Berti Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Salutare colegi... asa ca la inceput de drum, vreau sa incep prima lucrare la atelajul meu. Avand jante de aliaj, primu lucru a fost sa caut niste jante de tabla, binenteles ca cele de Daihatsu se gasesc greu, asa ca am cumparat unele de ARO, dar sunt cam ruginite, asa ca as vrea sa la reconditionez. Normal ca solutia ideala ar fi sablarea si vopsirea in camp electrostatic, am intrebat si am aflat de la Max, ca operatiile asta ar costa cam 250 ron/set... problema-i de logistica. La mine in oras nu exista nici un atelier care sa faca operatiile necesare, deci trebuie sa le duc in Baia Mare, da asta implica timp si bani. Daca adun toate astea: 400 ron/set (jantele second) + 250 ron/set (sablat, vopsit) + benzina (drumuri de Baia Mare) + timp (nepretuit :T ) = 750-800 ron cu banii astia aproape ca-mi luam jante noi de ARO In situatia asta am luat decizia ca le reconditionez eu, si totodata e un exercitiu practic foarte bun pentru viitoarele reparatii. Acum am nevoie de ajutorul vostru: - Cu ce curat vopseau veche de pe jante? sculele mecanice imi sunt clare, perie sarma rotativa, perie sarma de mana, hartie de slefuit gr. 100-150. Oare exista vreun agent chimic care sa inlesneasca inlaturarea vopselei. Am intrebat in stanga si in dreapta, mi s-a recomand DECANOL? Ce face zeama asta? E buna de ceva? - Cu ce grunduiesc si vopsesc jantele?, puteti sa-mi recomandati un grund si o vopsea rezistenta pentru jante? Mentionez, ca dispun de tehnologia necesara pulverizarii, deci nu-mi recomdati Spray-uri. Orice alt sfat referitor la aceasta operatie e bine venit! Multumesc! P.s. Doresc ca acest topic sa devina un fel de tutorial, util si pentru alti incepatori in ale lucrarilor DIY. Daihatsu Feroza Blueprint Project Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvan Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Nu cred ca peria rotativa face treaba buna. Nu ai cum sa ajungi cu ea peste tot. Iar la smirghel.... Inainte sa incepi cauta la atelierele care fac geamuri (chiar termopan) - unde sableaza ei geamurile mate sau ornament. Si ai rezolvat problema. Cat despre vopseluri nu ma pricep. Iar spray-urile sunt de obicei proaste. Dupa sablare ar trebui dat cu un fueller pt ca nisipul de la sablare lasa mici cratere pe care doar vopseaua nu le acopera perfect pentru un aspect OK. Succes VW Touareg V6 benzina - gaura neagra Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Berti Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Nu cred ca peria rotativa face treaba buna. Nu ai cum sa ajungi cu ea peste tot. Iar la smirghel.... Nu au jantele chiar asa gometrie complicata, incat sa nu poti ajunge peste tot cu una din sculele de mai sus, de asta nu-mi fac griji. Inainte sa incepi cauta la atelierele care fac geamuri (chiar termopan) - unde sableaza ei geamurile mate sau ornament. Si ai rezolvat problema. Nu, la mine in oras chiar nu exista nimeni cu instalatie de sablare Dupa sablare ar trebui dat cu un fueller pt ca nisipul de la sablare lasa mici cratere pe care doar vopseaua nu le acopera perfect... ce-i ala "fueller", cumva e vorba de grund? (filler) Daihatsu Feroza Blueprint Project Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Busu4x4 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Exista o solutzie de curatzat vopseaua (paint remover) se numeshte "RemoPai" era italieneasca. Se pare ca ar avea si cei de la Policolor ceva de genul asta dar nu stiu cum se numeste. Este pe baza de acid, ca un gel shi se aplica cu pensula in strat de 3 mm shi se lasa intre 15min si 1h sa actzioneze dupa care se curatza cu shpaclul. Eu cu ea am curatzat niste jentzi de aliaj care aveau o vopsea cauciucata pe ele ce nu a ieshit nici la sablat. Vopseaua se inmoaie si se incretzeshte, apoi se curatza cu un shpaclu (!!!!! Atentie la maini pt ca pisca rau acidul ala !!!!) , dupa care se spala janta cu apa chioara. Dupa clatire eu am dat cu shmirghel de 1000 si apoi de 2000 si apoi cu spritz-chit (dar eu le-am vopsit la spray nu stiu cum se intzelege vopseaua pudra cu spritz-chitul. Bafta Viata e scurta si plina de KKT Samurai 2002 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ab03fge Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? masina de gaurit un set de perii de sarma si multa rabdare.vopsea??una mai de calitate ca nu dai banii toata ziua. :h5 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? cauta Kromofag pt vopsea face ce face si gelul ala de la policolor dor ca e muult mai eftin cam 12-15 ron sticla de 1litru si cred ca 1 sticla e deajuns sa porti masca pt ca e toxica forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
zippo Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Pentru indepartat vopseaua, eu as incerca aparatul acela de suflat aer fierbinte, folosit si in indepartarea vopselelor de pe lemn (geamuri, usi etc). Apoi, spaclu :grin: Mmmmm... NISSAN! "Nu este nicio rusine sa te nasti prost. Rusine e sa mori prost." Marin Sorescu - Off Road Club Sibiu - Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alin Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Dupa indeparterea vopselei se da cu grund,dupa grund sprischit si peste sprischit vopsea. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Berti Postat Februarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Am dat o raita prin magazine, exact asa cum ma asteptam... toti vanzatorii-s habarnisti! N-ai cu cine, n-ai cu cine.. mah! Am gasit Kromofag, vreo 15 si ceva RON, sticla de un litru, iar la vopsea m-am oprit la Policolor Protecta, in fisa tehnica scrie : DESCRIERE PRODUS Email alchidic lucios pe baza de rasina alchidica, pigmenti, aditivi, solventi organici . CARACTERISTICI PRINCIPALE: • Putere mare de acoperire; • Transforma rugina in combinatii insolubile ale fierului; • Indeplineste trei functii in acelasi timp: inhibitor de coroziune, grund si strat decorativ; • Reduce costurile ridicate de indepartare a ruginei; • Rezistenta ridicata la factorii atmosferici; • Rezistenta la ceata salina – 360 ore (intruneste conditiile NF EN 1670); • Se aplica usor – intindere si nivelare usoara a stratului umed; DOMENII DE UTILIZARE: Destinatie: - Vopsirea suprafetelor metalice interioare/exterioare. Suport: - Tevi de scurgere, usi metalice, grilaje, garduri, scari metalice, mobilier de gradina, usi de garaj, acoperisuri, constructii metalice; - Dispozitive electrice; - Masini agricole. Ce parere aveti? Io zic c-a fi buna... in schimb n-am gasit lac transparent, doar la tub de spray. Cred ca trebuie sa caut pe la astia de vopsesc masini, ca prin magazine nu prea am sanse. Daihatsu Feroza Blueprint Project Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Hm, parca ma vad pe mine acu' citiva ani ... Din ciclul: 'sa invatam si din greselile altora' iti retin atentia cu citeva fraze. La fel ca tine, am inceput sa reconditionez niste jante de dacie (era masina mea de atunci). Nici pomeneala de decanol sau ceva similar, asa ca am purces cu lichid de frina. Pensulat, lasat la incretit (cu cirpe imbibate deasupra) razuit, etc. A urmat spalatul (nici nu mai vreau sa-mi amintesc ce "minidezastru ecologic" am facut atunci), grea operatiune. Dupa ce am scapat de vopsea, am dat de rugina. Am inceput sa o indepartez mecanic (perie sirma pe masina de gaurit). Apoi, spalat frumos cu diluant, grund, vopsea si tot tacimul. Dupa vreo 3 luni a inceput sa apara iar rugina. Concluzia: cooperativa munca in zadar. Nu mai povestesc, ca dupa ce am tras linie si am adunat ... am iesit mai mult ca un set de jante noi!!! Bine, ca am calculat inclusiv benzina consumata in escapadele de procurare materiale si curentul supt de la retea, insa ... se pun si alea ca doar nu-s pe gratis. Ce nu am calculat, a fost costul timpului (care dupa mine e cea mai importanta resursa), dar tot am iesit prost. Acuma, vorba aia pe banii lui fiecare face ce vrea. Bafta mare si succesuri I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
icXu Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Si eu am reconditionat jantele anul trecut si au iesit super dpv estetic,dar acum a aparut iar rugina pe sub vopseaua data de mine.Am fost bine ca nu am avut unde sa le sablez ca acum erau pline de rugina,asa macar a aparut in locurile unde nu mai este vopseaua originala. Parerea mea e ca sunt sanse sa iasa bine dar sa stii ce faci si sa fol produsele corespunzatoare aplicate corect. My Build: ARO Spartana Offroad Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Berti Postat Februarie 10, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Am avut o promisiune pentru sablare la o uzina, dar se pare ca utilajul e scos din functiune de mai multi ani, deci ma apuc de lucru manual... am dejantat rotile, si am observat ca pe interior jantele sunt negre. Ce sa fac cu interiorul lor? Curat si vopsesc si p-acolo ? Sau las asa? Daihatsu Feroza Blueprint Project Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Silviu4x4 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? Salutare uameni mei. Dupä cum si cäte am citit eu aici, am säbuit eu un pic si zic cä ar fi bine a adäuga si eu mäcar o impresie personalä. Ar fi foarte logic ca o tarä asa de mare si dezvoltatä ca Germania sä aibä si in domeniul ästa(problema), aici discutat (ä) o rezolvare!!!! :g TRATAREA RUGINEI cät mai eficient si pe cät posibil in poziti mecanice inaccesibile!! :grin: :grin: :grin: Cum des sa amintit in topic, ar fi mai bine ca obiectul respectiv sä se poatä: sabla, jet de nisip etc. dar nu totdeauna este la indemäna omului instalatia respectivä si ce facem dacä obiectul este mare!!! :P :P Si incä un punct, mie imi pare cel mai important....ce facem cu "VALOROSUL GARD VECHI de fier forjat, al renumitului castel X" gard care NU se poate demonta sau slefui si care incet incet dispare mäncat de ruginä. Astefel de teme au pus creierele unor geni in miscare si spre multumirea multora, au scos acea vopsea magicä numitä HAMMERITE, care se aplicä DIRECT PE RUGINÄ! Se gäseste in TOATE magazinele de constructi ( OBI BAUHAUS PRAKTIKERM ), este mai scumpä ca o vopsea normalä, dar nu exagerat. Creatia a fost de multi testatä si a fost premiatä !! Eu la rändul meu am aplicato pe o balustradä de fier negru(simplu, murdar, sudat si unsuros) si tin sä scriu cä dupä 3 straturi GROASE, vopseaua fiind de sine groasä, se prezintä ca un strat de plasic lucios si cu prizä formidabilä. Vezi http://www.hammerite.de/main.html Silviu4x4 Caut oameni cu interese comune, morale. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ab03fge Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? @ Berti dupa ce ai inlaturat vopseaua fa rost de niste acid clorhidric(apa tare) , dai cu o pesula peste tot astepti sa face reactie(spuma cu degajare de gaz toxic) sa nu stai cu nasu` deasupra. apot cureti bine cu perclor curat, astepti sa se usuce apoi vopsesti cu ce vrei. nu mai apare rugina garantat cativa ani . :h5 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? @Silviu4x4 am facut si noi o tira de brainstorming pe tema 'rugina si cum scapam de ea'. Uite ce a iesit viewtopic.php?f=15&t=3491 I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Silviu4x4 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Re: Cum reconditionam jantele cu un buget redus? @Silviu4x4 am facut si noi o tira de brainstorming pe tema 'rugina si cum scapam de ea'. Uite ce a iesit viewtopic.php?f=15&t=3491 Bine si bunä dezvoltare a temei.Intre timp Hammerite a introdus si in gamä alte culori. Eu am folosit un rosu la balustrada mea.La primul strat era f.inchis spre negru, la al 2-lea deja sa deschis si cu stratul nr.3 aräta foarte Rosu compact ferrari.S Caut oameni cu interese comune, morale. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate