Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Ajutor, zgomot suspect

lynx

Postări Recomandate

Salut,

cred ca am o problema la un Samurai din '97.

Fiind in regim 4x2, indiferent ca sunt pe camp sau pe sosea, la un moment dat se aude un carait sub masina. Nu pot identifica locul.

Caraitul este ca atunci cand incerci sa bagi in marsarier iar rotile se mai invart inspre inainte.

Nu este un carait continuu, apare fara vreo regula, la viteza mare sau mica, nu franeaza masina, nu o smuceste, doar simti vibratia in caroserie. Daca o trec pe 4x4 am sesizat ca nu mai caraie. Face cumva foarte discret si aproape imperceptibil.

Ciudat este ca dupa ce parcurg o oarecare distanta incepe sa faca asa.

Ce poate fi, aveti idee?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Ajutor, zgomot suspect

...sau caseta de transfer. Poate nu decupleaza cum trebuie fata, iar cand se incalzeste si se dilata toate prin ea (carcasa, ax, pinioane) incepe sa caraie. Cand mai face asa, incearca sa manevrezi levierul de la transfer usor in directia decuplarii 4x4 si vezi cum se comporta (daca mai face asa sau nu). Uita-te si pe dedesubt sa nu ai vreo prindere care sa fi cedat si sa incline caseta.

... BRAKES ARE FOR PUSSIES !..
Link spre comentariu

nici nu am timp sa manevrez levierul. Zgomotul nu dureaza mai mult de 1 secunda. Vibratia nu se transfera la nici unul dintre cele doua leviere. Am stat cu mana pe ele (pe rand).

E posibil sa se intample ceea ce ai zis @jolly.

Am sa mai manevrez levierul spre 4x2. Ca atunci cand am cuplata si fata, nu caraie.

Totusi, banuiesc, ar trebui s-o franeze catusi de putin la caraiala...

Cred ca singura solutie este sa merg pana crapa ceva.

Link spre comentariu

cred ca Jolly are dreptate, dupa ce se incalzeste are tendinta sa treaca pe 4x4, nu sta pe 2x4. Daca nu ai timp sa impingi maneta inspre 2x4 (in fata la mine) incearca sa o legi elastic in acea directie.

Daca MRL-urile sunt cuplate (si cardanul fata este invartit de roti) nu ar trebui sa mai caraie, chiar daca maneta se misca spre 4x4. Asta iti poate confirma sursa zgomotului

bafta

Yoke - SJ 410

Link spre comentariu

Totusi, banuiesc, ar trebui s-o franeze catusi de putin la caraiala...

Nu e neaparat! Cele doua pinioane se apropie si se ating, dar miscarea de rotatie al unuia il respinge pe celalalt atata timp cat nu sunt sincronizate (ca la titirez). Atingerea e de foarte scurta durata, pinioanele sunt aruncate la ciocnire/atingere catre pozitiile lor normale configuratiei 4x2, astfel incat nu apuca sa angreneze.

Link spre comentariu

Daca e asa, ce as putea sa fac sa nu se mai atinga? Nu exista pericolul sa se strice pinioanele? Iar in levier nu ar trebui sa simt vibratii in acel moment?

Poate sunt enervant de insistent, dar nici la "doctor" nu stiu la ce sa se uite...:(

Link spre comentariu

Nu m-am bagat in viata mea sub un Samurai (ca nu incap :) ), dar ar trebui sa vezi daca exista vreun arc sau vreo patina care sa tina levierul in pozitie - daca sunt, ai grija sa fie OK!.

In caseta sunt niste "furci" pe care le manevrezi cu levierul si care imping pinioanele in pozitia in care angreneaza. Tolerantele sunt destul de mici datorita cerintelor de gabarit, asa ca un mic joc poate duce la atingeri in caseta.

Bineinteles ca fenomenul poate dauna, dar in general elementele transmisiei au un grad foarte ridicat de rezistenta la uzura. Vezi si daca in uleiul din caseta gasesti pilitura sau urme ale abraziunii (scurgi uleiul intr-un vas curat si te joci cu un magnet prin ulei, vezi ce se lipeste)!

Tuparu ar trebui sa fie mai in masura sa te ajute, ca face/desface veveritele si cu ochii inchisi.

Link spre comentariu

Aceeasi problema o am si eu si s-a dovedit a fi de la body lift. Levierul de la reductor imi atingea in caroserie in pozitia 4x2. Am rezolvat problema prin decuparea a 3 mm de tabla de caroserie din jurul manetei, insa am dat de alta si anume: Mansonul care tine maneta reductorului, trage maneta spre 4x4, fiind prea tensionat. Inca ma gandesc la cum sa o rezolv si pe asta.

P.S: Vezi ca mai este un manson pe levier la intrarea in CV. Verifica-l si pe ala sa nu fie taiat/rupt si sa fi intrat mizerie pe sub el. Pana una alta, daca nu gasesti sursa si nu vrei sa mergi asa "pe caraiala", scoate un MRL automat (presupun ca de astea ai) si mergi cuplat pe 4x4 (asta in cazul in care nu ai diferential).

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Am verificat tot ce se putea la suprafata. Adica am exclus toate posibilitatile, inclusiv mansoanele de cauciuc. In urma unor discutii cu Nello (el avand in trecut o problema asemanatoare), am ajuns la concluzia ca e posibil sa fie din interiorul reductorului, un rulment amarat care si-a facut loc in carcasa de dur-aluminiu. La rece nu se prea aude, cum se incalzeste cutia si se dilata putin piesele in ea+uleiul, cum incepe si levierul/reductorul sa clantane. Poate daca saptamana viitoare va fi putina vreme buna, il voi desface ca sa identific problema si sa o remediez prin bucsare si schimbare de rulment, ca devine stresant...

P.S: La mine in 4x4 low imi clantane tare de tot reductorul in urcari nasoale in panta. Cel mai probabil de la acelasi rulment...

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare