Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Dilema legata de vanatoare.

Max

Postări Recomandate

Re: Dilema legata de vanatoare.

Raspunsul este nu. Tu nu ai voie sa vanezi pe terenul tau privat. eu in schimb, daca sunt administratorul fondului de vanatoare din care face parte si terenul tau agricol privat, pot vana pe el, atata timp cat este sezon la specia care o gasesc acolo si daca am autorizatie pe specia respectiva. Daca te uiti in legea vanatorii publicata in 2008 ai sa vezi mai multe detalii.

Stima, Dragos

mai bine taci si lasi impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa elimini orice dubiu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

..., dar, ca o mica adaugire, daca terenul meu privat este ingradit, atunci nici tu ca administrator al fondului de vanatoare nu ai cum sa vanezi pe el, chiar daca face parte din fondul de vanatoare! PAM-PAM! :grin::h5

Link spre comentariu

Raspunsul este nu. Tu nu ai voie sa vanezi pe terenul tau privat. eu in schimb, daca sunt administratorul fondului de vanatoare din care face parte si terenul tau agricol privat, pot vana pe el, atata timp cat este sezon la specia care o gasesc acolo si daca am autorizatie pe specia respectiva. Daca te uiti in legea vanatorii publicata in 2008 ai sa vezi mai multe detalii.

Stima, Dragos

Banuiesc ca proprietarul terenului agricol trebuie sa isi dea acordul ca cineva sa fie administrator si pe terenul lui, nu?

Link spre comentariu

Treaba sta simplist in felul urmator: un fond de vanatoare este format din mai multe terenuri (private sau nu) dar care nu sunt imprejmuite (in cazul unui teren privat, spre exemplu) si se vaneaza cu autorizatie eliberata de asociatia ce detine in gestiune acel fond. Intr-un fel acelasi lucru se intampla si la noi in off-road, de multe ori mergem prin paduri care sunt terenuri private ale cuiva, dar nefiind ingradite nu avem de unde sa stim acest lucru si trecem cu masinile fara nici o problema... Daca cutarica isi pune gard in jurul padurii sau terenului, sa zicem, atunci nici noi nu avem cum sa mai trecem cu masinile si nici vanatorii nu mai au cum sa vaneze pe acel teren, cu toate ca scriptic acel teren privat face parte dintr-un fond de vanatoare... In momentul in care, tot mai multi proprietari isi vor ingradi proprietatile, atunci si fondurile de vanatoare probabil se vor imputina, dar atentie, exact cum spunea si drag, faptul ca ai un teren imens privat sa zicem, asa nu-ti da si dreptul sa vanezi pe el, in sensul ca terenul o fi al tau, dar vanatul de pe el nu-ti apartine! :wink: Si atunci se nasc fonduri de vanatoare private, gen al lui Tiriac de la Balc, care are fondul lui de vanatoare privat, ingradit, asociatia lui de vanatoare denumita Zimbru :wink: si prin urmare are si dreptul sa vaneze de pe el ce vanat vrea muschiu` lui :grin: (al lui Tiriac, bien-sur :ha:)

Link spre comentariu

........ gen al lui Tiriac de la Balc, care are fondul lui de vanatoare privat, ingradit, asociatia lui de vanatoare denumita Zimbru :wink: si prin urmare are si dreptul sa vaneze de pe el ce vanat vrea muschiu` lui :grin: (al lui Tiriac, bien-sur :ha:)

Ei .... nu ii chiar asa ..... nu vanezi ce si cat vrei tu chiar daca esti mare barosan pe terenul tau. Vanezi cota care iti este data si aceea nu o decizi tu. Cota de recolta se da in functie de efectivul de vanat care este la tine in fond.

NU vei putea vana rasul daca nu iti este trecut in cota chiar daca il ai in fond, la fel si ursul, cerbul, capra neagra, mistret, fazan etc etc. Totul se vaneaza in functie de plan.

Acuma ca se mai scapa una alta tine de etic vanatorilor din fondul respectiv.

Si asa cum noi ca soferi mai gresim in trafic si scapam, asa ca iubiti mai calcam stramb si scapam .... asa mai scapa si vanatori care calca stramb (la fel ca si politicieni).

PS: Vanatoare este o arta !

Link spre comentariu

am si eu o intrebare pt cunoscatorii din domeniu.

ai voie sa vanezi pe teren agricol(privat)?

va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu problema asta!!!si daca are cineva un raspuns sa imi justifice si mie cu un articol din lege sau altceva.

Multumesc anticipat!!:tk

Daca proprietarul terenului nu vrea sa se vineze pe terenul lui e obligat sa faca gard, pt ca vinatul nu este proprietatea lui.

gill.s
Link spre comentariu

Am si eu o dilema, nu vreau sa mai deschid un topic nou: La noi in tara e permisa vanatoarea cu arcul? Am gasit pe net ceva...dar nu era de actualitate, erau informatii din 2007 cand nu era permis si se zicea ca va fi schimbata legea sau ceva de genul.....Stie cineva ceva?

"O acţiune umană devine tragică prin motivaţie." - P. Tutea.
Link spre comentariu

Daca proprietarul terenului nu vrea sa se vineze pe terenul lui e obligat sa faca gard, pt ca vinatul nu este proprietatea lui.

si daca proprietarul iese la iarba verde si se trezeste ca trage cineva dupa el? :grin:

Link spre comentariu

Gill, proprietatea e proprietate indiferent daca exista gard sau nu. In orice situatie NU AI VOIE sa intri pe proprietatea cuiva fara acordul proprietarului.

La mine pe teren au intrat niste caprioare acum vreo 2 ani. Vrei sa spui ca un vanator poate intra pe terenul meu fara acordul meu si sa le vaneze? In nici un caz. E ceva de genul "Violare de domicilui". Sa astepte pana pleaca vanatul de pe teren si dupa aceea poate sa faca ce vrea.

Link spre comentariu

Am si eu o dilema, nu vreau sa mai deschid un topic nou: La noi in tara e permisa vanatoarea cu arcul? Am gasit pe net ceva...dar nu era de actualitate, erau informatii din 2007 cand nu era permis si se zicea ca va fi schimbata legea sau ceva de genul.....Stie cineva ceva?

Salut, in ceea ce priveste vanatoarea cu arcul, nu este nimic reglementat in acest sens, insa din cate stiu eu, si am auzit din stg. si din dr. arcul nu apare decat ca si arma de tir sportiv. Am inteles insa ca se discuta incadrarea sa ca si arma de vanatoare, dar doar un anumit tip de arc (adica se specifica anumite caracteristici), cum aflu mai multe detalii te tin la curent.

Link spre comentariu

Mai oameni buni, urmaresc de ceva vreme acest topic si acum m-am hotarat sa scriu si eu .

Ca si vanator consider ca ceea ce a patit Max este ori "exces de zel", ori "NEBUNIE", ori " omul avea o treaba - a se intelege bracona - si cei ce treceau pe acolo il deranjau" , vanatorul dobandeste arma de vanatoare dupa ce face dovada dobandirii carnetului de membru vanator, ca mai apoi sa aiba permis pentru arma de vanatoare, arma ce poate fi folosita doar la o distanta mai mare de 200 m de orice asezare umana.

Arma de vanatoare folosita in alt scop decat vanatoarea de animale sau pasari salbatice este INTERZISA.

Atata timp cat esti amenintat cu o arma de vanatoare, acest lucru este considerat un lucru ilegal, si se pedepseste ca atare.

Legat de fondul de vanatoare, toata tara este impartita in fonduri de vanatoare, fondul de vanatoare este o parcela de cateva zeci - sute de hectare de teren agricol, delimitat de elemente naturale (ape, drumuri asfaltate sau de exploatare, etc.), administratorul are obligatia sa ingrijeasca si sa OCROTEASCA vanatul, cu orice mijloace, in limita respectarii legii . De exemplu daca tu proprietar de teren agricol ti-ai ingradit terenul, se considera ca vanatul nu migreaza in interiorul "tarcului" si nu se patrunde pe proprietate (insa de cand sunt vanator nu am vazut un asemenea teren ingradit) sau daca un paznic de fond de vanatoare are dovada faptului ca ai braconat (vanat impuscat) are dreptul sa te retina si tot o data sa anuntele organele in drept pentru a lua masurile impuse de lege impotriva infractiunii de braconaj.

Oricum sunt multe de discutat atat legat de portul si utilizarea legala a armei de vanatoare precum si de administrarea fondului de vanatoare.

Link spre comentariu

Vanatoarea se face cu o autorizatie in care se SCRIE ce,cand,cine impusca.

Alte metode de dobandire a vanatului,capcane,arc/arbaleta,laturi,caini antrenati,etc...sunt considerate ilegale si recompensate ca atare.

Vanatoarea sau pescuitul dau pana la urma un sens noroitului de...

Link spre comentariu

Arma de vanatoare asigura si apararea in limita propietatii si a legii.

Propietatea privata asupra unui teren agricol(chiar si padure) nu include si vanatul care habiteaza sau tranziteaza.Exact cum a mai fost spus, el(vanatul) apartine propietarului fondului respectiv de vanatoare in care este inclus,asa ca tu poti sta la gratar si vanatorii`ti pusca capra de lemn daca`i pe autorizatie.

La vanatoare folosim 4x4 de nevoie...

Link spre comentariu

Gill, proprietatea e proprietate indiferent daca exista gard sau nu. In orice situatie NU AI VOIE sa intri pe proprietatea cuiva fara acordul proprietarului.

La mine pe teren au intrat niste caprioare acum vreo 2 ani. Vrei sa spui ca un vanator poate intra pe terenul meu fara acordul meu si sa le vaneze? In nici un caz. E ceva de genul "Violare de domicilui". Sa astepte pana pleaca vanatul de pe teren si dupa aceea poate sa faca ce vrea.

Daca terenul tau face parte dintr-un fond de vanatoare atunci are dreptul sa intre la tine pe teren pt a vana.

Sper ca nu ne referim la gradina din spatele casei ci la o zona de padure.

Link spre comentariu

Daca terenul tau face parte dintr-un fond de vanatoare atunci are dreptul sa intre la tine pe teren pt a vana.

Sper ca nu ne referim la gradina din spatele casei ci la o zona de padure.

Am un teren intr-o zona de munte. Daca nu sunt de acord, poate sa stabileasca altcineva ca acea zona este fond de vanatoare si sa poata fi dat in administrarea cuiva fara acordul meu?

Link spre comentariu

Max, am crezut ca am explicat eu "explicit" :ha: mai sus...

Daca tu ingradesti acel teren cu un gard "serios si impenetrabil" :grin: nimeni nu intra pe terenul tau sa vaneze deoarece ar fi o incalcare flagranta a unei proprietati, si prin urmare chiar daca terenul tau face parte dintr-un fond de vanatoare, chiar daca trage in fazan in afara terenului, spre exemplu, si acesta decedeaza :grin: in zbor "picant" pe terenul tau, nu are cum sa-l recupereze decat cu acordul tau, deoarece terenul este ingradit... Daca nu este ingradit, atunci..., ghinion! :grin: O sa vaneze linistit pe terenul tau, cu sau fara acordul "propritarului"... :y

Si nu, daca nu ingradesti terenul, nu ai cum sa te opui practic ca terenul tau sa nu faca parte dintr-un fond de vanatoare... :hl

Link spre comentariu

Max, am crezut ca am explicat eu "explicit" :ha: mai sus...

Daca tu ingradesti acel teren cu un gard "serios si impenetrabil" :grin: nimeni nu intra pe terenul tau sa vaneze deoarece ar fi o incalcare flagranta a unei proprietati, si prin urmare chiar daca terenul tau face parte dintr-un fond de vanatoare, chiar daca trage in fazan in afara terenului, spre exemplu, si acesta decedeaza :grin: in zbor "picant" pe terenul tau, nu are cum sa-l recupereze decat cu acordul tau, deoarece terenul este ingradit... Daca nu este ingradit, atunci..., ghinion! :grin: O sa vaneze linistit pe terenul tau, cu sau fara acordul "propritarului"... :y

Si nu, daca nu ingradesti terenul, nu ai cum sa te opui practic ca terenul tau sa nu faca parte dintr-un fond de vanatoare... :hl

Cristi, proprietatea e proprietate indiferent daca e ingradita sau nu. Nu cred ca este vreo lege care sa ma oblige ca sa imi ingradesc (indiferent daca e temeinic sau nu) proprietatile.

Acestea sunt ideii inventate de vanatori ca si justificare.

Link spre comentariu

Teoretic tu ar trebui sa primesti o chirie de la asociatia de vinatoare care pastoreste fondul, dar e un pic complicat fara sa existe o asociatie a proprietarilor unde asociatia de vinatoare poate vira banii si aceasta emite si o factura. momentan se plateste primariilor si ei ar trebui sa tina legatura cu proprietarii. Totusi daca tu nu accepti conditiile esti obligat sa ingradesti terenul. Parerea mea este ca o prop. privata trebuie delimitata , altfel poate fi prop. statului sau a comunitatii. De unde sa stie asociatia de vinatoare cine sint proprietarii din moment ce ea are un contract cu statul , primariile din zona trebuie sa stabileasca cit au din suprafata fondului de vinatoare.

gill.s
Link spre comentariu

Dane, eu inteleg perfect ce vrei tu sa spui si punctul de vedere care este foarte just :grin: eu doar ti-am prezentat cum stau lucrurile de facto..., nu este nimic inventat de nimeni, dar nu ai cum sa verifici tu daca terenul tau (in cazul in care nu este ingradit dupa cum spuneam) este sau nu calcat de vanatori si nici nu ai cum sa-i impiedici sa faca acest lucru (numai sa stai tu pe camp pe terenul tau si le atragi atentia sa nu calce pe teren...), in rest..., spre exemplu, si eu am o vie destul de mare la bunicii mei la tara :grin: care face parte dintr-un fond de vanatoare si nu am eu de unde sa stiu de la Bucuresti daca azi sau maine niste vanatori vaneaza la mine in vie si nici nu am cum sa-i impiedic sa faca acest lucru... Pot sa-i impiedic, ma repet, numai daca maine, ma duc la tara, si-mi trag un gard de sarma ghimpata in jurul viei si atunci nu mai au cum sa intre, altfel..., si tu banuiesc ca ai fost in anumite locuri cu masina, la tara, la munte, spre exemplu, te-ai oprit la un mic picnic si nu ai stiut al cui este terenul pe care te-ai oprit, chiar si pentru 10 minute... :wink:

Link spre comentariu

Mai in gluma mai in serios nu cred ca merita sa iti ingradesti padurea...

In primul rand ar fi un cost mare si inutil.

Alte ideei ar fi ca mai se plimba uni alti cu utilajele 4x4 , mai iese omu' la sportul national ''gratarul'' (asta in cazul in care nu fac mizerie), ma ies uni alti la pac pac ... deci se bucura intr-un fel sau in altul omenii de natura.

SI acuma imi pica fisa : Te miri ca pe cand ingradesti tu acolo mai bine padurea de nu mai intra si iese nimeni din ea iti ramane o caprioara si vine politia peste tine ca detii animale salbatice :ha:

Link spre comentariu

Vanatoarea,ca si sexul oral e o placere.Conteaza doar la capat al tevii esti !:old:ps:ha:

zamluc :hl, nu vad sensul acestui off-topic si ce relevanta are referitor la ceea ce a intrebat Max...

Link spre comentariu

LEGE nr. 407 din 9 noiembrie 2006

a vanatorii şi a protecţiei fondului cinegetic

............................................................

ART. 1

..............................................................

i) fond cinegetic - unitatea de gospodărire cinegetica constituită din fauna de interes cinegetic si suprafata de teren,indiferent de categoria acestuia, indiferent de proprietar si astfel delimitata încât sa asigure o stabilitate cat mai mare faunei de interes cinegetic în interiorul sau. Nu se includ în fondurile cinegetice suprafeţele din intravilan, precum si zona strict protejata si zona tampon din cuprinsul Rezervatiei Biosferei « Delta Dunarii »;

.................................................................

ART. 4

(1)Nimeni nu are dreptul de a vana pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizaţia de vanatoare, care dovedeşte, în condiţiile prezentei legi, consimţământul proprietarului, al asociaţiei de proprietari sau al celui mandatat de aceştia în acest scop;

(2) Detinatorii cu orice titlu ai terenurilor incluse in fondurile de vanatoare au obligatia de a permite desfasurarea actiunilor de vanatoare autorizate pe terenurile ce le detin sau apartin in conditiile alin (1).

......................................................................

ART. 15

...............................................................

(http://hunterclub.ro/forum/images/smiles/icon_cool.gif Proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu orice titlu, precum şi executantii de lucrări de orice natura pe terenurile din fondurile de vanatoare sunt obligaţi sa ia măsurile prevăzute de lege pentru protecţia faunei cinegetice şi a mediului sau de viata şi răspund pentru pagubele pe care le produc acestora prin acţiuni ilicite săvârşite cu intenţie sau din culpa.

....................................................................................

ART. 31

.........................................................................

(4) Autorizaţia de vanatoare eliberata de gestionar da dreptul titularului acesteia de a vana exemplarele pentru care a fost eliberata autorizaţia, pe terenurile incluse în fondul de vanatoare respectiv, indiferent de categoria de proprietate şi de proprietarul acestora.

....................................................................................

ART. 44

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei:

......................................................................................

e) impiedicarea, prin exercitare de acte de violenta, a desfasurarii activitatilor de vanatoare in conditiile art. 4, alin (2).

......................................................................................................

ART. 48

(1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:

..............................................................................

d) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 15 alin. (5), art. 23 alin. (1) lit. a), b), g), r), s), t) şi w) şi la art. 39 lit. i), t), u) şi z[ ART. 39: z) impiedicarea practicarii vanatorii], cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei;

Link spre comentariu

Dane, eu inteleg perfect ce vrei tu sa spui si punctul de vedere care este foarte just :grin: eu doar ti-am prezentat cum stau lucrurile de facto..., nu este nimic inventat de nimeni, dar nu ai cum sa verifici tu daca terenul tau (in cazul in care nu este ingradit dupa cum spuneam) este sau nu calcat de vanatori si nici nu ai cum sa-i impiedici sa faca acest lucru

...

:wink:

nu e vorba de iepuri ... e vorba de oameni

daca sta si proprietarul intins la iarba verde ... sau are angajati care aduna lemne ...

fara sa stie ca se afla in bataia pustii vanatorilor?

nu ar fi normal sa fie anuntati si proprietarii ca se trage cu pusca prin curtea lui? :grin:

Link spre comentariu

Dane, tu ai dreptate si din pacate s-au intamplat astfel de cazuri (ideea este ca vanatorul nu trebuie sa traga decat daca este sigur 100%)... Dupa cum vezi mai sus, asa e legea... Iti mai iei si amenda..., in cel mai bun caz :grin: Ideea e ca daca nu vrei sa-ti calce nimeni terenul (am zis terenul..., agricol, forestier, care nu este intravilan, ca in curte la tine nu-ti trage nimeni cu pusca..., sper... :grin:) , trebuie sa-l ingradesti, altfel... :hl

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare