Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

zgomot la cuplare 4x4

padres

Postări Recomandate

-am o nedumerire :este voie sa virezi maxim cand cuplezi 4x4?

-mie mi se aude un zgomot (la Mitsubishi L200-2008)cand virez maxim cand sunt pe 4x4 cu dif .central blocat daca reduc o tura volanul nu se mai aude.cand nu e cuplata fata nu se aude si nici pe 4x4 la mare ci doar pe 4x4 la mare cu dif central blocat sau 4x4 la mic cu dif central blocat.zgomotul cred ca e de la planetare e grav?

-iesirile in Natura cu cei dragi sunt cele care imi incarca bateriile

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator spatar ovidiu

Re: zgomot la cuplare 4x4

Nu sunt mecanic si nu ma pricep eu foarte bine dar daca nu ai rupt ceva esti un norocos.Daca ai fi urmarit topicul legat de principiul de functionare al unui diferential ti-ai fi dat seama ca nu e bine sa virezi mult pt ca ai cele mai mari sanse sa rupui ceva.

Link spre comentariu

Vizitator eugen_gts

Nu trebuie sa te superi... a si zis omul ca nu e mecanic :P ... dar referitor la problema ta cred ca este vorba chiar de planetara, pentru ca asa cum spuneai zgomotul apare doar la cuplare 4x4 si automat atunci sunt planetarele in sarcina , dar daca rulezi in 4x2 ele sunt doar invartite in gol.

PS; Nici eu nu sunt mecanic dar mai imi bag si eu nasul din cand in cand :h5

Link spre comentariu

Vizitator spatar ovidiu

Nu stiu cum e la Mitsubishi L 200 eu la Discovery1 am diff central si iti pot spune cu siguranta ca nu e bine sa virez e mecanica toata treaba la mine.Dar ma gandesc ca la fel ar trebui sa fie si la tine diferind poate modul de blocare al diferentialului.Cu diful central blocat din cate am inteles eu toata 4 roti se invart la fel.Tu virand de volan la maxim vei forta, iar rotile ar avea tendinta sa nu se mai invarta la fel pt ca roata din interiorul virajului si cea din exteriorul lui nu se vor mai invarti la fel ceea ce nu se intampla cand volanul este drept.Cu cat se vireaza mai mult cu atat apar forte mai mari in diferential.Mai incearca un post daca nu la sectiunea Mitsubishi in cazul in care nu ai facut-o si baietii de acolo cu siguranta stiu mai bine cum sta treaba exact la modelul tau.Nu stiu daca ar trebui sa fie doar de la planetare avand in vedere ca suna doar cu diff central blocat?

Link spre comentariu

Vizitator eugen_gts

Nu stiu cum e la Mitsubishi L 200 eu la Discovery1 am diff central si iti pot spune cu siguranta ca nu e bine sa virez e mecanica toata treaba la mine.Dar ma gandesc ca la fel ar trebui sa fie si la tine diferind poate modul de blocare al diferentialului.Cu diful central blocat din cate am inteles eu toata 4 roti se invart la fel.Tu virand de volan la maxim vei forta, iar rotile ar avea tendinta sa nu se mai invarta la fel pt ca roata din interiorul virajului si cea din exteriorul lui nu se vor mai invarti la fel ceea ce nu se intampla cand volanul este drept.Cu cat se vireaza mai mult cu atat apar forte mai mari in diferential.Mai incearca un post daca nu la sectiunea Mitsubishi in cazul in care nu ai facut-o si baietii de acolo cu siguranta stiu mai bine cum sta treaba exact la modelul tau.Nu stiu daca ar trebui sa fie doar de la planetare avand in vedere ca suna doar cu diff central blocat?

hai sa ne lamurim... deci, dif central este ala care iti invarte fata si spatele in mod egal, dar... atentie nu toate 4 rotile se invart obligatoriu. de aceea mai exista si blocant fata/spate ca sa le in varta pe toate patru in mod egal...

acuma.... zic si eu, asa o fi? :2dr

Fie vorba intre noi, aici doar ne dam cu presupusul, dar o diagnosticare adevarata se poate face la un meserias,,, si evident contra cost...nu?

Link spre comentariu

Un mecanic(de la Nissan) mi-a povestit cum e cu principiul blocarii diferentialului: ideea era ca intr-o curba roata din exteriorul tresei drumului parcurge o distanta mai mare decat roata din interior. Iar daca blochezi diferentialul ambele roti parcurg aceeasi distanta in mod egal-problema ar fi la capul de planetara ca s-ar putea rupe(ma rog si burduful). Astea sunt doar presupozitii, pentru ca nu am auzit pana acuma pe cineva plangandu-se de asa ceva, dar este posibil-asa cum este posibil si sa iti incingi uleiul din diferential daca mergi cu viteza mare cuplat 4x4. Oricum la mine la Nissan am doar 4x4H si 4x4L-si la low mi s-a explicat destul de clar sa incerc sa merg cu rotile drept-este doar ca sa ma scoata din rahat-la tine nu stiu daca iti bate pentru ca este de la 4x4 sau de la directie-dar daca zici ca numai cand ai cuplat diff. atunci scoate zgomot, ai putea sa mergi la un service sa o ridici putin ca sa vezi despre ce este vorba-doar de verificare.

Cu stima

Scot fum din A/T-uri
Link spre comentariu

Se aude cand stai pe loc sau in mers? Cu diferentialul central blocat nu poti merge pe asfalt. Dar in teren nu e nicio problema daca ai diferentialul central blocat si virezi maxim. Probabil este de la una din planetare, insa ar trebui sa faca si pe 4x4HI. Ceea ce nu stiu la L200 este, daca are diferential central. Daca este 4x4 Part time nu are diferential central.

Link spre comentariu

Ce de-a teorii ati expus fratilor :T Sunt pe forum topicuri destule unde se explica ce e cu diferentialul central, ce e cu cutia de transfer fara diferential central, etc.. Poti vira cit vrei cu dif central blocat, atit timp cit esti pe "suprafete alunecoase" deci in offroad si nu pe asfalt.

@padres, ia cu tine pe cineva cu "urechea fina" si mergi in cerc cu dif. blocat sa determinati de unde se aude zgomotul, dar cel mai bine sa gasesti un mecanic mai priceput, nu amator de pe dealeri.

Link spre comentariu

Cred ca este vorba de un joc in planetara sau poate chiar in pivot/rulment, nimic mai mult. Oricum, o idee proasta sa brachezi maxim cu centralul blocat atunci cind ai aderenta, din motivul asta s-a si pus de fapt diferentialul central.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Si eu am acelasi zgomot ca si tine. La mine apare in situatia in care exista destul de multa aderenta.

Acuma cum sta treaba. Cum apare viteza unghiulara intre roti cand virezi asa apare si viteza unghiulara intre puntile masini. Centralul blocat nu mai permite aparitia acestei diferente de viteza intre cele doua punti. De la acest fapt apar acele zgomote are seamana cu niste 'lovituri ' de metal.

Cand esti intr-o asemenea situatie roaga pe cineva sa urmareasca rotile si vei vedea ca una din ele va rupe intotdeuna aderenta.

Pana nu se rupe un cardan, o planetara sau un diferential nu este nici o problema. Singura solutie este sa fim atenti in aceste situatii si incercam sa le evitam pe cat posibil sau daca este posibil sa decublezi centralul si sa virezi cu masina pe pozitia 4H(fara central blocat)

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator G55STEYR

Ceea ce descrie se numeste PUTERE PARAZITA. Un test simplu si elocvent e sa mergi 4x4 cu un diff blocat, viteza mica ~25, pui pe N si sa virezi mult. Masina se va opri destul de repede si va tinde sa vireze mai putin decat ai comandat sau decat atunci cand mergi 4x2 sau 4x4 cu central liber.

Ex: 4x2 diff blocat, curba la stanga, aderenta mare. Puterea parazita apare deoarece roata din dreapta(exterior) are de parcurs o dist mai mare, torsionand planetara in sens invers (ca la frana de motor). Cea din stanga (interior) are de parcurs o dist mai mica decat in linie dreapta la aceeasi viteza >> va torsiona planetara mult in plus fata de ceea ce era necesar pt mersul in linie dreapta. Deci avem 2 momente DIFERITE care inmultite fiecare cu turatia si adunate reprezinta PUTEREA PARAZITA. E puterea folosita in plus fata de situatia unui diff liber.

La fel e si cu centralul blocat sau toate diff blocate.

Si ca sa pun eu insumi o intrebare retorica.... Si atunci de ce toate masinile de performanta in orice domeniu merg blocat sau u autoblocante agresive (coef de blocare peste 60%) ???

Raspunsul este: pentru a face uz de maxim de aderenta posibil. Daca iei o curba foarte tare rotile din interior vos fi incarcate cu doar 0-20% din greutatea normala in repaus. Asta insemna ca si roata din exterior va dispune de 0-20% din aderenta, ceea ce e foarte rau pt performanta. E bine pt stabilitate deoarece punerea puterii la sol pe directia de inaintare sau opus, consuma din aderenta disponibila lateral, deci derapajul va surveni mau usor.

PS: Testul circulatiei de puteri il puteti face in miniatula cu 2 roti unite cu un furtun de cauciuc pe care se vede foarte usor torsiunea.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare