aztec Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Extrase din evenimentul zilei de azi. Mun?ii ?arcu, arie protejat? distrus? de ATV-ur Georgeta Petrovici Joi, 23 Iulie 2009 Amatorii de enduro, c?lare pe ATV-uri sau motociclete, distrug de trei ani încoace Mun?ii ?arcu, din jude?ul Cara?-Severin, f?r? ca autorit??ile s? ia vreo m?sur?. Mun?ii ?arcu, arie protejat? UE ?i parte integrant? a re?elei ecologice europene Natura 2000, este luat? cu asalt de amatorii de senza?ii tari. Pu?ini ?tiu c? aici cre?te floarea de col?, monument al naturii, c? aici tr?iesc lupi ?i râ?i sau c? la altitudinea maxim? de 2.192 de metri se întind circa 60.000 de hectare care trebuiau s? r?mân? nealterate. Pu?in a contat asta pentru cei care, în ultimii ani, au b?tut traseele pe dou? sau patru ro?i ?i au contribuit insistent la resculptarea muntelui. 2006, începutul sfâr?itului Acum trei ani, Romsilva a invitat practic to?i amatorii de andrenalin? s? cucereasc? muntele pe trasee b?tute pân? atunci numai de vânt. Acum, aerul miroase a noxe de e?apament, în loc de tal?ngile oilor se aud motoare ambalate isteric, p??unile au cr?pat sub insisten?a ro?ilor, astfel c? traseele par ni?te cicatrici dureroase. Pe 31 mai 2006, Federa?ia Român? de Motociclism, Automobil Clubul Român ?i Regia Na?ional? a P?durilor (RNP) Romsilva au dat startul distrugerii, dup? ce au încheiat un protocol pentru „realizarea de manifest?ri competi?ionale sau turistice, interne sau interna?ionale, cu autovehicule ?i motociclete de teren pe drumurile forestiere de?inute de RNP”. Acum, mai mul?i investitori se preg?tesc s? „mu?te” din munte, cu hoteluri moderne, iar al?ii pl?nuiesc s?-i capteze vântul, plantând mori?ti eoliene. Astfel se distruge un mediu natural unic, cu valoare recunoscut? interna?ional, care face parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa ?i pentru care Academia Român? ?i-a dat deja avizul pentru a deveni un parc na?ional. „Prin p?duri, dar mai ales pe p??unea alpin?, motocicletele ?i ATV-urile au f?cut ?an?uri adânci. Fiecare ie?ire m?re?te aria distrus?, t?ind noi urme pe lâng? cele vechi. Odat? stratul vegetal îndep?rtat, urmele devin albie pentru torente, se adâncesc, iar degradarea devine ireversibil?”, avertizeaz? Asocia?ia Altitudine, format? din alpini?ti ?i iubitori ai muntelui. „Mediul natural a ajuns în multe locuri într-un stadiu de degradare avansat din cauza numeroaselor incursiuni de turism cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, ma?ini 4x4 ?i snowmobile pe paji?tile alpine, în afara drumurilor publice, ac?iuni care încalc? legea”, spune Marius Minea, un reprezentant al asocia?iei. Reclama?ii f?r? ecou „Au ap?rut zeci de kilometri de f?ga?e în p?mântul alpin, care se agraveaz? de la zi la zi. Dup? ce stratul vegetal e îndep?rtat de ro?ile motocicletei enduro sau ale ATV-ului, p?mântul r?mâne descoperit, iar la ploaie intervine eroziunea, apoi alunec?rile de teren. Ne-am consultat ?i cu speciali?ti: practic, fenomenul este ireversibil. Niciodat? în mod natural acestea nu se vor putea reface, ci, din contr?. De aceea e iminent s? se opreasc? aceste distrac?ii ?i s? intervenim pentru repararea stric?ciunilor”, explic? arhitectul Octavian Radu Topai. Asocia?ia Altitude a semnalat toate acestea Agen?iei Regionale pentru Protec?ia Mediului Timi?oara, Agen?iei pentru Protec?ia Mediului ?i G?rzii de Mediu Cara?- Severin înc? din august 2007, dar f?r? niciun rezultat. INTERDIC?II Legea-i lege, nu-i tocmeal? Conform OUG nr. 195/2005, privind protec?ia mediului, aprobat? prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), „pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise (…) accesul cu mijloace motorizate care utilizeaz? carburan?i fosili pe suprafa?a ariilor naturale protejate, în scopul practic?rii de sporturi, în afara drumurilor permise accesului public ?i a terenurilor special amenajate”. Excursiile enduro încalc? ?i Directiva UE nr. 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale ?i a speciilor de plante ?i animale s?lbatice, precum ?i ale OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei ?i faunei s?lbatice. Natura 2000 este principalul instrument al UE de conservare a naturii în statele membre, care cuprinde o re?ea de zone unde specii vulnerabile de plante ?i animale trebuie protejate. ECOSISTEME „C?ld?ri” glaciare Situl protejat Mun?ii ?arcu se afl? în partea vestic? a Carpa?ilor Meridionali. Una dintre caracteristicile lor este prezen?a circurilor sau „c?ld?rilor” glaciare, în partea superioar? a masivului - Groapa C?leanului, C?ldarea ?ucule?ului, C?ldarea Izvorului ?i C?ldarea Mut?toare - care formeaz? zone închise cu un specific de flor? ?i faun?. Iarna, în timp ce aerul rece stagneaz? pe v?i ?i în regiunile depresionare, la ad?postul unui plafon compact de nori, la în?l?ime, aerul este mai cald, ca urmare a insola?iei puternice. Aceasta asigur? un orizont larg deschis ?i cu vizibilitate surprinz?toare. Aici cre?te mesteac?nul pân? la 1.700 de metri, iar în zona calcaroas? de la Fa?a Fetei, floarea de col?, monument al naturii. Situl Mun?ii ?arcu acoper? 0,25 % din suprafa?a ??rii ?i concentreaz? 6 tipuri de ecosisteme naturale ?i de?ine 4 din cele 28 de habitate naturale forestiere protejate de legisla?ia român? ?i comunitar?. PROTOCOL Responsabilii î?i paseaz? vina Secretarul general al Federa?iei Române de Motociclism (FRM), Gabriel Olariu, „se scoate” spunând c? ceea ce au semnat ei cu Romsilva este tocmai un act prin care se protejeaz? natura ?i niciodat? FRM nu a organizat sau aprobat curse off road în Mun?ii ?arcu. „Federa?iile sportive na?ionale respect? legea, de aceea s-a ?i încheiat acel protocol. Problema este cu autorit??ile locale care autorizeaz? activit??i ilegale. FRM nu a organizat nicio competi?ie pe ?arcu, în Banat, facem eventual turism moto. Cei care distrug Mun?ii ?arcu cu ATVurile sau mo tocicletele sunt în ilegalitate ?i din p?cate poli?ia nu se implic? în prinderea lor. S? ?ti?i c? avem probleme similare în Baia Mare, Satu-Mare, Cluj, Bicaz, Muntele Mic”, a declarat Olariu. „Nu avem ce face” Simion Maftei, director general Romsilva în 2006, acum director al Direc?iei Silvice Neam?, nu se simte vinovat pentru ce se întâmpl? în Mun?ii ?arcu. „A fost un protocol general. La vremea respectiv?, ideea actului era aceea ca p?r?ile s? devin? mai responsabile în exploatarea naturii, ce am f?cut era pentru a ?ine sub control astfel de activit??i. Noi trebuia s? asigur?m securitatea traseului”, spune Maftei. Singurul comentariu referitor la degradarea zonei dup? semnarea actului a fost: „Dac?, la o direc?ie silvic?, nu-?i face cineva datoria, e problema lor, acolo”. ?efa Agen?iei regionale de protec?ia mediului din Timi?oara, Gabriela Lambrino, sus?ine c? toate reclama?iile primite le-a transmis c?tre Garda de Mediu Cara?, singura autoritate competent? în constatarea ?i sanc?ionarea unor astfel de fapte. Cei de aici nu mai ?tiu exact dac? au ac?ionat sau nu. „Noi nu suntem ca poli?ia, s? avem patrule sau agen?i care s? umble pe teren ?i s?-i prind? pe motocicli?ti. Putem interveni doar dac? suntem sesiza?i punctual. Degeaba ni se spune c? un motociclist a trecut printr-o zon? protejat?, nu avem ce-i face. Nu-l putem identifica”, spune Remus Blujdea, fost ?ef al G?rzii de Mediu Cara?. http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... ri--VIDEO/ ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. Iar cineva de pe Alpinet. "Octavian Radu Topai" Hmmm Ma intreb cu ce ajung toti acestia in locatiile respective... Pe de alta parte, intradevar MOTO si ATV creeaza multe din problemele semnalata. Cand ma duc la Romsilva sau la alte ocoale, tot de motociclisti si de ATV-isti se plang cei de acolo. De masini spun destul de putin. Se plang mai mult de cursele de RallyRaid care distrug drumurile amenajate. Problema e ca multi nu fac diferenta intre Offroad si rallyraid. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. Pe de alta parte, intradevar MOTO si ATV creeaza multe din problemele semnalata. Cand ma duc la Romsilva sau la alte ocoale, tot de motociclisti si de ATV-isti se plang cei de acolo. De masini spun destul de putin. Asa e, dar uite ca legea nu face diferente intre moto, atv si turisme. De rangerii astia si cerbicia lor aud din ce in ce mai des, eu nu m-am intalnit cu ei deocamdata. Colegul nostru de forum Cobra din Panciu imi zicea deunazi ca l-au oprit si somat sa se intoarca in zona Manastirea Casin (Bacau) de pe drumul forestier ce iese la Soveja, Vrancea.... Se pare ca sint de neclintit, nu s-a putut discuta cu ei... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. si paznicii de vanatoare se plang de enduristi distrugerea se datoreazain primul rand vitezei f mar de deplasare si nerespectarea unor trasee deja existente (acolo unde ele sunt) de aceea trebuiesc actiuni de ajutor cu 4x4 si sa nu existe cazuri de goana nebuna cu masinile in padure, viteza trebuie sa fie mica viitorul oricum va fi un groaznic INTERZIS ...dar poate cu putin tact si disciplina, il mai amanam cativa ani forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
sfatupopular Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. si paznicii de vanatoare se plang de enduristi distrugerea se datoreazain primul rand vitezei f mar de deplasare si nerespectarea unor trasee deja existente (acolo unde ele sunt) de aceea trebuiesc actiuni de ajutor cu 4x4 si sa nu existe cazuri de goana nebuna cu masinile in padure, viteza trebuie sa fie mica viitorul oricum va fi un groaznic INTERZIS ...dar poate cu putin tact si disciplina, il mai amanam cativa ani Ma intrb ce se poate face in sensul asta,ar fi pacat,eu stiu sigur ca daca ajung pe iarba omului (din greseala) merg foarte incet si cat mai pe margine. Cat priveste drumurile forestiere,nu cred ca o masina 4x4 poate sa distruga urmele laste de un trctor sau un taf...sau cum se numeste el...utilaj forestier. Sper sa ne tina ani buni,eu unul nu ma vad ca un daunator,imi cunosc valorile morale si nu cred ca alti posesori de 4x4 sunt altfel,vorba ceea 'cine se aseamana se aduna'. Sunt posesorul a doua hernii de disc si tot nu renunt la sportul asta,imi pun la bataie sanatatea,dar daca as fi ferm convins ca sunt contribuabil la distrugerea naturii,in proportii devastatoare si ireversibile,cum se lasa de inteles in articolul respectiv,sicer mi-as da masina la dezmembrari si as merge numai cu adidasii prin padure. Repet nu ma simt si nici nu ma consider un daunator al mediului inconjurator,dimpotriva,acolo unde pot,fac curat,dupa altii care-si lasa altfel de amprente,mai nocive decat clonele mele de simex. daca n-am putut sa ma fac samurai...mi-am luat unul Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gnok Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. si paznicii de vanatoare se plang de enduristi distrugerea se datoreazain primul rand vitezei f mar de deplasare si nerespectarea unor trasee deja existente (acolo unde ele sunt) de aceea trebuiesc actiuni de ajutor cu 4x4 si sa nu existe cazuri de goana nebuna cu masinile in padure, viteza trebuie sa fie mica viitorul oricum va fi un groaznic INTERZIS ...dar poate cu putin tact si disciplina, il mai amanam cativa ani Ma intrb ce se poate face in sensul asta,ar fi pacat,eu stiu sigur ca daca ajung pe iarba omului (din greseala) merg foarte incet si cat mai pe margine. Cat priveste drumurile forestiere,nu cred ca o masina 4x4 poate sa distruga urmele laste de un trctor sau un taf...sau cum se numeste el...utilaj forestier. Sper sa ne tina ani buni,eu unul nu ma vad ca un daunator,imi cunosc valorile morale si nu cred ca alti posesori de 4x4 sunt altfel,vorba ceea 'cine se aseamana se aduna'. Sunt posesorul a doua hernii de disc si tot nu renunt la sportul asta,imi pun la bataie sanatatea,dar daca as fi ferm convins ca sunt contribuabil la distrugerea naturii,in proportii devastatoare si ireversibile,cum se lasa de inteles in articolul respectiv,sicer mi-as da masina la dezmembrari si as merge numai cu adidasii prin padure. Repet nu ma simt si nici nu ma consider un daunator al mediului inconjurator,dimpotriva,acolo unde pot,fac curat,dupa altii care-si lasa altfel de amprente,mai nocive decat clonele mele de simex. lasand deoparte faza de adunat gunoaie... ma intreb cu ce deranjeaza enduristii mediul? sau atv-istii sau noi cu 4x4?....nu credeti ca ceva pute?...deranjam noi mai mult ca gratargii?facem mai mult sau mai putin zgomot? sau noi avem ocazia sa vedem ceea ce ei nu vor? hai sa vedem altfel...o urma sau un zgomot de motor dauneaza cat un taf? de ce acei ca noi suntem vazuti ca si poluatori dar o exploatare forestiera nu?... eu sunt de parere ca totul se invarte in jurul anumitor cercuri de interese...si pe viitor daca o sa poata sa faca banii din asta or sa o faca...nu m-ar mira ca in viitor sa avem taxa de forestier sau mai grav taxa de de iesit in natura... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
florum Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. eu platesc cotizatie la ajvps si merg pe cele mai grele carari sa duc papa la salbaticiuni :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Iulie 25, 2009 Partajează Postat Iulie 25, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. Parerea mea este, de altfel ca si a altor colegi de pe forum, ca de fapt ii cam deranjam in actiunile lor mai mult sau mai putin legale. In nici un caz noi nu distrugem mai mult decat ei. Nu o sa vedeti ca pleaca muntele la vale ca au trecut cateva ATV-uri. Dar munte plecat la vale din cauza defrisarilor am vazut cu totii. Ii deranjam, ii incurcam, le putem face poze si ii putem filma. De asta ii deranjam. Incercati sa faceti poze la o exploatare forestiera sau la un gater, sa vedeti ce repede apar binevoitori cu topoarele. Actiunile lor de distrugere a mediului sunt "ocrotite" de Romsilva si de autoritatile locale. Copacii rupti de furtuni sunt lasati sa putrezeasca, nu-i aduna nimeni... Asta este tara in care traim si conducatorii ei. 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
aztec Postat August 6, 2009 Autor Partajează Postat August 6, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. Si aceste stiri afecteaza fenomenul, chiar daca singura legatura este existenta unei masini... insa la nivelul perceptiei publice se poate forma o opinie nefavorabila masinilor 4x4 http://www.antena3.ro/stiri/romania/mit ... 77347.html si mai recent http://www.emaramures.ro/Stiri/23096/PR ... ceasta-ora ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dalmatianul Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. eu cred ca nu afectam asa de tare mediu mai degraba cei care defriseaza masiv padurile acolo este buba cea mare acesti zisi mafioti ai lemnului care taie ilegal padurea si o da pe banii de nimic si nu se gindesc decit la buzunarele lor sa nu mai vorbim ca partidul nu mai scoate oamenii la impadurirea zonelor afectate sau cei de la rom silva si inca un aspect care l-am vazut personal niste cetateni la coada barajului dragan dupa un sejur de stat cu corturile au lasat in urma lor trei saci de gunoi care i-au coborit din portbagajul masinii si ia-u lasat la marginea drumului acesti imbecili la care am vrut sa ma dau jos din masina si sa-i atentionez ca nu fac bine am constatat ca mai bine stau in banca mea ca poate o iau pe cocoasa suzuki samurai 92 golf plus cross 08 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SorinD Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. eu platesc cotizatie la ajvps si merg pe cele mai grele carari sa duc papa la salbaticiuni :grin: :g :1 :bravo , iata o idee ok pt. a face off road legal... __________________________________ JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 TD '03 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
unde Postat August 7, 2009 Partajează Postat August 7, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. Adevarul e ca o stire despre o pasune distrusa de ATV-uri si enduro e mai de efect decit una despre despaduririle masive din toata tara, indiferent daca e la munte sau la cimpie. Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
atar Postat August 14, 2009 Partajează Postat August 14, 2009 Re: Citate din presa.. ce vor influenta iesirile in natura. http://turism.evz.ro/emain/articolul/86 ... -de-turist "Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate