Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Suzuki Jimny

Forte

Postări Recomandate

Re: Suzuki Jimny

O cutie ar ajuta la marirea capacitatii de transport, dar ar ruina stabilitatea, care oricum nu e grozava.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 142
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am fost anul asta intr-un tur de 2 saptamani prin BG si GR 4 persoane in al meu jimny pe care am pus cutie de 320l. A fost super OK. NU am simtit o inrautatire a stabilitatii. In GR pe autostrazi am mers cu 110-120Km/h, in BG cu doar 80-90km/h.

Jimnyholic inside :j

Link spre comentariu

Nu stiu daca sunt sau nu pe langa subiect, dar...

nu ma pot abtine

Ceea ce pot zice e ca merge....repede :grin:

Stiu ca pentru Suzuki Swift Sport fac kit de supraalimentare cu compresor mecanic, cei de la suzuki motorsport, sau ceva de genu, echipa care prepara swift-ul pentru rally pe care il poate cumpara orice muritor, fara a altera garantia&shit.

Puterea se modifica de la 125 la 172 cp parca. Si devine racheta.

Exista ceva asemanator si pentru jimny?

Da/nu? se poate monta? Am citit pe un forum ca presiunea din cilindrii ar fi prea mare pentru montarea unui compresor/turbina si ca iti crapa cilindrii. E adevarat?

Nu ma refer la o varianta prin care nu iti pierzi garantia ci doar de a monta o supraalimentare. Fie ea turbo sau compresor.

Va puteti imagina? Jimny de 120-130 cp la roata? :ypu

That thing could realy do some dammage :banana

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

Jimny cu motorul M13A are raportul de compresie 9.5, ceea ce e un pic cam mult pentru un motor supra-alimentat. Ideal ar fi sub 8.

Baietii aia de la Suzuki Motorsport, sigur mai fac si alte modificari (hardware adica), nu doar pun un compresor peste. La o crestere de putere de la 125 la 175CP sigur trebuie alt ambreiaj.

Jimny e o masina de off-road, deci mai curind are nevoie de cuplu decit de cai putere.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Putere=cuplu x turatii

compresorul are ca functie principala cresterea cuplului incepand cu turatii mici, adica exact dezavantajul turbinei care la turatii mici are binecunoscutul lag. Dezavantajul la compresor e ca pierzi putere ca sa castigi putere, deci o parte o pierzi in curea.

Asa ca un compresor il vad mai bine in teren decat un turbo.

Normal, era vorba de un intreg chit care continea si alte frane, ambreaj...dar costul total era undeva la 3000 de eur cu tot cu montaj si transport. Montarea o facea reprezentanta din cluj sau sibiu, nu mai stiu sigur.

Bineinteles asta era acum 2 ani cand ma interesam eu de SSS, de atunci mai mult ca sigur ca s-au schimbat multe.

Link spre comentariu

Putere=cuplu x turatii

compresorul are ca functie principala cresterea cuplului incepand cu turatii mici, adica exact dezavantajul turbinei care la turatii mici are binecunoscutul lag. Dezavantajul la compresor e ca pierzi putere ca sa castigi putere, deci o parte o pierzi in curea.

Asa ca un compresor il vad mai bine in teren decat un turbo.

Principalul avantaj al compresorului e ca furnizeaza aceeasi presiune indiferent de turatie, spre deosebire de turbina. Rezultatul e un motor care trage mult mai liniar, pentru ca are o curba de cuplu foarte plata, cuplul este constant pe o plaja mare de turatii.

Dezavantajul, intr-adevar asta e.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Respect koais si unde ... eu inca merg la service pentru reparatii si modificari!

Off-road in Dobrogea!

Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06,

On-road: Renault Laguna 02,

ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08!

Multumesc Asfalttango!

Link spre comentariu

A propos de o intrebarea pusa de koais la pagina anterioara. Nu stiu cat de buni sunt rusii si ce solutie au ales, dar am gasit cateva informatii privind instalarea unui supercharger marca Rotrex pe Jimny la http://www.sd-performance.com/eng/works.asp , dealer pentru superchargere Rotrex in Taiwan, Hong Kong si China. Se pare ca au ceva experienta in domeniu. Si-au postat un filmulet pe youtube la adresa

. Lucreaza in prezent si la dezvoltarea unui intercooler. Este clar ca o astfel de solutie iti scurteaza durata de viata a motorului, dar ceea ce am remarcat pe site-urile japoneze este ca japonezii monteaza frecvent superchargere pe modelul Jimny de 660cc (!!!) de 64cp si aleg solutia cu superchargere marca Rotrex plus un intercooler. Daca japonezii fac acest tuning pe un motor asa de mic care este deja destul de solicitat, cred ca ar merge cu rezultate bune si pe motorul de 1300cc.

Alta metoda de crestere a puterii, mai abordabila financiar, este cea oferita la http://www.powersystem.fr/FR/fiche_produit.php?marque=39&modele=553&type=Essence&id_produit=4327&tracteur= . Informandu-ma despre aceasta solutie, se pare ca sistemul produs de francezi este acceptabil calitativ, chiar daca nu este foarte spectaculos. Cresterea de putere reala se pare ca nu este chiar de 15cai, dar cresterea de cuplu la turatii mici este sesizabila. In general, aceasta solutie da rezultate bune la motoare diesel. Avantajul este ca, daca nu esti multumit, poti renunta oricand, fiind o solutie aditionala – nu este un chiptuning.

Link spre comentariu

Jimny de 660 are turbo din fabrica.

Ce imi da mie cu virgula e, de ce sa pui compresor aftermarket in loc de turbo cu intercooler?

Motoru fiind mic, nu prea simte lag-ul, se tureaza imediat si antreneaza repede turbina.

Iar cresterea de putere din turbo e mai mare decat din compresor.

Compresor china, taiwan, coreea? scuzata-mi fie opinia, dar nu as lua din start sub motivul tarii de origine.

Daca maresc galeria de admisie, maresc, scurtez si "indrept" evacuarea castig ceva cai si mai ales accelerez marirea cuplului.

Link spre comentariu

Se pare ca supraalimentarea nu e agreata... ciudat.

Revin la intrebarile mele "tampite" slp

8 valve sau 16 valve. Adica inainte sau dupa 2005?

Daca dam la o parte fiabilitatea actionari la "boton", pe care model il vedeti mai performant ?

Avem pe forum colegi si de o parte si de calalta a axei/elor cu came.

Va rog sa va dati cu parerile direct in actionarea reductorului.

Daca e cazul, facem si un vs. Sa vedem momentan daca intrebarea mea are succes.

Multumesc si abia astept commenturili. :grin:

Link spre comentariu

Motorul de 1.3 de pe Jimny a avut 16 valve mereu. Diferenta e 1 axa sau doua. Cred ca asta ai vrut sa spui, in caz ca am inteles eu bine.

Transmisia e la fel la toate Jimny de 1.3 (aceleasi rapoarte). Asa cum ai zis, dam la o parte modul de comanda al cutiei de transfer.

Motorul mai nou e mai performant in ceea ce priveste consumul, dar nu mult, cam cu jumatate de litru. Diferentele de putere sint de la 4000 de ture in sus si ma indoiesc ca aia 4 ii simte cineva. Daca asta nu te ajuta, atunci defineste "performant".

In teren e de preferat un levier care intra direct in cutia de transfer.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Ai dreptate, am comis-o slp

16 valve all the way :D

Ce nelamuriri am :

Spui ca abia la 4000 puterea motorului difera, de ce ? Axa cu came functioneaza similar cu cea de la motoarele DOHC? Adica Deschiderea supapelor pana la o anumita valoare a rotatiilor nu este completa uramata de o deschidere completea pe plaja urmatoare si de o marire a debitului de benzina?

De obicei, modelele mai noi sunt si mai grele, din cauza "ghizmoes"-urilor, ca de exemplu modul de cuplare al cutiei, "botonul", se aplica si intre 13A si 13AA?

Citeam pe undeva ca modelul de dupa 2005 ar avea o valoare a cuplului mai buna la rotatii mici, e adevarat?

De asemenea, materialele folosite sunt mai "finute" in general la masinile off-road mai noi, se aplica si aici?

Trenul de rulare difera? daca da, care e mai bun?

Fiind un om care sufera de cald, ma intreb daca A/C-ul vechi e lafel de bun ca cel nou.

Calitatea tablei, din cate stiu nu e chiar cea mai buna, astfel, un jimny din 2003-2005 ar putea sa-mi arate ce inseamna oxidarea, fizic? adica optic? :D

Ce optionale nu exista pe modelul vechi fata de cel nou?

Deocamdata cam atat :grin: mai intreb daca imi aduc aminte.

Merci!

Link spre comentariu

Hai sa-ti spun pe ce criterii am ales eu Jimny din 2006.

Motorul mai performant (VVT) care aduce cuplu mare la turatie mica si in general functionare optima la ORICE turatie = consum mic, motor elastic...etc.

Mi-a placut MULT interiorul (plastic zdravan si o forma clasica, dar totusi moderna pentru 4x4).

2x airbag + ABS + Servo + AC + R CD incorporat (am suferit la Lada de lipsa confortului la drum lung, desi mi-a placut in teren).

Taxa de inmatriculare MULT mai mica.

In principiu, un an mai apropiat = km mai putini.

DISTRIBUTIA PE LANT (poate si inainte de 2005 era asa, dar la modelul meu am fost sigur).

M-am bazat pe fiabilitatea japoneza pentru cuplarea reductorului la buton. Mie imi place cum merge, cupleaza si decupleaza fara sa simti pana la 100 km/h. In definitiv, in loc sa dai tu de maneta, e miscata electromagnetic sau pneumatic. Nu e ca schimbatorul de viteze, sa-l morfolesti tot timpul. Si-apoi nu e singura masina cu o astfel de cuplare, cred ca a fost facuta pentru protectia transmisiei. Am tot citit forumurile si nu e un defect frecvent.

Link spre comentariu

Citez un anunt de vanzare a unui Jimny-lica din 2003 , nu dau link, ca sa nu fac reclama:

"EURO 3; CUTIE MANUALA 5+1; GEAMURI ELECTRICE FATA; OGLINZI ELECTRICE INCALZITE; SERVO-DIRECTIE; 2 AIRBAGURI; AER CONDITIONAT; INCHIDERE CENTRALIZATA; ABS ; Taxa de mediu:626 E considerand norma de poluare EURO 3, emisie CO2 150g/km"

Astea fiind zise, taxa de mediu difera f putin, fiind un motor performant chiar si in 2003

Dotarile...lafel, poate eficienta A/C - ului poate fi diferita, nu stiu

Interior...Oricum e o masina spartana, intr-adevar, modelul nou, arata mai...user-friendly :wink: si de obicei te uiti dupe noroaie nu iti setezi dividiu :P

Intrebarile mele de mai sus raman si as fi curios cum arata 2 curbe ce cuplu (grafice) in oglinda.

O fi asa mare diferenta?

Gasesc pe undeva asa ceva ?

Link spre comentariu

Inca o parere: trebuie sa-ti iei ce-ti place si in ce te simti bine, pentru ca tu ai sa o conduci, pe tine te face fericit.

In teren sigur se comporta la fel ambele variante, deci interiorul e chestie de gust.

In suutele de calcule pe care le-am facut, taxa de mediu a variat intre 300 E a mea si 800 E varianta 2003. Am preferat ca cei 500 de euro sa se regaseasca in masina si nu in buzunarul statului de hoti si de &*@##&%$*&^*!&^%?# si de talhari.... scuze...ma antrenez pentru vot...

Daca il folosesti doar in teren, eu te-as sfatui SAMURAI, interiorul nu conteaza intr-adevar, mult mai ieftin, piese rezonabile, etc. Repet, daca nu as fi folosit masina si in rest, as fi ramas la Niva mea. O reparam din pusculita aluia mic :ha:

Am mentionat mai sus ce m-a manat pe mine, nu am cautat sa te conving :p . Poate te ajuta sa-ti clarifici dorintele.

Link spre comentariu

Ai dreptate, am comis-o slp

Spui ca abia la 4000 puterea motorului difera, de ce ? Axa cu came functioneaza similar cu cea de la motoarele DOHC? Adica Deschiderea supapelor pana la o anumita valoare a rotatiilor nu este completa uramata de o deschidere completea pe plaja urmatoare si de o marire a debitului de benzina?

De obicei, modelele mai noi sunt si mai grele, din cauza "ghizmoes"-urilor, ca de exemplu modul de cuplare al cutiei, "botonul", se aplica si intre 13A si 13AA?

Citeam pe undeva ca modelul de dupa 2005 ar avea o valoare a cuplului mai buna la rotatii mici, e adevarat?

De asemenea, materialele folosite sunt mai "finute" in general la masinile off-road mai noi, se aplica si aici?

Trenul de rulare difera? daca da, care e mai bun?

Fiind un om care sufera de cald, ma intreb daca A/C-ul vechi e lafel de bun ca cel nou.

Calitatea tablei, din cate stiu nu e chiar cea mai buna, astfel, un jimny din 2003-2005 ar putea sa-mi arate ce inseamna oxidarea, fizic? adica optic? :D

Sa le luam pe rind:

Jimny pina in 2005 are distributie fixa (cursa supapelor fixa), dupa 2005 are distributie variabila (cursa variabila a supapelor). Distributia variabila ajuta la consum (debit mai mic pe injectoare la mers constant), nu la cuplu la turatii joase. Nu am vazut curbele de putere/cuplu pentru nici unul din aceste motoare, dar puterea maxima se obtine la niste turatii mari (peste 4000), la care de regula nu folosesti masina, iar valoarea cuplului e egala la cele doua motoare (110Nm). Din motivul asta, in viata de zi cu zi, ceea ce vei simti va fi un consum mai mic, in conditii de exploatare normala si un consum usor mai mare in conditii de "forja" (vorbesc despre motorul curent, comparat cu cel vechi). Ambele au distribitia pe lant.

Nu stiu cum e AC-ul la modelul nou, dar la cel vechi face fata cu brio. Eu l-am folosit totdeauna doar pe treapta I, nu a fost nevoie de mai mult. Are chiar si filtru de polen :grin: Din cauza etajarii (foarte) scurte a cutiei de viteze, AC-ul nu se simte, nici la consum, nici la demaraj.

Eu sint multumit de materialele de la Jimny-ul vechi. Plastic-ul e solid, se zgirie greu si pina acum nu sint greierasi. Ce-i drept masina nu a facut off-road in conditii de concurs pina acum.

Cind am luat masina, avea niste pete de rugina pe dedesubt, probleme ce au fost rezolvate intre timp. La tabla, a ruginit doar pe unde a fost lovita si pe la compartimentul motor, probabil din cauza condensului. Am rezolvat si problema asta. Nici un Jimny nu are tabla zincata, deci daca nu e ingrijita, rugineste repede.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Hai sa-ti spun pe ce criterii am ales eu Jimny din 2006.

2x airbag + ABS + Servo + AC + R CD incorporat (am suferit la Lada de lipsa confortului la drum lung, desi mi-a placut in teren).

Astea le am si eu la modelul vechi + oglinzi electrice - radio CD (am radio-casetofon in schimb, dar asta nu ma preocupa). Practic nu exista diferente de dotari intre modelul vechi si cel nou. Si modelul vechi putea avea scaune incalzite si alte SF-uri.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

as fi curios cum arata 2 curbe ce cuplu (grafice) in oglinda.

O fi asa mare diferenta?

Gasesc pe undeva asa ceva ?

Eu nu am gasit, desi am cautat. Poate altcineva a fost mai norocos si ne lumineaza si pe noi. Nu cred ca e asa mare diferenta. Ti-am zis cam care ar fi diferentele in viata de zi cu zi (in principal consum o idee mai mic in conditii de ture constante).

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

In suutele de calcule pe care le-am facut, taxa de mediu a variat intre 300 E a mea si 800 E varianta 2003. Am preferat ca cei 500 de euro sa se regaseasca in masina si nu in buzunarul statului de hoti si de &*@##&%$*&^*!&^%?# si de talhari.... scuze...ma antrenez pentru vot...

Daca il folosesti doar in teren, eu te-as sfatui SAMURAI, interiorul nu conteaza intr-adevar, mult mai ieftin, piese rezonabile, etc.

Mai exista si varianta sa cumperi o masina deja inmatriculata. A mea e omologata euro4 pentru ca a fost prima data inmatriculata aici. Daca ar fi fost adusa din afara, cu siguranta RAR-ul ar fi scos-o euro4.

Later edit: intr-adevar, pentru mers preponderent off-road e mai indicat Samurai-ul.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Ca de obicei, unde este "Master of all Jimnys" :1

Din pacate weekendul asta am primit o veste f proasta si toate planurile mele cu jimny s-au naruit.

Deocamdata raman la Golful meu si probabil imi voi lua "noul" Jimny care va aparea ;)

O sa incerc pe cat posibil sa va mai ofer sfaturi pe cat cunosc/aflu si eu.

Va multumesc mult ca m-ati inteles si m-ati ajutat.

Spor la noroiala!

Link spre comentariu

Mai exista si varianta sa cumperi o masina deja inmatriculata. A mea e omologata euro4 pentru ca a fost prima data inmatriculata aici. Daca ar fi fost adusa din afara, cu siguranta RAR-ul ar fi scos-o euro4.

Ar fi scos-o euro3... :sr pentru greseala.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare