Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Despre hovercraft-info si discutii

Dan Popescu

Postări Recomandate

Re: HOVERCRAFT!

mai intereseazate,pot sa circul cu ele doar pe camp fara sa intru pe apa.de ce permis de barca?si in cartile lor tehnice se specifica ca doar traverseaza ape putin adanci pe portiuni scurte nu se merge din mamaia pana la costinesti pe mare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 luni mai târziu...

sunt foarte informat. Singurele ambarcatiuni hovercraft in dotarea statului roman (6 la numar) la un anumit minister pe care nu-l numesc sunt livrate printr-un program de achizitie de care m-am ocupat si eu. De altfel sunt si trainer autorizat pentru operatiuni civile si militare pentru asa ceva, pana la 12 metri lungime.

Aceste vehicule sunt date ca fiind ambarcatiuni cu caracteristici amfibii. Adica ies singure la uscat, in conditiile cand configuratia uscatului permite acest lucru. Ca si configuratie, probabil ca sunt clasa de agrement A, adica ape interne protejate, de exemplu Herastrau sau similare, poate un rau mai mare, de exemplu Dunarea. Nu am observat dotarile specifice pentru agrementarea de catre Autoritatea Navala, deci cred ca nu au agrementare. Avand motorizare peste 15 CP necesita Permis de Conducere Ambarcatiuni (minim de agrement), la orice categorie, in acordanta cu tipul apei pe care naviga.

Pe uscat se comporta foarte usor, cu conditia ca suprafata sa fie perfect plana, orice sant, in incercarea de al traversa, vei constata ca-ti va reduce portanta la zero prin scurgerea laterala de presiune din perna.

Nu poate urca pante mari, de exemplu rampa de lansa ambarcatiuni din Portul Tomis este total inabordabila. Acolo trebuie folosita remorca peridoc speciala. Si coborarea la apa trebuie sa fie lina, de exemplu de pe plaja si intrarea sa se faca in anumite conditii de vant si val. Orice val de peste 30-40 cm va face vehiculul neutilizabil, in termeni marinaresti putand fi folosit cam numai in mare plata.

Utilizarea lui este foarte frumoasa in zonele pentru care a fost proiectat: zone mlastinoase, nisipoase, ape protejate la vant si val dar acoperite cu vegetatie, ape mici si periculoase pentru alt tip de ambarcatiune. Si foarte important, ape deschise.

Acest tip de vehicul vireaza foarte greu, in spatii largi, are deriva foarte mare, si pe deasupra este dependenta de directia si taria vantului. Nu poate fi eficient folosit pe canalele de apa marginite de vegetatie inalta, de exemplu in Delta Dunarii, decat la viteze foarte mici (cu flotatie simpla, fara plutire pe perna de aer) din cauza imposibilitatii guvernarii la viteza, a opririi in siguranta si datorita riscului de coliziune cu alte ambarcatiuni in spatii inguste.

In Romania au exista proiecte de fabricatie si de inzestrare cu asa ceva.

inca din anii '70 la Galati au fost executate teste inclusiv folosind motoare de avion usor de acrobatie, apoi s-a construit un transportor de trupe cu motorizare puternica pentru marina militara si care acum cativa ani inca era la Mangalia. Exista actualmente cateva asemenea vehicule in Romania, folisite pentru agrement, printre care si un Osprey destul de OK. Plus cele de la stat care intervin numai in situatii deosebite.

In achizitia acestui tip de vehivcule trebuie avuta in vedere utilitatea lor, si mai ales potrivirea lor cu suprafetele de rulare.

Si atentie, ceea ce nu se vede in poze si este foarte important: sunt foarte zgomotoase, mai ales cele ieftine in 2 timpi cu motorizare Rotax.

spopr la treaba si vanzatorului si cumparatorilor.

LA MULTI ANI
Link spre comentariu

1.de obicei pozele sunt fara sonor din cate stiu eu deci nu se poate deduce zgomotul decat dintr-un film,asta daca nu e mut

2.scrie eagle 447 pe net si vei constata ca se incadreaza intre 5000-6000

pounds,acum depinde de fiecare ce intelegem prin ieftin...

Salutari

Link spre comentariu

A,si inca ceva,te-ai dat vreodata cu asa ceva?ca cu teoria m-ai lesinat...

Am avut experienta unei plimbari cu 3 crafturi pe lacul inghetat,pe plaja cu intrari si iesiri din apa,pe niste campuri,pe zapada...si nu stiam nici unul atatea lucruri despre hovercrafturi ca altfel nu stiu zau daca am mai fi avut curaj...

Link spre comentariu

Servus, iti trebuie permis de barca daca vrei pe apa cu el ,plus ca cel pe care-l luase colgul meu a trebuit inregistrat in registru naval...cu test de flotabilitate cu motorul oprit...avea bagate camere de minge in fusta...il luase din Belgia iar eu i-am schimbat motorul ,initial avusese din fabrica un motor de cca 60 cp,belgianul i-a pus de 80cp sa se dea la concurs,iar eu i-am pus de 110 cp :grin: .este interesant cat de cat ca experienta,pe sol cu iarba maricica...nu prea merge cine stie ce , pe apa era ghiulea si la fel de periculos ca TNT-ul ,instabil la viteze mari si fereasca de valuri, cat priveste rotaxul 447 in cel mai fericit caz cu aprindere dubla si tobe cu rezonator daca "prinde" 40 cp si numai la ture multe pe la vreo 6500,pt o persoana e ok ,doua...am retineri,dar revin e destul de intersanta senzatia cand il pilotezi ,imi pare rau ca nu mai am prin computer pozele cu el si nu stau acu sa caut prin cd-uri.

Toate cele bune!

Editat de aviatractor
Link spre comentariu

Singurele ambarcatiuni hovercraft in dotarea statului roman (6 la numar) la un anumit minister pe care nu-l numesc sunt livrate printr-un program de achizitie de care m-am ocupat si eu. De altfel sunt si trainer autorizat pentru operatiuni civile si militare pentru asa ceva, pana la 12 metri lungime.

Vrei sa urmezi un curs pentru utilizare civila sau militara? Esti sigur ca ai destui bani? Pana acum toti cursantii mei (din Romania, Bulgaria si Turcia) sunt foarte multumiti, iar factura a fost achitat direct de EU.

Ai dreptate, de cateva luni (din octombrie) nu am mai vazut asa ceva, nici macar nu am mai pus mana (sau mi-a calcat piciorul) pe asa ceva. De ce octombrie? Pentru ca atunci am fost la Portsmouth sa-mi reinnoiesc licenta de trainer, ocazie cu care am fost aclimatizat si cu noua versiune TD4000 in versiunea mixta (cargo-pasageri) - peste 60 persoane sau 5 to de marfuri. Este destul? Mai am....

Serbane, vad ca esti constantean.

Sunt de familie constantean, am copilarit acolo, am fost cadru militar la o unitate tehnica din Bucuresti detasat la Constanta pe strada Tulcei 22 (daca-ti zice ceva chestia asta) din septembrie 1987 pana in februarie 1992. Pe apa, sa fiu modest, "ma simt foarte bine"...in permanenta am la Constanta un RIB pentru interventie de 6,5 m cu 140 CP/4 timpi si unul mic, de supraveghere, de 4,2 m cu 15 CP/4 timpi. Velierul, faimosul Zefir( stejar + GRP coated, 9m, un catarg, 3 vele, 19 CP Yanmar line shaft, nu l-am lasat la apa de 3 ani, sta frumos la fabrica langa alte acareturi....

cand ma intalnesti invita-ma la o pizza, cred ca-ti pot explica vreo 2 saptamani chestii d-astea fara sa ma repet...

Editat de Dan Popescu
LA MULTI ANI
Link spre comentariu

exact de aceea le-am urat succes si vanzatorului si cumparatorilor. Despre mine, stai linistit, nu are nevoie nimeni care citeste acest forum.

Ceea ce m-a determinat sa mai scot pe post a fost faptul ca m-a intrebat daca am vazut vreodata asa ceva, dupa ce i-am facut cea mai mica recenzie, ca se vede ca nu stie ce vinde.

Si nu am dat pe privat pentru ca actiunea cere reactiune (zicea lordul Newton). tot de aceea si rapunsul catre tine a venit tot pe public. daca era pe privat, iti raspundeam pe privat.

Acum sa concluzionam: aceste vehicule sunt cu totul deosebite si total necunoscute la noi in tara. Exista destui posesori privati de asa ceva care nu au cursuri de conducere asa ceva (adica mai toti), dar care s-au incantat pe afara (in general UK, unde sunt foarte populare si ieftine) si le-au luat considerand ca sunt un fel de jet-ski-uri cu avantajul ca ies singure din apa. Colegii nostri nu au stiu NICI o SECUNDA cat sunt de periculoase atat pentru utilizatorul direct cat si mai ales pentru altii si chiar si pentru mediu.

Din filmuletul pus de altcineva, se vede cum o simpla deplasare prin curtea unei firme s-a transformat intr-o caterinca inclusiv cativa oameni fugind din calea vehiculului. Aceste asunt FOARTE greu de guvernat pe uscat orice panta sau ramapa (oricat de mica) ducand la probleme mari de mentinere a directiei.

Pe de alta parte, tinand discutia pe acelasi ton , sa stii ca principiul pernei de aer a fost folosit in plan industrial in Romania inca din anii 70-80, cand sasiele de tancuri (cateva zeci de tone) erau transportate de la un post de lucru al liniei de asmamblare la altul de catre una - doua persoane care impingeau si corectau traiectoria unei platforme cu portanta pe perna de aer. Si asta exact la fabrica de tancuri din platforma 23 august.

Gasesc ca toate aceste amanunte sunt de bun augur pentru oricine citeste acest forum. Aici sunt oameni deschisi la minte, cu spirit de aventura, cu abilitati tehnice si destula lejeritate materiala sa se poata gandi inclusiv la nave pe perna de aer. O informare insa nu strica nimanui. A, apropos, am facut toate informarile gratis. Sunt sigur ca un eventual client va aprecia, inclusiv vanzatorul care a mai ciupit cate ceva, sa stie ce vinde.

LA MULTI ANI
Link spre comentariu

Dane,pot sa traduc manualele crafturilor si umplu vreo 5 pagini sa ma umflu cat sunt de priceput,in ceea ce priveste barcile fac agrement nautic de prin 1999,nu cad pe spate de motorizarile pe care lucrezi tu,am lucrat tot timpul cu motoare imense,americane,am tras si parasailing,hai sa ne vedem de ale noastre nu este un forum sa n-e fi murit laudatorii,exista forumuri dedicate,este o simpla vanzare.

Link spre comentariu

Constat ca chiar nu ai nici o treaba daca

amesteci in problema ski jeturile.In tot acest timp de cand ma ocup cu asa ceva am schimbat ceva si nu putine jeturi de diferite modele si generatii,dar repet nu e cazul sa ne aratam talentele mai ales ca nu este un forum de ambarcatiuni.E ultimul meu raspuns.

Sa traiti dom major!

Link spre comentariu

Dane,pot sa traduc manualele crafturilor si umplu vreo 5 pagini sa ma umflu cat sunt de priceput,in ceea ce priveste barcile fac agrement nautic de prin 1999,nu cad pe spate de motorizarile pe care lucrezi tu,am lucrat tot timpul cu motoare imense,americane,am tras si parasailing,hai sa ne vedem de ale noastre nu este un forum sa n-e fi murit laudatorii,exista forumuri dedicate,este o simpla vanzare.

iar vrei sa dovedesti ceva. si nu prea ai ce.

iata o tema de gandire: performate nautice cu motoare imense,americane face pana si Mazare. Te asigur ca orice motoare ai avea pe apa, la RIb iti dau 30 nm avans si te fac pana la Istanbul pe orice vreme.

Fraza cheie la tine este : ...fac agrement nautic de prin 1999..... "

Ideea e ca nu ai inteles ca nu ti-am vrut decat binele, si anume o informare concreta asupra mobrelor pe care le vinzi. Potentialii s-ar mai fi agitat un pic si poate le dadeai. Mai lasai la pret, mai va negociati. Dar te iei de mine incercand sa-mi explici cum e cu mersul pe apa, domeniu in care sunt foarte confortabil, si acum incerci sa-mi explici ce misto e sa traduci manualele. Asa, ca o simpla informare, manualele pentru asemenea nave in limba romana, bulgara si turca, dupa care s-au tinut si inca se mai tin cursuri sunt scrise de mine. Si daca-mi dai exemple ce agrement nautic faceai tu in 1999, eu eram deja in rezerva din 1992. Plictisit, iar daca-mi aduc aminte, exact prin 1999 cred ca toacmai coordonam importul a cateva sute de motoare Johnson, Evinrude, Force, Chrysler. Din 2000 am trecut pe Mercury si Mariner, din care am dat si din alea cateva sute.

Mai bine intoarce-te in formatie si intreaba-ma ce PUNCTE BUNE au mobrele tale, sa vada clientii cateva avantaje. Oricum pe vreme de criza e complicat cu agrementul, asta-i segmentul de piata care a cazut primul. Poate cine stie, in drum spre dana 0 o sa trec si pe la tine sa vad ce ai, poate te ajut intr-un fel, ca pari simpatic.

Daca vrei sa-mi mai transmiti cate ceva, fa-o pe PM. Altfel ma vad nevoit sa-ti raspund tot pe public, si oricate manuale ai traduce tot ti le-as corecta si completa.

bafta la vanzare: clientii, daca aveti intrebari adresati-le cu incredere. Il voi ajuta de vanzator sa va raspunda.

LA MULTI ANI
Link spre comentariu

Esti periculos in toate domeniile sefu din cate vad se pare ca n-ai avut jucarii cand ai fost mic si te lauzi cu ale altora...am spus ca e ultimul raspuns dar nu ma pot abtine sa te intreb de ce nu iei ziare si sa caracterizezi tot ce vinde lumea,eventual sa te bagi si pe matrimoniale sa le zici nu e buna ca e blonda ,va zic eu cum stau lucrurile ar trebui bruneta ca eu cand eram in 70 la unitatea... etc,etc:ha:

scuze pt off dar n-am ce face cu omu asta

Link spre comentariu

Re: Despre hovercraft-info si discutii

bre Dane ,dupa cum ai spus sunt doar 6 la stat si cateva pe la detinatori particulari care au vrut sau vor sa experimenteze senzatii noi!!! iar apropo de experiente....hai pe Barcahoolic,aici e de 4x4 bre!:ti

Nissan y160,Terrano II -04,Toyota Rav 4 D-CAT

Dodge Ram 1500 -04

Traic BOOM Fighter 2000cmc

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare