koais Postat Septembrie 1, 2009 Partajează Postat Septembrie 1, 2009 Salutare! Deoarece multi dintre posesorii de jimny si de ce nu samurai si vitara stau la oras si pana pe drumul de off-road folosesc hartoapele (a se citi soselele) patriei, ma gandesc ca o configurare optima de off-road nu e tocmai utila si agreata. Am inceput sa pun intrebari in cadrul unei alte sectiuni, dar cred ca aici isi are defapt locul discutia, fapt subliniat si de @bestia :h5 Inainte sa dau un copy-paste la postul meu pun intrebarea: Care ar fi modificarile optime pt un jimny/samy/vitara, cu precadere jimny pentru a obtine rezultate on si off-road cat mai bune? Adica, cum il transformam intr-un pass-par-tout? care sa ofere siguranta pe sosea si confort dar care sa te duca si la cuca macaii pe 10 ianuarie la -25grade si 50cm zapada. Ca doar pentru asta e facuta masina, nu sa mergi repede ci sa mergi peste tot. :roll: Normal, intrebarea mea a fost de boboc, dc aveam cunostinde de offroad (ca 99% din forum-isti) nu puneam asemenea intrebari. Ai intuit perfect, vreau sa utilizez masina si in offroad, adica maxim 20% din timp si asta deoarece va fi masina de weekend, nu de tarla, no offence, respect si admir de la departare deocamdata monstrii vostrii mecanici. Pentru o masina 20% off-road, rigida, cu roti de bicicleta pompate ce se comporta pe asfalt/macadam umed, namoleala nu mai vorbesc, ca un BMW E30 cu care daca reusesti sa iei vre-un viraj pe zapada trebuie sa te filmezi ca altfel nu te cred prietenii (bineinteles exagerez cumplit), cum ii pot imbunatatii valeitatile de off si on - road? Nu am retineri in ceea ce priveste ciopartirea barilor fata/spate ci in privinta fortelor suplimentare exercitate in incheieturi si puncte de imbinare ce te pot lasa la cuca macaii fara service pe o raza de 100km si -20 grade C. Asa ca, daca ridici masina, ridici si centrul de greutate, instabilitate in curbe. incerci sa-l cobori marind baza, respectiv distanta intre roti, se micsoreaza unghiul de incidenta al fortelor si se mareste efortul pe planetare, rulmenti, s.a. Daca ridici masina (arcuri+amortizoare) se mareste unghiul, daca pui si jenti cu et negativ, nu micsorezi inapoi unghiul? Adica fortele nu raman lafel? Daca pun la socoteala greutatea suplimentara a rotilor mai mari si forta de frecare marita din cauza maririi suprafetei de contact si astfel marirea efortului la bracare afectezi si altceva in afara de cutia de directie? Daca da, pot proteja componentele masinii cu un "stabilizator de directie" , sau amortizor de... nu stiu care e denumirea in romana, am tradus ad-literam Asadar, dupa cele citite, intelese si bagate la cap, re-re-formulez intrebarea: Care ar fi o solutie win-win? Adica sa imbunatatesti comportamentul masinii atat on cat si off-road? fara sa afectezi fiabilitatea decat in mod pozitiv? :roll: Topicul intreg il gasiti aici http://forum.club4x4.ro/viewtopic.php?f=88&t=10290&start=15 Multumesc anticipat! Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
watcher Postat Septembrie 1, 2009 Partajează Postat Septembrie 1, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Primul lucru care sa iti fie clar este ca pe masura ce cresti aptitudinile de offroad, iti scad cele de on-road :-) Acuma Daca ridici masina (arcuri+amortizoare) se mareste unghiul, daca pui si jenti cu et negativ, nu micsorezi inapoi unghiul? Daca faci suspension lift (arcuri+amortizoare) se mareste unghiul de atac si de degajare (NU cu mult). Jantele cu ET negativ (sau 'mai negativ' decat stock) scot anvelopa in afara caroseriei, fara a influenta in vreun fel unghiurile de atac sau degajare, ca le scot in lateral nu inspre centru masinii :-) Ulterior intrebi: Adica fortele nu raman lafel? Daca pun la socoteala greutatea suplimentara a rotilor mai mari si forta de frecare marita din cauza maririi suprafetei de contact si astfel marirea efortului la bracare afectezi si altceva in afara de cutia de directie? Daca da, pot proteja componentele masinii cu un "stabilizator de directie" , sau amortizor de... nu stiu care e denumirea in romana, am tradus ad-literam Stabilizatorul de directie are ca scop si rol principal sa nu transmita la volan toate denivelarile pe care le iei tu in offroad cu mai multa sau mai putina viteza, pentru ca volanul sa nu iti rupa degetele :-) Acum sa mergem si la esenta: motivul pentru care iti pui roti mai mari este ca sa cresti garda la sol a masinii. In general iti faci suspension lift ca sa poti pune roti mai mari. Alternativa e sa tai din caroserie. Dupa parerea mea, pentru masina de genul 20% offroad nu ar trebui sa faci multe modificari. Adica niste anvelope (maxim MT) si un troliu si te-ai linistit. Poate niste praguri HD si apoi bara fata. Pt iarna anvelopele trebuincioase sunt AT. Cu astea si troliu te poti plimba lejer 20% :-) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Septembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad :off Suuuper poze, si "masinute" :1 Acuma: Nu ma refeream la unghiurile de atac si degajare, pe care le consider arhi-suficiente la Jimny ci la unghiulie de incitenta a fortelor mecanice , a vand in vedere ca unghiurile sub care cade forta de greutate asupra rotilor se modifica, creste, odata cu inaltarea, se apropie de 90. Astfel masina devine mai instabila odata cu inaltarea centrului de greutate iar rulmentii suporta sub un alt unghi rotile, nu cel firesc in speta, proiectat, asta se traduce intr-o uzare a acestora prematura si alte probleme pe care nu le cunosc din lipsa de experient & mecanica auto. Pentru a o face mai stabila, marim distanta intre roti si centru de greutate, adica flanse +/ jenti cu ET negativ. Daca in cazul inaltarii din suspensii/flanse fara inaltare fac buba la directie, rulmenti, stabilitate. Atunci daca o inalt si pun jenti cu ET negativ, se pot pastra cat-de-cat eforturile asupra angrenajelor? Sau, nu o inalt, bag flexu in ea si ii pun jenti cu ET negativ sa se comporte mai bine pe sosea si sa maresc un pic valeitatile de off-road cu cauciuce corespunzatoare. Care ar fi impactul negativ asupra masinii? Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
roly Postat Septembrie 1, 2009 Partajează Postat Septembrie 1, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Parerea mea este ca nu exista un "amestec" perfect on/off road. Poate ca sunt eu mai radical, dar cred cu tarie ca ori ori. Daca plecam de la un caz "imaginar", cum ca plecam de la o masina 50/50 on/off road, eu sunt de ferma convingere ca odata ce adaugi procente la unul din capitole iei de la celalalt. Si oricum daca te uiti pe sosea atent in majoritatea cazurilor, capacitatile reale ale masinii depasesc cu mult aptitudinile soferului. Plus pentru cum ai descris tu in titlu 70% on si 30% off, cred ca masina stock este mai mult decat de ajuns. 0763651150 / suzukivitararo@yahoo.com http://www.suzuki-vitara.ro / http://www.market4x4.ro Kituri Suspensie Si BodyLift Suzuki Vitara, Jimny, Daihatsu Feroza, Mitsubishi Pajero, L200, Opel Frontera Scuturi Protectie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Septembrie 1, 2009 Partajează Postat Septembrie 1, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Cu un jimny stoc ma dau de vreo doi ani, nu cine stie ce, cand e cate o intalnire prin zona mea :-) E OK, cu cauciucuri mai "rele" (eu am copii dupa bogger). Nu prea flexeaza, si asta se simte. Garda la sol e jenanta, te obisnuiesti repede cu harsaiturile de dedesubt, sau pui scuturi daca n-o inalti un pic. Am patit de multe ori ca daca aveam 1-2 cm mai mult treceam, si aia ii aveam chiar de la cea mai modesta inaltare, 2" si cauciucuri 215/75. In rest, unde s-au bagat altii m-am bagat si eu, am mai iesit la sufa, am mai iesit si singur, asta e. Pt 30% offroad n-are rost sa te agiti. Un set de cauciucuri pt weekend si iesiri e tot ce-ti trebuie. Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Septembrie 2, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad In rest, unde s-au bagat altii m-am bagat si eu, am mai iesit la sufa, am mai iesit si singur, asta e. Pt 30% offroad n-are rost sa te agiti. Un set de cauciucuri pt weekend si iesiri e tot ce-ti trebuie. OK, nu o inalt din suspensii, ii schimb bashchetii. Astfel o si inalt un pic, ii dau si stabilitate, eficienta in franare mai buna. Bag flexu in priza? eu as scoate barile fata+spate si as pune ceva fier ca sa fac loc noilor adibashi. Cat de mari pot pune fara sa rup directia, planetarele si rulmentii? Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Septembrie 2, 2009 Partajează Postat Septembrie 2, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Mda, si io eram asa, in viteza: "o inalt, ii fac, ii pun" .... 1000 de sfaturi, etc. Pana urma am umat cel mai bun sfat care l-am primit: m-am dat asa , pana sa tocesc cauciucurile, ca sa capat experianta. Dupa aia mai vad. Intre timp, mi-am dat seama ca n-are rost (din punctul meu de vedere) sa modifici jimny, trebe mult efort ca sa iasa ... ceva, plus ca pt mine e si masina de zi cu zi.. Asa ca acum ma dau cu jimny, dar sper sa reusesc sa-mi iau altceva. Vezi ca "bashketzi" mai mari nu incap decat cu lift, treaba ta de care vrei ... body, suspension sau virtual. Eu ma dau cu 205/70 original :-) Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
unde Postat Septembrie 2, 2009 Partajează Postat Septembrie 2, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad OK, nu o inalt din suspensii, ii schimb bashchetii. Astfel o si inalt un pic, ii dau si stabilitate, eficienta in franare mai buna. Daca o inalti, pierzi la stabilitate, dar vrei o masina de teren, nu una de curse ;) Eficienta la frinare e discutabila. Cu niste anvelope mai late vei frina mai bine pe asfalt uscat, dar mai prost pe zapada sa zicem, adica suprafete cu aderenta proasta. Jimny stock suporta pina la 215/75R17 (sau 70), fara sa o inalti sau sa bagi flexul. Daca vrei mai mult, va trebui intii sa o inalti (body lift). Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Septembrie 2, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Daca o inalti, pierzi la stabilitate, dar vrei o masina de teren, nu una de curse ;) Eficienta la frinare e discutabila. Cu niste anvelope mai late vei frina mai bine pe asfalt uscat, dar mai prost pe zapada sa zicem, adica suprafete cu aderenta proasta. Jimny stock suporta pina la 215/75R17 (sau 70), fara sa o inalti sau sa bagi flexul. Daca vrei mai mult, va trebui intii sa o inalti (body lift). Multumesc pentru raspunsuri f prompte :bravo Ai o poza cu shoshonii de care vorbesti pe un agregat? de preferat jimny ca sa-mi dau seama cam care ar fi diferenta ? De curse as vrea eu, dar la 82 de cai, doar liniutze cu golani de 1.4, sa fim seriosi. :F Din pacate nu am reusit sa pun poza, dar uitati link-ul. web 8 bmp Cam asa vad eu un jimny de bun simt modificat, eventual fara bare si cu troliu. Dar in ipostaza actuala, care ar trebui sa fie modificareile, cam ce dim. au rotile si care ar fi dezavantajele? Avantajele fiind vizibile :ypu Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
unde Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Ai o poza cu shoshonii de care vorbesti pe un agregat? de preferat jimny ca sa-mi dau seama cam care ar fi diferenta ? De curse as vrea eu, dar la 82 de cai, doar liniutze cu golani de 1.4, sa fim seriosi. :F Nu am, dar poti sa rasfoiesti forumul asta. Idem poti sa masori in jurul rotii si o sa vezi cam cit te poti intinde. La 82 de cai cel putin nu simte AC-ul. Masina se infige bine, dar se "termina" repede. Etajarea scurta obliga la schimbari dese de viteza. Cred ca ar fi mers o a 6-a lejer pentru autostrada. Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cfantana Postat Septembrie 4, 2009 Partajează Postat Septembrie 4, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Eu as pune o suspensie de 2 Inch,roti BGF 215/75/15 MT,flanse distantiere de 30mm si amortizor de directie. Masina nu-si schimba comportamentul on-road dar il imbunatateste vizibil pe cel off-road(se maresc unghiurile de atac/degajare,creste garda la sol). Daca vrei sa te bagi si in ceva noroaie mai adanci iti recomand sa-ti pui un troliu,cauta unul de 6000 livre ca sa nu fie greu,eu nu as pune mai greu de 25 kg si as folosi sufa sintetica(plasma rope). Asta e configuratie pe care ti-o doresti!! AAAA..era sa uit,daca vrei sa arate chiar bine masina poti sa-i pui si un snorkle :grin: :ha: Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006 KAMIKAZE TEAM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Septembrie 7, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad :tk Ai mare dreptate, cred si eu ca asta ar fi cea mai buna solutie. Singura dilema in capul meu ramane flanse vs. jante cu et negativ si flex :hm Dar probabil ca ma voi hotara avand intr-o mana roata si aialalta flexu. Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Forte Postat Septembrie 16, 2009 Partajează Postat Septembrie 16, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Eu as pune o suspensie de 2 Inch,roti BGF 215/75/15 MT,flanse distantiere de 30mm si amortizor de directie. Masina nu-si schimba comportamentul on-road dar il imbunatateste vizibil pe cel off-road(se maresc unghiurile de atac/degajare,creste garda la sol). Daca vrei sa te bagi si in ceva noroaie mai adanci iti recomand sa-ti pui un troliu,cauta unul de 6000 livre ca sa nu fie greu,eu nu as pune mai greu de 25 kg si as folosi sufa sintetica(plasma rope). Asta e configuratie pe care ti-o doresti!! AAAA..era sa uit,daca vrei sa arate chiar bine masina poti sa-i pui si un snorkle :grin: :ha: Vine Mos Craciun in curand si deja stiu ce sa-i cer ... poti pune niste preturi aproximative pentru aceste minime modificari de bun simt? Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
unde Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad ...chiar detaliat pe fiecare modicare in parte? (ex: inaltare: x euro) Later edit: si niste cifre aproximative sint bune. Suzuki Jimny 1.3i 2004 "There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Septembrie 17, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad ...chiar detaliat pe fiecare modicare in parte? (ex: inaltare: x euro) Later edit: si niste cifre aproximative sint bune. Halatu, halatu, cat e halatu? Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Forte Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Dupa ce se trage linia si iese 2-4000euro ... majoritatea posesorilor Jimny vor zice ca-l pastreaza standard, ii pun niste AT-uri sau cel mult MT-uri! :( Asta-i tragedia la Jimny! Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Dupa ce se trage linia si iese 2-4000euro .Asta-i tragedia la Jimny! si realizezi ca s-au dus naibii avantajele lui jimny. Ca una e sa pui pe o magaoaie de toyota, nissan sau G un troliu, bari, inca o baterie, e <10% din masa masinii. Da' la Jimny .... si bietul motor de 1.3, cum mai trage kilele alea in plus... N-ai patit niciodata sa iesi din noroi adevarat doar pt ca ti s-au dat pasagerii din spate jos ? Cate kile aveau ? Cam de-un troliu si bari, nu? Din ce-am iesit eu cu alte masini, jimny are avantaj enorm greutatea reduca, si masina fiind mai ingusta, poti sa scapi de sleaurile facute de cei mari (sunt mai late decat puntea ta ), daca ai un pic de experienta (nu ca as avea eu) Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cfantana Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Orice ai zice Gabitule exista trolui Come Up de 6000 care cantareste 22kg cu cablu de otel si cam 15 kg cu plasma. Daca iti confectionezi o bara usoara eventual de aluminiu nu ai nici cea mai mica problema cu greutatea si nici nu stai cu morcovul in cur ca ramai in vre-un sleau si te duci pe jos dupa tractor :grin: Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006 KAMIKAZE TEAM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Orice ai zice Gabitule exista trolui Come Up de 6000 care cantareste 22kg cu cablu de otel si cam 15 kg cu plasma. Daca iti confectionezi o bara usoara eventual de aluminiu nu ai nici cea mai mica problema cu greutatea si nici nu stai cu morcovul in cur ca ramai in vre-un sleau si te duci pe jos dupa tractor :grin: EXACT ! Aia e cea mai buna solutie pt Jimny. Si mai cred ca la Jimny nu prea e cale de mijloc: ori ceva minim, cum ai zis tu mai devreme, 2" si ceva gume,troliu si te dai cat poti, sau il faci ca lumea, cum il face ionutzt, minim 30" - 31", care implica munca multa. Intre cele doua variante sunt doar compromisuri PS: mi-am pus si eu punti de toyota, da' mai dureaza 1-2 zile pana am poze sa scriu ce/cum. Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cfantana Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Adica ti-ai luat Toyota :grin: Bravo,sa o stapanesti sanatos :h5 Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006 KAMIKAZE TEAM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SamuRadu Postat Septembrie 17, 2009 Partajează Postat Septembrie 17, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Din propria experienta, cred ca modificarile facute la Samanta mea ar fi exact ce iti trebuie. viewtopic.php?f=7&t=9853&p=138568&hilit=samanta#p138568 Daca ai intrebari suplimentare, nu ezita. ____________________________ Because life is stranger than fiction. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Septembrie 18, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2009 Re: Jimny, 70% on - 30% offroad Intr-adevar modificarile at cand nu ai cai de impartit trebuie facute cu calculatorul in mana. Orice adaugi, trebuie dat jos din alta parte si dc nu mai ai de unde te apuci de slabit, aergat la banda, sporturi :F Sau de impins la agregat :grin: Sunt de parere ca satisfactia e mai mare dupa astfel de maniera de modificari. Intradevar, customizarea Samantei e mai mult decat echilibrata. Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate