Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Principiul de functionare al intercoolerului?

Vali alias Babu

Postări Recomandate

Re: Principiul de functionare al intercoolerului?

hem tata esti dator ce sa zic, sincer preferam sa piarda drujba ca el dadea 5 navete, dar ne multumim si cu cea promisa de tina :ha: :x

Tata! :x :x asa cum am zis ,o dau lada, dar am impresia ca si Drujba trebe sa dea ceva ca nu e dupa filtru :P

Fliper -KDJ 90 cu peste 200 de caluti:old
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

hem tata esti dator ce sa zic, sincer preferam sa piarda drujba ca el dadea 5 navete, dar ne multumim si cu cea promisa de tina :ha: :x

Tata! :x :x asa cum am zis ,o dau lada, dar am impresia ca si Drujba trebe sa dea ceva ca nu e dupa filtru :P

Link spre comentariu

Subscriu,eram de fata...concluzia este ca nici unul nu a stiut sa explice acest principiu,asa ca fiecare cate o lada de bere ca sa fie bine,si vin si eu cu o lada :h5 :x

Toyota LandCruiser120

kamikaze offroad team

Link spre comentariu

:p :uameni :ypu :ypu :ypu bem GRARIS marti......... :1

Vali, dar fi atent ce nu mai poti ti se pune in buzunare, dar fara recipient

:ha: :banana

Link spre comentariu

s-a facut, lucrez dupa amiaza asa ca pana dimineata cred ca pot s-o beau toata

ps; si alfonso trebuie sa dea una bucata lada ca nici el nu a nimerit-o :ha:

multam fain miron,de ajutor :h5

KAMIKAZE TEAM

http://www.kamikazeteam.ro

Link spre comentariu

Stiu ca sa explicat de n ori dar...

Intercoolerul are rolul de a raci aerul care iese din turbosuflanta care are aproximativ 150 de grade celsius pentru ca daca aerul cu cat este mai rece cu atat mai multa cantitate intra in cilindri si ajuta la ardere mai buna .Dupa cum stim ardere nu exista fara aer.

Link spre comentariu

s-a facut, lucrez dupa amiaza asa ca pana dimineata cred ca pot s-o beau toata

ps; si alfonso trebuie sa dea una bucata lada ca nici el nu a nimerit-o :ha:

multam fain miron,de ajutor :h5[/quote:1fjmq03d]

Dar... am nimerit... numai ca nu vorbesc romaneste ca lumea :P urmatorea data vin cu traducator :ha: :ha: :ha:

Oricum mai vine si de la mine :x :x asa ca inca nu am invatat romana bine :sr

Open mind for a diferent view.... and nothing else matters
Link spre comentariu

Vizitator diesel4x4

E nevoie de racirea aerului care intra in motor : 1) aerul rece este mai dens ,contine mai mult oxigen. 2) azotul din aer ajuta la racirea motorului.Pentru marirea eficacitati turbinei si reducerea dimensiunilor radiatorului de aer ,s-ar putea raci turbina cu lichidul de racire al motorului,dar asta e doar o supozitie de a mea,nu pot sa cred,ca nu s-au gandit ingineri din cercetare auto la asta si probabil nu merge.

Link spre comentariu

Vizitator victorr

diesel esti bun crezi ca uamenii astia au postat degeaba :P ,veizi la ce temperatura lucreaza lichidul de racire motor ?oare nui mai rece aerul de afara ? ca sa intelegi incearca sa te plimbi cu masina vara ziua si noaptea o sa veizi diferenta...

Link spre comentariu

E nevoie de racirea aerului care intra in motor : 1) aerul rece este mai dens ,contine mai mult oxigen. 2) azotul din aer ajuta la racirea motorului.Pentru marirea eficacitati turbinei si reducerea dimensiunilor radiatorului de aer ,s-ar putea raci turbina cu lichidul de racire al motorului,dar asta e doar o supozitie de a mea,nu pot sa cred,ca nu s-au gandit ingineri din cercetare auto la asta si probabil nu merge.

sa fii sigur ca s-au gindit...numai ca la iesirea din galeria de evacuare si intrarea in turbina gazele au o temperatura de aproximativ 300 grade celsius....inca nu s-a descoperit lichidul de racire care sa nu inghete la -50 si sa nu fiarba la 300.

ma intelegi ce spun?

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

@ diesel : exista fie turbine racite cu apa/ulei - in ideea prelungiri duratei de exploatare - , dar exista si racirea cu apa a inter/after coolerului,

@...boyz :fetele asta e; sunteti pe un forum public, ati initiat o discutie publica,participa cine vrea . In principiu asta ar trebui sa ajute ,in fapt...

Patrol GR 94, in continua evolutie
Link spre comentariu

.... 2) azotul din aer ajuta la racirea motorului.......

vrei sa ma luminezi un pic ca i-mi da cu zecimale la chestia asta , ori poate nu am baut destula cafea sa -mi agit neuroni

Link spre comentariu

S au gandit ba chiar de mult, masina mea (audi a4 1.8 turbo benzina) este una dintre masinile care beneficiaza de racire a turbinei atat cu ulei cat si cu apa , si a aerului comprimat prin intercooler , ai punctat bine :bravo

diesel esti bun crezi ca uamenii astia au postat degeaba :P ,veizi la ce temperatura lucreaza lichidul de racire motor ?oare nui mai rece aerul de afara ? ca sa intelegi incearca sa te plimbi cu masina vara ziua si noaptea o sa veizi diferenta...

Colegu o parte dintre ei chiar au postat degeaba in necunostinta de cauza la fel ca si tine, inainte sa arunci cu placinta :P in fata omului documenteaza te inainte, cu siguranta o fi mai rece aerul de afara decat lichidul de racire DAR lichidul de racire raceste mai intai turbina si scade si din temperatura aerului inainte sa ajunga in intercooler altfel facandu i sarcina mai usoara

E logic , cu cat e mai scazuta temperatura inainte de intercooler cu atat e mai scazuta si dupa el de aici si solutia cu racirea SI pe apa.

Link spre comentariu

Vizitator diesel4x4

Pentru domnul Gepeto:La oxidarea hidrocarburilor in agregate termice este nevoie de oxigen,aerul care este admis in camera de ardere contine :21% oxigen,78%azot,1% alte gaze.O mare parte din oxigen intra in reactie cu hidocarbura rezultind o reactie exoterma ,azotul care intra in sistem (78%) ajuta la racirea sistemului inainte de a fi evacuat impreuna cu celelalte gaze .Pentru a mari randamentul motoarelor termice fara a creste dimensiunea lor sa optat pentru sistemul de aer comprimat (turbo).Exista si alte sisteme dar sunt costisitoare de ex:admisie cu oxigen pur,peroxid de azot,etc.Bine-inteles ca discutia poate continua la nesfirsit,dar sper sa fi reusit sa imi reprezint punctul de vedere prin acesta explicatie macar de bun simt,asta nu inseamna ca doar punctul meu de vedere este corect. :hi

Link spre comentariu

Vizitator diesel4x4

pentru domnul Miron Sorin:Lichidul de racire de care vorbiti nu trebuie inventat ,el exista de cad pamantul,asta nu inseamna ca e recomandat sau ca e ieftin sa-l folosim mai ales ca are coeficient de dilatare foarte mare,iar dumneavoastra sunt sigur ca il vedeti zilnic dar nu v-ati gindit la acest aspect,el se numeste mercur si practic este un metal care trece in faza solida la exact -50grade celsius. :hi

Link spre comentariu

deja se discuta ...discutii...

cred ca s-a inteles de catre toata lumea ca orice motor functioneaza mai bine daca aerul din admisie este mai rece.....turbina ...mai ales in teren sau la drum lung ajunge la rosu....deci cu alte cuvinte frige....automat si aerul care trece prin ea ....se incalzeste.....semnificativ....deci....cineva s-a gandit ca acel aer trebuie racit.... asa a aparut ....intercooler-ul....sau cum am spus eu mai inainte.....racirea intermediara...ptr nivelul nostru ....eu cred ca e de ajuns....pana cand se va inventa turbina racita cu lichide exotice....ramanem fara petrol.....deci discutii inutile.....asa ca mai bine discutam si de altele....de exemplu....cum exploatam un motor diesel dotat cu turbina in offroad

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

salutare

ca nepriceput, intreb si eu:

exista ceva similar intercoolerului, care raceste uleiul de motor?

adica un fel de intercooler pentru ulei?

si ce beneficii aduce?

on topic:

prin intercooler trece aer "infestat" cu funingine/ulei din turbina?

ca furtunele de la intercoolerul meu sunt unsuroase si acoperite cu un fel de mazga de ulei...

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Citroen C25 Autorulota 1990

Link spre comentariu

@ BandiT

Exista radiatoare pentru uleiul din motor, precum si pentru uleiul dintr-o cutie automata.

Primul il am eu pe Cherokee-ul cu 2.1TD Renault, pe al doilea il am pe Firebird.

Intercoolerul fiind dupa turbina, mazga pe care o vezi pe furtune este o parte din uleiul de gresare din lagarele turbinei.

Cand aceste lagare se uzeaza, adica cu timpul si cu kilometrul, nu mai pot etansa 100%, iar ceea ce scapa din lagare ajunge in intercoler, si apoi in motor...

Si mai iese si fum in urma ta, daca e o situatie mai extrema...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

inca nu scoate fum, deci asta e bine!

cu ce m-ar ajuta un radiator de racire al uleiului?

se merita sa incerc sa pun unul?

sau stau linistit si-mi vad de treaba?

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Citroen C25 Autorulota 1990

Link spre comentariu

@ BandiT

Radiatorul pentru uleiul motorului va ajuta la:

- mentinerea uleiului in plaja ideala de temperatura unde acesta greseaza cel mai bine.

- daca nici uleiul nu e prea cald, nici motorul (apa) nu se incinge asa de repede sau de mult, deci, mai ales in cazul VM-ului tau, ajuta bine de tot.

Motoarele VM de 2.5TD sunt montate si pe ceva Alfa Romeo, si acolo au o flansa pe bloc de unde pleaca furtunele la radiatorul de ulei. Mentionez ca flansa este dotata cu termostat, pentru ca uleiul nu trebuie racit dacat cand e cald.

Ca idee, desi off-topic, un ulei prea gros (prea vascos sau rece) nu va ajunge (atat cat trebuie) in toate locurile mai ascunse unde este necesara ungerea, iar unul prea cald (fluid sau prea putin vascos) va tinde sa "rupa" filmul (pelicula) pe care aluneca piesele cara sunt in contact si ar trebui gresate corect.

Ai prins ideea ?

Stima,

Dragos.

Link spre comentariu

HEM, ai pierdut o lada cu bere,ce sa facem noi cu doua lazi, hai ca te ajut eu sa le cari pe toate patru si mai bem noi una de la tine daca nu ne ajung cele cinci. hi hi hi:x. Da-mi un bip cand vrei sa ne apucam de ele:wink:

Hyundai Galloper 2500 Intercooler SWB

Soricar 4x4 LWB ''Lache"

Link spre comentariu

Poate parea in plus comentariul meu, dar:

Turbina de care vorbiti voi se numeste turbocompresor (turbosuflanta). Este format din doua parti: turbina si compresorul. Folosesc de cele mai multe ori o carcasa comuna, care poate fi prevazuta si cu circuit de racire in unele cazuri.

Turbina are rolul de a recupera o parte din energia termica a gazelor arse si a o transforma in energie mecanica. Cedarea de energie duce si la o scadere a temperaturii post-turbo a gazelor de evacuare.

Compresorul foloseste energia recuperata de turbina si transmisa lui prin intermediul axului turbinei pentru marirea cantitatii de aer (oxigen in speta) admisa in cilindri. Asta se numeste supraalimentare si permite marirea performantelor motorului fara modificarea cilindreei/gabaritului.

Bineinteles, la cantitate mai mare de aer se consuma si mai mult combustibil pentru realizarea raportului stoichiometric de aprox 14,7:1 (la un MAI).

Aerul admis se incalzeste odata prin compresie, si a doua oara prin contact termic cu peretii turbocompresorului, care la randul lui preia si transfera caldura de la evacuare.

Ajungem acum la intercooler, care e un schimbator de caldura si poate fi aer/aer (foloseste aerul ca agent de racire) sau aer/lichid (foloseste lichid pentru racire - functioneaza invers radiatorului cu lichid: in loc de lichid prin el trece admisia de aer, iar la exterior circula lichid).

Rolul e de a raci aerul admis in cilindri pentru scaderea temperaturii de ardere si pentru o densitate mai mare a acestuia.

Intercooler-ul e situat intre compresor si galeria de admisie.

Unul din cei mai tari producatori de sisteme de racire aftermarket e Laminova:

http://www.laminova-online.se/Front/Page/Start.aspx

... BRAKES ARE FOR PUSSIES !..
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare