foxman Postat Iulie 14, 2009 Partajează Postat Iulie 14, 2009 Am o intrebare de interes general Cunoasteti vreun site care prezinta presiunea corecta in roti , calculand dupa marimea jentii si anvelopei? Ce stiti de inlocuirea aerului cu azot? Care sunt castigurile la asa ceva? E recomandat? Multumesc anticipat. Cu respet Foxman :tk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdiOnWeb Postat Iulie 14, 2009 Partajează Postat Iulie 14, 2009 Re: Presiune roti Eu folosesc azot de 4 ani pentru presiune ! In afara de ce spun cei de la vulcanizare si anume ca nu se mai incinge cauciucul , nu am pierdut presiune niciodata !!! https://serviceautobragadiru.business... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
lichter Postat Iulie 14, 2009 Partajează Postat Iulie 14, 2009 Re: Presiune roti La acareturile mele consider azotul absolut inutil. Principalul motiv este ca nici unul nu zboara super luminic, si in al doilea rind, la ambele cind ies in teren mai dezumflu putin cauciucul si cind ies il umflu. Deci as da banii pe azot cam de pomana. Cred ca azotul e o solutie pentru masinile de strada, dar pentru off-road... nu prea. Oliver Suzuki Samurai 413 1994 TNT - Priceless Toyota LandCruiser HDJ 80 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Dan CHIRIAC Postat Iulie 14, 2009 Partajează Postat Iulie 14, 2009 Re: Presiune roti http://www.carbibles.com/tire_bible_pg2.html ARO 244, an 1997, motor L25 ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Iulie 17, 2009 Partajează Postat Iulie 17, 2009 Re: Presiune roti Pai azotul nu e mai usor decat aerul ? Drept urmare masina va fi mai usoara in teren :ha: :ha: OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Dan CHIRIAC Postat Iulie 17, 2009 Partajează Postat Iulie 17, 2009 Re: Presiune roti O buna parte din componenta aerului este azot. ARO 244, an 1997, motor L25 ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
icXu Postat Iulie 19, 2009 Partajează Postat Iulie 19, 2009 Re: Presiune roti Presiunea max este trecuta pe anvelopa,alaturi de greutatea max si cred ca dupa ea trebuie sa ne orientam. Azotul este un gaz inert natural si se regaseste in proportie de 78% in aerul pe care-l respiram ... My Build: ARO Spartana Offroad Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iulianul Postat Decembrie 15, 2009 Partajează Postat Decembrie 15, 2009 sfat presiune anvelope MT Am pe Jimny anvelope INSA TURBO MT (DAKAR). Puteti sa-mi spuneti ce presiune ar trebui sa am pe sosea si ce presiune in teren? Ca informatie, in carte scrie 1,6 fata si 1,8 spate, dar cred ca se refera la anvelope de asfalt. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
maitre Postat Decembrie 15, 2009 Partajează Postat Decembrie 15, 2009 Re: sfat presiune anvelope MT Eu am 2 fata, 2 spate Vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada? Fa-ti planuri... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Angler Postat Decembrie 15, 2009 Partajează Postat Decembrie 15, 2009 Re: sfat presiune anvelope MT Io merg pe asfalt cu 1,8-2 iar in teren cu 0,8 - 1 ; pentru asta am compresor pe masina si un manometru digital..... Sa fii domn e o intamplare, sa fii OM e lucru mare ! ------------------------------------------------ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
shoricelu Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti am avut o revelatie aci, la faza cu presiunea... mergeam cu 2 pe strada si le dadeam in 1.5 pe teren... BFG KM2. Pe strada (mai ales pe betoanele fisurate si/sau plombate din comunele si satele Romaniei) saream ca iepurele cu 2. Cu 1.5 devenea acceptabil. Insa la ultima tura am lasat spatele in 1 si fata in 1.2. A fost excelent! Minunat! si n-am dejantat nicio roata, cu toate ca am trecut peste niste colti si rupturi de drum de-am zis ca ating cu janta... Una peste alta... solutia asta mi s-a parut salutara pentru cei din masina, dar cred ca e foarte bine si pentru suspensii si nu numai.... Jimny "moapsa" M13A Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti Ideea pare logica , mai ales ca flancurile la KM2 sint monstrus de groase , iar o presiune ceva mai scazuta decit la cele mai 'normale' duce la o amortizare mai buna ( ne referim doar la amortizarea in anvelopa ) . ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! Cu BFG MT KM1 in dimensiunea 33x10.50R15 pe janta 8J, am incercat 2 - 2.2 Bar la inceput, dar aveam senzatia ca imi pierd rinichii si globii oculari devin independenti de vointa mea. Am trecut la 1.8 Bar la drum intins, si 1.2 - 1.5 Bar daca ma asteapta chestii mai grele in teren. E mult mai bine, rinichii stau la locul lor, si ochii la fel. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Cristi S Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti Salutari! Interesante relatari. La mine fenomenul a fost diferit. Dupa ce am inlocuit anvelopele All Season care echipau Discovery din fabrica cu anvelope Cooper STT, la presiunea specificata de fabricant 2.3 fata respectiv 2.5 spate mi se pareau extrem de moi. Acum le tin la 2.5 fata si 2.7 spate si comportamentul este excelent in toate conditiile. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! Per ansamblu, treaba asta cu presiunea in anvelope tine de mai multi factori. La anvelopa conteaza mixtura din compozitie (duritatea), rigiditatea flancurilor laterale, respectiv indicele de sarcina maxima admisa, la masina conteaza greutatea acesteia si tipul de suspensie (arcuri spirale/lamelare), precum si ampatamentul. Un ampatament mare duce la o stabilitate mai buna, si in teren, si la asfalt. Masina nu scutura chiar asa de usor, este mai insensibila la inclinari laterale (in teren) sau la vant lateral (pe asfalt). Si e clar ca exact aceeasi anvelopa poate da rezultate diferite pe masini diferite. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
georgei23 Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti eu am inteles. ca daca mergi cu ele prea moi dezvolta caldura in flancuri si se uzeaza prematur si pot chiar exploda asta e valabil pe sosea! http://www.georgei23.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! @giorgei23: Adevarat pana la un punct. De la presiunea prea joasa, anvelopa face contact cu suprafata de rulare pe o suprafata mai mare. Acest lucru genereaza frecari mai mari, deci temperaturi mai mari, cu implicatiile eferente. Doar ca asta se intampla numai la rularea cu viteza pe asfalt perioade indelungate de timp. In teren nu se va genera nici pe departe caldura necesara unei explozii, pentru ca vitezele de deplasare sunt mult mai mici decat la rularea pe asfalt, plus ca de obicei e si multa umezeala pe acolo pe unde ne bagam noi masinile si mai greu cu aderenta si frecarea. In unele cazuri este chiar necesara aceasta caldura, pentru a inmuia anvelopa si a permite mai usoara "raschetare" a acesteia. Raschetare care are ca scop depunerea de particule de cauciuc pe suprafata pe care initial nu ai aderenta (piatra uda sau neteda), plus uscarea acestei suprafete, daca treaba nu se intampla intr-o mica cascada. Pentru ca la ce are cauciucul cea mai buna aderenta daca nu tot la cauciuc, nu-i asa ? Si atunci, masina merge mai departe... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
spike Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti salutare,am si eu o dilema:daca presiunea din anvelopele de off road este aceeasi cu cea din cele de sosea.multumesc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat August 6, 2011 Partajează Postat August 6, 2011 Re: Presiune roti salutare,am si eu o dilema:daca presiunea din anvelopele de off road este aceeasi cu cea din cele de sosea.multumesc. Daca mergi pe sosea, da......daca mergi off-road, variaza, in functie de teren si, de obicei, trebuie scazuta...... REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! @ spike: Chiar si presupunand ca ambele seturi de gume sunt identice ca dimensiune, nu e obligatoriu sa lucrezi cu aceeasi presiune in ele. Pentru ca daca cele de de offroad au flancuri dublu sau triplu ranforsate, ele sunt mult prea tari daca le umfli la aceeasi presiune ca si cele de strada, si o sa-ti pierzi rinichii dupa primele doua-trei gropi. Rezultatul optim se obtine experimentand. Si aici ma refer si la tipul de anvelopa folosita, si la presiunea de lucru in functie de aplicatie. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
georgei23 Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! Adevarat pana la un punct. De la presiunea prea joasa, anvelopa face contact cu suprafata de rulare pe o suprafata mai mare. Acest lucru genereaza frecari mai mari, deci temperaturi s Cred ca inclazirea e generata si de faptul ca masina, stind pe flancul anvelopei putin flexat din cauza presiunii scazute, il face pe flanc sa "lucreze", rezultind caldura si implicit uzura. Teoria asta am vazut -o intr-un buletin tehnic, un fel de avertisment, din partea unui mare producator de anvelope, pe care din pacate nu reusesc sa-l mai gasesc acum. Producatorul asta ne indemna sa ne luam anvelope cu indice de sarcina adecvat gabaritului si sa mergem cu anvelopa la o presiune apropiata de cea indicata pe anvelopa. Din nou, asta e valabil de sosea, unde mergem multi kilometrii si la viteze mari, eventual pe asfalt incins. http://www.georgei23.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! @ spike: Chiar si presupunand ca ambele seturi de gume sunt identice ca dimensiune, nu e obligatoriu sa lucrezi cu aceeasi presiune in ele. Pentru ca daca cele de de offroad au flancuri dublu sau triplu ranforsate, ele sunt mult prea tari daca le umfli la aceeasi presiune ca si cele de strada, si o sa-ti pierzi rinichii dupa primele doua-trei gropi. Rezultatul optim se obtine experimentand. Si aici ma refer si la tipul de anvelopa folosita, si la presiunea de lucru in functie de aplicatie. Stima, Dragos Iti cam dau dreptate..........si la Mazda BT-50 care avea bascule pe fata si, deci, oarecum mai buna la mersul pe sosea, si acuma la LJ70, am scazut presiunea la mersul pe sosea undeva la 1,8-2atm........Pe Mazda aveam BFG AT, iar pe LJ am BFG MT........ REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
georgei23 Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Re: Presiune roti Uitati si aici ce zic producatorii de anvelope: http://nittotire.com/Content/pdf/Replacing%20Tires%20on%20Light%20Trucks%20-%20Technical%20Bulletin.pdf http://www.georgei23.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat August 7, 2011 Partajează Postat August 7, 2011 Re: Presiune roti Buna ziua ! @ Astral: Stiu ca e corect ceea ce am sustinut, doar am experimentat pe pielea mea, iar tu ai simtit-o deasemenea. Conteaza absolut toate detaliile cand alegi presiunea de lucru intr-o anvelopa, de la greutatea masinii pana la tipul de teren pe care vei rula. @georgei23: Da, absolut adevarat ce zic producatorii de anvelope in ceea ce priveste presiunea si indicele de sarcina maxima admisa. Cu o mentiune, insa. Acolo unde ei zic: "Any replacement tire on any light truck must be of a size and load range that will offer equal or higher load carrying capacity compared to the original equipment (OE) tire on the vehicle. Furthermore, the ability of any tire to support a specific load is solely based on the inflation pressure within the tire, and the maximum load and inflation capability of the tire." Ma refer la partea in rosu. Equal ca equal, dar higher nu inseamna neaparat ca poti sa urci oricat peste acel indice. Adica de putut poti, dar sarcina maxima admisa este data de rigiditatea flancurilor, si daca treci la categorii mult superioare raportat la ce cere masina, rezultatul va fi o masina rigida, prea usoara raportat la cat poate suporta de fapt anvelopa, care e prea tare in flanc. Coborand presiunea, treaba se mai atenueaza, dar uzezi guma aiurea si generezi caldura. Deci, in cel mai rau caz, mergi pe un indice de sarcina maxima admisa imediat superior echipamentului OEM, si nu gresesti prea tare. Dar asta numai daca nu gasesti exact ce-i trebuie masinii sau pui pe ea greutati mari in mod uzual. Aici gasesti indicii de sarcina maxima admisa pentru anvelopele uzuale: http://www.discounttire.com/dtcs/infoLoadIndex.dos Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate