Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cum stiu daca am azot in roti?

PYZ

Postări Recomandate

Exista vre-o metoda de a afla daca cei de la vulcanizare baga in anvelope azot, sau baga aer si pun doar capacele verzi la valve.

Intreb asta pentru ca am fost la Autosoft si am pus cauciucurile de iarna pe masina,presiunea s-a facut in fata mea, cu masina data jos de pe cricuri.Azi m-am jucat pe la calculatorul de bord si senzorii de presiune ai masinii imi arata 3 valori diferite la cele patru roti.Dintre care una mai mare decit cea initiala bagata la vulcanizare.Asa ca ce sa inteleg?Ca mi s-a bagat doar aer si s-a dilatat?Ma indoiesc ca senzorii sa fie defecti ,masina ,e drept ca e din 2006 dar are doar 12.000 de km.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cum stiu daca am azot in roti?

La ambele locatii Autosoft nu se vede nici un cilindru......vine de undeva din perete (sic!)......printr-o conducta colorata.... :P

Si eu i-am intrebat.....si s-au jurat ca e azot.....dar atat!

Pe de alta parte la vulcanizarea unde mi-am schimbat niste gume, baiatul de acolo a zis ca treaba cu azotul e teapa ca daca ar fi fost intr-adevar ar fi mirosit urat......cand se stie ca azotul e inodor......deci..... :P

Link spre comentariu

Exact ! Nici eu nu am vazut vre-un tub sau ceva.Doar un furtun din perete.

Si putin off-topic : mai nou sint 3 locatii Autosoft.Fundeni, Dudesti si Baneasa.

Si ca sa revin.Nu e vorba ca e Autosoft sau alta firma din domeniu,sau ca am dat 5 RON/roata pentru azot ci : am sau nu am azot? Si cum aflu.Si daca stie cineva sa ne spuna si noua.Sunt sigur ca sunt destui tepari in domeniu si macar sa stim cu sa ne ferim de ei.

Link spre comentariu

Nu poti decat sa captezi intr-o punga dand drumul un pic din ventil ....si apoi sa bagi in el o bricheta sa vezi daca se aprinde hahahah este cea mai empirica metoda a sau cu un analizator de gaze.AL meu numai functioneaza te-as fiii ajutat cu placere.Este ca o cutie ..mica 10 cm pe 15 cm...cred ca poti sa gasesti si la alti aceste analizatoare ...la cei de la protectia munci la salvatori ......si apr volorile gazului analizat si iti spune cat oxigen cat azot etc ele sunt in tradevar pe grupe de gaza .......dar cel de azot este cel mai obisnuit fiind vorba de aer normal fara gaza periculoase de explozie...sper ca am fost de folos.INcerca cu un furtunas cel mai simplu intro punga noua de impachetet si apoi bagi mana cu bricheta aprinsa si vezi daca se stinge flacara.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Si daca iti baga aer, ai oricum 75% azot :grin: . Daca vrei 100% azot, trevuie mai intai vidata anvelopa (ceea ce eu nu prea cred ca face cineva asa ceva), apoi bagat azot.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

si asta este adevarat....cred ca procentul de oxigen si alte gaze fara vidare urca cam la 10 procente chiar daca bagi azot.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Va recomand sa veniti sa va umflati rotile la Brasov :grin: . Tubul de azot sta la vedere, are si un buletin de umplere sau ceva de genul asta.

Eu am devenit fan ala acestui gaz in anvelope de cand eram posesor de Renault Laguna cu sistem de monitorizare a presiunii in roti. Pana sa ii bag azot, eram disperat, tot timpul ma sacaia :grin:

Nissan Patrol Y60 2.8, 1989

Suzuki Samurai 1.3i, 1994

Link spre comentariu

....Asa ca ce sa inteleg?Ca mi s-a bagat doar aer si s-a dilatat?

Dar azotul nu se dilata? Cred ca volumul/presiunea variaza la fel in functie de temperatura, la toate gazele.

Puch 280GE
Link spre comentariu

cel mai simplu dai afara aerul sau azotul si bagi azot, varianta cea mai simpla

sau verifici presiunea in cauciucuri la diferente de temperatura daca presiunea este la fel ai azot in cauciucuri :h5

MITSUBISHI DE FAMILIE

Toyota LJ70 - Gaganodrack de noroaie

Link spre comentariu

Avand in vedere ca aerul care ne inconjoara are urmatoarea componenta

78.084% Azot (N2)

20.947% Oxigen (O2)

0.934% Argon (Ar)

0.033% Dioxid de carbon (CO2)

Urme de:

Neon (Ne)

Heliu (He)

Kripton (Kr)

Dioxid de sulf (SO2)

Metan (CH4)

Hidrogen (H2)

Urme de:

Oxid azotic (N2O)

Xenon (Xe)

Ozon (O3)

Dioxid de azot (NO2)

Iod (I2)

Monoxid de carbon (CO)

Amoniac (NH3)

Cantitatea de vapori de ap? din aer variaz? considerabil depinzând de vreme, clim? ?i altitudine.

Dupa cum observati 78% avem azot. Ca sa ai numai azot in caucioace trebuie sa o vulcanizezi si sa o umfli in vid. :h5, dar asta stiam deja, Pentru a face verificarea exista la baietii de la Drager Safety aparate de masurare a concentratiilor de gaze (insa nu cred ca vreti sa va faceti o cariera din a masura ce gaze si ce procente ai in cauciucuri, nu?) Cat despre utilitatea folosirii azotului/aer comprimat

Aerul comprimat - metoda traditionala pentru umflarea anvelopelor - contine oxigen (21%) si azot (78%). Cauciucul anvelopei este ca o membrana, prin care oxigenul trece catre exterior (permeaza) de trei ori mai repede decat azotul. Ca rezultat, scurgerea treptata a oxigenului prin peretii cauciucului conduce la dezumflare. Aceasta, la randul ei, conduce la o crestere a uzurii benzii de rulare, scade siguranta si confortul si creste consumul. In plus, aerul comprimat are un grad inalt de umezeala, care poate accelera ritmul de coroziune al anvelopei.

Azot in anvelope

Azotul este folosit in anvelope pentru a evita pierderea aerului prin peretii anvelopei, care rezulta in dezumflare. Motivul pentru care este folosit azotul il reprezinta faptul ca este usor de produs, nu arde, nu are miros si este in procent mare in componenta aerului atmosferic.

Diferenta dintre presiunea din anvelopa si presiunea atmosferica face ca oxigenul sa treaca de la interior la exterior prin anvelopa. Daca am putea creea aceeasi concentratie de oxigen afara si inauntrul anvelopei (presiune partiala egala), oxigenul nu ar mai fi fortat sa se infiltreze prin peretele anvelopei.

Folosirea azotului in anvelope mentine presiunea corecta si reduce toate problemele asociate cu dezumflarea.

Umflarea corecta versus dezumflare

Umflarea corecta este deosebit de importanta cand luam in considerare durata de viata a anvelopei si performanta acesteia. Nu este intotdeauna posibil sa te uiti la o anvelopa si sa detectezi dezumflarea. Totusi, dezumflarea poate cauza probleme legate de anvelopa. Asa cum presiunea determina capacitatea de incarcare a anvelopei, dezumflarea rezulta intr-o anvelopa supraincarcata. O umflare insuficienta duce la scaderea economiei de combustibil, manipulare lenta si cresterea fortelor mecanice din cauciuc, care se supraincalzeste si poate exploda.

Avantajele umflarii cu azot

Stabilitatea presiunii timp indelungat

Etanseitate si manipulare mai buna

Reducerea consumului de combustibil

Durata de viata mai lunga a anvelopei

Cresterea sigurantei in exploatare

Eliminarea oxidarii in interiorul anvelopei

Eliminarea alarmelor false ale senzorilor de presiune din anvelope

Multe succesuri.

Navara sau Rubicon? Asta e intrebarea?
Link spre comentariu

Tinand cont ca volumul molar al oxigenului este 17,36×10-3m³/kmol, iar cel al azotului este 13,54×10-3m³/kmol si de faptul ca intr-un mol de substanta se afla un numar de molecule aproximativ egal cu numarul lui Avogadro, poate-mi explica si mie cineva cum se face ca un gaz cu molecula mai mare paraseste mai repede anvelopa!? Pentru ca asa rezulta din calculele mele, ca molecula de oxigen are volumul de 1,2821 ori mai mare decat cea de azot!

Terminati domnilor cu prostiile si postati lucruri mai serios documentate! Singurul avantaj al azotului e acela de a fi un gaz inert care nu intretine arderea.

Luati de cititi: http://wapedia.mobi/ro/Azot

Restul e MARKETING!

... BRAKES ARE FOR PUSSIES !..
Link spre comentariu

O sa-mi pun azot in roti cand cei de la vulcanizari, echipati in costume de cosmonaut :ha: , monteaza anvelopa pe jeanta in camere etanse cu 100% azot. Pana atunci o sa merg cu 78% azot :grin: .

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Taote astea sunt comerciale ....taica lasa dreacu azotul.....Sa plecat de la premisa ca sunt multi soferi care ar putea sa-si schimbe optiunea pentru asa ceva si cu cateva argumente tehnice te da pe spate sa dai bani..Pai hai sa vedem unde sunt putin utilizatori de camere de aer, gen mingi de fotbal baschet sau polo se pune ?

chiar daca se joaca international.....scufundari unde depinde viata scafandrului,......ce-i aia permeabilitate cum adica pierde cauciucul aer in 200 de ani poate pai pana atunci schimbi anvelopa de 200 de ori . deci vemnim cu ''argumente ' si zicem ca-i mai bine'' dar hai sa ne uitam chiar merita?

Mai zicem eeee hai ca nu-i capat de tara 20 roni.....exact asa se si gandeste ca marcheting sa poata da clientul bani astia.... Dupa mine eee un mare fas comercial care nu are nici o acoperire in viata reala ....hahah cum spunea cineva ca CD dela oglinda impotriva radarului....de ce nu se zice ca iti micsoreaza procentul d eoxigen ? ca nu te-ar da pe spate nu?

Azotul in sine nu-i scump.....exista la scufundari un sistem care iti incarca numai cu azot de exemplu......adica separa celelalte gaze si lasa sa treaca numai azotul, sunt masini special concepute pentru servic-uri numai pentru umplut la 8-10 bari cu asemenea separator...costa o gramda de bani......ca de ee la moda, si el ce ee un compresor si un asemenea dispozitiv de separare...dar de ce-i la mode costa.O sa zice-ti da dar numai umflu rotiile ...pai ce daca ai cu aer si ventil cauciuc bun umfli?

hahahah

Bafta la toata lumea!

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Iata ca a aparut si raspunsul corect la intrebarea/dilema privind "a fi sau a nu fi ".....azot in roti !

Am gasit astazi intr-o vulcanizare+spalatorie auto aparatul din imaginile de mai jos care exact asta face : intai goleste de aer anvelopa-vezi buton "Vacuum", iar apoi o incarca cu azot cu o puritate de 95%!

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Iata ca a aparut si raspunsul corect la intrebarea/dilema privind "a fi sau a nu fi ".....azot in roti !

Am gasit astazi intr-o vulcanizare+spalatorie auto aparatul din imaginile de mai jos care exact asta face : intai goleste de aer anvelopa-vezi buton "Vacuum", iar apoi o incarca cu azot cu o puritate de 95%!

Pai in situatia asta , nu pleaca guma de pe janta ( dejantare)? Nu cred ca se goleste 100%?

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare