Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

reductor ARO 10

Vizitator nr. 150

Postări Recomandate

Vizitator nr. 150
Are careva o schem? ceva (habar n-am nici eu ce caut exact) legat de schimbarea în 4x4 la ARO 10? Mane?ica aia umbl? liber? ca o pu?? bleag? ?i trebuie s? o iau pe ghicite pentru a putea cupla toate patru ro?i. Pân? acum am descoperit c? dac? o dau stânga ?i în fa?? (de altfel în spate nu merge) decupleaz? total. Presupun c? pe mijloc este low ?i pe dreapta high. Chestia e c? nu are nici un fel de ghidaj ca s?-mi dau seama când o vâr. Ca s? nu mai spun c? odat? ce-am b?gat-o oriunde altundeva numa în low nu m? chinui s? o scot. Ultima oar? m-am chinuit f?r? rezultat s? o bag. Acuma nu v? gândi?i la prostioare, boieri dumneavoastr?. Treaba e pe bune. Nici nu am habar cum arat? sistemul ?sta, a?adar orice material ar fi binevenit. Poate merge de me?terit la el ca s? fie ok.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: reductor ARO 10

nu am schema,verifica bucsile de timonarie;fiind cursa mare nu poti sa faci comanda,se pot schimba==dar mai pot fi si alte cauze , incearca ce este mai simplu.....si comunica

Mai ! dar nu va convine chiar nimic?!
Link spre comentariu

Maneta se misca in forma de "U" . Cand e in spate, se poate misca liber in lateral, stanga-dreapta, esti pe 4x2. Maneta in stanga si in fata, 4x4 scurt (low). Maneta in dreapta si in fata,

4x4 lung (high). Nu o poti scoate din 4x4 decat cu rotile aliniate, altfel apar tensiuni in transmisie

si nu merge. Incearca sa deplasezi foarte incet masina, calca ambreiajul si tragi maneta in spate

pe 4x2, numai in linie dreapta.

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

Dan are perfecta dreptate, actionarea manetei presupune un U orientat cu capetele in fata,daca ai jocuri mari in bucsa levierului sau in articulatia axului de comanda, e posibil sa nu functioneze sistemul corect...

Cind poti spune ca le sti pe toate......te trezesti, ca te-ai dus de mult.....
Link spre comentariu

Are si nul ? Intreb pt ca de cateva ori se nimerea sa nu mai plece de pe loc in nici o viteza, exact ca si cum ar fi in nul.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Vizitator nr. 150

AHAaa... Priceput la mine aici acuma. Mul?umesc mult! Dup? ce voi face proba v? dau de ?tire despre cum m-am descurcat..

Link spre comentariu

Este posibil sa fie mai multe versiuni de ARO 10, dar va spun cu certitudine ca ARO-ul meu are doar 2 pozitii la reductor: in fata cupleaza 4x4 si reductorul, in spate decupleaza fata si reductorul. Altfel zis, când imping maneta in fata se cupleaza inca o roata dintata la cutie (reductorul) si baladorul face legatura intre axul de iesire al cutiei si cardanul fata. La modelul meu ('89) nu exista decât 4x2 high, 4x2 low (cu MRL-urile decuplate) si 4x4 low (cuplat MRL-urile), caz in care in câtiva metri pe asfalt se blocheaza.

Link spre comentariu

Daca se blocheaza inseamna ca ai grupuri diferite in diferentialele fata si spate. demonteaza-le si verifica, nu mai circula asa ca rupi totul!

Asa am crezut si eu, dar desfacând diferentialul spate si numarând dintii am constatat ca este grupul de 41/9, adica originalul, iar pe fata m-am uitat când l-am montat: era de 32/7, scris pe pinion, adica cel din cartea masinii. Gumele sunt profile diferite fata / spate, dar toate 4 sunt 185 /14 C.

Am suspendat si masina pe câte o parte, mi-am facut semn pe gume iar dupa aproximativ 100 rotatii, defazajul intre semne era de 30°. Mai multe nu inteleg ...

Scuze de offtopic si ca mi-am spus baiul in topicul altcuiva.

Link spre comentariu

Daca se blocheaza inseamna ca ai grupuri diferite in diferentialele fata si spate. demonteaza-le si verifica, nu mai circula asa ca rupi totul!

Asa am crezut si eu, dar desfacând diferentialul spate si numarând dintii am constatat ca este grupul de 41/9, adica originalul, iar pe fata m-am uitat când l-am montat: era de 32/7, scris pe pinion, adica cel din cartea masinii. Gumele sunt profile diferite fata / spate, dar toate 4 sunt 185 /14 C.

Am suspendat si masina pe câte o parte, mi-am facut semn pe gume iar dupa aproximativ 100 rotatii, defazajul intre semne era de 30°. Mai multe nu inteleg ...

Scuze de offtopic si ca mi-am spus baiul in topicul altcuiva.

Vezi ...Dan are dreptate, lasa ceea ce scrie in cartea masinii

Tre' sa inlocuiesti un grup ,as recomanda acela de pe fata , in locul lui pune un 9/41 si are sa fie bine.

Cind poti spune ca le sti pe toate......te trezesti, ca te-ai dus de mult.....
Link spre comentariu

Nu pot contrazice practica :rules . Ideea era ca raportul pe fata este 32/7=4.57, iar raportul spate este 41/9=4.56, la fel de semnificativ ca 0.1bar diferenta de presiune in cauciucuri, sau uzura diferita a gumelor, sau traseu in curba. Oricum, ambele grupuri apar in cartea masinii ca fiind cele normale (originale). D.p.m.d.v, daca nu ai diferential intre punti, nu poti folosi 4x4 cu(raport fix 50:50) pe zonele cu aderenta, cum ar fi pe asfalt, indiferent cat de perfect este lantul cinematic. O cunostinta a vrut sa-mi infirme teoria si mi-a aratat ce bine-i functioneaza tractiunea fata si cum se descurca in iarba uda si in noroi, dar la intoarcere spre casa, pe asfaltul ud si-a forfecat acele din MRL-ul dreapta.

Tot din teorie cred ca este benefica infima diferenta de raport 4.57 >4.56, deoarece masina nu merge doar drept, iar in cazul virarii in orice sens, fata parcurge un traseu usor mai lung decât spatele.

Si daca tot am poluat un pic topicul, intreb pe cei cu mai multa practica: cum functioneaza 4x4 pe ARO 10 ? Exista si alte tipuri de reductoare pentru cutia in 4 trepte ?

Link spre comentariu

Eu stiu de o singura cutie de transfer pe ARO 10.

Pozitiile manetei sunt exact acelea din schema postata de Levo, adica:

- 4x2 - stanga spate

- 4x4 redus - stanga fata

- 4x4 normal - dreapta fata

Si mai are un punct neutru.

ARO 244, an 1997, motor L25

ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011

Link spre comentariu

Vizitator nr. 150

Am încercat ieri s? bag în redus dar nu mi-a intrat de?i am împins-o pân?-n cap?t, în schimb a intrat în neutru într-un din înerc?ri. :P

Link spre comentariu

acum am vazut si eu la alte aro 10 cum este. reductorul are pozitii exact cum are cutia de viteze, simti cand a cuplat. ala al tau nu simti nimic la mana. dar eu ma invatasem cu el si mergea si 4x4 l si 4x4 h.ori te inveti cu el, ori il desfaci sa vezi ce e la timonerie sau in cautator

Link spre comentariu

Vizitator nr. 150

cred c? l-oi desface mai bine c? la partea cu înv??atul am cam picat examenul. :grin:

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare