar de f putine ori, adica dupa 2, maxim 3 caliri si decaliri, carbonul isi pierde calitatile de transformare

preferabil sa se faca o singura data clirea, apoi trebuie facuta revenirea pentru ca otelul sa nu fie prea dur

un exemplul e fonta, un aliaj de fier cu carbon f mult care odata calit este f casant

am oteluri care se calesc la 870-900 grade (la galben-rosiatic) in apa sau ulei si se face revenirea la 200-270 grade

am alte oteluri (cele cu pulbere metalurgia) care se calesc prin incalzire la minim 7 maxim 12 minute la 1060 grade cu racire in aer si revenirea se face cel putin 30 minute la 670 grade

deci...va dati seama ce diferente mari si ce tehnologii exacte

daca vrei sa incerci si sa experimentezi, fa un foc cu carbuni, pregateste o pompa de saltele (debit mare de aer) si cand sunt aprinsi carbunii, pune otelul si sufla pana metalul devine rosu- galben

trebuie dus la temperatura critica

aceasta temperatura critica este depasita cand otelul ISI PIERDE CALITATILE MAGNETICE deci poti pune magnetulpe el, nu il va mai atrage

apoi il racesti brusc in apa sau ulei (preferabil ulei)

revenirea o faci cel mai bine intr-un cuptor de aragaz cu plita electrica si afizaj de termometru, il incalzesti la 250-300 grade o singura data, adica il incalzesti pana ajunge la acea temperatura si apoi stingi rezistenta si deschizi cuptorul lasandul sa se raceasca incet la temperatura camerei

apoi incearca sa vezi cum e taisul, ar trebui sa nu prinda pila pe el, sau sa prinda f putin

bafta

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Multumesc, Soimu, de sfaturi, am sa incerc (cum o fi norocu..) daca nu iasa ce-am avut si ce-am pierdut! :h5

In ceea ce priveste decalirea, maceta acuma nu-i decalita dar dupa ce o sa-i tai varfu' se va decali, nu-i asa?

M-am gandit sa-i tai ciocu' ala cu flexu si-apoi sa-i dau la polizor pana reusesc cat de cat sa-i dau curbura in sus,

s-ar putea face in alt fel?

Link spre comentariu

in primul rand am impresia ca ai un tip de lama care e traditionala europeana, si se folosea la padure

asa cum e traditionala macheta in america de sud, paranga in noua zeelanda, etc, europenii au avut o lama scurta (25-35 cm), groasa si cu un cioc mic in jos

era facuta special asa sa nu scape crengile

atentie, asa e facuta si "macheta" fiskars... nu intamplator

eu am luat o scula deasta f veche de la obor si am reconditionato urmand sa ii fac loc in masina langa toporul suedez...

nu te gandi sa o faci altfel de cum e, pt ca asa e mult mai buna

daca vrei sa o strici neaparat, NU O LUA CU FLEXUL, poti sa o iei fie la tocila cu piatra uda, fie cu smirghel (poti si cu dinala mic de mana) si sa nu o lasi sa se incalzeasca peste 160 grade...practic sa nu se incalzeazsca aproape deloc

iei 5 sec, o bagi in apa (daca poti cu ghiata), si tot asa, din aproape in aproape, si cu ascutirea la fel

daca trebuie sa o faci la polizor, sa fie cu turatie cat mai mica si sa o uzi si mai des... si sa o lasi mai mult in apa

da ca s-a albastrit, aclo materialul e ars, va trebui sa il racesti si SI MAI INCET sa il polizezi pana iei jos toata portiunea respectiva

dar eu zic sa o cureti si sa o ascuti si va fi perfecta

eventual o coada mai lunga

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Inca o data multumesc pt. sfaturi, am inteles si-am sa incerc asa cum mi-ai spus.

In ceea ce priveste forma, atasez o poza (ar fi trebuit s-o fac din prima..) si mi se pare incomoda la folosit, mai ales cand imi aranjez locul la pescuit pe malul raului, mi-ar folosi fara ciocul ala pt. a o folosi la taiatul crengilor si buruienilor de la radacina..

SANY0188 (WinCE).JPG[/attachment:1qwwmw3t]

Link spre comentariu

iti trimit o macheta braziliana cu lama lunga la schimb daca doresti

poate te incurca la vegetatie, dar cand trebuie sa tai ceva crengi cu spini ... o sa vezi ca e un avantaj

eu zic sa nu o strici pt ca arata super

daca vrei altceva, hai ca facem un schimb

Link spre comentariu

Bucuros dar sa stii ca nu-i cine stie ce de capul ei, am luat-o dintr-un supermercato din Italia la reduceri...

Oricum daca crezi ca ti-ar putea fi utila si ai ceva fara ciocu' ala de dat la schimb , eu sunt de acord.

Sau si mai bine, in cursul lunii februarie am sa trec prin Arad si-am sa te caut, am un pitic pe creier (de cand am vazut cutitele tale) care ma tropoteste pe circumvalatiuni sa-mi cumpar si eu unul

:twisted:

Deci daca-mi dai nr.tau de tel, al meu e 0731925141

:h5

Link spre comentariu

te-am sunat, e inchis telefonul...ai mesagerie

oricum, te astept prin arad si facem schimbul

despre cutit... hai si ne vorbim :x

Link spre comentariu

rezolvata problema cu telefonu,

si-acum intrebare pt. Soimu: mai ai din otelul ala japonez cu nu stiu cate straturi? :grin:

Te rog sa-mi dai un e-mail cu ceva poze (daca ai) despre cum iasa un cutit din otelul japonez, pret, avans etc.

Timpul de livrare am inteles 30-40 zile...ar fi la fix

e-mailul meu: sorindodon@yahoo.it

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare