Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Scut

Irod

Postări Recomandate

Doresc sa imi fac un scut pentru masina, care sa acopere si protejeze urmatoarele:

baia de ulei, grupul fata, cutia de viteze si cutia de transfer.

Ce material imi recomandati (aluminiu sau otel)-avantaje<dezavantaje la fiecare din ele. Si ce grosime imi recomandati sa aiba tabla din care il fac?

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Scut

Eu am cumparat, de otel, ~ 900RON. Nu-i cel mai bun, dar functioneaza.

Acu daca vrei sa-l faci - Aluminiu - minim 5...6 mm , scump si usor!! Otel- minim 2.5...3 mm, ieftin si greu! Apropo la aluminiu mai apare si problema sudarii, care nu poti sa o faci oriunde. Spor la treaba!

Nissan Terrano II SGX - 2.4i - 1994- SWB - Strajerul

NISSAN DRIVER

Link spre comentariu

treaba ii ca io ma gandeam de fapt la o grosime cam de 4mm in cazul celui de aluminiu , crezi ca ii prea subtire?

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

Mi-e ca e cam subtirel...mai ales daca e tabla moale, ca si din asta sunt mai multe sorturi. Pentru un scut confectionat profi , cu ranforsari in zone critice poate ca nu e subtire, dar pentru unul facut "acasa"... nu cred ca e destul. Cu sudura ce faci ? Ca nu e nici usoara si nici ieftina.

NISSAN DRIVER

Link spre comentariu

tabla de aluminiu de 5 mm ... in general are formatul de 1x2 m ...

ai toate sansele (daca iti permite dedesuptul masini) sa il faci dintr-o bucata pt baie de ulei, cutie viteze si cutie de transfer.

iti trebuie un meserias bun care sa aiba acces la un abkant.

Link spre comentariu

Am facut de cateva ori scuturi din Al asa ca va impartasesc cateva secrete

Material recomandat: Tabla striata de 6mm Al (sau nacar de 5 mm) Materialul acesta este mult mai greu de prelucratt dar si mult mai rezistent in teren

Dintro coala de 1x2 iti iese doar la o masina mica scuturile (de ex. ;a Patrol au trebuit 1 1/2

Fara sudura nu scapi . Al este dur si la abcant se crapa. Solutia este un mic compromis: crestezi linia pe unde vrei sa indoi (cam jumatate din grosime) (pe partea care va fi interiorul) il indoi si pe urma vine sudat indoitura (devine superrezistent)

Ca sa-ti iasa bine mai intai fa un sablon din tabla zincata (sau alt material maleabil) de 0,5 mm cu foarfeca de tabla (daca esti indemanatic sablonul intr-o oraa este gata) Daca scutul este mai mare ca sa lucrezi mai usor fa 2 sau 3 sabloane cu cate o portiune de 0,6-0,7 m lungime din scut

Recomandarea sfanta : Daca n-ai toate utilajele si meseriasul peste mana cumpara-ti unul din comert (mi-mi plac ASFIR-urile model vechi -au 8 mm de AL) vei iesi mult mai ieftin

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Auzi, tu vrei TANC sau vrei masina :ha: ! Hai ca glumesc. Deci scutul meu e din tabla de otel, grosime 2.5 cred. (Masina e la Max, dar mai am o bucata din scuta acasa, am sa-l masor spre seara). Nu e foarte tzeapan, anul trecut la MMOF am luat un bolovan in el si si-a pus amprenta, dar baia de ulei a ramas intacta. Daca il intaresti in zonele cheie si fixezi cum trebuie scutul eu zic ca e de ajuns un 3.5 mm

NISSAN DRIVER

Link spre comentariu

o mina antitanc e un pericol real pe traseele soft asa ca un scut de blindaj poate sa salveze vieti

:ha:

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

si eu fac off road soft ... si scutul original nu mai are forma care a avut-o candva de la mama fabrica .... asa cate un putin incepi sa-l nenorocesti

de ce sa nu pui unu care suporta altfel socurile ''marunte''.

baga tabla de 5 sau de 6- lisa sau striata ... dar pune-l !

Link spre comentariu

Pentru accesibilitate si pentru comoditatea prelucrarii am lucrat cu tabla de 3mm.La cele care au iesit din mina mea era usor de recunoscut forma piramidala, adica cel putin jumatatile aveau citeva indoituri,unele la abcant,altele ,din mijlocul "cimpului de protectie" cu ciocanul , la sfirsit sudate,si a rezultat intodeauna niste chestii oribile la podea si aratoase foc pe masina ;in lucru au fost chiar super, mai putin unele julituri oribile ,dar peste grosimea de 3mm nu le poti lucra convenabil si se adauga si greutatea.Din toata experienta mea de timplar mobilier care a facut scuturile numai duminica noaptea,recomand limitarea suprafetelor plane la cit mai putin posibil.Asta duce la marirea substantiala a volumului de munca si la o atentie marita la sudare, (eu puneam eclise la zonele de incrucisare a sudurilor) . Mai pe romaneste , au rezistat la toti berbecii de la volan. Marginile , in cazul tablei ce 3mm , trebuie obligatoriu intarite, la primul scut l-am rasfrint cam 18mm si la urmatoarele l-am dublat rasfringerea cu 10x10

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

salut am si eu un scut facut pt o laguna 2 o sa pun azi niste poze ca sa vedeti, scutul este numai pt baia de ulei pe care am spart-o recent (inainte de a pune scutul)

ps

pozele mai tarziu ca nui masina aici chiar acm

Suzuki
Link spre comentariu

hai cu poze desene etc ca aseara m-am bagat sub masina si cu toate ca este omasina de teren baia de ulei are din parti scut.Cred ca ma voi baga iar dedesupt sa iau niste masuri si sa vad ca cum si unde ar trebui sa vina scutul.Precizez ca am un pajero din 91.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

nu se vede chiar bine

oricum sa faci masuratorile la milimetru si sa il pui sa vezi daca potriveste barile inaite apoi te apuci de sudat tabla pe ele

scutu este facut din 2 tevi indoite la capete si sudat continuu o tabla pe tevi

tevile sunt prinse in suruburi de masina

Suzuki
Link spre comentariu

Fara intentie de reclama, tocmai am luat de la baduc o foaie de aluminiu striata.

1000 x 2000 x 5 mm (lxLxh)

Foaia are 27 kg si costa 11 RONulani/kg

mai ramane buba cu indoitul, sau nu, fiecare dupe agregat

asa ca, pui niste aluminiu striat, protejezi toate alea si o ingreunezi cu 30 kile

mie mi se pare un raport ok

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

Fara intentie de reclama, tocmai am luat de la baduc o foaie de aluminiu striata.

1000 x 2000 x 5 mm (lxLxh)

Foaia are 27 kg si costa 11 RONulani/kg

mai ramane buba cu indoitul, sau nu, fiecare dupe agregat

asa ca, pui niste aluminiu striat, protejezi toate alea si o ingreunezi cu 30 kile

mie mi se pare un raport ok

cam asa m-a costat si pe mine .... indoitul la presa hidraulica fost 50 de lei pt scutul de la baia de ulei

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare