Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Suzuki Jimny

Forte

Postări Recomandate

Re: Suzuki Jimny

Ca de obicei, unde este "Master of all Jimnys" :1

Din pacate weekendul asta am primit o veste f proasta si toate planurile mele cu jimny s-au naruit.

Mersi de aprecieri! :h5

Nu te descuraja, eu am cautat masina vreo citeva luni si nu aveam banii toti. Odata cu trecerea timpului s-au mai adunat si ceva banuti :wink:

Jimny e o masina rara, care noua e scumpa. Ce-i drept e si fiabila, din cauza asta o sa vezi la vinzare masini care de regula au peste 6 ani si un numar apreciabil de km.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 142
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Distributia variabila ajuta la consum (debit mai mic pe injectoare la mers constant), nu la cuplu la turatii joase.

Nu, ai inteles gresit functionarea VVT. Variable Valve Timing reprezinta variatia timpul de deschidere si de intersectie al supapelor de admisie/avacuare in functie de regimul motorului. Citez: "By optimising valve timing, the engine MAXIMISES TORQUE AT LOW-TO-MEDIUM ENGINE REVS", adica EXACT la turatiile la care folosesti de obicei motorul, nicidecum "la niste turatii mari (peste 4000), la care de regula nu folosesti masina".

Citatul este din link-ul urmator, unde este bine explicat VVt-ul: http://www.toyota.com.au/toyota/main/vvti/index.htm

Iaca si o animatie care explica fain:

Nu am vazut curbele de putere/cuplu pentru nici unul din aceste motoare, ... valoarea cuplului e egala la cele doua motoare (110Nm).

Asa e, ai dreptate, cuplul este egal. Numai ca una e sa-l ai pe o portiune de cateva sute de ture (distributie fixa), alta e sa-l ai pe o plaja de cateva mii de ture. Acelasi lucru si cu puterea. Atingi puterea maxima la 6500 rot/min la non VVT, dar ai 90% din P Max de la turatii mult mai mici la VVT, urmand desigur si la acesta, sa atingi P Max la 6.500 rot/min. Curba este mai plata.

Link spre comentariu

supapelor[/b] de admisie/avacuare in functie de regimul motorului. Citez: "By optimising valve timing, the engine MAXIMISES TORQUE AT LOW-TO-MEDIUM ENGINE REVS", adica EXACT la turatiile la care folosesti de obicei motorul, nicidecum "la niste turatii mari (peste 4000), la care de regula nu folosesti masina".

Citatul este din link-ul urmator, unde este bine explicat VVt-ul: http://www.toyota.com.au/toyota/main/vvti/index.htm

Iaca si o animatie care explica fain:

Asa e, ai dreptate, cuplul este egal. Numai ca una e sa-l ai pe o portiune de cateva sute de ture (distributie fixa), alta e sa-l ai pe o plaja de cateva mii de ture. Acelasi lucru si cu puterea. Atingi puterea maxima la 6500 rot/min la non VVT, dar ai 90% din P Max de la turatii mult mai mici la VVT, urmand desigur si la acesta, sa atingi P Max la 6.500 rot/min. Curba este mai plata.

1. Exact, cu cat ii rupi capu mai tare cu atat supapele se deschid mai mult, si invers la mers constant, turatie mica pentru a oferi la fiecare aprindere a amestecului dozajum optim combustibil/aer. Daca vreti e acelas principiu ca la supraalimentare, ii dai motorului exact cat aer are nevoie. De asta Suzuki Swift Sport are motor de 1.6 125cp si consum 7l/100 . Singurii care sunt lafel de destepti sunt PSA&BMW, motorul e cel de pe mini cooper, dar pt ca masina e mai grea, consuma mai mult. A si mai erau cei de la VAG, insa n-au putut sa faca motorul Euro 4 .

2. Scuza-ma dar e ilogic, daca cuplul e egal, at si puterea e egala, pentru ca rotatiile tot alea sunt, plaja de turatii e aceeasi.

Constanta fiind nr. de rotatii, singura care poate diferi e valoarea cuplului. Adica Forta x bratul fortei (traditional 1m). Cum bratul fortei il luam constant, singura care difera n toata polologhia asta e forta. Forta poate si variaza in functie de calitatea arderii din cilindrii. Astfel daca cocktailul de aer + benzina e optim, atunci valoare fortei e maxima, adica, ai cuplu maxim din turatii mici. 90% eficienta daca vrei, sau 90% din puterea teoretica.

Curba este mai plata pentru ca VVT-ul este gandit sa lucreze la turatii mici. Ea se aplatizeaza spre varf pentru ca la 6500 de rotatii nu mai conteaza consumul, oricum esti in blana, VVT-ul functioneaza pana in 4000 sa zic, dupaia e BLANA si el. Cu toate acestea din cauza, la vvt-ul cel nou pot sa-i indes mai multa benzina ajutat fiind de o copresie mai mare in cilindrii si astfel sa eficientizez si pe ultima bucata de curba puterea obtinuta si sa-l fac din eur3 eur4 si sa mai castig si 4 cai frumosi.

Unii vor spunde, pii luam axele cu scame de pe asta nou, le punem pe cel vechi si am facut VVT in spatele baracii, eftin. Nu e chiar asa, compresia fiind alta in cilindrii, e ca si cum vrei sa altoiesti un mar cu un bananier. Poti, dar nu vei obtine decat un minunat nou pom, uscat.

Era sa uit. Mai sunt si nemernicii de la honda care scot din 2 l si 16 valve 200cp dintr-un motor aspirat. cand altii infig ditai turbina si abia abia. Ceea ce nu spun e ca motoru se tureaza pana in 8000 de ture, iar la 5800 de ture cursa a 8 din cele 16 valve se dubleaza, odata cu frtunul de pompieri pe care ei il denumesc injector de benzina. Dar aici e alta marie, nu continui.

Cu speranta ca nu am suparat pe nimeni, sper ca m-am facut inteles

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

Nu, ai inteles gresit functionarea VVT. Variable Valve Timing reprezinta variatia timpul de deschidere si de intersectie al supapelor de admisie/avacuare in functie de regimul motorului. Citez: "By optimising valve timing, the engine MAXIMISES TORQUE AT LOW-TO-MEDIUM ENGINE REVS", adica EXACT la turatiile la care folosesti de obicei motorul, nicidecum "la niste turatii mari (peste 4000), la care de regula nu folosesti masina".

Nu sint convins ca am gresit. Iata ce zice Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_valve_timing

At high engine speeds, an engine requires large amounts of air. However, the intake valves may close before all the air has been given a chance to flow in, reducing performance. On the other hand, if the cam keeps the valves open for longer periods of time, as with a racing cam, problems start to occur at the lower engine speeds. This will cause unburnt fuel to exit the engine since the valves are still open.

Cel mai bine ne-ar lamuri diagramele de cuplu si putere pentru cele 2 modele.

Mai am o masina cu motor cu distributie variabila si desi motorul e de 2l si puterea aproape dubla fata de Jimny (din pacate si greutatea) consumul este cu aproape 1l la suta mai mult. Nu cred ca acest consum se obtine dintr-o deschidere mai mare a supapelor, deci o cantitate mai mare de aer, deci o cantitate mai mare de benzina.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

2. Scuza-ma dar e ilogic, daca cuplul e egal, at si puterea e egala, pentru ca rotatiile tot alea sunt, plaja de turatii e aceeasi.

Suzuki da in specificatii aceeasi valoare a cuplului pentru ambele motoare (cu/fara distributie variabila). Poate motorul cu VVT e mai turat si atunci rezulta cei 4 cai in plus.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Era sa uit. Mai sunt si nemernicii de la honda care scot din 2 l si 16 valve 200cp dintr-un motor aspirat. cand altii infig ditai turbina si abia abia. Ceea ce nu spun e ca motoru se tureaza pana in 8000 de ture, iar la 5800 de ture cursa a 8 din cele 16 valve se dubleaza, odata cu frtunul de pompieri pe care ei il denumesc injector de benzina. Dar aici e alta marie, nu continui.

Eeee... nemernicii de la Honda scot 240 de cai din 2l aspirat (Honda S2000). Evident turatia motorului e 9000 de ture stock. Cu asta Honda se p.... cu bolta pe toata industria auto europeana, care nu poate scoate nici 200 de cai fara turbo. Asta desigur pentru fanii puterii litrice mari. Eu prefer motoarele mari, cu puteri relativ mici, dar cuplu mare. Avantajul e fiabilitatea.

Insa... implementarea VVT a Honda e diferita de restul celorlalti constructori, adica nu difera doar denumirea (VTEC). Spre exemplu la Civic Type-R modelul anterior exista 3 regimuri distincte de functionare a motorului:

- 8 supape pina in 4000 de ture

- 16 supape pina in 6000 de ture

- VTEC de la 6000 in sus

M-am dat cu asa ceva si la 6000 de ture cind majoritatea motoarelor taie injectia (presupunind ca pistoanele nu au sarit inca prin capota), la Honda intra VTEC-ul si efectiv simti un mare sut in partea dorsala :grin:

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Prin acelasi cuplu, am vrut sa spun acelasi cuplu maxim, doar distributia lui pe plaja de turatii difera.

Graficul ar arata ca cel de mai jos, scuzati desenul, n-am avut Autocad-ul la mine :grin:

Laudabila initiativa ta. Poate totusi gaseste cineva graficele macar pentru unul din motoare.

Distributia variabila a aparut pentru a reduce consumul (si implicit noxele), nu pentru a creste puterea.

Pressure to meet environmental goals and fuel efficiency standards is forcing car manufacturers to turn to VVT as a solution.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

"Eeee... nemernicii de la Honda scot 240 de cai din 2l aspirat (Honda S2000). Evident turatia motorului e 9000 de ture stock. Cu asta Honda se p.... cu bolta pe toata industria auto europeana, care nu poate scoate nici 200 de cai fara turbo."

Mai sunt si in Europa, vezi Clio RS cu 200 cp din 2 litri, motorul care era pe M3 E46 cu peste 100CP/litru, etc.

"O acţiune umană devine tragică prin motivaţie." - P. Tutea.
Link spre comentariu

Nu sint convins ca am gresit. Iata ce zice Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_valve_timing

At high engine speeds, an engine requires large amounts of air. However, the intake valves may close before all the air has been given a chance to flow in, reducing performance. On the other hand, if the cam keeps the valves open for longer periods of time, as with a racing cam, problems start to occur at the lower engine speeds. This will cause unburnt fuel to exit the engine since the valves are still open.

Cel mai bine ne-ar lamuri diagramele de cuplu si putere pentru cele 2 modele.

Mai am o masina cu motor cu distributie variabila si desi motorul e de 2l si puterea aproape dubla fata de Jimny (din pacate si greutatea) consumul este cu aproape 1l la suta mai mult. Nu cred ca acest consum se obtine dintr-o deschidere mai mare a supapelor, deci o cantitate mai mare de aer, deci o cantitate mai mare de benzina.

:P pai...link-ul pe care l-ai trimis spune...exact ce ti-am povestit eu! Nu se pomeneste nimic de nicio injectie, e vorba numai de supape. DISTRIBUTIA FIXA, caci de ea vorbim, este optimizata pentru o anumita turatie, este un compromis.

Din link-ul tau: "The profile, or position and shape of the cam lobes on the shaft, is optimized for a certain engine revolutions per minute (RPM), and this tradeoff normally limits low-end torque, or high-end power. VVT allows the cam timing to change, which results in greater efficiency and power, over a wider range of engine RPMs". Adica VVT-ul largeste gama de turatii la care admisia, evacuarea si arderea sunt optime! Nu vorbeste nimeni de putere/cuplu maxim!

Sigur ca la turatii mari volumul de aer e mai mare, deci timpul de incrucisare al supapelor ar trebui sa creasca, pentru a avea timp sa evacueze si sa admita aer proaspat. Daca faci asta la distributie fixa, in ralanti vei avea detonari in admisie si evacuare. De unde si ralantiul de cacao de la masinile de curse

Privesti functionarea motorului prea simplist, exista momente in care AMBELE SUPAPE (admisie si evacuare) sunt deschise. Timpul de intersectie al supapelor este FIX la nonVVT si VARIABIL la VVT. El AR TREBUI sa fie scurt la ralanti si tot mai mare pe masura ce turatia creste. Ghici: distributia fixa n-are cum sa faca asta, face un compromis la o anumita turatie, iar VVT EXACT asta face, modifica timpul de intersectie. Priveste-l ca pe omologul "avansului" aprinderii. Nu te-ai uitat pe link-ul de pe YOUTUBE.

Citat de la mine: "Variable Valve Timing reprezinta variatia timpul de deschidere si de intersectie al supapelor de admisie/avacuare in functie de regimul motorului"

Citat din link-ul tau: "VVT allows the lift, duration or timing (in various combinations) of the intake and/or exhaust valves to be changed while the engine is in operation" slp Unde e greseala?

Citat din tine: "Distributia variabila a aparut pentru a reduce consumul (si implicit noxele), nu pentru a creste puterea."

Citat din link-ul tau: "VVT allows the cam timing to change, which results in greater efficiency and power, over a wider range of engine RPMs." slp WTF!!! Eu iti scriu mai devreme ca nu mareste puterea maxima (ca ambele motoare au aceeasi putere!) ci doar distributia puterii pe o gama mai larga de turatii si tu-mi trimiti in reply un link ce spune acest lucru??? Am spus eu ca VVT creste puterea???

Consumul NU este dat de volumul de aer aspirat de motor ci de eficienta arderii (cu toti parametrii ei), controlata de computer. Un exemplu LA LIMITA este coborarea in frana de motor: volum MARE de aer aspirat, consum ZERO // aceeasi coborare, scoasa din viteza, deci la ralanti, consum MAI MARE ca 0 (poate 2 L/100 km).

Si in final, "initiativa mea era laudabila" daca ai fi citit atent ce-am scris, sau chiar link-ul pe care l-ai postat si te-ar fi ajutat. Eu n-am scris toate astea sa ma cert cu cineva, doar sa lamuresc unele lucruri, pentru ca si eu am invatat multe de pe acest forum si trebuie sa dau inapoi cat pot. Imi pare rau ca graficul meu nu-ti furnizeaza informatii precise despre cuplu la o anumita turatie, dar atat m-am priceput. :p

Link spre comentariu

Suzuki da in specificatii aceeasi valoare a cuplului pentru ambele motoare (cu/fara distributie variabila). Poate motorul cu VVT e mai turat si atunci rezulta cei 4 cai in plus.

Suzuki mentioneaza cuplul M A X I M in specificatii. Nu distributia lui in functie de turatie, graficul meu aia a vrut sa explice. Cineva destept, tot de pe acest forum a spus: "cumparam putere dar conducem cuplu", cat bine le spune! Eu in rest conduc un diesel (HDi) si este mai placut de condus, pentru ca am cuplu mare de la turatii mici, iar acesta continua si la turatii mari. La benzina, acesta nu e liniar, e crescator si simti puterea la turatii mari. Dieselul are aproape acelasi cuplu cu cel pe benzina, dar se conduce si consuma altfel, pentru ca e distribuit pe o plaja mare de turatii. Cam la fel e si VVT-ul.

Poate confuzia ta vine de la faptul ca tu consideri cuplul ca pe o valoare fixa, un parametru al motorului?! Eu asta cred din afirmatia ta. NU e, este o valoare variabila, de-a lungul plajei de turatii.

Link spre comentariu

Ai dat quote la ce am scris eu, preluat de unde.

Nevermind, deja discutia se duce...in balarii (nu ca acolo n-ar fi locul lui jimny).

Acuma...poate unii dintre noi cred ca jimny si inoata, posibil, nu zic ca nu pentru ca nu am jimny :((

Dar se pare ca totusi nu inoata:

http://www.youtube.com/watch?v=ncFbm03NVMA

Locul lui ar fi mai mult pe uscat decat in apa. Desi noroiul ii place la nebunie :banana

Link spre comentariu

E...am dat quote la ce-a scris unde despre ce-ai scris tu :ha: :h5

Oricum, sa retinem ca:

Jimny pluteste ...dar putin si dupa aia se lasa la fund

Este foarte etans, deoarece apa intra, insa nu mai iese decat atunci cand deschizi usa :ha:

Nu iesi in teren cu gacici, ca rad ca descreieratele cand tie iti tremura chilotii si te paste legenda Titanicului (exclus sotii...etc, ce sufera empatic la balacelile tale)

Link spre comentariu

This Jimny burned only the radio fuse

Credeam ca a distrus cel putin motorul!

Off-road in Dobrogea!

Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06,

On-road: Renault Laguna 02,

ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08!

Multumesc Asfalttango!

Link spre comentariu

@Forte Am vazut postarile tale de pe tub. Ai reusit sa repari germanca?

Revenind la ciudatenii, se pare ca "pachet noroi" se gaseste in pachetul standard la orice model Suzuki

Sau s-au inventat simex-uri pentru swift? :P

Link spre comentariu

Am citit pe un forum cum ca productia de jimny a fost sistata deoarece se lucreaza la dezvoltarea urmatorului model de jimny.

Este adevarat, stiti ceva? Cum va arata? Ce vor schimba la el?

Am vazut ca nout swift e deja in teste...

Link spre comentariu

Poate confuzia ta vine de la faptul ca tu consideri cuplul ca pe o valoare fixa, un parametru al motorului?! Eu asta cred din afirmatia ta. NU e, este o valoare variabila, de-a lungul plajei de turatii.

Este evident ca (virgula) cuplul e variabil pe plaja de turatii. De-aia am zis ca ne trebuie diagramele de putere/cuplu pentru ambele motoare, ca sa vedem diferentele. Pina atunci discutam discutii :h5

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare