Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

frontera 2,5 tds - intrebari despre motor

Dacus_Malus

Postări Recomandate

salutare

in urma actiunii de "downgrade" , am gasit un Frontera 2,5 tds din 1998, full option.

as vrea sa stiu cate ceva despre acest motor (2,5 tds , 85kw)

-are distributie pe lant?

-are intercooler?

-e mai bun/fiabil decat motorul de 2,3 td?

in speranta ca ma veti ajuta cu raspunsuri, va multumesc anticipat!

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Citroen C25 Autorulota 1990

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: frontera 2,5 tds - intrebari despre motor

motorul este bun, are transmisia pe lant dublu care cred ca este garantat de bmw cca 500 de mii de km, are intercooler....eu am avut motorul pe un bmw 525 tds....dar ai grija sa nu-l scapi fara lichid de racire ca se ovalizeaza chiulasa cat ai clipi sunt foarte pretentioase din punctul asta de vedere.succes

nissan terrano 2, 5 usi, 2002, 2,7 tdi.
Link spre comentariu

multumesc roger!

dar cum imi dau seama daca cumva a fost deja scapat fara lichid de racire?

adica daca acum merge normal, inseamna ca e bun, si trebuie sa am eu grija sa nu raman fara lichid de racire?

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

distributie pe "lant dublu" ?

nu am auzit.....

si e de bine?

lantul (distributia pe lant) cand trebuie schimbata?

la 100 000 km, la 200 000 km...

masina pe care o "urmaresc" are 180 000 km la bord....

la ce sa ma astept?

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

Motorul de 2.5 de pe frontera este MADE IN Italy - VM mai exact. Nu are nici o treaba cu cel in 6 cilindrii de pe BMW (il gasesti daca vrei pe Range Rover). Daca-i intrebi pe baietii din Anglia (posesori de Frontera) iti vor spune ca doar motorul de 2.8 diesel provenienta Isuzu face fata.....Am un prieten cu Frontera 2.5 diesel, masina inscrisa pe Bulgaria - motor puturos, consuma mult, volanta cu masa dubla $$$$.

Oricum alegerea este a ta.

VW Touareg V6 benzina - gaura neagra
Link spre comentariu

daca motorul merge bine si nu intrerupe sau nu scoate bule de aer in vasul de expansiune ca de obicei acolo cedeaza pe partea de evacuare si nu de admisie poti sa stai linistit dar sa verifici mereu nivelul lichidului de racire in vas, asta ca masura de precautie si in rest jar cat cuprinde ca altfel dai in altele...turbine, injectoare.:wink:

apropo's motorul care se vede in avatarul meu este 2,5 tds in 6 ciclindri dar exista sitds in 4 cilindri care se gaseste cu precadere pe seria 3 modelul pisicuta si are 115 cai iar cel in 6 cilindri are 143 de cai.

nissan terrano 2, 5 usi, 2002, 2,7 tdi.
Link spre comentariu

Distributia este pe pinioane. Toate diesel-urile de pe Frontera au volante cu masa dubla (scumpe). Acest motor este montat si pe Jeep, deci mai multe surse despre fiabilitate.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

mda, se pare ca Stelea are dreptate....

motorul e de tip VM41b, si are distributia pe pinioane......

volanta cu masa dubla?

cum adica?

adica e mai mare si mai grea decat o volanta normala?

se poate pune volanta normala?

de ce a fost nevoie sa se monteze volanta cu masa dubla?

are ceva avantaje?

Am facut circa 200 km cu masina asta.....

nu mi se pare a fi puturoasa, cel putin in comparatie cu RX4-ul meu...

adica merge mai bine decat RX4-ul meu, si asta e suficient pentru mine.

am verificat nivelul lichidului de racire in vas si era la minim.

am completat cu 1 litru, a ajuns la maxim.

dupa ce mai fac vreo 200 km , voi verifica iar....sa vedem daca pierde sau "consuma" lichidul de racire..

ca fapt ciudat: in 200 km, (din care jumate pe serpentine) nu am reusit sa ridic temperatura la apa pana la jumatea gradatiei....

oare de ce? pentru ca era frig afara si pentru ca are ventilatorul pe fulia pompei de apa si merge in continuu?

o sa revin si cu alte impresii!

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

Nu prea stiu cum e cu volanta cu masa dubla ... are niste resoarte care preiau vibratiile provocate de mot. diesel ... practic sunt doua volante ...

Ventilatorul nu ar trebui sa se invarta continuu. Din cate stiu, este actionat prin intermediul vascocuplajului.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Are vascocuplaj si palele se invart mereu, insa nu intotdeauna la aceleasi turatii. Depinde de temperatura motorului. Ar trebui cand e rece sa poata fi oprita elicea usor si mai greu cand e motorul cald. Nu se ridica temperatura probabil din cauza termostatului, care ramane deschis. De regula, in oras nu este evidenta pt ca mergand incet ajunge temperatura acolo unde trebuie sa stea in regim de lucru insa in afara scade sub acel regim. In plus, cand termostatul ramane deschis masina se si incalzeste mai greu.

Motorul de pe Frontera nu are legatura cu motorul BMW M51. Ala apare in gama Opel doar pe Omega si la Range Rover P38.

Ex. Land Rover Discovery 1993, diesel
Link spre comentariu

nivelul apei ramane sub gradatia de 90 mai tot timpul.asta este specific motoarelor de pe frontera ;).si eu am fost nedumerit la inceput dar dupa ce am vorbit cu mai multi posesori de frontera m-am linistit.

http://jurnaldeghidon.blogspot.ro/

Never ride faster than your guardian angel can fly:ih

Link spre comentariu

daca este motorul care se pune si pe Jeep, respectiv cel italian care este si pe alfa romeo ( 4 chiuloase ) range rover discovery si altele , atunci fugi ca de draku de el. Este cel mai prost motor care a existat vreodata. Pana si italienii fug de el. Se va incalzi tot timpul si numai dai de cap la chiuloase. Vezi ca sunt pe aici mai multe topicuri cu astfel de motoare si multi care au aceasi problema, fierbe motorul.

Link spre comentariu

este motor italian "VM41B"....are 85kw.

nu stiu pe ce masini s-a pus...

are distributie pe pinioane, si din toate sursele am aflat ca ar fi cel mai bun de pe frontera....

eu, deocamdata , nu am reusit sa-l faca sa ajunga macar la jumatea gradatiei temperaturii de apa...poate la vara sa reusesc sa-l incalzesc macar la 90 grade.

bafta!

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

Buna seara !

@ BandiT

VM-ul de 2.5TD e un motor mai special, as zice. Initial a fost conceput pentru a fi montat pe barci cu motor si utilaje agricole. Culmea e ca acolo nu se incalzeste decat atat cat trebuie...

Dar asta numai pentru ca este mai coborat in putere si cuplu, fiind optimizat pentru acele aplicatii. Plus faptul ca este montat mai aerisit.

Pe de alta parte, versiunea de 85kW/115HP, este impinsa mai sus in performante, si, cel putin la Jeep, montat inghesuit (prea aproape de firewall).

Aceasta crestere a performantelor se face prin alta gestionare a motorului, injectoare cu debit mai mare, etc, toate acestea ducand la cresterea temperaturii in sistem, in conditiile in care partea de racire a fost neglijata.

De obicei, VM-urile nu "mor" in sarcina, ci dupa oprire, cand fluxul (curgerea) lichidului de racire este intrerupt(a).

Cine vrea sa pastreze o masina dotata cu acest tip de motor, mai ales daca o va utiliza in conditii hardcore (offroad, tractare remorci), de obicei recurge la urmatoarele modificari/upgrade-uri:

- pompa de apa electrica cu switch sau termocupla

- radiatoare full aluminiu mai mari/ventilatoare mai mari

- nervuri (branhii) in capota pentru evacuarea mai eficienta a caldurii din compartimentul motor

Deci, grija...

P.S.: Si apropo, VM-ul de 3.1TD si cinci cilindri are aceeasi problema...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

mersi baieti!

o sa am in vedere indicatiile voastre......

ce mi-a spus stelea mai sus, stiam si foloseam. oricum mersi!

daca pun o priza de aer pe capota, ma ajuta cu ceva?

adica sa nu conectez priza la filtru, doar sa fie strapunsa capota sa mai primeasca aer suplimentar.

si ce parte de motor ar trebui racita suplimentar (adica unde ar fi bine sa montez priza?)

si toate aceste probleme apar la forja offroad si tractare, nu la utilizare normala pe sosea?

radiatorul il am deja de aluminiu...

pot pune un radiator mic suplimentar in alta parte?

motorul asta are intercooler? daca nu are, pot sa-i montez eu? ar ajuta cu ceva? sau e strict problema circuitului de racire cu apa?

daca scot termostatul ma ajuta cu ceva? desi cred ca il are scos deja....

dar daca are termostat si-l scot e de ejutor?

mai dati-mi informatii si idei va rog, ca as vrea sa pastrez masina asta....

Editat de Dacus_Malus

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

Salutari !

Un radiator suplimentar nu stiu daca te va ajuta prea mult, pentru ca daca vrei sa-l faci prea mare n-o sa-l poti monta unde vrei (si nici nu e de ajutor montat oriunde). Si mic ca sa-l poti ascunde nu-si va face treaba...

Mai bine unul singur si mare (mai lat sau mai inalt poate nu ai loc, dar poate mai gros).

Ventilatoare electrice de debit mare de aer te ajuta bine de tot, mai ales daca le poti monta in spatele radiatorului, sa traga aer prin acesta. Si preferabil comandate la buton, din cabina.

Termostatul are rolul lui in sistemul de racire, chiar fara el, poate doar vara. Dar iarna motorul se va incalzi greu, va consuma ceva mai mult datorita amestecului mai bogat, plus incalzire mai slaba sau lipsa in habitaclu.

Nervurile (branhiile) de care vorbeam in postul anterior nu se monteaza pentru surplus de aer rece in admisie (prin filtrul de aer) sau la motor, ci orientate catre spatele masinii, pentru a ajuta evacuarea aerului cald de sub capota, in regim de mers.

Aceste branhii se monteaza deasupra zonelor fierbinti din compartimentul motor (turbina, galerie evacuare), cu mentiunea ca ar fi frumos (si mai bine) sa nu tai din traversele de rezistenta ale capotei, ci sa faci cumva sa te incadrezi intre ele.

Intercoolerul mai mare ajuta la performante mai bune ale motorului, dar numai cu un surplus de combustibil, ca de, aerul mai rece astfel obtinut contine mai mult oxigen, care la randul lui, are nevoie de mai mult combustibil pentru a arde. In acest caz, vei avea ca efect secundar complementar temperaturi mai mari de ardere in capul pistonului si la evacuare, ceea ce oricum ar fi de evitat la acest motor, deja solicitat termic...

Pompa de apa electrica este elementul de baza in stabilizare temperaturii acestui motor.

In regim de utilizare normala a acestui motor, adica fara offroad greu sau prelungit si fara tractari grele, fenomenul poate aparea la rulari lente (trafic aglomerat, bara la bara) combinate cu temperaturi ridicate ale mediului ambiant, unde radiatorul primeste putin aer (viteza de deplasare mica), si deja cald (cald afara). Aici te ajuta ventilatoarele electrice (la buton sau cu termochestie).

Pentru anumite motoare sunt disponibile termostate "reci", care deschid mai repede catre radiator, sau de debit mai mare, cu orificii speciale care permit trecerea unei anumite cantitati de apa catre radiator si cu termostatul inchis. Desi m-as indoi sa gasesti asa ceva pentru VM-ul tau. Si oricum, asta nu te scoate (de tot) din "calduri"...

Eu am cumparat acum vreo trei zile asa ceva, vezi poza. Chiar daca 2.1TD-ul actual nu este asa sensibil, si oricum o sa montez un motor 3.0TD de sase cilindri Mercedes care deja asteapta...

O zi buna sa ai !

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

pompa de apa electrica...adica inlocuiesc pompa de apa originala cu una electrica?

unde gasesc asa ceva?

stii si cum se monteaza/unde se monteaza?

priza de aer vroiam sa o pun deasupra galeriei de evacuare (adica cam in dreptul locului pasagerului) ca aerul ce intra prin ea sa raceasca galeria si turbina .....

si am gasit priza de aer care are "deschidere" si inspre fata si inspre spate, adica poate face si serviciul de evacuare al caldurii...

ceva de genul asta:

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

sistemul asta de ventilare nu e bun deloc, asta e de design, imagineaza ca aerul este impins in spatele motorului de catre ventilator iar tu ii bagi aer prin fantele alea in sensul opus, deci nu o sa ai o racire ca lumea , la o anumita viteza o sa ai aer "static" inauntru, adica nici nu o sa iasa nici no sa intre, tu trebuie sa scapi de aerul fierbinte prin niste fante ca cele prezentate mai sus, de Heavy. Dar vezi daca montezi din alea sa nu le pui invers ca atunci o sa ai acelasi efect de blocare a circuitului de aer.

Dar parerea mea este sa renunti la ideiea asta de motor. Eu unul am avut o alfa romeo 164 cu tipul asta de motor ci nu un jeep unde se spune ca este prea inghesuit. Iar alfa am infipt-o pur si simplu intrun copac de draci.Te incapatanezi pe viitorii tai nervi :grin:. Adica iei acum un motor din asta si apoi trebuie sa-ti anihilezi niste nervi daca vrei sa fie ok. Pana acum ce am gasit ,pe net, jeep-uri cu motoare din astea , toti spun ca au o mica problema se cam incalzesc ( jeep , discovery, opel etc ). Nu stiu daca merge inclocuit cu motor de fiat de 2,5 td la 115 cai, arata identic cu cel de alfa dar numai ca are o chiloasa. Am avut si un fiat croma de mult cu motorul asta si pot spune ca este fenomenal.

Link spre comentariu

eu nu ma incapatanez cu motorul asta....

pur si simplu asta e motorul pe care il am pe masina, si merge foarte bine deocamdata....

eu inca nu am "reusit" sa-l incalzesc macar pana la jumatatea scalei indicatorului de apa.

si vreau sa fac preventiv ceva modificari, ca sa nu se supraincalzeasca in viitor.

bafta!

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

Buna seara !

@ BandiT

Cand o sa ai timp, fa-ti de cap prin link-ul urmator:

http://www.jeepforum.de/index.php?showtopic=735

Este de pe forumul Jeep de Germania, iar postul apartine cuiva care a trecut de mai multe ori prin toata treaba asta cu incalzirea. Pana intr-o zi, cand s-a hotarat sa fac ceva.

Ce anume a facut, ce piese a folosit, de unde le-a achizitionat, si pozele aferente montajului, totul este descris step by step in acest post.

Doar ca trebuie sa stii bine limba germana, sau sa ai vreo cunostinta/prieten care sa te ajute in acest sens.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

mda, se pare ca Stelea are dreptate....

motorul e de tip VM41b, si are distributia pe pinioane......

volanta cu masa dubla?

cum adica?

adica e mai mare si mai grea decat o volanta normala?

se poate pune volanta normala?

de ce a fost nevoie sa se monteze volanta cu masa dubla?

are ceva avantaje?

volanta cu masa dubla se monteaza pe diesel pt a reduce turatia de relanti implicit consumul, pt a reduce vibratiile motorului

este ca doua volante una prinsa pe arborele cotit pe cealalta este placa de presiune intre ele fiind un arc

OFF-ROAD Club 4x4 CUGIR

VITARA 99 :lr

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

salut Dragod..

de unde ai cumparat "nervurile" alea?

pret, link, etc

Salutari !

Eu am cumparat acum vreo trei zile asa ceva, vezi poza. Chiar daca 2.1TD-ul actual nu este asa sensibil, si oricum o sa montez un motor 3.0TD de sase cilindri Mercedes care deja asteapta...

O zi buna sa ai !

Stima,

Dragos

Suzuki Vitara 1990

Toyota Prius Hybrid 2006

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare