Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Pozitionare antena statie CB

NeRv1

Postări Recomandate

Vad ca nu este deschis un topic pe asa ceva, daca este sa stiti ca am cautat si rog moderatorii sa-mi mute pust-ul acolo.Multumesc

Am vazut fel de fel de improvizatii si metode de prindere a antenelor. Fiind si eu in cautare de statie + antena...dar aici am sa citesc celelalte topicuri- as fii interesat si de #: Unde as putea sa o pun?

Am vazut ca unii o pun pe bara din fata, unii pe capota, altii deasupra, acuma am vazut si unu cu ea pe usa din spate...(am sa atasez o foto)

Dati-ne si noua sfaturi , de ce, pro-uri si contra. De ce pe bara, sistem de prindere (oricum o vede romanu si o indoaie sau o fura... :P )

:h5 Va multumim

Mitsubishi Pajero 2.5 SWB

M 461 - 1977- in constructie...

Mercedes wW126 300 SEL

...alte acareturi 4x2...

ex: Mitsubishi Pajero 2.8

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Pozitionare statie

antena de la statie se monteaza ideal in centrul unei suprafete radiante cat mai mare si cat mai sus.

Top montaj corect:

1. centrul plafonului

2. centrul capotei motor

3 laterale plafon

4 laterale capota motor

etc.

In functie de locul de montaj cresc sau scad performantele

Dumnezeu sigur iubeste prostii. Altfel nu ar fi creat atat de multi.
Link spre comentariu

Idealul e sa o montezi cat mai sus, pe un plan de masa conductor cat mai mare, adica pe plafon(daca e din tabla :wink: ).

In off road s-a dovedit insa ca fiind cea mai nefericita alegere in padure.

Toti facem compromisuri din punctul asta de vedere.

S-a mai discutat aici: viewtopic.php?f=82&t=4879&start=30

Pe ce masina vrei sa o montezi?

Asa e la mine

http://i907.photobucket.com/albums/ac279/burleaso/Lepsa%20august2009/P1050193.jpg

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

Mda...m-am uitat dar n-am vazut , asa e cand multi scriu off topic..de acolo se prelungeste...nu gasim si dupa aia ne mai si cearta moderatorii... :P

Eu vreau sa montez pe Mitsu Pajero Autobuz..lwb

Mitsubishi Pajero 2.5 SWB

M 461 - 1977- in constructie...

Mercedes wW126 300 SEL

...alte acareturi 4x2...

ex: Mitsubishi Pajero 2.8

Link spre comentariu

Re: Pozitionare antena statie CB

Daca imi permiteti, as dorii sa-mi spun si eu punctul de vedere vizavi de acest subiect, in materie de cunoscator.

Antena de CB trebuie asezata in locul cel mai aerisit dupa masina, si cat mai inalt.

deci...daca asezi antena pe bara spate, vei avea performanta IOC in directia spre fata masinii si ceva mai rasarita pe directia spatele masinii.Fiind astfel montata vei avea o unda reflectata ff mare, direct egala cu unda direct .

unda reflectata = unda ce se intoarce prin antena , in statie deoarece aceasta se reflecta dintr-un obstacol intalnit (roata de rezerva, antena radio,bull bar, etc) ceea ce face ca performantele de receptie sa fie semnificativ reduse.

unda directa = unda ce se propaga din antena spre eter.

Deci ceea ce va recomanda eu este:

Antena trebuie sa fie de calitate , cat mai lunga, cat mai subtire si calibrata cu o unda reflectata cat mai mica......tinzand catre 0

Statia trebuie sa fie de putere medie, fiind suficienta si de numai 10 Watts.

degeaba se monteaza o statie puternica, daca antena este decalibrata si scurta.

daca doriti ptr cei din bucuresti pot da detalii despre cei care vand statii second hand, destul de ieftine si cei acre regleaza antene (nu ca eu nu as face tot ce tine de statii), ptr cei ce repara tot eu va pot da detalii.

contact Gabone 0723.040.287.

sa ne auzim sanatosi si puternici :D

In viata este bine sa taci si sa lasi impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.

OMUL DE ONOARE DOAR O VORBA ARE.

Link spre comentariu

Babone, nu e o regula cu antena ...La mine emisia/receptia este mai buna daca am antena pe bara fata decat pe plafon! Iar tot ce este peste 4w E/R este ilegal ... Nu ca eu n-as avea una de 50W E/R ... Si culmea cu un ML145 merge mai bine decat cu un Sirio 4000 Turbo!

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Poate sa mearga bine cu ML-ul, insa eu cred ca probabil acel sirio 4000 turbo nu este cea mai buna alegere.

Apoi este stiut ca eurocb 145 (mai nou numit ML 145 ) se calibreaza ff bine, ajungand chiar la reflectata 0, pe cand 4000 turbo, nici s-o bati nu coboara sub 1,3-1,4.

Eu am pe masinile mele de transport, antene president Colorado, echivalentul lui Sirio 4000 megawatt, merg amandoua ff bine.

Pe o masina am o statie President grand.....care sunt de parere ca este THE BEST, iar pe alta o solnita nemteasca cu un amplificator de 150watt.

din experienta mea de 10 ani de zile cu statiile astea de CB, am ajuns la concluzia ca produsele PRESIDENT sunt cele mai fiabile.

Iti explic eu mai pe larg cand am sa am timp, acum sunt o eaca retinut cu treburi.

In viata este bine sa taci si sa lasi impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.

Link spre comentariu

Antena se pune cel mai bine pe plafon (cei care au metal top) pentru ca asta e cel mai bun plan de masa.

Evitati sa amplasati antena pe capota motorului, mai ales daca bagati mai mult de 4w in antena pentru ca poate cauza intereferente cu sistemul de injectie. Cel putin asa scrie in manualul de service la Jimny.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Poate sa mearga bine cu ML-ul, insa eu cred ca probabil acel sirio 4000 turbo nu este cea mai buna alegere.

Apoi este stiut ca eurocb 145 (mai nou numit ML 145 ) se calibreaza ff bine, ajungand chiar la reflectata 0, pe cand 4000 turbo, nici s-o bati nu coboara sub 1,3-1,4.

Nu stiu de ce turbo4000 vorbiti, dar daca e vorba de Megawatt 4000 ma mir ca nu ai reusit sa o calibrezi calumea.

Apoi este stiut ca eurocb 145 (mai nou numit ML 145 ) se calibreaza ff bine, ajungand chiar la reflectata 0,

Cu reflectate 0 eu nu cred ca ai. :wink:

Daca imi permiteti, as dorii sa-mi spun si eu punctul de vedere vizavi de acest subiect, in materie de cunoscator.

Antena de CB trebuie asezata in locul cel mai aerisit dupa masina, si cat mai inalt.

deci...daca asezi antena pe bara spate, vei avea performanta IOC in directia spre fata masinii si ceva mai rasarita pe directia spatele masinii.Fiind astfel montata vei avea o unda reflectata ff mare, direct egala cu unda direct .

unda reflectata = unda ce se intoarce prin antena , in statie deoarece aceasta se reflecta dintr-un obstacol intalnit (roata de rezerva, antena radio,bull bar, etc) ceea ce face ca performantele de receptie sa fie semnificativ reduse.

unda directa = unda ce se propaga din antena spre eter.

..........

sa ne auzim sanatosi si puternici :D

Tu explici aici principiul radarului. Si aici vorbim de frecvente foarte mari.

Undele reflectate se datoreaza inadaptarii etajului final(al statiei) cu elementul radiant(antena - insemnand intreg ansamblul cu plan de masa si chiar si cablul)

Cam asta stiu eu despre radio.

Poate gresec.

Link spre comentariu

Crede-ma ca stiu ce vorbesc.....acum 10 ani cand eu eram la inceputul statiilor CB , eram bucuros sa intalnesc 2-3 masini pana la suceava cu care sa vorbesc sa mai intreb de una alta......deci stiu cum se mananca si cu ce :h5

Daca vrei sa afli orice amanunt legat despre statii, contacteaza-ma. 0723.040.287 Babone

Link spre comentariu

Da-mi voie sa ma indoiesc in continuare ca ai obtinut reflectate 0. Pana nu vad nu cred. :wink:

Restul, cu teoria radarului te cred, dar nu in 27 MHz.

Link spre comentariu

nu incerc sa conving pe nimeni despre ce si cum se manca CB-ul , insa eu expun niste teorii si idei ce le cunosc de la radioamatorii vechi din Bucuresti, alaturi de care am crescut. ;)

Link spre comentariu

Baieti, haideti sa ne relaxam un pic, orgoliile nu aduc nimic constructiv pe topicul asta. Babone, aici e o comunitate de citeva mii de useri si ai sa vezi ca sunt si multi radioamatori si baieti de la care poate mai ai si tu la rindul tau de invatat. Daca ne iei ca nea' Cristi din 29, n-am facut nimic :grin:

Si acum on topic:

eu as face un top al celor mai bune si cele mai proaste locuri unde se poate monta o antena:

locuri ok: pe plafon, capota portbagaj, pe cit se poate in centrul acestora. E de preferat ca elementul reflectant, respectiv suprafata in care este montata antena sa aibe o suprafata cit mai mare si un plan de masa cit mai solid.

locuri proaste: pe monturi prinse de portbagaj, de geam, sau pe suprafete din plastic/fibra, cum ar fi hardtopurile. Am vazut ca se fabrica o groaza de monturi p[entru antene, unele cu locuri de montaj in locuri nebanuite, eu le-as evita din start. Un loc foarte prost este si in bara spate a masinii. In locul montarii antenei in aceste locuri pe motiv ca "in alta parte nu am unde", gasesc ca este mult mai potrivita solutia cu montura magnetice, pe care daca ai o antena buna si o montezi in locuri calumea, vei avea performante chiar foarte bune. apropo, am vazut ca sirio 4000 presteaza excelent de pe montura magnetica si are un SWR bun chiar si cu reglajul de fabrica.

Link spre comentariu

@suzuker, ai perfecta dreptate...orgoliile nu sunt constructive, insa discutiile in contradictoriu sunt ;) (nea Cristi din 29...este un batran ramolit ce-si bea 100gr de votca singur in fata unui microfon al statiei lui montata in balcon, acolo unde l-a aruncat nevasta sanu o mai cicaleasca :grin: )

Eu mi-am expus punctul de vedere si am sa va demonstrez la prima iesire ca antena pusa corespunzator si reglata in parametrii optimi, are randament maxim si cu 4Watts.

Promit sa port in permanenta cu mine un SWR-metru ptr a va putea ajuta in reglarea antenelor de pe "masinutze".

Inca o data va spun...Antena trebe sa fie intr-un loc cat mai inalt pe caroserie, si cat mai aerisita , fara obstacole in preajma.

va salut si va respect, ne auzim in 16 :W in CB.

Link spre comentariu

va salut si va respect, ne auzim in 16 :W in CB.

La citi avem statie ar trebui sa fie un mare chat in 16, dar cam gol canalul, lumea foloseste statiile doar la iesiri se pare. Eu mai dau cite un control din cind in cind... poate incepe lumea sa vorbeasca pina la urma.

In rest.. perfect de acord cu ce spui legat de montarea antenei, singura problema in teren e ca nu ne prea permitem sa o punem sus, eu am rupt vreo doua pina acum, iar acum folosesc una scurta, montata in bara. Alt risc mai este cind ai antena in bara, sa iti ajunga cu varful in parbriz si sa-l crape, se intimpla atunci cind te dai rau si antena flabeaza in toate directiile. Deci... trebuie gasita o solutie de compromis, nu m-ar durea mina sa dau o gaura fix in centrul plafonului, care ar fi locul perfect de pus antena, dar intre craci si balarii, nu s-ar simti prea bine.

Link spre comentariu

Hai sa zic eu de o varianta paguboasa de montat antena, poate invata altii de la mine. Cum Sami e nitel mai mare decat o masinuta de jucarie, iar partile metalice sunt putine si de suprafata mica, antena mea e montata lateral dreapta, aproape de busonul de benzina. Nu e rau in general, emisia e buna, calibrarea a mers foarte bine, locul e relativ protejat de lovituri directe.

Apar insa doua mici probleme:

- suportul se monteaza prin insurubare in o gaura in tabla, iar in locul ales tabla e subtire, asa ca valureste misto la fiecare atingere mai zdravana.

-filetul lucreaza, evident, in directia gresita, asa ca daca o creanga mai indaratnica imi apleaca antena spre spate, bineinteles ca suportul se desurubeaza si antena pica in berna. Daca nu aveti alta solutie si tre'sa faceti ca mine, macar alegeti latura opusa a masinii, cea din stanga.

In cazul meu e superba si locatia statiei. Neavand loc in bord, am montat statia in traversa de pe plafon, undeva intre capetele soferului si pasagerului. E in general OK, cu mentiunea ca acel cablu de la microfon ne trage deseori scatoalce, si pana nu am prins statia ca lumea in suport, cu grovere, a picat de doua ori din cauza ca s-a desurubat de la zguduituri.

Placerile CB-ului in cea mai mica si incomoda masinuta ever :grin: .

Samurai incepator
Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

la primul Patrol aveam antena cu talpa magnetica....pe sosea statea pe plafon....in teren.....pe capota

la Samurai statea pe suportul rotii de rezerva.....iar la actualul Patrol va sta tot pe suportul rotii de rezerva :grin:

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Intrebare: barile ARB au pe bullbar un sistem de prindere pentru antene. Pierd din calitate daca montez antena acolo si apoi o indoi spre roofrack?

:roll:

"Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism"

Disco 2, TD5 HSE, 02

Link spre comentariu

Intrebare: barile ARB au pe bullbar un sistem de prindere pentru antene. Pierd din calitate daca montez antena acolo si apoi o indoi spre roofrack?

:roll:

Buna intrebare ... si eu vreau sa fac fix lafel ...

O fi bine, o fi rau ...?

Nissan Patrol Y61 / 2006 = PATROCLE, pregatit pentru noroaie

Nissan Pathfinder / 2006 = PASHA, stock + BFG/AT

Bicicleta TREK 3700

"Life is not about waiting for the storms to pass ... it's about learning how to dance in the rain."

4x4Maniac's is where we are

Link spre comentariu

Din calitate sigur se pierde fata de amplasarea in centrul plafonului, dar asta conteaza numai daca trebuie sa ne auzim la zeci de kilometri distanta.

Cum insa in mare parte a timpului folosim statiile ca sa vorbim intre noi, in coloana, amplasarea pe bara nu va face o diferenta notabila.

Eu mi-am lasat antena in portbagaj, incovrigata, si n-am avut nicio problema nici cu emisia, nici cu receptia.

Link spre comentariu

Dragilor,

Nu va mai chinuiti atat sa gasiti cea mai buna pozitie a antenei din punct de vedere electric. Sigur ca deasupra pe acoperis ar fi ideal, dar e nerealizabil. Teoria e una si practica e cu totul alta. In conditii de mobil niciodata nu veti putea realiza o antena foarte buna, cum se poate intr-un amplasament fix.

Acelasi lucru se intampla si pe avioane si pe navetele spatiale. Si acolo antenele sunt montate, nu in cel mai bun loc din punct de vedere electric, ci acolo unde se poate, in cel mai ferit loc.

Daca antena pusa pe bara nu functioneaza, inseamna ca nu a fost montata bine. Sigur ca nu va avea performantele unei antene puse pe acoperis, dar trebuie sa functioneze multumitor. Nu cred ca doriti sa vorbiti din teren cu cei de-acasa, sau pe sosea cu TIRurile din alt judet.

La o tura e suficient daca statia poate fi folosita la 2-3 km. E mult mai bine sa funtioneze in orice conditii pe 2 km, decat sa se rupa antena la prima craca. La o antena rupta nu mai conteaza in ce loc sta ciotul... :grin:

Gasiti locul cel mai degajat si cel mai protejat in acelasi timp, si acolo trebuie acordata antena. Daca se poate obtine un SWR de max 1:2... 1:2,5 este ok pentru trebuintele noastre. Cand vedeti un SWR de 1: 1 sa stiti ca e defect acul de la scula de masurat :grin:

Montarea antenei pe bullbar mi se pare o solutie foarte buna. Este un loc degajat si o ai tot timpul in campul vizual. Chiar si in momentul cand se rupe... :grin:

Folositi un suport de antena de buna calitate si curatati bine de vopsea locul unde va fi montat.

Nu folositi amplificatoare suplimentare la emisie. Puterea emitatorului intr-un transceiver este pe masura sensibilitatii receptorului. Sigur ca daca dai cu putere mare vei fi auzit la distanta un pic mai mare, dar nu il vei auzi pe cel care iti va raspunde cu 4W. In plus canalele adiacente vor fi inutilizabile din cauza intermodulatiei.

Sa stiti ca o antena montata in botul masinii va avea o directivitate pronuntata spre spate.

Editat de yo2bt

73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi

ORCA - Off Road Club Arad

Link spre comentariu

• 4 ani mai târziu...

Readuc la viata acest topic cu "problema" mea.

Am pe Samurai antena Sirio Megawatt 4000, montata pe haion exact ca aici.

- pe SWR n-am putut sa scot mai putin de 1.6-1.5

- emit/receptionez 2 max. 5km (si asta doar in conditii optime atmosferice, sosea in camp deschis, etc... altfel bat 1km, iar in padure doar in coloana)

Stiu ca planul vertical creat de haion strica mult performantele antenei, dar avand in vedere cei 2m ai radiantului (enorm pt. montarea pe plafon la o masinuta asa mica) si faptul ca aveam deja gaura acolo m-au facut sa optez pentru acel loc.

Se poate face ceva pentru a imbunatatii emisia/receptia cu antena pozitionata astfel?... ca in conditiile date o cam tin degeaba pe masina :ang2

Multumesc

PS: statia o scoatem din discutie ca fiind devina. Pe turism, cu antena pe centrul cupolei, se descurca excelent.

Link spre comentariu

la tine cred parerea mea e ca e un contact electric imperfect o problema electrica.

si da e corect ca pe turism sa ai SWR de 1,1-1,2 iar pe cealalta tocmai tu mentionand montarea in alta parte sa iti dea 1,6SWR

oricum un SWR de 1,5-1,6 iti confera o pierdere de semnal si putere undeva intre 5-7% deci din 4 W ai o pierdere de maxim 0,5 W cu tot cu celalalte probleme electrice si de conexiune daca restul spui ca e perfect functional.

Link spre comentariu

la tine cred parerea mea e ca e un contact electric imperfect o problema electrica.

si da e corect ca pe turism sa ai SWR de 1,1-1,2 iar pe cealalta tocmai tu mentionand montarea in alta parte sa iti dea 1,6SWR

oricum un SWR de 1,5-1,6 iti confera o pierdere de semnal si putere undeva intre 5-7% deci din 4 W ai o pierdere de maxim 0,5 W cu tot cu celalalte probleme electrice si de conexiune daca restul spui ca e perfect functional.

Sa inteleg deci ca in conditiile mele, chiar si cu SWR 1,6, chiar si cu pozitia nu tocmai ok a antenei, tot ar trebui sa am o emisie/receptie mai buna decat ce am eu acum?

O sa mai verific cablul... altceva nu stiu ce sa mai verific :(

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare