Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Verificare rulmenti roti Defender Td5

stanley

Postări Recomandate

Defenderu-ul are deja 5 ani, dupa primul an imoreuna cu cineva am demontat fiecare butuc pentru a verifica starea rulmentilor dpdv al vaselinei (unui amic i se gripase un butuc in perioada de garantie cu consecinte grave!), era in regula, dar au trecut 4 ani de atunci, in seara asta am demontat un butuc pe spate, rulmentul mai avea ceva vaselina in carcasa lui, dar in spatiul din jur era uscat, am umplut cu vaselina tot locasul din jurul rulmentului, am pus saiba si apoi piulita mare hexagonala care are pe contur o parte libera care dupa ce s-a insurubat piulita pana la capat , blocajul ajunge chiar in dreptul zonei tesite a zonei filetate si se bate in tesitura pentru a realiza o blocare a piulitei. Am urmatoarele intrebari:

1. A fost bine ca am umplut intregul locas din jurul rulmentului cu vaselina (am pus chiar prea mult, deoarece prin insurubarea piulitei, aceasta apasand saiba pe rulment o parte din vaselina a iesit pe linga saiba inspre exterior)?

2. Asa a fost conceput butucul, ca atunci cand piulita prin invartire cu cheia hexagonala ajunge la capat, blocajul ajunge chiar in zona tesita a filetului si urmeaza sa fie batut pe tesitura pentru a bloca? Deci din acel moment in care piulita ajunge cu blocajul in dreptul zonei tesite nu mai trebuie invartita cu cheia? Deci practic nu se pune problema unui reglaj al strangerii rulmentului, asa cum era la butucul de la ARO, unde dupa montarea rotii verificai daca roata are un joc si apoi o demontai ca sa mai strangi?

3. Daca am introdus vaselina in locasul din jurul rulmentului, nu mai este necesara verificarea starii celuilalt rulment al butucului (cel dinspre interior, pentruca roata are 2 rulmenti) din punct de vedere al vaselinei? Ma gandesc ca aceasta operatie ar presupune demontarea etrierilor si apoi a intregii zone cu discul de frana.Vaselina pe care am introdus-o in jurul rulmentului, ajunge si la celalalt rulment in timpul folosirii masinei?

4. Am vazut ca planetara efectiv se poate extrage dupa ce s-a demontat capacul exterior al butucului, am tras putin de ea si am impins-o inapoi! Ce se intampla daca in acea situatie incerci sa o extragi, iese complect? Dar este o problema sa o pui inapoi in diferential? Adica pare simpla scoaterea planetarei. Dar daca se rupe la un efort, bucata ramasa spre diferential, cum se scoate

pentru a pune alta planetara? Dupa montarea capacului exterior, exista acea siguranta la capatul planetarei care de fapt opreste planetara sa mearga spre interior, dar ca sa nu iasa spre exterior, cine o tine? Exista un umar in capac? (deoarece acel capacel din plastic are doar un rol ornamental si poate protejeaza la intrarea apei). Inainte de montarea capacelului este bine de umplut cu veselina?

Incearca sa te bucuri de fiecare moment, este mai tarziu decat crezi!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Verificare rulmenti roti Defender Td5

Salut,

Vezi pe link-ul urmator cum se schimba rulmentii la un Defender si poate gasesti informatiile lipsa;

http://www.landyzone.co.uk/lz/f41/rear- ... 58851.html

Ca sa incerc sa raspund la citeva dintre intrebarile tale:

-vaselina in exces pleaca singura de acolo

-trebuie folosita o cheie dinamometrica la stringerile finale ale planetarei si butucului, urmarind valorile din RAVE sau Haynes

-planetara asa se scoate, iar in caz ca se rupe exista varianta 1-demontarea diferentialului si extragerea capului rupt sau 2-folosirea unei scule ca o antena de radio ce are in virf un magnet foarte puternic, pe care o introduci prin locul planetarei pina in grup, si apoi extragi bucata.

http://www.x-eng.co.uk/X-Shaft.asp?MID=33

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

Salut,

Vezi pe link-ul urmator cum se schimba rulmentii la un Defender si poate gasesti informatiile lipsa;

http://www.landyzone.co.uk/lz/f41/rear- ... 58851.html

Ca sa incerc sa raspund la citeva dintre intrebarile tale:

-vaselina in exces pleaca singura de acolo

-trebuie folosita o cheie dinamometrica la stringerile finale ale planetarei si butucului, urmarind valorile din RAVE sau Haynes

-planetara asa se scoate, iar in caz ca se rupe exista varianta 1-demontarea diferentialului si extragerea capului rupt sau 2-folosirea unei scule ca o antena de radio ce are in virf un magnet foarte puternic, pe care o introduci prin locul planetarei pina in grup, si apoi extragi bucata.

http://www.x-eng.co.uk/X-Shaft.asp?MID=33

Iti multumesc Flay si te salut, saritor ca intotdeauna !!

Deci problema este ca piulita care urmeaza dupa saiba, se strange doar pana blocajul ei dupe circumferinta ajunge in dreptul tesiturii din zona filetata, deci la piulita nu se pune problema strangerii la un anumit cuplu. Deci ramane problema strangerii la cuplu a celor 6 suruburi de la capacul final (are o garnitura subtire, mi s-a rupt, am aranjat-o in pozitie, este o problema?)

Nu mi-ai raspuns la intrebarea daca vaselina care am bagat-o sa umplu locasul din spatele si din jurul rulmentului, va ajunge si la rulmentul din spate, sau este nevoie de a desface totul (etrieri, disc frana) pentru a gresa rulmentul

Am pus intrebarea privind cum se scoate planetara, ma gandesc la cei care participa la competitii cuDefenderul si in gramada de piese de schimb, scule, lichide, furtune, etc iau si cate o planetara fata spate pentru "in caz de", mai ales ca daca ai scula aia din link cu magnet poti scoate si restul de planetara ramasa inspre diferential.

Iar pentru problema cu surubul de la pompa de ulei, mi-au venit surubul si garnitura comandate. Interesant ca surubul are cam pe treimea mijlocie a lungimii aplicat ceva gri, sa fie semnul pentru aplicarea pastei de locktite? Adica inteleg ca pe zona care are contact cu roata dintata actionata de lant sa nu pui, dar pe treimea din varf de ce sa nu aplici?

Incearca sa te bucuri de fiecare moment, este mai tarziu decat crezi!
Link spre comentariu

Te salut,

Problema e ca te pot sfatui doar in ceea ce am facut eu la masina mea, sau in ceea ce am citit despre Disco 2 ca sa stiu la ce sa ma astept(si la Disco2 butucul se stringe tare de tot cu cheia dinamometrica).Ar fi culmea sa baleiez pe net ca dupa aia sa arat ca stiu eu de toate.

Cu vaselina, nu stiu daca ai scos butucul afara ca si in link-ul de pe site-ul englezesc si probabil ca daca l-ai lasat montat doar o mica cantitate a ajuns dincolo(avind in vedere ca ai discuri de frina,inseamna ca n-ai scos butucul inca).

Nu stiu cit de bine stapinesti limba engleza, dar pe site-urile din UK(eu urmaresc vre-o 5) sint o gramada de informatii pretioase pe care putini de la noi le cunosc(sa nu crezi ca incerc sa te pasez...);unul a facut un site cu reparatii pentru Disco 2 cu poze, step-by-step.

Referitor la surubul pompei de ulei(asta eu chiar am facut-o), eu l-am uns pe toata lungimea filetului cu Loctite 243 si dupa aia l-am strins la cuplu de cca 30 NM daca nu ma-nsel.

Am reutilizat garnitura de baie si azi am vazut ca n-a curs deloc.Totul e sa ai la indemina niste solutie de etansare pt garnituri de pe la benzinarii sau mai profi daca ai(sa reziste la ulei si presiune).

Acum tocmai schimb crucile la cardanul de fata, asa ca daca ai nevoie de un sfat te pot ajuta.

Sa ne spui cum era surubul de la pompa de ulei;pe site-ul din Australia tocmai ce a scris unul ce are un TD5 2004 si surubul se mai tinea in 2 spire...

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare