Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

O Vitara tunata sau un R.R. perfect ?

a DY 1

Postări Recomandate

Salut!

Deschid acest topic la rubrica "Modificari" pentru a prezenta proiectul la care am lucrat din luna august pana in prezent. In decizia de a incepe construirea unei masini pentru off-road au stat cateva idei, cum ar fi: buget pana in 3000 euro, greutate- 1300-1500 kg, simplitate in constructie. Ca urmare a acestui plan, am achizitionat un R.R. intr-o stare foarte buna, mai ales la partile de sasiu, suspensie, directie, si o Vitara, intr-o stare nu foarte buna, dar cu un pret OK (aceasta s-a dovedit o alegere mai proasta, intrucat ulterior a trebuit sa mai cumpar ceva piese).

Asadar:

1. s-a luat sasiul de RR, cu suspensie, punti, directie, s-a taiat din partea din fata 25 cm si din cea din spate 80 cm. De asemenea s-au inlaturat prinderile caroseriei, ele fiind inlocuite de alti suporti pentru caroseria de Vitara ( in afara faptului ca a trebuit curatat de mizerie, sasiul este impecabil; in locurile unde s-au decupat elemente, a fost refacuta vopseaua, in rest, impecabil)

Sasiul , in forma gata pentru mixat cu Vitara, avea greutatea de 720 kg.

2. puntile au fost revizuite integral, iar puntea spate a primit planetare HD si diferential cu 24 de caneluri KAMdifferential

3. Vitara a fost dezmembrata, recuperand motorul si cutia de viteza si parte din caroserie, de asemenea, s-au pastrat conducte de frana, de alimentare si rezervorul (caroseria nu este intr-o stare foarte buna, necesitand lucrari de tinichigerie pe care sper sa le fac in aceasta iarna)

4. motorul si cutia au fost montate pe sasiu, de asemenea, insstalatia de alimentare si sistemul de franare, dar, in prealabil, sub tot sasiul, a fost construita o placa din otel de 8 mm (un pic cam grea, dar este OK pentru ca tine centrul jos), pe care au fost pozitionate prinderea cutiei sui al celui de-al doilea reductor de Suzuki Samurai (cutie de transfer). Angrenarea intre cutia de Vitara si reductorul de Samurai , printr-un cardan construit artizanal (cu lungimea de 180 mm). Din reductorul de Samurai pleaca cardanul spate (de provenienta Aro, cu lungimea de 800 mm) si cardanul fata cu intermediar (de provenienta Aro, cu lungimea ansamblului de 1200 mm , impartit in doua- jumatate pana la rulment, cealalta jumatate la puntea fata). Din cutia de Vitara iesirea fata angreneaza troliul mecanic (acesta este confectionat artizanal dintr-un diferential fata de Aro 10 si acesta este teoretic functional, dar inca nu am gasit un loc in asa fel incat sa nu ia din unghiul fata al masinii).

5. caroseria de Vitara a fost taiata in partea din spate dupa stalpul central si montata pe sasiu pe suportii construiti in prealabil. Caroseria a pastrat instalatia electrica, precum si bordul, scaune, etc, etc.

6. rollcage-ul va fi integrat in structura caroseriei, in acest sens pragurile se vor decupa si inlocui cu teava patrata , care, impreuna cu sasiul, va fi baza pentru intreaga structura ( acest lucru se va realiza in aceasta iarna), de asemena, urmeaza sa schimb scaunele si centurile, asta in momentul in care se repara si tinichigeria.

7. intreaga masina ,in momentul de fata cantareste 1240 kg, la aceasta urmand a se adauga rollcage-ul si un troliu electric, iar intr-un viitor (nu stiu cand) urmeaza sa inlocuiesc anvelopele existente (235/85 R16 cu 35x10,5 R16)

Nu a ramas nimic la voia intamplarii in acest proiect, si am gandit si analizat in detaliu foarte multe lucruri, dar numai iesirile in teren mi-au confirmat sau infirmat daca lucrurile functioneaza pe masina. Sunt dator sa multumesc si unor prieteni, si vreau sa-i si numesc: Sorin Parvulescu, Mauri, Dean, Craiu', Tuparu, Claudiu, Sorin Melente, oameni cu care m-am consultat.

Desi pe parcursul proiectului nu am avut timp sa fac poze, pentru a exemplifica munca, ma revansez cu poze asupra produsului finit (aproape finit). Vreau sa precizez ca intreaga munca la proiect am facut-o singur (sunt multe lucruri care pot fi perfectionate si pe care am sa le fac din mers) si sunt convins ca, daca m-as mai apuca vreodata de o asemenea lucrare, cu siguranta va iesi mai bine ca prima, dar satisfactia faptului ca masina este 100% functionala, si , mai mult ca atat, performanta, ma bucura si imi da resurse pentru a va impartasi si voua bucuria mea.

Poze :

Reality is for those who cannot face Science Fiction!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: O Vitara tunata sau un R.R. perfect ?

Salut! masina e mai mult de cit OK merge super, are o tendinta usoara de a topai de spat si asta cred ca di cauza amortizoarelor (Monroe Gaz un pic prea tari) sper ca dupa ce pun tot pe ea (cc150kg) comportamentul sa se schimbe . Pe fata am sa schimb amortizoarele cu unele cu plus 10 cm , de altfel am si pentru spate varianta asta , acum avind suspensia originala (arcuri fata spate si amortizoare fata). Despre reductii ce sa spun , sunt totale , cu amindoua reductoarele pe low am 4.6/1 iar rotile actuale (33'') nu se simt , daca ar tine puntea fata cred ca masina poate duce usor un 35''-36'' . De retinut ca si rapoartele in punti sunt cele standard LR 3.8/1 . Motorul ma fascineaza dea dreptul , este foarte elastic , urca foarte repede in ture si datorita combinatiei intre cutia de Vitara si reductorul de Samurai , foarte adaptabil . In mod normal intr 1500 si 3000 am suficienta putere si cuplu . In concluzie o masina buna .

Link spre comentariu

Foarte faina masina. Am vazut-o la treaba la Orastie. Pacat ca s-o rupt ceva la ea (cardan?) , dar, mere de mananca jar. O masina facuta din pasiune.

masina ca masina, dar sa vedeti copilotu!!!!!!!

:1

Link spre comentariu

Da la Orastie a fost o treaba foarte banala , piulita care tine flansa pe rulmentul intermediar la cardanul fata s-a desfacut , flansa a iesit de pe caneluri si a degradat putin filetul si canelurile de pe axul cardan , totul s-a reparat . Cauza folosirea unei piulite fara asigurare .

Link spre comentariu

Salut! masina e mai mult de cit OK merge super, are o tendinta usoara de a topai de spat si asta cred ca di cauza amortizoarelor (Monroe Gaz un pic prea tari) sper ca dupa ce pun tot pe ea (cc150kg) comportamentul sa se schimbe . Pe fata am sa schimb amortizoarele cu unele cu plus 10 cm , de altfel am si pentru spate varianta asta , acum avind suspensia originala (arcuri fata spate si amortizoare fata). Despre reductii ce sa spun , sunt totale , cu amindoua reductoarele pe low am 4.6/1 iar rotile actuale (33'') nu se simt , daca ar tine puntea fata cred ca masina poate duce usor un 35''-36'' . De retinut ca si rapoartele in punti sunt cele standard LR 3.6 /1 . Motorul ma fascineaza dea dreptul , este foarte elastic , urca foarte repede in ture si datorita combinatiei intre cutia de Vitara si reductorul de Samurai , foarte adaptabil . In mod normal intr 1500 si 3000 am suficienta putere si cuplu . In concluzie o masina buna .
dar asa cum am spus urmeaza sa mai perfectiones proiectul din mers .
Link spre comentariu

O lucrare facuta cu pasiune! :1 :1 :1

Tot respectul!

:bravo

Sorin Priboi, aproape pieton ....

________________________________________________________________________________________________________

Daca stii sa vezi ceva bun in fiecare om, aproape toti vor sfarsi prin a vedea ceva bun si in tine. -Ben Carson

Link spre comentariu

cand ma gandesc la cata munca ai depus, ma ingrozesc

totusi, rezultatul e senzational si cred ca merita un :bravo f f f mare

sa faci rollcage ca dupa cum ai abordat panta aia pe diagonala riscam sa pierdem un mare mester... :grin:

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Salut! multumesc de aprecieri, ma simt bine. de aceea vreau sa va impartasesc ceea ce mi-as mai dori pe aceasta masina (asta, bineinteles, relativ , in functie de bani, timp,etc,etc):

1. as dori sa inlocuiesc cutia de viteza cu una tot de Vitara,dar automata.

2. as dori sa inlocuiesc puntea spate cu o punte fata viratoare,

3. as dori sa montez o directie hidraulica fata-spate (asta cel putin la puntea fata este aproape realizabila, poate pana in vara).

4. as dori sa umblu la suspensie, am spus ca trebuie sa inlocuiesc telescoapele cu unele mai lungi, arcurile sunt ok.

5. solutia cu troliul mecanic mi se pare foarte buna, dar din cauza masivitatii si a dimensiunii, n-am gasit o solutie foarte buna de a-l monta.

6. dupa ce rezolv problema cu gaurile din caroserie, doresc sa montez bateria in spatele cabinei, pentru a echilibra masina; in momentul de fata puntea fata are sarcina pe ea 680 kg si spatele 560 kg .

7. as dori sa schimb puntea fata (si sa mai procur inca una pentru spate) de Defender, cu planetare cu 24 de caneluri.

8. as dori sa procur 2 scaune scoica ( pentru acestea exista bani in buget, dar trebuie sa ma incadrez intr-o suma cuprinsa intre 200 si 300 de euro).

Mai in gluma, mai in serios, mi-as dori ca Mos Craciun sa imi indeplineasca dorintele, dar nu pot fi rau si sa il supar, caci si asa anul acesta a facut multe pentru mine.

Link spre comentariu

Salut! ieri am fost cu masina in teren pentru a o mai testa . Masin merge foarte bine si datorita centrului de greutate jos (asa cum a remarcat Soimu ) pe inclinatii laterale este extraordinara , deasemenea suspensile LR lucra impecabil (toti fani LR stiu asta) . Am sesizat o treaba care ma depaseste ca si cunostinte si cer sfatul fanilor Suzuki : Eu am anulat sonda lamda , motorul merge foarte bine (as spune impecabil) dar am un consum cam ridicat , exemplu am condus cca 3 ore si am consumat 35 l benzina prercizez ca motorul a functionat in 2000-3000 cam tot timpul iar ca distanta am facut cca 80-90kmdin care jumatate pe un teren mai greu (ceva noroaie si urcari pe drumuri de TAF) .Ceva idei ?

Link spre comentariu

Salut si :1 este ffff misti ideea cu RR. Suspensia chiar lucreaza ok.

Avem multe lucruri comune pe masini, inclusiv arcurile spate de RR care sunt PREA TARI. Sunt prea tari chiar si cu rezerva, troliu, baterie spate! Si a mea topaie si nu pot merge mai mult de 60 chiar daca sunt diferite ca si constructie a susp, totusi arcurile nu sunt ce trebuie ptr 1200-1400kg.

Consumul este chiar mare, nu am consumat mai mult de 30l in nici o zi de competitie! Trebuie vazut ... sonda ca sonda dar si reductiile, regimul de mers hi vs. low.

Inca o data :1 ptr un proiect frumos si bafta cu Mos Craciun :grin:

FJ40 '77(vandut), HZJ74 01 HZJ80 '94, HDJ100 '98 (vandut), 120 '06 (vandut) UZJ100 03, Celica SupraMK2 82, Suzuki SJ500 88 ... si lista ramane deschisa
Link spre comentariu

Asa cum ne-a obisnuit, Adi descrie in detaliu conceptiile sale!

Adriane, era si timpul pentru o astfel de realizare care sper sa iti aduca multa satisfactie atat tie cat mai ales micului copilot!

FELICITARI!!!

Sometimes you find yourself in the middle of nowhere. And sometimes in the middle of nowhere, you find yourself.
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare