Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Tutorial upgrade masini ptr offroad

Yonutz

Postări Recomandate

Re: Tutorial update masini ptr offroad

la telefonie mobila recomand, celor care isi permit, evident, in loc de i-pone in noroi, un thuraya. isi face banii si ai semnal si in pestera. garantat, pentru ca m-am auzit cu un prieten, tare si clar, el fiind intr-o pestera.

iar, cu zapp-ul (H150 si z530i) eu am avut semnal unde nici o alta retea n-a avut. am testat si in padure si eu aveam semnal, altii nu.

Yonutz, parerea mea: fa update in primul mesaj din topic, pentru ca altfel va fi greu de urmarit. aia as face eu sa fie "lista oficiala" :bravo

u-joint skid plate

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Echipamentul recovery este absolut necesar in offroad si in viziunea mea ar trebui sa se compuna minim din:

- sufa de copac 2.5m 2 bucati

- sufa de tractare de tractiune 8-10m

- ocheti 4 bucati

- scripete 2 bucati

- sufa cinetica (elastica) – optional

- manusi 1 pereche

- benzina 250ml

Ce fac cu atat de mult echipament? Ma spanzur? Si benzina? Imi dau si foc? :)

Te rog, poti explica la ce sunt necesare si mai ales cum este corect sa le folosesti! Multumesc!

Foarte tare,in sfirsit ceva folositor,brava Team Zdreantza,aka zdreantza sefa cred :grin:

Pt Forte....pai citeodata nici nu este suficient ,treb sa mai imprumuti de la colegii de iesire.....si benzina sa faci o dejantare buclucasa in 15 minute sau sa-i dai foc cind te enerveaza...plus ca daca mai ai ceva lipsuri la dotari( incalzitor stationar) faci un foc de incalzit (gratar) si nu mori de frig sau inanitie :ha: cazul zdrentzele :ha:

:ha:

Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată.

Dream It, Do It, Live It....

Link spre comentariu

Excelent post. Chiar daca aveam idee despre unele, foarte multe nu le stiam . Ca incepator multumesc initiatorului.

Cand esti multumit sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta.
Link spre comentariu

Multumesc Ionutz,

Extrem de util Breviarul Off Road, mai ales pentru novici entuziasti (ca mine) in realitatile 4x4. Te tine cu picioarele pe pamant si iti economiseste timpul necesar cautarii explicatiilor si implicit si banii aruncati aiurea!

Bravo!

Rila

Pajero NL 3.0 LWB 1999
Link spre comentariu

Azi vorbim despre echipamentul recovery:

Echipamentul recovery este absolut necesar in offroad si in viziunea mea ar trebui sa se compuna minim din:

- sufa de copac 2.5m 2 bucati ...Ce e aia sufa de copac? In general o sufa scurta (2.5-3m) folosita ca sa nu punem carligul si cablul troliului direct pe copac cum fac unii! Este foarte utila in teren considerandu-se acesoriul 0 in trusa recovery a masinii

- sufa de tractare de tractiune 8-10m Ce e aia sufa de tractare? In general o sufa panzata foarte rezistenta la tractiune pana la 13toforta (lasati porcariile din benzinarii elastice sau de prosta calitate acasa)! Se foloseste fie in prelungirea cablului troliului fie la tractarea, urnirea, trolierea personala sau a altui coleg aflat in kkt!

- ocheti 4 bucati Ce e ala ochet? un inel metalic foarte rezistent si foarte gros cu o pana care se infileteaza in acest inel nedandu-i acestuia posibilitatea de a se desface

in timpul unei operatiuni de recovery de forta! In general este bine sa folosesti ptr siguranta personala si a celor din jur ochet la fiecare prindere respectiv: sufa de copac, sufa de tractare, dispozitiv prindere masina, cablu troliu etc ... De ce 4? Exista aplicatii cand folosesti doua sufe de copac +o prindere suplimentara in mentinerea stabilitatii, sigurantei inaintarii samd ... Unul intotdeauna sa fie de rezerva! Acesti ocheti se prezinda fie in forma rotunda fie ovaloidala ...in functie de brand sau preferinte!

- scripete 2 bucati Ce este acela scripete? Un dispozitiv (ganditi-va la scripetele de put, e cam acelasi lucru dar calibrat pe cu totul alte forte) extrem de util in teren! Probabil ca multi nu stiati asta dar cu scripetele (scripetii) masina se poate muta fara mult efort (doar cateva reguli elementare de fizica) din/in orice pozitie! De asemenea folosirea unui scripete sau doi la troliere reduce foarte mult (pana la 50%) forta cu care trebuie sa traga un troliu! Folosirea unui scripete dubleaza viata unui troliu suprautilizat!

- sufa cinetica (elastica) – optional Este foarte utila in tractare si in punerea in miscare a unor utilaje intepenite (preia socurile, atat cele date tragatorului cat si cele date trasului prin natura ei -facuta din fibre elastice foarte rezistente) Este optionala intrucat este un accesoriu destul de scump!

- manusi 1 pereche - Se folosesc in teren la manipularea continutului trusei recovery, in special a cablului troliului (cel metalic) ptr a nu suferi incizii sau intepaturi urmare a contactului cu bucati de sarma care se exfoliaza de pe acest cablu!

- benzina 250ml Se foloseste la "explozia si reetanseizarea" rotii dejantate (fara sa fie necesara ducerea ei la vulcanizare)! Se curata roata dejantata, se pune putina benzina pe janta sa se scurga in interiorul anvelopei ...se asteapta putin sa se faca vapori si gaze in interior. Dupa care se aprinde si prin suflul exploziei rezultate (focul din anvelopa ramane fara aer) va alegeti cu o anvelopa jantata si cu vreo 3 bari in interior. ATENTIE: acest procedeu impune un EXTINCTOR prin preajma si prezenta unuia care a a mai facut asta cel putin odata! :h5

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

..............

- benzina 250ml Se foloseste la "explozia si reetanseizarea" rotii dejantate (fara sa fie necesara ducerea ei la vulcanizare)! Se curata roata dejantata, se pune putina benzina pe janta sa se scurga in interiorul anvelopei ...se asteapta putin sa se faca vapori si gaze in interior. Dupa care se aprinde si prin suflul exploziei rezultate (focul din anvelopa ramane fara aer) va alegeti cu o anvelopa jantata si cu vreo 3 bari in interior. ATENTIE: acest procedeu impune un EXTINCTOR prin preajma si prezenta unuia care a a mai facut asta cel putin odata! :h5

As completa cu necesitatea unui compresor portabil, pentru asemenea situatii.

Nu intotdeauna "iti iasa" la fix operatiunea, iar presiunea din interior s-ar putea sa fie destul de mica.

Astfel incat, daca nu bagi imediat aer in roata, risti sa fii nevoit sa refaci totul inca o data.

PS. Foarte buna ideea acestui topic! :h5 :bravo

Link spre comentariu

- ocheti ...Acesti ocheti se prezinda fie in forma rotunda fie ovaloidala ...in functie de brand sau preferinte!

nu e in functie de brand sau preferinte ci in functie de aplicatie. ca sa-ti dau un exemplu: un ochet in forma de O se foloseste cind de tine se trage in lateral. asta pentru ca D-ul simplu risca sa se rupa daca tragi in lateral cu el. :h5

sufa cinetica e obligatorie pentru cine n-are troliu. :h5

mai e un accesoriu, obligatoriu in concursurile din australia - winch cable damper. asta face ca un cablu care crapa sa cada, in loc sa zboare prin aer. in locul lui se pot folosi ori o haina mai groasa, ori o patura, ori ceva home made. :grin:

http://www.expeditionexchange.com/arb/arb001%20041.jpg

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

mai e un accesoriu, obligatoriu in concursurile din australia - winch cable damper. asta face ca un cablu care crapa sa cada, in loc sa zboare prin aer. in locul lui se pot folosi ori o haina mai groasa, ori o patura, ori ceva home made. :grin:

http://www.expeditionexchange.com/arb/arb001%20041.jpg

:hi

Din pacate absolut inutil in combinatie cu plasma (Dynatec, Dyneema sau cum i-o mai spune cablului din impletitura sintetica ), la care nu exista efectul de "bici".

La cablu de otel insa, e obligatorie.

PATROLATOR

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

La ocheti ,in general, nu este recomandat sa fie stransi pana la capat, deoarece atunci cand tragi de el se strange, fiind mai greu de desfacut. Eu ii strang, la mana si apoi ii desfac un sfert de tura. :h5

Daca ai descoperit singur asta, esti bun. :rsp

Exact asa spune si producatorul in manualul de folosire. :h5

PATROLATOR

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

...

... nu va jucati sa faceti asta singuri daca nu a-ti mai facut-o, ca riscati ori sa dati foc la roata...ori si la roata si la padure ... doar prin simplul fapt ca poate nu pozitionati anvelopa si janta bine inainte de a o aprinde...si in loc sa aveti explozie "benefica" riscati sa dati foc pur si simplu.

... la fel sa aveti langa fiola cu benzina si o carpa uscata, care va fi pusa pe o creanga ... imbibata putin cu benzina si va figura pe post de "torta"... sa nu faceti prostia sa aprindeti benzina din roata, de la bricheta !!!

... neaparat este sa aveti si 1 sticla cu apa, pt a preveni aprinderea, ulterioara exploziei, a anvelopei, si ca sa nu folositi EXTINCTORUL decat daca focul se extinde.

in completare il rog pe Younutz sa caute un filmulet cu procedura, si sa il posteze.

de asemenea la Echipamentul de recovery mai recomand suplimentar: 2 perechi de manusi, caci sunt o multitudine de situatii unde e nevoie de 4 maini, un spay degripant ( este foarte util si cu o gramada de intrebuintari ), banda PowerTape, si 1-2 sufe scurte cu sistem de strangere si tensionare.

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

Link spre comentariu

@airwolf ...aici vb de lucruri simple ... n-am ajuns atat de departe! asta a ta e la pagina 100 ... noi suntem inca la pagina 5 maxim 6! :h5

(misto lucrarea oricum! :grin:)

pai sint simple. un kit din ala pentru a mea costa circa 500$, mai putin decit daca imi iau bara din nou de la reprezentanta :grin:

anti wrap-ul iar e o chestie cu schepsis - daca e facut bine, poate proteja cardalul in anumite situatii.

alta modificare ieftina dar de mare efect - protectia pentru crucea cardanica. sint mai multe modele, asta e cel care imi place mie.

http://jeephorizons.com/news/images/nth/slider.jpg

evident, astea sint modificari ce ce spot face in timp, dar cine are banii de investit, merita sa le faca. pe linga ca or sa stea mai putin sub masina, or sa schimbe si piese mai putine. si mai rar.

... arata bine in poza dar e scumpa si grea si are un mare impediment... daca prinzi vreo craca sau vre-o piatra intre scut si cruce... NU se rupe doar crucea , ci si flansele cardanului ( la pietre nu rezista metalul ).... e mai simplu sa fiti atent pe unde va dati si sa stiti sa schimbati o cruce ( aia costa putin ).

... ingreunarea excesiva a masinii nu face altceva decat sa apropie transmisia de buturugi si bolovani... un ideal in OffRoad este o masina cat se poate de usoara cu o medie de 1.2- 1.5 tone si 150-200 CP.

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

Link spre comentariu

... arata bine in poza dar e scumpa si grea si are un mare impediment... daca prinzi vreo craca sau vre-o piatra intre scut si cruce... NU se rupe doar crucea , ci si flansele cardanului ( la pietre nu rezista metalul ).... e mai simplu sa fiti atent pe unde va dati si sa stiti sa schimbati o cruce ( aia costa putin ).

... ingreunarea excesiva a masinii nu face altceva decat sa apropie transmisia de buturugi si bolovani... un ideal in OffRoad este o masina cat se poate de usoara cu o medie de 1.2- 1.5 tone si 150-200 CP.

Oresti avea o protectie mica si smechera rau de tot, de care o sa-mi fac si eu. :D

Link spre comentariu

Bineinteles, sunt situatii in care s-ar putea sa aveti nevoie de ce nu aveti la voi (in general asa se intampla)! Nu zic ca nu am un compresor HD in portbagaj, un aparat de lipit sau de taiat cu gaz, un ciocan de cauciuc mai mare, o maceta, pelerina de ploaie, prezervative etc etc ...

Ideea acestui topic este ca noii veniti sa se familiarizeze cu acesti termeni pe care ii tot aud pe forum de la "babe batrane" ... Si nu in ultimul rand atunci cand se gandesc sa se avante in teren minat cu masini stock sa nu se mire ...ca au ramas in baltite sau baltoaie!

Un rol foarte important, esential as putea spune, au inspectiile tehnice ante si post iesire! Asta, bineinteles daca tineti la buzunarul vostru! Este foarte bine ca daca vreodata inconstiient intri cu masina avand probleme in traseu sa stii ce trebuie sa menajezi! Desi unii ne considera maniaci sau poate "prea sufla in iaurt" sa stiti ca de cand am inceput sa respectam aceste principii si nu am cerut imposibilul masinilor noastre la capitolul reparatii importante...este trecut un mare 0! :h5

Link spre comentariu

in completare il rog pe Younutz sa caute un filmulet cu procedura, si sa il posteze.

Nu-s eu Yonutz, dar incerc sa dau o mana de ajutor la construirea acestui topic.

[youtube:1ga23akl]http://www.youtube.com/watch?v=vLtBojvDEyc&NR=1[/youtube:1ga23akl]

[youtube:1ga23akl]

[/youtube:1ga23akl]

[youtube:1ga23akl]

[/youtube:1ga23akl]
Link spre comentariu

sa ma bata mama daca stiam de asa ceva!

Yonutz...daca iti trece prin cap sa editezi o brosura cu toate aceste notiuni (edificate si prin poze ca exemple) te sustin financiar!

Bravo...acest topic chear ca este de milioane!

Jeep Wrangler YJ, 2,5 litri, fab. 1992

Tel: 0742.08.02.05

mail: rosca_radu@yahoo.com

Link spre comentariu

@scaraoscky

:h5 Multumesc, urmareste forumul ... nu pot zice decat atat: "Toate la timpul lor!" Topicul o sa fie inbunatatit si cu poze ... e doar chestiune de timp! Ce bine ar fi daca ar avea ziua 30 de ore ... :h5

Link spre comentariu

Yonutz..cred ca nu m-am facut inteles...eu ma refeream la o brosura in format mic sa o scoatem pe piata pt comercializare!...Ar fii ceva inedit..prima carte scoasa de un forum...Club4x4! Gandeste-te si da-mi un semn!

Oricum..bravo :bravo !

Jeep Wrangler YJ, 2,5 litri, fab. 1992

Tel: 0742.08.02.05

mail: rosca_radu@yahoo.com

Link spre comentariu

:g ... si fara nici o gluma, poate e bine, daca tot ai inceput sa faci asa ceva, sa printezi si o brosurica , cu toate elemantele de off road, care va putea fi achizitionata contra cost de catre toti membri :cl si de ce nu , nu numai

...........uite ca a mai avut cineva ideea asta....

Yonutz crezi ca ideea nu e ok? Nu zic sa faci asta acum, ci la final cand vei fi terminat tot ce poate ajuta un novice. .... si din cate am vazut, te pricepi si iti si place sa scri... :h5

"Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism"

Disco 2, TD5 HSE, 02

Link spre comentariu

Felicitari, foarte util. :h5

As adauga: haine de schimb, asta dupa ce am stat peste o ora la murat intr-o mlastina(baltuta :grin: ), pe ploaie torentiala si la 5 grade .

Acum pe langa pelerina si cizme am si un trening mai vechi tot timpul in masina. :fr2

LC 120 AT TEMS
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare